28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

CHP`Lİ TÜRELİ, EK BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE: “592,2 MİLYAR LİRA NEREYE HARCANACAK? DEMEK Kİ SEÇİM HARCAMALARI YAPILDI, BUNUN İÇİN EK BÜTÇE GETİRİLDİ”


CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, ek bütçe kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda; ek bütçe teklifinin 1,1 trilyon lira olduğuna dikkat çekti. Türeli, “Genel gerekçede deprem zararlarının giderilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan ödenek, 527,3 milyar lira. Ama bakıyoruz, bunun ötesinde istenen ek bütçe 1,1 trilyon lira. Yani 592,2 milyar lira, deprem zararları için harcanmayacak. Nereye harcanacak o zaman, neden böyle bir şey ortaya çıktı? O zaman demek ki, seçim süreci oldu, seçim harcamaları yapıldı. Şimdi arkasından da bunun içi ek bütçe getirildi” dedi.

 

Tarih : 11 Temmuz 2023 Salı 15:20   Okunma : 319

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, ek bütçe kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda; ek bütçe teklifinin 1,1 trilyon lira olduğuna dikkat çekti. Türeli, “Genel gerekçede deprem zararlarının giderilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan ödenek, 527,3 milyar lira. Ama bakıyoruz, bunun ötesinde istenen ek bütçe 1,1 trilyon lira. Yani 592,2 milyar lira, deprem zararları için harcanmayacak. Nereye harcanacak o zaman, neden böyle bir şey ortaya çıktı? O zaman demek ki, seçim süreci oldu, seçim harcamaları yapıldı. Şimdi arkasından da bunun içi ek bütçe getirildi” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda bugün; 1,1 trilyon liralık ek bütçe kanun teklifi üzerindeki görüşmeler sürüyor. Komisyonun CHP Sözcüsü, İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, bütçe kanun teklifinin geneli üzerinde değerlendirmeler yaptı. Ek bütçe kanun teklifinin, Anayasaya aykırı olduğunu belirten Türeli, şunları söyledi:

CHP Komisyon Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, bütçenin geneli üzerine yaptığı değerlendirmede, ek bütçenin Anayasa`ya aykırı olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Bütçe teklifinde 1,1 trilyon lira civarında bütçe ödeneği ile tabii ona o kadar da bütçe geliri olacak; çünkü 5018 Sayılı Kanun`a göre bütçe açığı değiştirilemiyor, değişmiyor. Yani bu ilginç bir noktadır, bütçe açığının değişmemesi, aynı kalıyor olması, ek bütçe bile çıkarsanız, bunu değiştiremezsiniz diyor. Eğer ödeneği bile artıracaksanız, o kadar da gelir getirmelisiniz yaklaşımı var. Bu anlamda bu bütçe açığının ne kadar olduğu, bunun artıp artmayacağı konusu çok büyük önem arz ediyor.

“SEÇİM HARCAMALARI YAPILDI”

Genel gerekçede deprem zararlarının giderilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan ödenek. 527, 3 milyar lira. Ama bakıyoruz, bunun ötesinde istenen ek bütçe 1,1 trilyon lira. Yani 592,2 milyar liralık deprem zararları için harcanmayacak nokta var. Nereye harcanacak o zaman, neden böyle bir şey ortaya çıktı? O zaman demek ki, seçim süreci oldu, seçim harcamaları yapıldı. Şimdi arkasından da bunun içi ek bütçe getirildi.”

Ek bütçe öncesinde AKP`nin getirdiği torba kanun teklifiyle Cumhurbaşkanına borçlanma yetkisi verildiğini anımsatan Türeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Açık ve net olarak Anayasa`ya aykırı. Çünkü bütçeye ilişkin bir şey… Bütçe ile ilgili kanunların başka kanunda yer almasının ne şeyi var, o zaman niye şimdi önümüze geldi? O zaman bütçe kanunu biz çöpe atalım. Bunun olması mümkün değil. Biz sorduk. Ne kadarlık bir kısmı kullanıldı, diye; sorduğumuz zaman bize 450 milyar lira bir rakamdan bahsettiler. Mayıs açıklandı ama haziran ayına ilişkin olarak, kullanılmamış buradaki, daha bütçe açığına kadar gelememişiz. Önce bütçe açığına kadar gelecek, sonra ihtiyaç olması halinde artırılacak, sonra ihtiyaç olması durumunda yeniden yüzde 5 artırılacak. Bunların hiçbirisi yok. Yüzde 58`ini kullanmışız, geriye kalan yüzde 42`yi kullanmamışız. Şimdi kullanmadığımız bir şey varken birden bire 2 trilyonun üzerine çıkıyor rakam. Bunun açıklaması yok. Herkes şunu düşünmeye başlıyor, ne oldu, nasıl bir durum var acaba? Ekonomi o kadar kötü ki demek ki, böyle bir şeyi alıyorsunuz, kanuna aykırı olarak. Mevcut yetkileri daha kullanmamışsınız, kullanmadığınız limitiniz var.

“CUMHURBAŞKANI ÖDENEK EKLEYEMEZ”

Cumhurbaşkanına torba kanunda ödenek ekleme yetkisi verilmiş, geçici madde ile. Geçici maddeler bu iş için kullanılmaz… Bir kere çok açık ve net, bu konunun ek bütçeye gelmesi gerekiyordu. Gelir göstermeden ödenek artırıyorsunuz, gelir göstermeden ödenek artıramazsınız. Bütçe ilkelerine aykırı. Cumhurbaşkanına verilmiş ödenek ekleme yetkisi yok. Cumhurbaşkanı ödenek aktarması yapabilir kurumların bütçeleri arasında, Cumhurbaşkanı yedek ödeneğini kullanabilir ama Cumhurbaşkanı ödenek ekleyemez. Böyle bir yetki kesin ve net olarak Anayasa`ya aykırı. Bu konuda Anayasa Mahkemesi kararı var.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA