28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

ÖZGÜR ÖZEL: "İLK DÜĞME YANLIŞ İLİKLENİRSE, SONRAKİ DÜĞMELERİ NE KADAR DOĞRU İLİKLERSENİZ İLİKLEYİN SONUCUN DÜZGÜN OLMASI MÜMKÜN DEĞİL"


CHP Grup Başkanı Özgür Özel, ek bütçe kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda; komisyonun önemine dikkat çekerek “Yasama pratiği açısından ilk düğme. İlk düğme yanlış iliklenirse, daha sonraki düğmeleri ne kadar doğru iliklerseniz ilikleyin sonucun tam ve düzgün olması, kaliteli bir yasamanın ortaya çıkması mümkün değil” dedi.

 

Tarih : 11 Temmuz 2023 Salı 15:29   Okunma : 413

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, ek bütçe kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda; komisyonun önemine dikkat çekerek “Yasama pratiği açısından ilk düğme. İlk düğme yanlış iliklenirse, daha sonraki düğmeleri ne kadar doğru iliklerseniz ilikleyin sonucun tam ve düzgün olması, kaliteli bir yasamanın ortaya çıkması mümkün değil” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, hükümetin ek bütçe kanun teklifi görüşülüyor. Toplantıya öncesinde sunum yapmak üzere komisyona gelen eski Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, muhalefet milletvekillerinin ellerini sıkarak selamlaştı. Yılmaz, “Neredeyse diğer tarafa gidecektim” diye espri yaptı.

Toplantıda söz alan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş`u tebrik etti. Özel, komisyonun yasama pratiği açısından ilk düğme olduğunu dile getirerek, “Yasama pratiği açısından ilk düğme. İlk düğme yanlış iliklenirse, daha sonraki düğmeleri ne kadar doğru iliklerseniz ilikleyin sonucun tam ve düzgün olması, kaliteli bir yasamanın ortaya çıkması mümkün değil” dedi.

Özel, ek bütçenin kanun teklifi gibi görüşülmesinde anayasal sıkıntılar olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Ek bütçenin sadece ve sadece bütçe kanunu sevk edebilen yürütme tarafından Meclis`e ek bütçe kanunu yollanmış olmasının, bunun bütçe gibi görüşülmeyip, bir kanun teklifi olarak görüşülme pratiğinde son yapılan anayasa değişikliğinde göz ardı edilmiş olmasının ortaya çıkardığı anayasal ve içtüzüksel sorunlu bir mesele var. Bunu anayasacılar tartışıyorlar.”

Torba yasa uygulaması ve tekliflerin tali komisyonlarda görüşülmemesini eleştiren Özel, şöyle konuştu:

“Geçmişte Plan ve Bütçe Komisyonu`nda ilgili kanun görüşülürken, o komisyonun raporunun öncelikle ele alınması gerekliliğinin neredeyse terk edilmez bir Meclis pratiğinden, daha sonra zaman zaman uygulanan bir usule, sonra da terk edilen bir usule dönüşmesini 24, 25, 26 ve maalesef 27`nci dönemde artarak yaşadık. Plan ve Bütçe Komisyonu`nun üyelerine şu bilgiyi vermek isterim. Adalet ve Kalkınma Partisi`nden önce üçlü koalisyon döneminde Plan ve Bütçe Komisyonu`na sevk edilip de tali komisyona sevk edilmeyen kanun hemen hemen yok gibiyken, o kanunların tali komisyonda görüşülme, rapora bağlanma ve buraya yollanma oranı yüzde 86. Adalet ve Kalkınma Partisi`nin ilk iktidar dönemi, 22`nci dönemde bu rakam yüzde 82`lerde, 65`e, 40`a ve 20`lere geriliyor. 27`nci dönemde tali komisyonlara sevk edilmiş 5 bin 300 kanundan, tali komisyonlarda görüşülerek, rapora bağlanarak, yollanmış olan sayısı 4. Yüzde 86`dan 5 binde 4`e. Yüzde 0,125`e gerilemiş bir yasama pratiğinden bahsediyorum. Sayın Numan Kurtulmuş ‘Ben torba yasaya karşıyım` dedi. Bunu çok önemli bir ilk adım olarak görüyoruz.

MEHMET MUŞ`UN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Sayın Mehmet Muş`un ‘Bu son olacak. Bundan sonra torba yasa kabul etmeyeceğiz. Torba yasaların içinde kimi ilgilendiriyorsa, o komisyonda görüşülsün, karara bağlasınlar ve yollasınlar, Plan ve Bütçe kendi işini yapacak` noktasındaki taahhüdünü, karamsar başladığımız, iyimser olmak için olumlu argüman bulamadığımız bir süreçte son derece kıymetli ve değerli buluyoruz.”

OHAL KHK`ları ve OHAL Cumhurbaşkanı Kararnamelerinin Anayasa`ya aykırı olarak Meclis`ten geçirildiğini ifade eden Özel, şöyle devam etti:

“Anayasa Komisyonu görüşmeyerek, yürürlükten kaldırma iradesi göstermişken, Plan ve Bütçe Komisyonu bir torba kanun içine atarak yasalaştırmak Meclis`in paradoksal yasama diye dünyada tartışılmış ve terk edilmiş bir anlayışı benimsemesi anlamına gelir. Anayasa Komisyonu görüşmeyerek yürürlükten kaldırma iradesi gösterecek, bir başka komisyon torba yasanın içine ilave edecek.

“KENDİ VAROLUŞUMUZU TARTIŞTIRIRIZ”

Bu paradoksal yasamayı hayata geçirmek şu noktaya gelir. Şu demektir bu: Bu Meclis kendi gündemine hakim değil, birileri planlı şekilde bunu yapıyor. Benim olduğuna, pek çoğunuzun olduğunu kabul etmeyeceğiniz bir iradenin Meclis üzerinde ‘Arkadaşlar bunu OHAL CBK`sı olarak görüşmeyin, bırakın yürürlükten kalksın, söyleyin Plan ve Bütçe`deki arkadaşlara bunu torbaya atsın` diyen Meclis üstü bir irade olduğunun itirafı olur. Bunu yaparsanız, Cumhurbaşkanı yardımcımızın huzurunda söylüyorum. Milli irade her şeyin üzerindedir diyorsunuz, varlığımızı o iradeye borçluyuz, kendi varoluşumuzu tartıştırırız.

OHAL CBK`larını bu Meclis görüşmeyerek yürürlükten kaldırma iradesi koyuyorsa, eş zamanlı olarak o maddeleri bir başka yerde görüştürerek yürürlükte tutma meselesinin hem bir taraftan ortaya çıkarabileceği kanuni ve hukuki boşluklar; 6 Şubat depremidir, yapılması gereken işlerdir, her halde ana muhalefet partisi ya da bu Meclis`in farklı partilerden bir araya gelerek 120 milletvekili bunu Anayasa Mahkemesi denetimine sokmaz diye bize güvenerek, böyle işler yapmayın. Bütün iş ve işlemlerde Anayasa`ya uyma yükümlülüğünüz var.

Deprem ve hepimizin iştirak ettiği bu büyük matem atmosferinde ‘Biz Anayasa`yı çiğnesek de nasılsa bunu yapmazlar, bu böyle olur` demeyin. Yapılan iş fevkalade Anayasa`ya aykırıdır.

Mademki bundan sonra torba yasa olmayacak, mademki tüm kanunlar yerli yerinde görüşülecek, mademki Sayın Numan Kurtulmuş buna karşı, mademki torbalardan çekmiş şimdiki başkanı da kaliteli yasa diye her şey yerli yerinde görüşülsün diyor bunu kıymetlendirdik. Bunun üzerine hem Sayın Başkan`a tebrik ve teşekkür, bu iradeye saygı hem bundan sonra bu sürece destek ve takipçisi olacağımızı tutanak altında gündeme getirmek istedim.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA