28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

ÜMİT ÖZLALE: BÜTÇE AÇIĞI BU DÖNEM İÇİN YAKLAŞIK 1,3 TRİLYONA YAKLAŞACAK. ÇOK ACIMASIZ BİR SEÇİM EKONOMİSİ HARCANDIĞI BARİZ


İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, seçim harcamaları nedeniyle bütçe açığının artacağına dikkat çekerek, “Bütçe açığı bu dönem için yaklaşık 1,3 trilyona yaklaşacak. 1,3 trilyon ne demek, günümüzün kuruyla 50 milyar dolar civarı para demek. Bunu sadece depremin yıkıcı etkisi ile açıklamak mümkün değil. Çok acımasız bir seçim ekonomisi harcandığı bariz. Seçim ekonomisi çerçevesinde çok ciddi bütçe açıkları ile karşı karşıya kaldık” dedi.

 

Tarih : 11 Temmuz 2023 Salı 16:02   Okunma : 236

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, seçim harcamaları nedeniyle bütçe açığının artacağına dikkat çekerek, “Bütçe açığı bu dönem için yaklaşık 1,3 trilyona yaklaşacak. 1,3 trilyon ne demek, günümüzün kuruyla 50 milyar dolar civarı para demek. Bunu sadece depremin yıkıcı etkisi ile açıklamak mümkün değil. Çok acımasız bir seçim ekonomisi harcandığı bariz. Seçim ekonomisi çerçevesinde çok ciddi bütçe açıkları ile karşı karşıya kaldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından TBMM`ye sunulan 1.1 trilyon liralık ek bütçe TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşülüyor.  Ek bütçe üzerinde söz alan İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, Türkiye`nin dünyada en yüksek enflasyona sahip ülkelerden biri olduğunu dile getirerek, “Türkiye çok ciddi bir hayat pahalılığı problemi ile karşı karşıya kaldı. Yeni ekonomi modelinin düşürmeyi vaat ettiği enflasyonun tam tersi bir tablo ile karşılaştık” dedi.

Özlale, ek bütçeyle ilgili, “Burada ek bütçe olarak toplanmamızın tek sebebi deprem değil. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza, oraya yapılan yatırımlara ve hizmetlere hiçbir siyasi parti karşı değil. Yeter ki bunlar şeffaflık çerçevesinde yapılsın, hiçbir vatandaşımız bu kapsamın dışında bırakılmasın ve en önemlisi depremin maliyeti toplumda eşit olarak bölüşülsün. O yüzden buraya ek bütçeyle gelinmesini yadırgamıyorum. Bütçede deprem etkisi olacaktır mutlaka. Bu bütçe ekonomide de bir deprem etkisi yaratacaktır” değerlendirmesini yaptı.

“BÜTÇE AÇIĞI 1,3 TRİLYONA YAKLAŞACAK”

Konuşmasında bütçe açığına değinen Özlale “Bütçe açığı bu dönem için yaklaşık 1,3 trilyona yaklaşacak. 1,3 trilyon ne demek, günümüzün kuruyla 50 milyar dolar civarı para demek. Bütün depremin maliyeti 104 milyar lira. Bu sene biz sadece deprem maliyetinin yarısı kadar bütçe açığı ile karşılaşacağız, 50 milyar dolarlık… Biz deprem ile karşılaşmasaydık da bizim çok ciddi bir bütçe açığı problemimiz olacaktı. Bizim en az 22- 23 milyar dolarlık bütçe açığımız olacaktı, hiç deprem ile karşılaşmasak bile…” diye konuştu.

Özlale, kur korumalı mevduatın bütçeye maliyetiyle ilgili de şunları söyledi:

“Buna daha kur korumalı mevduat sisteminin maliyeti eklenmiş değil. Geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu`nda üzülerek gördük, kur korumalı mevduatın maliyeti 2022 yılında 160 milyar TL kur korumalı mevduatın maliyeti, bize hiçbir getirisi yok. Yeni ekonomi modelinin dayanaklarından bir tanesiydi. Kur korumalı mevduatın Türkiye`ye getirdiği bir fayda olmadı. Fakat 2023 yılında bizim tahminimiz kur korumalı mevduatın 300 milyarı geçeceği yönünde. O zaman da ne oluyor?  Bizim önümüzdeki dönem kur korumalı mevduatın maliyetini buraya koyduğumuz zaman bütçe açığımız 63 milyar dolar civarında oluyor. Bu çok ama çok yüksek bir rakam. Bunu sadece depremin yıkıcı etkisi ile açıklamak mümkün değil.

ÇOK ACIMASIZ BİR SEÇİM EKONOMİSİ HARCANDIĞI BARİZ”

 Çok acımasız bir seçim ekonomisi harcandığı bariz. Seçim ekonomisi çerçevesinde çok ciddi bütçe açıkları ile karşı karşıya kaldık. Biz 1,3 trilyonluk bütçe açığı ile karşı karşıya kalırsak, o zaman bütçe açığımız Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 7`sini geçiyor. Buna kur korumalı mevduatın maliyetini de eklersek, bütçe açığımız milli gelirin yüzde 10`una yaklaşmış durumda oluyor.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA