27 Nisan 2024 Cumartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

AYLİN YAMAN: “TÜM YETKİLİLERİ, SEYYANEN ARTIŞIN AİLE HEKİMLERİ İÇİN DE YAPILMASINI GEREKTİREN MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİNİ YAPMAYA, CARİ ÖDENEĞİ GERÇEK ENFLASYON ÜZERİNDEN ARTIRMAYA DAVET EDİYORUZ”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Yaman, aile hekimlerine yapılan maaş zammı ile aile sağlığı merkezlerinin giderleri için cari ödeneğin yetersiz olduğunu belirterek “Tüm yetkilileri öncelikle seyyanen artışın aile hekimleri için de yapılmasını gerektiren mevzuat değişikliğini yapmaya, cari ödeneğin gerçek enflasyon rakamları üzerinden artırılmasına, derhal koruyucu hizmetlerin kamucu binalarda ve kamucu anlayışla yönetilmesine ve bu noktada adım atılmasına davet ediyoruz” dedi.

 

Tarih : 13 Temmuz 2023 Perşembe 11:21   Okunma : 350

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Yaman, aile hekimlerine yapılan maaş zammı ile aile sağlığı merkezlerinin giderleri için cari ödeneğin yetersiz olduğunu belirterek “Tüm yetkilileri öncelikle seyyanen artışın aile hekimleri için de yapılmasını gerektiren mevzuat değişikliğini yapmaya, cari ödeneğin gerçek enflasyon rakamları üzerinden artırılmasına, derhal koruyucu hizmetlerin kamucu binalarda ve kamucu anlayışla yönetilmesine ve bu noktada adım atılmasına davet ediyoruz” dedi.

CHP Sağlık ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Aylin Yaman, Sağlıkta Dönüşüm Programı`nın birinci basamak sağlık sistemi üzerindeki etkilerine ilişkin dün TBMM`de basın toplantısı düzenledi. Yaman, konuya ilişkin şunları dile getirdi:

“Sağlık hizmetleri, koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici hizmetler olarak 3 grupta değerlendirilir. Koruyucu sağlık hizmetleri ise kendi içinde, çevreye yönelik ve kişiye yönelik koruyucu hizmetler olmak üzere iki grupta değerlendirilir. Çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri, temiz suya ulaşımdan hava kirliliği ile mücadeleye, gıda güvenliğinden konut sağlığına, güvenli ulaşıma kadar geniş bir yelpazede hizmet alanı sunar. Bu nedenle, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin görev alanı içindedir. Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ise bağışıklama, hijyen, aile planlaması, kronik hastalık takibi, kanser tarama programları, gebe takibi, bebek ve çocuk izlemi, yaşlı izlemi, sağlık okuryazarlığına katkı sunmak gibi, bireyin sağlıklı kalma halini yönetir. Hastalıkların erken yakalanmasını sağlayan görevler bütünüdür. Sağlık hizmetinin basamaklandırılarak tariflemesinde ise koruyucu sağlık hizmetleri, birinci basamak sağlık hizmeti olarak adlandırılır.

“BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ KAMUCU BİR YAKLAŞIMLA SUNULMALIDIR”

Dünya Sağlık Örgütü ve tüm kabul gören uluslararası belgelerde, sağlık temel bir hak olarak görülür. CHP`nin sağlık hizmet sunumu anlayışı da bu yaklaşımla, kısacası sağlığın tüm vatandaşlar için temel bir hak olduğu anlayışı ile ifade edilir. Birinci basamak sağlık hizmetleri, toplumsal eşitlik ilkesine dayalı olarak sunulması gereken, kapsayıcı, kesintisiz, ulaşılabilir, diğer basamaklarla entegre bir hizmet olmalıdır ve yetkin kadrolarla, ekip anlayışı içinde ve kamucu bir yaklaşımla sunulmalıdır. Günümüzde 1. basamak sağlık hizmetlerinin çoğu kamu binalarının dışında, kiralanmış binalarda hizmet vermektedir. Benzer bir durum bu binalardaki demirbaş, yazılım, donanım ve sarf malzemeleri için de geçerlidir.

“TÜRKİYE`DE 100 BİN KİŞİYE 217 HEKİM DÜŞMEKTE. AVRUPA BİRLİĞİ ORTALAMASI 397 HEKİM”

Son 20 yılda, 1. basamağa başvuru sayısı 3 kat artmış olmasına rağmen pratisyen hekim ya da aile hekimi sayısı son 20 yılda sadece 1,7 kat artmıştır. Türkiye`de 100 bin kişiye 217 hekim düşmekte. Oysa Avrupa Birliği ortalaması 397 hekim olarak bilinmektedir. Aynı şekilde diğer sağlık çalışanları için de sayısal yetersizlik söz konusu. Özellikle hemşireliğe vurgu yapmak isterim; bizde 100 bin kişiye düşen 343 sayısını görüyorsunuz. Oysa OECD ülkelerinde 942 hemşire gibi bir sayıdan söz ediyoruz. 3 bin 306 nüfus düşüyor bir aile hekimine, bu da işin sürdürülemez olduğunun bir kanıtı aynı zamanda. AB ortalaması ileri ülkelerde bu nüfusun bin 500 ile 2 bin arasında olduğunu görüyoruz.

“TÜRKİYE`DE NÜFUSUN YÜZDE 36`SI 1. BASAMAĞA GİDERKEN BİR YILDA YÜZDE 64`Ü 2. VE 3. BASAMAĞA YIĞILMAKTA”

Aile hekiminin görev alanına düşen 15 yaş üstü kadınlarda smear alımında toplumun yüzde 61 küsuru hiç smear aldırmıyor, mamografide ise yüzde 65`i hiçbir şekilde tarama amaçlı mamografi yaptırmıyor. Toplumun yüzde 56,1`i obez ve obez öncesi olarak tanımlanmakta. Neredeyse toplumun yüzde 50`si bazı noktalarda çok daha vahim mesela grip aşısı sadece yüzde 2`ye uygulanmakta. Toplumun yüzde 50`sinin bu tür koruyucu uygulamalardan hiç faydalanmadığını görüyoruz. Tüm bu yoğunluğa rağmen, 1. basamakla 2. ve 3. basamak arasında çarpık bir başvuru oranı olduğunu görüyoruz. Türkiye`de nüfusun yüzde 36`sı 1. basamağa giderken bir yılda yüzde 64`ü 2. ve 3. basamağa yığılmakta. Nitelikli aile hekimi ve aile sağlığı merkezi sayısını artırarak hem 2. ve 3. basamağa yığılı artıracağız hem de daha maliyet etkin bir çalışma yürütme şansımız olacak aslında.

“AİLE HEKİMLERİ, YAŞANAN TÜM ZAMLARLA MÜCADELE ETMEKTE”

Son torba yasada aile hekimlerine sunulan maaş artışı ve cari ödenek artışının bunları karşılamakta yetersiz olduğunu görüyoruz.  Son dört yılda kiralara yapılan zam yüzde 600`leri aşmış durumda. Asgari ücret artışı yine bu yüzde 600`lerde ama baktığını zaman seyyanen artıştan bile faydalanamayan aile hekimleri cari ödeneğin de sadece memur zamlarına endekslenen yüzde 17`lik bir artışla, bu artışlarla mücadele halinde. Şu anda çok ciddi bir kira krizi yaşanıyor ülkede. Aile sağlığı merkezleri bu noktada kapanma noktasına gelmiş durumda. Ödenemeyen kiralar, artan asgari ücretlerle cari ödeneğin yetmemesi ve aile hekimini cepten bu ödemeleri takviye etmesi, tıbbi sarflarda ve kalibrasyonlarda ciddi karşı karşıya kaldıkları artışlar, artık bu hizmeti verememe noktasına gelmiş durumda.

“TÜM YETKİLİLERİ, SEYYANEN ARTIŞIN AİLE HEKİMLERİ İÇİN DE YAPILMASINI GEREKTİREN MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİNİ YAPMAYA, CARİ ÖDENEĞİ GERÇEK ENFLASYON ÜZERİNDEN ARTIRMAYA DAVET EDİYORUZ”

Sağlık sisteminde yaşanan sıkıntıların üzerine, bir de aile sağlığı merkezlerinde finansman ve ödeme zorluğu eklenmiş; birçok aile sağlığı merkezi kapanma noktasına gelmiş, hekimler, özel sektöre kaymaya başlamıştır. Sonuç, hiç şüphesiz ki halk sağlığı tehlikesi ve zaten 2-3. basamağa yığılmış olan hastaların, daha uzun süreler beklemesi, daha fazla hastaneyi ziyaret etmesi, sağlık çalışanlarının daha fazla tükenmesi, tırmanan şiddet vakaları ve tabii ki maliyet artışıdır. Tüm yetkilileri öncelikle seyyanen artışın aile hekimleri için de yapılmasını gerektiren mevzuat değişikliğini yapmaya, cari ödeneğin gerçek enflasyon rakamları üzerinden artırılmaya, ama daha önemlisi derhal koruyucu hizmetlerin kamucu anlayışla ve kamucu binalarda yönetilmeye ve bu noktada adım atmaya davet ediyoruz.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA