29 Nisan 2024 Pazartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

ULUDAĞ`DA 2 BİN 100 HEKTARLIK ALANIN ULUDAĞ ALAN BAŞKANLIĞI`NA DEVREDİLMESİNE KARŞI TEPKİLER SÜRÜYOR: “BU ALAN SADECE BUNUNLA KALMAYABİLİR, ÇÜNKÜ KANUNDA BU ALANIN SINIRSIZ BİR BİÇİMDE BÜYÜTÜLEBİLECEĞİ HÜKMÜ VAR"


Uludağ`da 2 bin 100 hektarlık alanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın kararıyla milli park statüsünden çıkarılarak Uludağ Alan Başkanlığı`na devredilmesine karşı tepkiler sürüyor. Kararla birlikte Uludağ`daki endemik bitki türlerinin, canlı varlığının ve su kaynaklarının zarar göreceğini söyleyen Bursa Su Kolektifi üyesi Caner Gökbayrak, "2 bin 100 hektarlık bir alan var şu anda Alan Başkanlığı dışına çıkarılan. Ama bu alan sadece bununla kalmayabilir, çünkü kanunda bu alanın sınırsız bir biçimde büyütülebileceği, değiştirilebileceği gibi bir hüküm var" dedi.

 

Tarih : 24 Temmuz 2023 Pazartesi 11:15   Okunma : 515

ZEHRA DEĞİRMENCİ / SİBEL KAHRAMAN

Uludağ`da 2 bin 100 hektarlık alanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın kararıyla milli park statüsünden çıkarılarak Uludağ Alan Başkanlığı`na devredilmesine karşı tepkiler sürüyor. Kararla birlikte Uludağ`daki endemik bitki türlerinin, canlı varlığının ve su kaynaklarının zarar göreceğini söyleyen Bursa Su Kolektifi üyesi Caner Gökbayrak, "2 bin 100 hektarlık bir alan var şu anda Alan Başkanlığı dışına çıkarılan. Ama bu alan sadece bununla kalmayabilir, çünkü kanunda bu alanın sınırsız bir biçimde büyütülebileceği, değiştirilebileceği gibi bir hüküm var" dedi.

Türkiye`nin en önemli kış sporları merkezi ve doğa koruma alanlarından biri olan Uludağ`ın 2 bin 100 hektarlık alanı, 14 Temmuz`da Resmi Gazete`de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla milli park statüsünden çıkarıldı ve bu bölümler Uludağ Alan Başkanlığı`na devredildi. Alınan karar, özellikle Bursa`da çevre örgütleri tarafından Uludağ`ın ekosisteminin bozulacağı gerekçesiyle tepkiyle karşılandı.

"ÇOK YANLIŞ BİR KARAR"

Bursa`da çevre mücadelesi veren ve Alan Başkanlığı`nın kurulmaması için 5 bine yakın imza toplayan Bursa Su Kolektifi de karara tepki gösterenler arasında. 14 Temmuz`da yayınlanan kararı ANKA Haber Ajansı`na değerlendiren Bursa Su Kolektifi üyesi Caner Gökbayrak, şunları söyledi:

"Bu karar aslında şu anlama geliyor, artık orada herhangi bir dava açıldığı zaman o karara göre davaya Milli Parklar Kanunu`na muhalefet için bir gerekçe yazmayacağız. Çok kötü, çünkü milli park dediğimiz şey aslında kendi doğallığına bırakılan alanlardır ve orada da 35 tane endemik var. Bu bitkiler yalnızca Uludağ`da yaşıyor. Onun dışında bin 208 tane de ayrıca başka bitki var. Bu endemik bitkilerin tam da aslında şu anda bırakılan yerlerde çok sayıda böyle çok az kalmış, tür sayısı binlere, iki binlere düşmüş türler var ve bunlar aslında herhangi bir projeyle yok edilebilecek düzeyde. Aslında bu türlerin yerleri de haritalarla işaretlenmiş durumda. Çıkartılan alanda da o türlerin aslında adları yazmasa bile burada olduğu gözüküyor, biliniyor ama buna rağmen sanki burada hiç milli park değil ya da orada endemik tür yok, orada yalnızca Uludağ`da yaşayan türlerin hiçbiri kaybolmayacakmış gibi böyle bir tersine adalet sistemiyle böyle bir karar alındı. Çok yanlış bir karar."

"CUMHURBAŞKANI, MİLLİ PARK ALANINI TAMAMEN KALDIRABİLİR"

Bütün dünya ülkelerinin milli parklarıyla övündüğünü aktaran Gökbayrak, Türkiye`nin milli parklarını talana ve yapılaşmaya açtığını söyledi. Daha önce milli parktaki projelere karşı açılan ve kazanılar davalara karşın daha büyük bir alanın daha fazla yapı ve projeyle talan edileceğini, endemik bitki türlerinin ise yok edileceğini öngördüklerini ifade eden Gökbayrak, "Bir de şu var; 2 bin 100 hektarlık bir alan var şu anda Alan Başkanlığı dışına çıkartılan. Ama bu alan sadece bununla kalmayabilir, çünkü kanunda bu alanın sınırsız bir biçimde büyütülebileceği, değiştirilebileceği gibi bir hüküm var. Yani yarın öbür gün şunu da söyleyebilir Cumhurbaşkanı, ‘Ben, bütün milli park alanını tamamen kaldırdım, hepsini Alan Başkanlığı`na devrettim, milli park kalmadı burada` diyebilir" dedi.

"CANLI VARLIĞININ DEVAMI İÇİN TÜRLERİN KORUNMASI GEREKİYOR"

Kararın bilimde yeri olmadığını ve hem Türkiye hem de insanlığın geleceğini etkileyeceğini söyleyen Gökbayrak, "Çünkü büyük bir yok oluş içindeyiz. Türler yok oluyor" diye konuştu. Gökbayrak, "Halkımızdan sadece şunu rica ediyorum; milli parklar sadece bir orman değildir. Sadece bir sulak alan değildir. Sadece bir doğal yapı değildir. Bunların tümünün toplandığı, çok ender ve gerçekte başka hiçbir yerde bulunmayan alanlardır. Bunların korunması gerekiyor. Dünyadaki varlığımızın, insan varlığıyla birlikte tüm canlı varlığının devamı için bu türlerin korunması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"ULUDAĞ`A OTELLER ZARAR VERİYOR"

Bursa`da otelcilerin Alan Başkanlığı`nı desteklediğini belirten Gökbayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında başta orayı yok eden, tahrip eden otelcilerin kendileri. Çünkü oradaki oteller, Milli Park Kanunu`na ana muhalefet edilerek yapılmış, bir şekilde izin verilmiş yapılar. Bunların büyük çoğunluğu aslında biz mücadeleye başladığımızdan önce yapılmış oteller. Şu anda bu oteller varlığını sürdürmek, daha büyütmek, daha da kapasitelerini arttırmak istiyorlar. Kapitalizm dediğimiz zaten böyle bir şey. Sürekli büyümek ister. Olanla yetinmez. Daha büyüğünü ister. İşte bu da aslında buradan kaynaklanıyor. Onlar ‘Doğal alanın bozulmasını istemiyoruz` diyor ama aslında kendileri bozdular ilk önce. Onlar, aynı zamanda günübirlik turisti de istemiyor. Biliyorsunuz Uludağ`a otellere gidip kalmak isteyen, kalabilenlerin büyük bir kesimi sadece Türkiye`nin yüzde 1`idir, belki binde 1`idir. Çünkü oradaki yüksek otel fiyatlarını karşılayabilen sadece onlardır. Ama halk, yüzyıllardır aslında yaylalara çıkar. Orası da aslında bir yayladır. Günübirlik gidilir ve orada kalınır. Asıl zarar otellerdir, çünkü otellerin atık suları önce Kaplıkaya Dere`sini kirletti, sonra Balıklıdere`yi kirletti.

"BURSA`NIN SUYU DA ZARAR GÖRECEK"

Aynı zamanda şu anda o 2 bin 100 hektarlık alan, Alan Başkanlığı`na bırakılan alan, biz ona ‘Talan Başkanlığı` diyoruz, Kırkpınar su havzası üzerinde. Yani Bursa`nın suyu üzerinde, Bursa`nın suyu oradan geliyor. Çünkü o alanın altında Bursa Su İdaresi`nin değişik noktalarda tesisleri var. Bursa`ya oradan su geliyor. Şimdi böyle önemli bir varlığı, su gibi varlığını da yok eden bir yapısı var. Yani gerçekte aslında hiç olmayan bir şey, olmaması gerekiyor. O otellerin, tesislerin orada olmaması gerekiyor. Orada sadece telesiyejler olabilir, başka hiçbir yapı olmasına gerek yok. İlk önce böyle oteller ve tesisler yaratılıyor. Yaratılan bu yapılardan sonra da ‘Alan Başkanlığı`yla yönetelim` diyorlar. Yönetim konusunda hiçbir ayrıcalık yoktur. İlk önce Alan Başkanlığı için ‘Burada çok başlılık var` dediler. Tamamen yalan. Çünkü bu milli park, Doğa Koruma Milli Parkları Müdürlüğü tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı`na bağlı yönetilen bir alan. Onun izni olmadan hiçbir yerde hiçbir şekilde işlem yapılamaz. Belediyenin yerleri belki bölge sınırı içine giriyordur. Ama gitsin de Milli Parklar izni olmadan orada yol yapsın. Kesinlikle yapamaz. Bu yaratılan yanlış bilgilendirmeler, aslında hepsi bu Talan Başkanlığı`nı önceleyen, onun altyapısına özenilen bilgilerdir ve şimdi aslında bu oldu.

"ADALET YERİNİ BULACAK"

Buna yönelik dava açılacak. Ocak ayında çıkarılan Talan Başkanlığı`yla ilgili CHP, Anayasa Mahkemesi`ne dava açtı. Ama şu anda, 14 Temmuz`da çıkan Cumhurbaşkanı kararına da bir dava açılacak, akademik odalar ve Bursa Barosu öncülüğünde. Bu dava muhtemelen yine kazanılacak. Çünkü orası bilimsel gerçekliğinde milli olmaya devam eden bir alan. ‘Ben burayı milli park dışına çıkardım` diyerek aslında kimsenin böyle bir hakkı yok. Adalet yerini bulacak diye inanıyoruz. Biz de mücadelemizi bu yönde devam ettireceğiz."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA