29 Nisan 2024 Pazartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: “DERSHANE AÇAR GİBİ TIP FAKÜLTESİ AÇILIYOR. İKTİDARIN BU VİZYONSUZ YAKLAŞIMI BİZİ YAKIN GELECEKTE SAĞLIK SEKTÖRÜNDE FELAKETE SÜRÜKLEYECEK”


CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye`deki artan tıp fakültelerinin sayısı ile birlikte nitelikli eğitimde de sorunlar yaşandığını belirterek, “Devlet tıp fakültelerinin Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile iş birliği protokolleri bulunuyor ve 32`si kendi hastanesine sahip değil. Vakıf tıp fakültelerinin ise 10`u özel hastaneler ile iş birliği yapıyor. Bu durum, tıp fakültelerinin nitelikli eğitim verme konusunda altyapı eksikliği yaşadığını gösteriyor... Dershane açar gibi tıp fakültesi açılıyor. Tıp fakültesi demek bina demek değildir. İktidarın bu vizyonsuz ve rakamsal rekorlar kırmaya çalışan yaklaşımı bizi yakın gelecekte sağlık sektöründe felakete sürükleyecek” dedi.

 

Tarih : 15 Ağustos 2023 Salı 23:56   Okunma : 328

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye`deki artan tıp fakültelerinin sayısı ile birlikte nitelikli eğitimde de sorunlar yaşandığını belirterek, “Devlet tıp fakültelerinin Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile iş birliği protokolleri bulunuyor ve 32`si kendi hastanesine sahip değil. Vakıf tıp fakültelerinin ise 10`u özel hastaneler ile iş birliği yapıyor. Bu durum, tıp fakültelerinin nitelikli eğitim verme konusunda altyapı eksikliği yaşadığını gösteriyor... Dershane açar gibi tıp fakültesi açılıyor. Tıp fakültesi demek bina demek değildir. İktidarın bu vizyonsuz ve rakamsal rekorlar kırmaya çalışan yaklaşımı bizi yakın gelecekte sağlık sektöründe felakete sürükleyecek” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, hastanesi olmayan tıp fakülteleri ve yeni tıp fakülteleri açılmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Akkuş İlgezdi, şunları kaydetti:

“TOPLAM 21 BİN 950 KONTENJANIN 18 BİN 18`İNİN DEVLET VE VAKIF TIP FAKÜLTELERİ İÇİN OLDUĞU DİKKAT ÇEKTİ”

“Sağlık çalışanlarının maaşlarının yoksulluk sınırının altına düşmesiyle birlikte birçok hekim ülkeyi terk ederken, Türk Tabipleri Birliği`nin artan tıp fakültesi kontenjanlarına dikkat çekerek hazırladığı rapor, tıp eğitiminde kritik bir noktaya gelindiğini gösterdi. Sağlık Bakanlığı ve YÖK`ün, tıp fakültelerinin kontenjanlarını her yıl artırdığı vurgulanan raporda, bu yıl açılan toplam 21 bin 950 kontenjanın 18 bin 18`inin devlet ve vakıf tıp fakülteleri için olduğu dikkat çekti.

Tıp eğitimi, toplum sağlığını doğrudan etkileyen bir eğitim. Türkiye`de de birçok üniversite bünyesinde tıp fakülteleri bulunuyor ancak sorunun nitelik mi, nicelik mi olduğu konusunu tartışmalıyız.

“ALTYAPI OLMADAN SADECE BİNA AÇILIŞI YAPMAYA DEVAM EDERSENİZ SAĞLIK SİSTEMİNDE ONARILMAZ YARALAR AÇARSINIZ”

Devlet tıp fakültelerinin Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile iş birliği protokolleri bulunuyor ve 32`si kendi hastanesine sahip değil. Vakıf tıp fakültelerinin ise 10`u özel hastaneler ile iş birliği yapıyor. Bu durum, tıp fakültelerinin nitelikli eğitim verme konusunda altyapı eksikliği yaşadığını gösteriyor. Yeni açılan fakültelerin öğrencileri diğer fakültelerde eğitim aldığından, bu fakültelerdeki öğrenci sayısı artıyor. Altyapı olmadan sadece bina açılışı yapmaya devam ederseniz sağlık sisteminde onarılmaz yaralar açarsınız.

Türkiye`de son 15 yıldır 70`ten fazla tıp fakültesi açıldı. Bu tıp fakülteleri çoğu ulusal ve uluslararası eğitim kriterlere uymuyor. Türkiye`deki tıp fakültelerinin yaklaşık yüzde 65`i akredite değil.

DERSHANE AÇAR GİBİ TIP FAKÜLTESİ AÇILIYOR”

Nicelik olarak bakıldığında, ülkemizde tıp fakültesi sayısı oldukça fazla, hatta o kadar ki Avrupa`nın üzerindeyiz bu konuda. Dershane açar gibi tıp fakültesi açılıyor. Tıp fakültesi demek bina demek değildir. İktidarın bu vizyonsuz ve rakamsal rekorlar kırmaya çalışan yaklaşımı bizi yakın gelecekte sağlık sektöründe felakete sürükleyecek. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısında ciddi sorunlar var. Bu öğrenciler şifa dağıtmak için nitelikli eğitim almak zorundalar. Tıp eğitimi almak için en yüksek puanları alan genç doktor adayları iktidarın her köşe başına açtığı fakülteler yüzünden koşulları uygun olmayan ortamlarda nitelikli eğitim alamıyorlar. Bu ülkemizin gururu olan gençlerimize yazık ediyorlar.

“2007`DEN GÜNÜMÜZE NÜFUS ARTIŞ ORANI YÜZDE 14,2`YKEN, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTELERİ KONTENJANLARINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 522,5 OLDU”

2009 yılına kadar 29 olan diş hekimliği fakülte sayısının 100`e yaklaşması ve kontenjanların sürekli artırılması eğitimde niteliği düşürmektedir. Bu sebeplerle diş hekimliği mezunları da işsizlikle karşı karşıya bırakılıyor. Bir örnek vermek gerekirse; 2007`den günümüze nüfus artış oranı yüzde 14,2`yken, diş hekimliği fakülteleri kontenjanlarındaki artış yüzde 522,5 oldu.

2020 itibari ile 34 bin 45 olan diş hekimi sayısı, böyle giderse 2028 yılında 90 bini aşacak. Mezun sayısı artarken, kamudaki istihdamın her sene azaldığı sır değildir. Bu yüzden ‘Atanamayan diş hekimleri` kavramı artık literatürdeki yerini almıştır.

“MEVCUT OKULLARDAKİ KONTENJANLAR ACİLEN AZALTILMALIDIR”

Mevcut okullardaki kontenjanlar acilen azaltılmalıdır. Derslik ve klinikler modernize edilerek kaliteli öğrenim görülebilecek fiziki altyapı sağlanmalıdır. Son dönemde kadavra bile görmeden mezun olduklarını dile getiren öğrenciler var. Fakültelerdeki teknik şartlar sağlanmalı ve eğitim için gerekli olan tıbbi malzemeler eksiksiz olmalıdır. Devletin tıp fakültelerine daha fazla ekonomik destek verilerek eğitim kalitesinin yükseltilmesi gerekiyor.``

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA