30 Nisan 2024 Salı

12:41   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZYİĞİT’TEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI   12:36   TARSUS’TA PARKLAR ARTIK DAHA TEMİZ DAHA KONFORLU   12:22   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ`UN "YENİ ANAYASA" TURU...    10:58   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN 1 MAYIS MESAJI   10:50   GELECEK PARTİSİ İL BAŞKANI KARIŞ’TAN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJI   10:47   GÜLCAN KIŞ’TAN 1 MAYIS MESAJI   10:22   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘GÖKKUŞAĞININ ALTINDA` OYUNU İLE GAZİANTEPLİ ÇOCUKLARLA BULUŞTU   10:22   BURHANETTİN BULUT: "TAKSİM`İ EMEKÇİYE KAPATAN İKTİDAR AYM KARARLARINI İHLAL ETMEKTEDİR"   10:01   İSTANBUL VALİLİĞİ, ‘OLAĞANÜSTÜ` 1 MAYIS ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI... TOPLU ULAŞIM KISITLANACAK. TRAMVAY, OTOBÜS, METRO, MARMARAY VE BAZI DENİZ SEFERLERİ DURDURULACAK   09:46   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "EMEKLİYİ KANDIRMAYI BIRAKIN. `EMEKLİ YILI` İLAN ETTİK DİYEREK ONLARIN AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN"   08:33   İSTANBUL VALİLİĞİ: 1 MAYIS`TA KARAYOLLARINDA KISITLAMA 04.00, DENİZ VE RAYLI SİSTEMDE 05.30`DA BAŞLAYACAK   01:15   MÜSAVAT DERVİŞOĞLU: “İYİ PARTİ OLARAK TEK ADAMLIĞI KÖKLEŞTİRECEK BİR REVİZYON ARAYIŞINA İZİN VERMEYİZ”   16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ   16:01   TOROSLAR AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ’NDE SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE ETÜT DESTEĞİ    15:48   SEZGİN TANRIKULU: “MÜTALAA, TAHİR ELÇİ`NİN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMANIN NASIL YANLIŞ YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ ORTAYA KOYUYOR”   15:36   YARGITAY, 28 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR… SEÇİMİN YARIN YAPILACAK 29. TURUNDA MUHSİN ŞENTÜRK VE ÖMER KERKEZ YARIŞACAK   15:15   BİRLİK SAĞLIK SEN MUĞLA İL TEMSİLCİSİ GÜL: "YIKIM KARARI VERİLEN MENTEŞE DEVLET HASTANESİ`NE BADANA VE BOYASI İÇİN 800 BİN LİRA ÖDENEK ÇIKARTILDI"   14:53   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ YENİ ANAYASA TEKLİFİ İÇİN PARTİ GRUPLARINA ZİYARETE BAŞLAYACAK  
 
     
   

NERMİN YILDIRIM KARA`DAN HATAYLI NARENCİYE ÜRETİCİLERİ İÇİN ÇAĞRI: TON BAŞINA MUTLAKA NARENCİYENİN DESTEKLENMESİ GEREKMEKTEDİR. ÜRETİCİLER BU BÖLGENİN CAN DAMARIDIR. CAN DAMARINA CAN SUYU VERMEK HÜKÜMETİN GÖREVİDİR


CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hataylı narenciye üreticisinin ürünlerini maliyetin altında satmak zorunda kaldığını, mevsimlik işçilerin deprem bölgesine gelmemesi nedeniyle ürünlerini toplayamadığını belirterek, "Ton başına mutlaka narenciyenin desteklenmesi gerekmektedir. Üreticiler bu bölgenin can damarıdır. Can damarına can suyu vermek hükümetin görevidir. İşçilerin buraya gelmesi için ilgili planlamalar yapılmalıdır. Burası deprem bölgesi olduğu için işçiler barınabilecek koşullar bulamadığından dolayı narenciyeleri toplayabilmek için buralara gelmiyorlar" dedi.

 

Tarih : 22 Ekim 2023 Pazar 16:03   Okunma : 370

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hataylı narenciye üreticisinin ürünlerini maliyetin altında satmak zorunda kaldığını, mevsimlik işçilerin deprem bölgesine gelmemesi nedeniyle ürünlerini toplayamadığını belirterek, "Ton başına mutlaka narenciyenin desteklenmesi gerekmektedir. Üreticiler bu bölgenin can damarıdır. Can damarına can suyu vermek hükümetin görevidir. İşçilerin buraya gelmesi için ilgili planlamalar yapılmalıdır. Burası deprem bölgesi olduğu için işçiler barınabilecek koşullar bulamadığından dolayı narenciyeleri toplayabilmek için buralara gelmiyorlar" dedi.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hataylı narenciye üreticilerinin sorunlarını dinledi. Narenciye üreticisinin hem maliyetlerden dolayı hem de mevsimlik işçilerin deprem bölgesine gelmemesinden dolayı sıkıntılar yaşadığını söyledi.

"BU YIL DÖRTYOL NARENCİYE ÜRETİCİSİNİ ÇOK BÜYÜK SIKINTILAR BEKLİYOR"

Kara`nın dinlediği bir narenciye üreticisi, "Mandalinanın üretim maliyeti 2- 2,5 lira. Şu an dalındaki fiyatı ise 2,5-3 lira ama alıcı yok. Alıcının olmamasının nedeni işçi sıkıntısı, maliyetlerin çok yüksek olması. Hepsi birbirinin üzerine geldi. Bu yıl Dörtyol narenciye üreticisini çok büyük sıkıntılar bekliyor" dedi.

"BU FİYATLARLA BU MALİYET ARTIŞLARIYLA ÜRETİCİMİZ BİR YILINI DAHİ ÇIKARAMAYACAK"

Narenciye bahçelerini gezen Kara ise üreticilerin sorunlarıyla ilgili şunları söyledi:

"İskenderun`da, Dörtyol`da, Erzin`de narenciye üretimi ve ihracatı hemen hemen Türkiye`de yüzde 18 kapasitede. Özellikle Dörtyol ve Erzin bu bölgenin narenciye üreticisidir. Ancak üreticiler kilogram fiyati 2-2,5 lira olan ürünlerin maliyeti de 2-2,5 lira. Manavda, pazarda veya büyük marketlerin tezgahlarında 25-30-40 liraya aldığımız bu mandalinalarda üreticilerimizin suçu ne? Neden 2,5 liralık bu maliyeti tüketici 35-40 liraya elde ediyor. Burada üreticimiz ve çiftçimiz asla para kazanamıyor. Peki bu insanla nasıl ev geçindirecekler?

Şubat ve Eylül arasındaki tarımsal faaliyetten, bu fiyatlarla bu maliyet artışlarıyla üreticimiz bir yılını dahi çıkaramayacak. Üreticilerimiz çok zor zamanların bizleri beklediğini söylüyor. Çünkü önümüzdeki süreçte gerekli tedbirler alınmazsa, üreticimiz korunmazsa, akaryakıt desteği verilmezse, nakliyenin altında ezilecekler. Bir- iki ay sonra tekrar geleceğiz. Bahçelerdeki narenciye ne kadar toplanmış ne kadarı yerlerde, alıcı bulabilmiş mi yoksa yerlerde serili halde mi bulunmuş?

"TON BAŞINA MUTLAKA NARENCİYENİN DESTEKLENMESİ GEREKMEKTEDİR"

Bu ülkede acilen tarım politikaları; çiftçinin ve üreticinin desteklenmesi, ton başına mutlaka narenciyenin desteklenmesi gerekmektedir. Üreticiler bu bölgenin can damarıdır. Can damarına can suyu vermek hükümetin görevidir. İşçilerin buraya gelmesi için ilgili planlamalar yapılmalıdır. Mevsimsimlik işçiler artık buraya gelmiyorlar. Maalesef narenciyeyi dalında toplayacak mevsimlik işçi dahi bulamıyoruz. Bu ayıp bu hükümete yeter artık. Narenciyeyi koruyun, gözetin, katkı verin, teşvik verin. Bu insanları mağdur etmeyin.

"İŞÇİLER BARINABİLECEK KOŞULLAR BULAMADIĞINDAN DOLAYI NARENCİYELERİ TOPLAYABİLMEK İÇİN BURALARA GELMİYORLAR"

Dalındaki limonun fiyatı 0 lira çünkü alıcısı yok. Bu ürünleri ikinci, üçüncü kişilere ulaştırabilmek için hiçbir alıcı söz konusu değil. Yüksek tonajlı narenciyenin dalından alıcılara ulaşabilmesi için üreticilerimiz çok zor zamanlar geçiriyor. En önemli sıkıntımız nakliye ve mazot. Burası deprem bölgesi olduğu için işçiler barınabilecek koşullar bulamadığından dolayı narenciyeleri toplayabilmek için buralara gelmiyorlar.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA