30 Nisan 2024 Salı

12:41   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZYİĞİT’TEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI   12:36   TARSUS’TA PARKLAR ARTIK DAHA TEMİZ DAHA KONFORLU   10:58   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN 1 MAYIS MESAJI   10:50   GELECEK PARTİSİ İL BAŞKANI KARIŞ’TAN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJI   10:47   GÜLCAN KIŞ’TAN 1 MAYIS MESAJI   10:22   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘GÖKKUŞAĞININ ALTINDA` OYUNU İLE GAZİANTEPLİ ÇOCUKLARLA BULUŞTU   10:22   BURHANETTİN BULUT: "TAKSİM`İ EMEKÇİYE KAPATAN İKTİDAR AYM KARARLARINI İHLAL ETMEKTEDİR"   10:01   İSTANBUL VALİLİĞİ, ‘OLAĞANÜSTÜ` 1 MAYIS ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI... TOPLU ULAŞIM KISITLANACAK. TRAMVAY, OTOBÜS, METRO, MARMARAY VE BAZI DENİZ SEFERLERİ DURDURULACAK   09:46   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "EMEKLİYİ KANDIRMAYI BIRAKIN. `EMEKLİ YILI` İLAN ETTİK DİYEREK ONLARIN AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN"   08:33   İSTANBUL VALİLİĞİ: 1 MAYIS`TA KARAYOLLARINDA KISITLAMA 04.00, DENİZ VE RAYLI SİSTEMDE 05.30`DA BAŞLAYACAK   01:15   MÜSAVAT DERVİŞOĞLU: “İYİ PARTİ OLARAK TEK ADAMLIĞI KÖKLEŞTİRECEK BİR REVİZYON ARAYIŞINA İZİN VERMEYİZ”   16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ   16:01   TOROSLAR AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ’NDE SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE ETÜT DESTEĞİ    15:48   SEZGİN TANRIKULU: “MÜTALAA, TAHİR ELÇİ`NİN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMANIN NASIL YANLIŞ YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ ORTAYA KOYUYOR”   15:36   YARGITAY, 28 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR… SEÇİMİN YARIN YAPILACAK 29. TURUNDA MUHSİN ŞENTÜRK VE ÖMER KERKEZ YARIŞACAK   15:15   BİRLİK SAĞLIK SEN MUĞLA İL TEMSİLCİSİ GÜL: "YIKIM KARARI VERİLEN MENTEŞE DEVLET HASTANESİ`NE BADANA VE BOYASI İÇİN 800 BİN LİRA ÖDENEK ÇIKARTILDI"   14:53   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ YENİ ANAYASA TEKLİFİ İÇİN PARTİ GRUPLARINA ZİYARETE BAŞLAYACAK   14:27   UTKU ÇAKIRÖZER, MİNE ÖZERDEN VE ÇİĞDEM MATER`İ BAKIRKÖY CEZAEVİ`NDE ZİYARET ETTİ: "GEZİ DAVASI TUTUKLULARI DERHAL SERBEST BIRAKILMALI"  
 
     
   

ABDURRAHMAN TUTDERE`DEN MİLLETVEKİLİ CAN ATALAY`IN TAHLİYE EDİLMEMESİNE TEPKİ: HUKUK İÇİN KORKUNÇ BİR ŞEY


CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, cezaevindeki Hatay Milletvekili Can Atalay`ın hala tutuklu olmasını eleştirerek yeni vesayet odakları oluştuğunu söyledi. Tutdere, “Bu gerçekten ülkemizin demokrasisi için, hukuku için çok korkunç bir şey. Bugün Anayasa Mahkemesi bir parlamenter hakkında bir karar verdi ve bir hak ihlali tespiti yaptı. Ancak yerel mahkeme bu hak ihlali kararının gereğini yerine getirmiyor ve milletvekili şu anda tutuklu bulunuyor” dedi.

 

Tarih : 28 Ekim 2023 Cumartesi 12:55   Okunma : 361

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, cezaevindeki Hatay Milletvekili Can Atalay`ın hala tutuklu olmasını eleştirerek yeni vesayet odakları oluştuğunu söyledi. Tutdere, “Bu gerçekten ülkemizin demokrasisi için, hukuku için çok korkunç bir şey. Bugün Anayasa Mahkemesi bir parlamenter hakkında bir karar verdi ve bir hak ihlali tespiti yaptı. Ancak yerel mahkeme bu hak ihlali kararının gereğini yerine getirmiyor ve milletvekili şu anda tutuklu bulunuyor” dedi.

CHP Adıyaman Milletvekili Tutdere, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kurulan Meclis Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan rapordaki önerilerin de ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Tutdere, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nun dünkü toplantısında, şu değerlendirmeleri yaptı.

“Bizim parlamentomuz şanlı bir tarihe sahip. Bugün bu şanlı geçmişe sahip parlamentomuzun bütçesini konuşuyoruz. Parlamentonun Anayasa gereği en büyük görevlerinden bir tanesi millet adına denetim görevini yapmaktır. Denetim görevi konusunda özellikle 2017 Anayasa Referandumu ve 2018`de yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi, meclisimizin millet adına denetim görevlerini gerçekten törpülediğini, zayıflattığını üzülerek görmekteyiz. Bu sonuca mevcut Anayasaya göre milletvekillerinin en temel denetim silahı olan yazılı soru önergelerine verilen cevap oranına baktığımızda ulaşıyoruz. Soru önergelerinin yüzde yüzde 50`lik bir oranına cevap verilmediği, ancak yüzde 30`luk bir kısmına cevap verildiğini görüyoruz. Bu denetim açısından üzücü bir durumdur.

“YENİ VESAYET ODAKLARI OLUŞTU”

Kimi iktidarda ki milletvekili arkadaşlar, AK Parti iktidarları döneminde vesayet odaklarının yok edildiğini söylediler. Doğrudur, bir takım vesayet odakları yok edildi ama üzülerek belirtelim ki son dönemlerde yeni vesayet odakları oluştu. Bu gerçekten ülkemizin demokrasisi için, hukuku için çok korkunç bir şey. Bugün Anayasa Mahkemesi bir parlamenter hakkında bir karar verdi ve bir hak ihlali tespiti yaptı. Ancak yerel mahkeme bu hak ihlali kararının gereğini yerine getirmiyor ve milletvekili şu anda tutuklu bulunuyor. Dolayısıyla yeni vesayet odaklarının oluşmaması için de parlamentonun, hükümetin yapması gereken işler var. Anayasayı değiştirdik. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtik, her şey güllük gülistanlık diyemeyiz. Bu konuda meclisimizin de hükümetinde yapması gereken işler var.

“YENİ DEPREMLERİN OLACAĞI DA BİR İSTANBUL DEPREMİNİN OLACAĞI DA AŞİKAR GÖRÜNÜYOR”

Deprem sonrası 27. Yasama Döneminde tüm partilerin ortak önergesiyle Meclisimizde Deprem Araştırma Komisyonu kuruldu. Ben bu komisyonun raporunu gerçekten çok önemsiyorum ve herkesin de başucu kitabı yapması gerekiyor. Uzmanları dinlediğimizde Türkiye`de yeni depremlerin olacağı, bir İstanbul depreminin olacağı da aşikar görünüyor. Biz çok can kaybı verdik. 11 ilde yaşanan depremde çok insanımız yitirdik. Biz kurumlar arası koordinasyonu eksikliğini gördük, mevzuattaki eksikleri gördük ve bu eksiklerin de insanların hayatına mal olduğunu üzülerek gördük. Bu raporda tüm kurumların yapması gereken işleri tek tek çok güzel, ayrıntılı yazmışlar. Meclisimizin yapması gereken işleri de özellikle mevzuat boyutuyla belirtmiş, yaklaşık 27 başlık altında Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin sorumluluğunda olan işleri de saymışlar. Bu konunun özellikle gündemimize gelmesini ve bu konuda gerekli yasal çalışmaların yapılmasını bekliyorum. Milletimiz de bekliyor.


“DEPREM ARAŞTIRMA KOMİSYONU RAPORU RAFLARDA KALMASIN”


Öncelikle ‘Fay Kanunu` mutlaka çıkarılmalı. ‘Afet Risk Azaltma Kanunu çıkartılmalı, yeni bir ‘İmar Kanunu` çıkartılmalı, ‘Kentsel Dönüşüm ve Yenilme Kanunu mutlaka çıkartılmalı. ‘Yapı Üretim ve Denetim Kanunu çıkartılmalı. İnşaat Mühendisliği ve diğer teknik konularda 27 başlık var. Eğer siz Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türkiye Büyük Millet meclisi olarak bu raporun gereğini yaparsanız inan ki önümüzdeki süreçte biz ülkemizi ve insanlarımızı büyük felaketlerden kurtarmış, korumuş oluruz. Bu kadar can kaybımız da olmaz. Burada hepimize iş düşüyor. Bu raporu ben size sormuştum, bütün kurumlara da göndermişsiniz. Ancak rapor rafta kalmasın. Başta biz meclis olarak kendi tespitlerimizi yaptığımız işlerin gereğini yapalım, meclisimizi bu konuda çalıştıralım. Meclis bir ekimde açıldı. Ben meclisi takip eden bir milletvekiliyim. Uluslararası sözleşmelerle günlerimiz geçti ama inşallah önümüzdeki süreçte kısa süre içerisinde biz bu yasal çalışmaların yapılmasını bekliyoruz. Milletimiz de sizden bekliyor” şeklinde konuştu.

“MECLİS ÇOK ÇALIŞIYOR AMA SORUNLARA ÇARE OLAMIYOR, YÜRÜTME NE GETİRİRSE MECLİSTEN ÖYLE GEÇİYOR”
Meclisimiz gerçekten çok çalışıyor, biz bunun şahidiyiz. Çok kanun yapıyoruz aslında bir fabrika gibi sürekli kanun yapıyoruz ama ne hikmetse sorunlar bitmiyor. Burada bir arıza var. Artık oturup bu arıza ile yüzleşmemiz lazım. Bu kadar çok çalışan, gece geç saatlere kadar çalışan bir parlamento var ama halkın sorunlarının bir türlü çözülemediği gibi bir gerçeklik var. Dolayısıyla ya yaptığımız yasalarda sorunlar var ya da yasaları yeteri kadar tartışamadan çıkarıyoruz. Benim görüşüm nitelikli kanun çıkarılması konusunda yeteri kadar tartışamıyoruz, konuşamıyoruz. Yürütme ne getiriyorsa buradan öyle geçiyor. İnşallah bu dönem sizin başkanlığınız döneminde komisyonları daha çok çalışan bir parlamento çalışması yaparız. İç tüzüğümüzü gerçekten bazı konularda yetersiz kalıyor. Aslında biz halkın sorunlarını çözecek yasalar yapmak için önce kendi meclis çalışmalarımızı daha düzgün, daha işler, sonuç odaklı hale getirecek bir meclis iç tüzüğünü de hazırlamamız lazım. İnşallah bu dönem hem çoğulcu, demokratik bir iç tüzük hem de çok daha nitelikli kanunları hep birlikte yaparız. Ben şimdiden bütçenin her 3 kurumumuz için hayırlı olmasını diliyorum.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA