30 Nisan 2024 Salı

16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ   16:01   TOROSLAR AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ’NDE SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE ETÜT DESTEĞİ    15:48   SEZGİN TANRIKULU: “MÜTALAA, TAHİR ELÇİ`NİN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMANIN NASIL YANLIŞ YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ ORTAYA KOYUYOR”   15:36   YARGITAY, 28 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR… SEÇİMİN YARIN YAPILACAK 29. TURUNDA MUHSİN ŞENTÜRK VE ÖMER KERKEZ YARIŞACAK   15:15   BİRLİK SAĞLIK SEN MUĞLA İL TEMSİLCİSİ GÜL: "YIKIM KARARI VERİLEN MENTEŞE DEVLET HASTANESİ`NE BADANA VE BOYASI İÇİN 800 BİN LİRA ÖDENEK ÇIKARTILDI"   14:53   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ YENİ ANAYASA TEKLİFİ İÇİN PARTİ GRUPLARINA ZİYARETE BAŞLAYACAK   14:27   UTKU ÇAKIRÖZER, MİNE ÖZERDEN VE ÇİĞDEM MATER`İ BAKIRKÖY CEZAEVİ`NDE ZİYARET ETTİ: "GEZİ DAVASI TUTUKLULARI DERHAL SERBEST BIRAKILMALI"   14:27   ÇUKUROVA BASKETBOL KULÜBÜ MERSİN YÖNETİMİNDEN VAHAP SEÇER`E ZİYARET   14:23   BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI... AHMET AKIN: "ASLA `ENKAZ DEVRALDIK` DEMEYECEĞİZ. MAZERET DEĞİL İŞ ÜRETECEĞİZ"   14:16   GAMZE TAŞCIER`DEN ALİ YERLİKAYA`YA `1 MAYIS` TEPKİSİ   14:07   TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASINDA SAVCILIK MÜTALAASI: "SUÇUN SANIK POLİS MEMURLARI TARAFINDAN İŞLENDİĞİNİN SABİT OLMAMASI NEDENİYLE BERAATİNE KARAR VERİLMESİ TALEP OLUNUR"   14:04   ÖZGÜR ÖZEL`DEN, AMEDSPOR KULÜBÜ BAŞKANINA TEBRİK TELEFONU   14:03   CHP AKDENİZ İLÇE BAŞKANI PALAMUT’TAN 1 MAYIS MESAJI   13:55   TÜRKİYE, NATO GENEL SEKRETERLİĞİ İÇİN HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE`NİN ADAYLIĞINA DESTEK VERECEĞİNİ AÇIKLADI   13:20   KAYSERİ`DEN İSTANBUL`A GİTMEK İÇİN YOLA ÇIKAN "YÜRÜYEN ADAM" LAKAPLI NEŞET TURAN, AKSARAY`DA KAMYONET ÇARPMASI SONUCU HAYATINI KAYBETTİ   13:15   ÖZGÜR ÖZEL, BAKAN YERLİKAYA İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ, TAKSİM KARARININ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ TALEP ETTİ   12:46   SİNAN ATEŞ SORUŞTURMASI TAMAMLANDI: 22 KİŞİ HAKKINDA ``TASARLAYARAK ÖLDÜRME" SUÇUNDAN İDDİANAME DÜZENLENDİ   12:20   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "BİR TARAFTA LÜKS YAŞAM DİĞER TARAFTA VATANDAŞIN MİLYARLARCA LİRALIK BORCU VAR"  
 
     
   

SEZAİ TEMELLİ: “ENFLASYONUN KAYNAĞI EMEKÇİLER DEĞİL. ONLARIN HAYATINI DAHA FAZLA ZEHİR ETMEYİN. BU VERGİ ANLAYIŞINDAN, BU ZAM POLİTİKASINDAN, BU TÜRDEN BİR İSTİKRAR ANLAYIŞINDAN VAZGEÇİN”


HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, “Mali disiplin dediğiniz şey bütçeden başlıyor. Siz bütçede bu kadar disiplinsiz olduğunuz bir yerde disiplini nereden sağlamaya çalışıyorsunuz? Disiplini insanlara yapmış olduğunuz, aslında enflasyon aracılığıyla hayatı zehir ettiğiniz zamlardan başlıyorsunuz. Dolaylı vergilerden başlıyorsunuz. İnsanların satın alma gücünü düşürerek disiplin sağlayacağınızı düşünüyorsunuz. Böyle bir şey mümkün değil. Çünkü enflasyonun kaynağı emekçiler, işçiler, yoksul halklar değil. Bu yüzden onların hayatını daha fazla zehir etmeyin. Bu vergi anlayışından, bu zam politikasından, bu türden bir istikrar anlayışından vazgeçin” dedi.

 

Tarih : 31 Ekim 2023 Salı 14:27   Okunma : 362

HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, “Mali disiplin dediğiniz şey bütçeden başlıyor. Siz bütçede bu kadar disiplinsiz olduğunuz bir yerde disiplini nereden sağlamaya çalışıyorsunuz? Disiplini insanlara yapmış olduğunuz, aslında enflasyon aracılığıyla hayatı zehir ettiğiniz zamlardan başlıyorsunuz. Dolaylı vergilerden başlıyorsunuz. İnsanların satın alma gücünü düşürerek disiplin sağlayacağınızı düşünüyorsunuz. Böyle bir şey mümkün değil. Çünkü enflasyonun kaynağı emekçiler, işçiler, yoksul halklar değil. Bu yüzden onların hayatını daha fazla zehir etmeyin. Bu vergi anlayışından, bu zam politikasından, bu türden bir istikrar anlayışından vazgeçin” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2024 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Komisyonda bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları görüşülüyor. Görüşmelerde, HEDEP Grubu adına konuşan Muş Milletvekili Sezai Temelli, şunları söyledi:

“Çok önemli bir bakanlık. Bütçenin amiral gemisi olması gerekirken Bakan`ın sunumundan anlıyoruz ki kendisi de bütçeyi burada okudukça ifade ediyor. Kalkınma Planı, OVP bunlara baktıkça bir kes yapıştır yönteminin hakim olduğunu görüyoruz. Her seferinde bunu yaparken en azından bütçenin içinde barındırdığı tutarsızlıkları, bilim dışılıkları hiç mi görmediniz? Birkaç gündür sayın Cevdet Yılmaz ile birlikteyiz. Birçok şey anlattı. Oradaki tutarsızlıkları dile getirdiğimizde bize şunu söyledi: ‘Siz kimlik siyaseti yapıyorsunuz.` Biz kimlik siyaseti yapmıyoruz. Biz sınıf siyaseti yapıyoruz ama kimliklerimizle siyaset yapıyoruz. Bu kimliklerimizden de asla vazgeçmeyeceğiz. Siz de sınıf siyaseti yapıyorsunuz. İyi bir burjuva iktisatçısı olduğunuzu biliyorum. Sermaye sınıfı adına konuşmalarınız, yazdıklarınızı da biliyorum. Önümüze getirdiğiniz Kalkınma Planı, OVP, bütçe, bu burjuva iktisadının aklıyla bile ifade edilemeyecek kadar büyük hatalar barındırıyor.

“BÜYÜK TUTARSIZLIKLARI İÇERİSİNDE BARINDIRAN BİR EKONOMİ PROGRAMININ ANLAMLI OLMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Kalkınma planında da OVP`de de büyüme hedeflerini yüzde 5 bandından tutmaya çalışıyorsunuz. Oysa beş yıl sonra kişi başına GSYH`yı yüzde 70 artırıyorsunuz. Yüzde 70 artması için yıllık ortalama yüzde 11 büyütmeniz lazım. Oysa ekonomiyi yüzde 5 büyütüyorsunuz. Bu hesabın tutması için nüfusu değil 90 milyona, 65 milyona düşürmeniz lazım. 20 milyon insana ne yapmayı düşünüyorsunuz? Siyaseten planınız nedir? Bu denli büyük tutarsızlıklar içerisinde barındıran bir ekonomi programının anlamlı olması mümkün değil.

“BİZİ TABLOLARA, RAKAMLARA BOĞUYORSUNUZ. BU TABLOLARIN HEPSİ HAYALİ”

Adım attığınız her finansal operasyon nedense sermaye sınıfının mutluluğuna yönelik çok ciddi adımlar. Ama karşılığında Türkiye`de hiçbir sorunun çözülmediğini, kalıcı bir çözümün geliştirilemediğini, ekonominin her seferinde çok daha kötü bir yere sürüklendiğini görüyoruz. Bunun karşılığında bizi tablolara, rakamlara boğuyorsunuz. Bu tabloların hepsi hayali. Öyle dramatik değişmeler bekliyorsunuz ki. Enflasyonu üç yılda 8 kat düşüreceksiniz. Cari açığı 5 yılda 2.8 milyar dolara getireceksiniz. Bütün bunların arka planında yatan bir tutarsızlık var.

“HİÇBİR YAPISAL SORUNA ÇÖZÜM ÜRETMEK MÜMKÜN DEĞİL BU SİZİN ORTAYA KOYDUĞUNUZ STRATEJİLERLE”

Hiçbir yapısal soruna çözüm üretmek mümkün değil bu sizin ortaya koyduğunuz stratejilerle. Örneğin bir büyüme projeksiyonunuz var. Her şeyi ekonomik büyümenin içerisine sıkıştırıyorsunuz. Peki birikim stratejiniz ne? Dolayısıyla sizin imalat sektörüne endeksli ve onun finansmanını önceleyen ve bu finansmanı yaparken de bankacılık kesimini baş üstünde taşıyan bir anlayışla nasıl bir birikim stratejiniz var? Biz bunu hayretle izliyoruz.

“KEMER SIKMA ÖYLE BİR HALE GELDİ Kİ, ARTIK SİZ BUNU GIRTLAĞIMIZA TAKIYORSUNUZ. ÜMÜĞÜMÜZÜ SIKIYORSUNUZ”

Peki bölüşüm meselesi. Bu konuda kaygılanmadığınızı biliyoruz. Dediniz ki enflasyonun nedeni ücret artışlarıdır. Böyle bir ifadede bulundunuz. İş gücünün aldığı payın bu kadar hızla düştüğü bir ülkede hangi ücret artışı enflasyona neden olabilir ki? Burjuva iktisadı ne diyor biliyor musunuz? Eğer çok ciddi enflasyon yaşanıyorsa bir ülkede ücretleri artırın diyor. İktisat biliminin bunu söylediği bir yerde siz emekçileri suçluyorsunuz. Yine çok kullandığınız bir kavram… Makroekonomik istikrar… Makro ihtiyati tedbirler…Kemal Derviş geldiğinde bu kavramları bize o öğretmişti. Sonuçlarının ne olduğunu hep beraber yaşadık. Bu kavramlar kullanılmaya başladığında anlıyoruz ki kemer sıkma geliyor. Bu kemer sıkma öyle bir hale geldi ki, artık siz bunu gırtlağımıza takıyorsunuz. Ümüğümüzü sıkıyorsunuz. Toplum nefes alamıyor ve siz hala diyorsunuz ki enflasyonun nedeni yoksullardır, işçilerdir, emekçilerdir. Böyle bir şey yok. Enflasyonun esas nedenlerine yönelmediğiniz için enflasyonla mücadele edemiyorsunuz. Bırakın çözmeyi, çözmeyi aklınıza bile getiremiyorsunuz. Çünkü, kitlendiğiniz mesele, istikrar dediğiniz mesele bankaların karları, iş insanlarının karları.

“İNSANLARIN SATIN ALMA GÜCÜNÜ DÜŞÜREREK DİSİPLİN SAĞLAYACAĞINIZI DÜŞÜNÜYORSUNUZ. BÖYLE BİR ŞEY MÜMKÜN DEĞİL”

Bütçenin içinde acayiplikler var. Bütçenin yüzde 24`ü 25`i açık olabilir mi? Mali disiplin dediğiniz şey bütçeden başlıyor. Siz bütçede bu kadar disiplinsiz olduğunuz bir yerde disiplini nereden sağlamaya çalışıyorsunuz? Disiplini insanlara yapmış olduğunuz, aslında enflasyon aracılığıyla hayatı zehir ettiğiniz zamlardan başlıyorsunuz. Dolaylı vergilerden başlıyorsunuz. İnsanların satın alma gücünü düşürerek disiplin yaratacağınızı düşünüyorsunuz. Böyle bir şey mümkün değil. Çünkü enflasyonun kaynağı emekçiler, işçiler, yoksul halklar değil. O yüzden onların hayatını daha fazla zehir etmeyin. Bu vergi anlayışından, bu zam politikasından, bu türden bir istikrar anlayışından vazgeçin.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA