29 Nisan 2024 Pazartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

MERCAN 100. YIL İKLİM VE ÇEVRE BİLİM MERKEZİ, VAHAP SEÇER TARAFINDAN HİZMETE AÇILDI


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet verecek olan ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi`nin açılışını geleceğin bilim insanları çocuklar ile birlikte yaptı. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan merkez, Cumhuriyet`in 100. yılında gençlere ve çocuklara armağan edildi.

 

Tarih : 1 Kasım 2023 Çarşamba 09:44   Okunma : 409

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet verecek olan ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi`nin açılışını geleceğin bilim insanları çocuklar ile birlikte yaptı. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan merkez, Cumhuriyet`in 100. yılında gençlere ve çocuklara armağan edildi.

Türkiye`de ilk ve tek olan Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi`nde; interaktif düzenekler, bilimsel etkinlikler, Türkiye`nin en büyük kapasiteli ve en büyük perde çapına sahip planetaryumunda gösteriler, gözlemevi seansları, iklim ve çevre sergileri gerçekleştirilecek.

BAŞKAN SEÇER: “BU HARCAMALAR SİZİN PARANIZLA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR”

Konuşmasına hem çocuklar hem veliler hem de tüm eğitim camiası için önemli bir açılışın gerçekleştirildiğini belirterek başlayan Başkan Vahap Seçer, katılımcılara ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi`nin kuruluş sürecine dair bilgi vererek, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Söz konusu merkezin günün ekonomik şartlarında yapılması halinde toplam maliyetinin yaklaşık 300 milyon lira ödenek gerektireceğini belirten Seçer, “Bu harcamalar sizin paranızla, sizlerin ödediği vergilerden bizlere aktarılan kaynaklarla gerçekleştiriliyor. Bu paralar; çocuklarımıza, gençlerimize, geleceğimizin umudu evlatlarımıza helali hoş olsun” dedi.

“CUMHURİYET DEMEK; BİLİM MERKEZLERİ DEMEK”

Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünün kutlandığını ve Cumhuriyet`in çok geniş kapsamlı bir kavram olduğunu dile getiren Seçer, “Cumhuriyet bize; hayata, insan yaşamına ve medeniyete dair her şeyi ifade ediyor. Cumhuriyet demek; bilim merkezleri demek. Bilim, okul, eğitim, demokrasi, insan hakları, kadın hakları, birey hakları, ayrımsız bir toplum, vatandaşın devlet karşısında eşit yurttaş anlayışı demek. Cumhuriyet basit bir kavram değil, Cumhuriyet içi dolu dolu, kutsal, bebek gibi, evlat gibi korunacak bir kavram ve bir anlayıştır. Cumhuriyet Bayramı`mız kutlu olsun” diye konuştu. 

“TÜRKİYE`NİN VE DÜNYANIN SAYGIN BİLİM İNSANLARININ ÖĞRENCİLERİMİZE KONFERANS VERMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ”

Seçer, merkezin çocukların eğitimine önemli katkılar sunacağını ve Türkiye`de isminden söz ettirecek bir bilim merkezi olduğunu vurguladı. Merkezin temasının ‘İklim ve Çevre` olduğunu ve çağın güncel sorunlarının da iklim değişikliği ve çevre kirliliği olduğunu aktaran Seçer, “Buna atıf olarak bu temayı Bilim Merkezi`mize uygun gördük. Bilim Merkezi`mizde interaktif düzenekler var. Çocuklarımızı önümüzdeki süreçte belli bir program dahilinde buraya getirdiğinizde bu interaktif düzeneklerin çocuklarımızın eğitimine ne kadar katkı sunacağını veliler olarak sizler de göreceksiniz. Burada önümüzdeki süreçte bilimsel etkinlikler de yapacağız. Bir bilim fuarı yapmayı planlıyoruz. Türkiye`nin, hatta dünyanın saygın bilim insanlarının öğrencilerimize konferans vermesini sağlayacağız” dedi.

“Eğitimde fırsat eşitliği adına dezavantajlı mahalle ve köylerden çocuklarımızın buraya gelmesini sağlayacağız”

Perde çapı ve kapasitesi ile Türkiye`nin en büyük planetaryumunda gerçekleştirilecek gösterileri çocukların ilgi ile takip edeceklerini belirten Seçer, “Planetaryumda çocuklarımızın uzayı izleme imkanı olacak. Günlük ortalama olarak 1000 öğrenciyi burada ağırlayabiliriz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile de görüşmelerimizi yaptık. Düzenli olarak, efektif bir şekilde öğrencilerimizin Bilim Merkezi`nden yararlanmasını sağlayacağız. Özellikle eğitimde fırsat eşitliği adına dezavantajlı mahalle ve köylerden çocuklarımızın buraya gelmelerini sağlamak için Belediyemiz gerekli desteği sağlayacak” diye konuştu.

Mersin`in, yeni, daha değerli ve konforlu bir yaşam, daha refah bir toplumda, daha temiz bir çevrede, daha iyi okullarda çocuklarını eğitme arzusuyla Türkiye`nin farklı bölgelerinden gelen yurttaşların oluşturduğu bir kent olduğunun altını çizen Seçer, bu durumun Mersin`in zenginliği olduğunu kaydetti.

ÖZYİĞİT: “BİZ YATIRIMIMIZI ÇOCUKLARA YAPIYORUZ”

‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi`nin sadece Yenişehir`de değil, tüm bölgede ve Türkiye`deki en kıymetli bilim merkezi olduğunu belirten Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise “Kurtuluşumuz mutlaka eğitimde ve doğru yetiştireceğimiz nesillerdedir. Biz yatırımımızı çocuklara yapıyoruz. Onları 0-3 yaş erken çocukluk eğitiminden alarak doğru bir temelle yükseltiyoruz” dedi.

AÇILIŞ KURDELESİ ÇOCUKLARLA BİRLİKTE KESİLDİ

Merkezin açılışı, Başkan Seçer, protokol üyeleri ve çocuklarla birlikte yapıldı ve Seçer kurdeleyi çocuklarla birlikte kesti. Başkan Seçer, açılıştan sonra protokol üyeleri ve çocuklarla birlikte ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi`ni inceledi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu ve görevliler tarafından merkez hakkında bilgiler alan Seçer, deney düzeneklerini inceleyip, görevliler eşliğinde deneyleri deneyimledi.

Seçer, Türkiye`nin en büyük kapasiteli ve en büyük perde çapına sahip planetaryumunda çocuklarla birlikte uzay temalı film izledi. Ardından gözlemevine çıkan Seçer, burada da 35 santimetre çaplı teleskopla ve güneşi gözlemlemek için özel olarak tasarlanan teleskopla güneşi gözlemledi. Seçer, ayrıca merkezdeki öğrenciler ve velilerle de sohbet etti. İnceleme, fotoğraf çekimi ve sahnedeki gösterilerin izlenmesi ile sona erdi.

PLANETARYUM, PERDE ÇAPI VE KAPASİTESİ İLE TÜRKİYE`NİN EN BÜYÜĞÜ

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi, toplam 5 bin 500 metrekare alana kuruldu. 2 kattan oluşan merkezin kapalı alanı da yaklaşık 3 bin 500 metrekare. Merkezde ziyaretçiler, iklim ve çevre adına; deneysel ve uygulamalı etkinliklerin yanı sıra farklı konu başlıklarını deneyimleme fırsatı bulabilecekler. Merkezin içerisinde toplam 120 interaktif deney düzeneği yer alacak. Bu deney düzenekleri sayesinde çocuklara; yenilenebilir enerji, su kaynaklarının korunması, atıkların kaynağında ayrıştırılması, enerji üretimi ve iklim değişikliği konularında bilgilendirmeler gerçekleştirilecek. Merkezde ayrıca iklim ve çevre sergileri de yapılacak.

Birinci katta yer alan olan planetaryumda, bilgisayarla yönlendirilen çoklu projeksiyon cihazı ile kubbe şeklinde hazırlanan bir yapının içinde güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin 360 derecede görüntüleri yansıtılacak. Bu alanda, uzay boşluğundaki hareketlerin gerçekçi bir şekilde simüle edilebilmesi sağlanacak. 14 metre perde çapı ve 120 yerleşik koltuk kapasitesi ile Türkiye`nin en büyük planetaryumunda 35 cm çaplı bir yerleşik teleskop da yer alıyor. Ayrıca mobil olarak 1 adet özel güneş teleskobu 2 adet de gece gözlem teleskobu bulunuyor.

Atölyeler, planetaryum, fuaye, bekleme alanı, bilimsel gösterilerin yapılacağı konferans salonu yer alan merkezde ayrıca bilim ürünlerinin satılacağı bir mağaza ve misafirlerin dinlenebilecekleri bir kafe de var.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA