27 Nisan 2024 Cumartesi

16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!   12:52   ÖZGÜR ÖZEL, DENİZLİ İL BAŞKANI ALİ OSMAN HORZUM’A VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU   12:31   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL DENİZLİ`DE   11:35   İSİAS OTELİ DAVASI... KIZI ASYA`YI KAYBEDEN BABA MEHMET TÜLEK: “SÜRECİN ŞEFFAF VE BİLİME DAYALI YÜRÜTÜLMESİNİ İSTİYORUZ”   10:45   DEPREMDE 72 KİŞİYE MEZAR OLAN İSİAS OTELİ DAVASI’NIN İKİNCİ DURUŞMASI GERÇEKLEŞTİ   09:52   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN KIYI EKOSİSTEMLERİNİN RESTORASYONU ÇALIŞMALARI BARCELONA’DA ANLATILDI   09:20   ‘BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ` YARIN YAPILACAK   16:40   YENİŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAK PEYNİR İMALATHANESİNİ MÜHÜRLEDİ   15:51   GÖKHAN GÜNAYDIN ÇORLU TREN FACİASI DAVASINDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE CEZA VERİLMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ   14:47   EMİR CAN İĞREK`TEN MEZİTLİ 33 SPOR`A TAM DESTEK   13:05   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA VERGİ HATIRLATMASI   12:56   GÜLCAN KIŞ: HER 100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÇALIŞIYOR   12:56   ÇORLU DAVASI KARARINDAN SONRA AİLELER: YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ AMA BU DAVA BURADA BİTMEZ. 35 KAMU İHALESİ ALIP PARASINA PARA KATANLARI DA CEZAEVİNE GÖNDERMEDEN RAHAT ETMEYECEĞİZ   12:25   ÇORLU TREN KAZASI DAVASI... ÖZGÜR ÖZEL: “BU BAŞARI, DAYANIŞMA GÖSTERENLERİNDİR. BUNDAN SONRA HEP BERABER OLACAĞIZ”  
 
     
   

Yeşilboğaz:“Hukukçu Olmayanların Arabuluculuk İşine Talip Olmaları Kabul Edilemez”


Hukukçu olmayan kişilerin arabuluculuk işine talip olmalarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Yeşilboğaz, “Biz de arabuluculuk mesleğinin hukukçu olmayan kimseler tarafından yapılmasının, geri dönüşü olmayan olumsuz sonuçlar yaratacağı kanaatindeyiz” dedi.

 

Tarih : 2 Mart 2019 Cumartesi 22:38   Okunma : 1286

Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den, arabulucuların hukukçu olma zorunluluğunun kaldırılması yönündeki talebini yaptığı yazılı açıklama ile kınadı. Hukukçu olmayan kişilerin arabuluculuk işine talip olmalarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Yeşilboğaz, “Biz de arabuluculuk mesleğinin hukukçu olmayan kimseler tarafından yapılmasının, geri dönüşü olmayan olumsuz sonuçlar yaratacağı kanaatindeyiz” dedi.

“GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN OLUMSUZ SONUÇLAR YARATACAKTIR”

Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğazyaptığı yazılı açıklamasında; “7/02/2019 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen ‘Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Sempozyumu’nda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından, arabuluculuğun hukukçular dışındaki meslek gruplarına açılması, özellikle ticari uyuşmazlıklar için iktisat ve finans alanlarında uzmanlaşmış kimselerin de arabulucu olması gerektiği yönünde görüş bildirilmiş ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den, arabulucuların hukukçu olma zorunluluğunun kaldırılması talep edilmiştir.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün, arabuluculuğun hukukçular tarafından yapılmasının kırmızı çizgileri olduğu hususunda beyanları bulunmaktadır. Biz de arabuluculuk mesleğinin hukukçu olmayan kimseler tarafından yapılmasının, geri dönüşü olmayan olumsuz sonuçlar yaratacağı kanaatindeyiz. Menfaat temelli alternatif bir çözüm yolu olan arabuluculukta, eşitlik temel bir prensiptir. Arabuluculuğun ancak bir hukukçu arabulucu tarafından yürütülmesi halinde bu eşitlik sağlanabilecektir.

RifatHisarcıklıoğlu, 2018 yılında arabuluculuk konusunda yapmış olduğu bir konuşmasında, ‘Özellikle iş mahkemelerindeki davalarda, işveren yüzde 99 haksız çıkıyordu. Bunu değiştirmek üzere, zorunlu arabuluculuk sisteminin uygulamaya alınmasını sağladık’ beyanıyla, arabuluculuğun evrensel ve hukuksal ilkelerini özümseyemediği anlaşılmaktadır” ifadesini kullandı.

“ORTAYA ÇIKAN SONUÇ HAK, HUKUK VE HAKKANİYET KURALLARINA UYGUN OLMAYACAKTIR”

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun, hiç bir kesim ya da grubun menfaatine fayda sağlamak adına yapılmış bir düzenleme olmadığına vurgu yapan Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz,“Bu mantıkla yapılacak arabuluculuklar neticesinde ortaya çıkan sonuçların hak, hukuk ve hakkaniyet kurallarına uygun olmayacağı açıktır.Hukukçuların, düzenlenen belgelerdeki ve tutanaklardaki imzası, işleme resmiyet ve hukukilik kazandırmakta ve ilam niteliğinde belgeye dönüştürmektedir. Hukukçular dışındaki kişilerin, usule ve esasa ilişkin yasal düzenlemeleri yapmaları hukuken ve fiilen imkânsızdır.

Hali hazırda 9.000 civarında arabulucu, işlerini layığıyla yapmaktadır. Mesleklerinde en az beş yıl tecrübeye sahip 30.000’den fazla hukukçu ise, bu işi yapmak için beklemektedir. Arabuluculuk için emek ve zaman harcamayı göze almış bu denli eğitimli bir hukukçu grubu varken, arabuluculuk mesleğini birilerinin menfaatine devşirmeye çalışacak hukuk eğitimi almayan kimselerin bu işe talip olması dahi kabul edilemez. Adalet BakanıAbdulhamit Gül’ün, arabulucunun hukukçu olması yönündeki görüşlerine katılıyor, hukukçu olmayan kimselerin arabuluculuk işine talip olmalarının dahi kabul edilemez buluyoruz” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  BİLGİN YEŞİLBOĞAZ, MERSİN BAROSU, TBB

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA