30 Nisan 2024 Salı

16:39   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARDAN ORTAK “1 MAYIS” MESAJI   15:02   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL: "TAKSİM`İ KAPATMAK ANAYASA TANIMAMAKTIR`` (1)   13:58   ALİ YERLİKAYA: "TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPAN VE 1 MAYIS GÜNÜNÜ PROVOKE ETMEYE YÖNELİK HAZIRLIK İÇERİSİNDE OLAN 58 ŞÜPHELİ YAKALANDI"   13:51   TGC, 1 MAYIS`TA BASIN EMEKÇİLERİ İÇİN CAN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI ÇAĞRISI YAPTI   13:27   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER, ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ   12:41   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZYİĞİT’TEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI   12:36   TARSUS’TA PARKLAR ARTIK DAHA TEMİZ DAHA KONFORLU   12:22   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ`UN "YENİ ANAYASA" TURU...    10:58   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN 1 MAYIS MESAJI   10:50   GELECEK PARTİSİ İL BAŞKANI KARIŞ’TAN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJI   10:47   GÜLCAN KIŞ’TAN 1 MAYIS MESAJI   10:22   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘GÖKKUŞAĞININ ALTINDA` OYUNU İLE GAZİANTEPLİ ÇOCUKLARLA BULUŞTU   10:22   BURHANETTİN BULUT: "TAKSİM`İ EMEKÇİYE KAPATAN İKTİDAR AYM KARARLARINI İHLAL ETMEKTEDİR"   10:01   İSTANBUL VALİLİĞİ, ‘OLAĞANÜSTÜ` 1 MAYIS ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI... TOPLU ULAŞIM KISITLANACAK. TRAMVAY, OTOBÜS, METRO, MARMARAY VE BAZI DENİZ SEFERLERİ DURDURULACAK   09:46   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "EMEKLİYİ KANDIRMAYI BIRAKIN. `EMEKLİ YILI` İLAN ETTİK DİYEREK ONLARIN AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN"   08:33   İSTANBUL VALİLİĞİ: 1 MAYIS`TA KARAYOLLARINDA KISITLAMA 04.00, DENİZ VE RAYLI SİSTEMDE 05.30`DA BAŞLAYACAK   01:15   MÜSAVAT DERVİŞOĞLU: “İYİ PARTİ OLARAK TEK ADAMLIĞI KÖKLEŞTİRECEK BİR REVİZYON ARAYIŞINA İZİN VERMEYİZ”   16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ  
 
     
   

ORHAN SARIBAL: "ELBETTE GAZZE`DE, BAŞKA YERDE SORUN VAR AMA TÜRKİYE`DE GIDA ERİŞİMİ SAĞLANABİLİYOR MU?"


CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda Tarım ve Orman Bakanlığı`nın bütçe görüşmelerinde; "Biraz önce `gıda erişimi` dendi. Türkiye`de gıda erişimi sağlanabiliyor mu? Elbette Gazze`de sorun var. Elbette başka yerde sorun var ama Türkiye`de gıda krizi var. Sayın Bakan merak etmeyin size dair bir şey söylemiyorum. Neden? çünkü burada onlarca bakan geldi, söyledi gitti, politikada en ufak değişiklik olmadığı halde çok daha kötüye gittik" dedi. 

 

Tarih : 13 Kasım 2023 Pazartesi 20:27   Okunma : 514

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda Tarım ve Orman Bakanlığı`nın bütçe görüşmelerinde; "Biraz önce `gıda erişimi` dendi. Türkiye`de gıda erişimi sağlanabiliyor mu? Elbette Gazze`de sorun var. Elbette başka yerde sorun var ama Türkiye`de gıda krizi var. Sayın Bakan merak etmeyin size dair bir şey söylemiyorum. Neden? çünkü burada onlarca bakan geldi, söyledi gitti, politikada en ufak değişiklik olmadığı halde çok daha kötüye gittik" dedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, Tarım ve Orman Bakanlığı`nın bütçe teklifi görüşmeleri sürüyor. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, AKP`nin 21 yıldır vatandaşları mülksüzleştirerek göçe zorladığını belirterek, "Günün sonunda sorunun adı iktidarın bizzat kasıtlı olarak tarımı çökertme bilincidir. Biraz önce `gıda erişimi` dendi. Türkiye`de gıda erişimi sağlanabiliyor mu? Elbette Gazze`de sorun var. Elbette başka yerde sorun var ama Türkiye`de gıda krizi var. Sayın Bakan merak etmeyin size dair bir şey söylemiyorum. Neden? Çünkü burada onlarca bakan geldi, söyledi gitti, politikada en ufak değişiklik olmadığı halde çok daha köytüye gittik" dedi.

"İNSANLARI YILDA 250 KİLOGRAM EKMEĞE MUHTAÇ ETTİNİZ"

Türkiye çiftçisinin şu anda dünyada geliri en düşük çiftçi olduğuna dikat çeken Sarıbal, "Dediniz ki Avrupa`da birinci dünyada ilk 10`dayız. Avrupa 24 bin dolar civarında Türkiye çiftçisi 3 bin dolar... Türkiye`de insanları yılda 250 kilogram ekmek yemeye muhtaç ettiniz. Avrupa Birliği, toplam bütçesinin yüzde 33`ünü toprağa verirken siz sadece yüzde 1`ini verdiniz" diye konuştu. 

TAHIL KORİDORU "FIRSATÇILIKTIR"

Tahıl koridorunun "fırsatçılık" olduğunu söyleyen Sarıbal, "Bu ülkenin çiftçisini mahvettiniz. 1 yılda 13,5 milyon ton buğday satın aldınız. Bu ülkede 21,5 milyon ton buğdayı siz söylemediniz mi? Bakanlığınız söylemedi mi? Şu anda buğday üreticileriniz perişan ama siz buğday almaya devam ediyorsunuz" dedi. 

"BİR AVUÇ TEFECİYE PARA ÖDÜYORSUNUZ"

Çiftçilere para ödemek yerine "tefecilere ödeme" yapıldığına dikkat çeken Orhan Sarıbal şunları söyledi:

"Bir yılda çiftçiye 63 milyar verirken, bir avuç tefeciye 640 milyar faiz ödüyorsanız, bu bir tercihtir. 2024, 91 milyar çiftçiye destek vereceğim derken 1 trilyon 200 milyar yani 14 kat daha fazla faize para veriyorsanız bu bir tercihtir. Bilerek, isteyerek uyguladığınız bir temel politika var. Bu politika fırsatçılık ve tamamen çiftçiyi sistemden çıkarmaktır. O yüzden mevsimlik tarım işçileri yok onun içerisinde, o yüzden küçük çiftçi yok onun içerisinde. Meselenin kaynağı siz de değilsiniz. Size bunu öğreten yapılar. Liberal sistemin uluslararası şirketleri Türkiye`deki her şeyi yönetiyorlar. Ne ekeceğimize ne kadar ekeceğimize onlar karar veriyorlar .

"BU ÜLKEDE `ÇİFÇTİ İSTEMİYORUZ` DEYİN" 

Eğer sadece 9 ayda 250 milyar lira 8 kalem ürüne ithalat üzerinden para ödemişsek, burada çok büyük sorun var. Tarımsal mazot, gübre, tohum girdi olarak konuşulmuyor. Bir gübre fabrikası, gübre üretmeme kararı aldı sayın bakan... Soruyor musunuz ne kadar buğday ekildi şu saate kadar? Buğdaycı, mısırcı, pirinççi ne durumda biliyor musunuz? Ama aldığınız öğreti, aldığınız görev uluslararası şirketlerin dayatmasına çok net bir şekilde bu çiftçiliğin sonunu getirmekle ilgili. Samimi olun, çıkın söyleyin `Biz bu ülkede çiftçi istemiyoruz` deyin."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA