30 Nisan 2024 Salı

12:41   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZYİĞİT’TEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI   12:36   TARSUS’TA PARKLAR ARTIK DAHA TEMİZ DAHA KONFORLU   12:22   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ`UN "YENİ ANAYASA" TURU...    10:58   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN 1 MAYIS MESAJI   10:50   GELECEK PARTİSİ İL BAŞKANI KARIŞ’TAN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJI   10:47   GÜLCAN KIŞ’TAN 1 MAYIS MESAJI   10:22   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘GÖKKUŞAĞININ ALTINDA` OYUNU İLE GAZİANTEPLİ ÇOCUKLARLA BULUŞTU   10:22   BURHANETTİN BULUT: "TAKSİM`İ EMEKÇİYE KAPATAN İKTİDAR AYM KARARLARINI İHLAL ETMEKTEDİR"   10:01   İSTANBUL VALİLİĞİ, ‘OLAĞANÜSTÜ` 1 MAYIS ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI... TOPLU ULAŞIM KISITLANACAK. TRAMVAY, OTOBÜS, METRO, MARMARAY VE BAZI DENİZ SEFERLERİ DURDURULACAK   09:46   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "EMEKLİYİ KANDIRMAYI BIRAKIN. `EMEKLİ YILI` İLAN ETTİK DİYEREK ONLARIN AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN"   08:33   İSTANBUL VALİLİĞİ: 1 MAYIS`TA KARAYOLLARINDA KISITLAMA 04.00, DENİZ VE RAYLI SİSTEMDE 05.30`DA BAŞLAYACAK   01:15   MÜSAVAT DERVİŞOĞLU: “İYİ PARTİ OLARAK TEK ADAMLIĞI KÖKLEŞTİRECEK BİR REVİZYON ARAYIŞINA İZİN VERMEYİZ”   16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ   16:01   TOROSLAR AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ’NDE SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE ETÜT DESTEĞİ    15:48   SEZGİN TANRIKULU: “MÜTALAA, TAHİR ELÇİ`NİN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMANIN NASIL YANLIŞ YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ ORTAYA KOYUYOR”   15:36   YARGITAY, 28 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR… SEÇİMİN YARIN YAPILACAK 29. TURUNDA MUHSİN ŞENTÜRK VE ÖMER KERKEZ YARIŞACAK   15:15   BİRLİK SAĞLIK SEN MUĞLA İL TEMSİLCİSİ GÜL: "YIKIM KARARI VERİLEN MENTEŞE DEVLET HASTANESİ`NE BADANA VE BOYASI İÇİN 800 BİN LİRA ÖDENEK ÇIKARTILDI"   14:53   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ YENİ ANAYASA TEKLİFİ İÇİN PARTİ GRUPLARINA ZİYARETE BAŞLAYACAK  
 
     
   

FERİT ŞENYAŞAR: "URFA`DAN GÖÇ EDEN TARIM İŞÇİLERİ İLKEL ŞARTLARDA KALIYOR, IRKÇI SALDIRILARA UĞRUYOR"


HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda Tarım ve Orman Bakanlığı`nın bütçe görüşmelerinde; "Urfa`da da yoğun bir şekilde mevsimlik tarım işçileri var. Özellikle Urfa`dan batıya göç eden tarım işçileri ilkel şartlarda kalıyor. 7 metrekarelik bez çadırlarda 8-9 kişi aylarca kalıyor. Büyük bir çoğunluğu 18 yaş altı çocuklardan oluşmaktadır. Tarım işçileri sosyal güvenceden yoksunlar ırkçı saldırılara maruz kalıyorlar. Çadırlarda elektrik yok. Banyoda temiz suya erişim kısıtlı" dedi. 

 

Tarih : 13 Kasım 2023 Pazartesi 21:22   Okunma : 305

HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda Tarım ve Orman Bakanlığı`nın bütçe görüşmelerinde; "Urfa`da da yoğun bir şekilde mevsimlik tarım işçileri var. Özellikle Urfa`dan batıya göç eden tarım işçileri ilkel şartlarda kalıyor. 7 metrekarelik bez çadırlarda 8-9 kişi aylarca kalıyor. Büyük bir çoğunluğu 18 yaş altı çocuklardan oluşmaktadır. Tarım işçileri sosyal güvenceden yoksunlar ırkçı saldırılara maruz kalıyorlar. Çadırlarda elektrik yok. Banyoda temiz suya erişim kısıtlı" dedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, Tarım ve Orman Bakanlığı`nın bütçe teklifi görüşmeleri sürüyor. HEDEP milletvekili Ferit Şenyaşar, Bakan İbrahim Yumaklı`nın sunumunu eleştirerek, "Keşke buraya birkaç çiftçi çağırsaydık. Bakalım bu açıklamanız hakında size ne destek verecekti. Özellikle mısır üreticilerinin ne cevap vereceğini herkes çok iyi biliyor" dedi. 

"MISIRA YÜZDE 3`LÜK BİR ZAM YAPIP `ÇİFTÇİNİN YANINDA` OLDUĞUNUZU SÖYLÜYORSUNUZ"

Şenyaşar`ın konuşması özetle şöyle: 

"Urfa bir tarım kenti. Liyakatsiz tarım politikaları sonucu çiftçiler zarar ediyor. Urfa`da yoğun olarak ekilen tarım ürünleri; mısır, buğday, arpa, x-tohum, mercimek ve pamuktur. Son iki yılda çiftçiler bu ürünlerde kar etmeyi bir kenara bırakalım, zarar ediyor. `Üreticinin yanındayız` diyorsunuz. Geçen yıl mısırın fiyatı 5 lira 70 kuruş. Buna 30 kuruş zam yaparak 6 liraya çıkardınız. Pamuğun maaliyet fiyatı 20 lira. Piyasada belirlenen fiyat 18,5 TL. 2022 yılında mazot 17 lirayken 2023 yılında mazot 40 TL. Gübre geçen yıla göre iki kat zamlandı ama mısıra yüzde 3`lük bir zam yapıp çiftçinin yanında olduğunuzu dile getiriyorsunuz.

"SULAMA ÜCRETLERİ ADALETSİZ"

Suruç`ta dönüm başı sulama için bin 250 TL alınıyor. Harran`da ise dönüm başı 150 TL alınıyor. Sulama sistemleri farklı olsa da sulama ücretlerindeki 8 katlı fark adaletsizliktir. Sulama ilgili bir indirim yapılıyor ama daha çiftçi ürününü hasat etmeden bu para çiftçilerden talep ediliyor.

TARIM İŞÇİLERİNE IRKÇI SALDIRILAR 

Afrika`ya yaklaşık 2 milyon kişiye içme ve kullanma suyu sağlandığını söylediniz. Bu konuda bir eleştirimiz yok. Ama Türkiye sınırları içerisinde bulunan Siverek`te 250 bin nüfusu var ama Siverek halkı içme suyuna ulaşmakta sorun yaşıyor. Günde saatte 2,5 saat su bırakılıyor. 
Urfa`da da yoğun bir şekilde mevsimlik tarım işçileri var. Özellikle Urfa`dan batıya göç eden tarım işçileri ilkel şartlarda kalıyor. 7 metrekarelik bez çadırlarda 8-9 kişi aylarca kalıyor. Büyük bir çoğunluğu 18 yaş altı çocuklardan oluşmaktadır. Tarım işçileri sosyal güvenceden yoksunlar ırkçı saldırılara maruz kalıyorlar. Çadırlarda elektrik yok. Banyoda temiz suya erişim kısıtlı."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA