29 Nisan 2024 Pazartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

KESK`TEN ANKARA`DA "BÜTÇE" PROTESTOSU: “İKTİDARIN KENDİ ELİYLE YARATTIĞI ENKAZIN FATURASINI EMEKÇİLERE YIKMAK İSTEDİĞİ BU BÜTÇEYİ KABUL ETMİYORUZ. ZENGİNLERDEN SERVET VERGİSİ ALINMASINI İSTİYORUZ”


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri TBMM`de devam eden bütçe görüşmelerini protesto etmek için yurt genelinde basın açıklaması yaptı. KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Kara, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da bütçe, sermayeyi ve patronları gözetiyor. KESK olarak, iktidarın kendi eliyle yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere, halka yıkmak istediği bu bütçeyi kabul etmiyoruz. Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz” dedi.

 

Tarih : 15 Kasım 2023 Çarşamba 17:16   Okunma : 290

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri TBMM`de devam eden bütçe görüşmelerini protesto etmek için yurt genelinde basın açıklaması yaptı. KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Kara, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da bütçe, sermayeyi ve patronları gözetiyor. KESK olarak, iktidarın kendi eliyle yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere, halka yıkmak istediği bu bütçeyi kabul etmiyoruz. Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz” dedi.

TBMM`de kamu kurumlarının 2024 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. KESK, “Emekten yana, demokratik halk bütçesi istiyoruz” sloganıyla bugün birçok ilde eş zamanlı olarak sokağa çıktı. Ankara`da Sakarya Caddesi`nde bir araya gelen KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri, “Sermayeye değil, emekçiye bütçe”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları attı. KESK üyeleri, basın açıklamasının ardından maaş bordrolarını yaktı.

Basın açıklamasında; “İnsanca bir yaşam için sermayeye değil emekçiye bütçe” pankartı açıldı. KESK üyeleri, demokratik halk bütçesi için taleplerini sıraladı. KESK üyeleri ayrıca 2 Aralık`ta İstanbul ve Diyarbakır`da düzenleyecekleri mitinglere katılım çağrısında bulundu.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, basın açıklamasından önce şöyle konuştu:

“TÜRKİYE`DE UZUN SÜREDEN BERİ BÜTÇE HAKKIMIZIN GASP EDİLDİĞİ BİR SÜREÇLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

“Şu anda TBMM`de 2024 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Plan ve Bütçe Komisyonu`nda geleceğimizi, çocuklarımızın geleceğini yakından ilgilendiren bir bütçe süreciyle karşı karşıyayız. Türkiye`de uzun süreden beri bütçe hakkımızın gasp edildiği bir süreçle karşı karşıyayız. 1215 Magna Carta sözleşmesinden bu yana tüm dünyada, Avrupa`da halkın emekçileri, emek, meslek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin, sosyal tarafların bütçe süreçlerinden sözlerini, düşüncelerini ifade ettiği süreç; maalesef AKP`nin 22 yıllık iktidarı döneminde ortadan kaldırıldı. Yeni ve tek adam rejimiyle birlikte sadece biz emek-meslek örgütlerinin, emeklilerin, kadınların, gençlerin, esnafların bu bütçe süreçlerine katılım süreci de parlamentoda etkisiz kılınarak sarayda, bürokratlarla hazırlanan bir enflasyonist, yeniden bir seçim süreci ile karşı karşıyayız.

“BUNDAN SONRA ÜCRETLERİMİZ GERÇEKLEŞEN ENFLASYONA GÖRE HESAPLANMAYACAK. DERİN YOKSULLUK GİDEREK DAHA FAZLA ARTTIRILACAK”

Yine bu bütçede kamu emekçilerinin, kadınların, emeklilerin, üniversitelerde giderek artan barınma kriziyle birlikte öğrencilerimizin, çiftçilerin görülmediği bir bütçeyle karşı karşıyayız. 2024 yılı bütçe sürecine baktığımızda AKP arabayı atın önüne koşarak bu süreci yürüttü. Önce Orta Vadeli Programda emekçileri bu sürece dahil ettirdi. Sonra 12. Sanayi Kalkınma Planı`nda emekçileri, meslek örgütlerini bu sürece dahil etmeyerek 100 yıllık kazanımlarımızı ortadan kaldıracak uygulamalara yönelik bütçede çeşitli kalemler oluşturuldu. Örneğin; bundan sonra ücretlerimiz gerçekleşen enflasyona göre hesaplanmayacak. Emekliler bu iktidar ve sermaye açısından büyük görülerek emekli ücretlerinin önümüzdeki yıl daha da aşağıya çekilerek zaten açlık sınırında olan bir ücret ve yaşamış olduğumuz derin yoksulluk giderek daha fazla arttırılacak.

“TÜM HALKIMIZI, EMEKÇİLERİ BÜTÇE HAKKINA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

O nedenle tüm halkımızı, emekçileri bütçe hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Güvenlikçi, militarist, eril, bütçe yerine, emekten, halktan yana bir bütçenin hazırlanması noktasında KESK olarak hem emek meslek örgütleriyle hem demokratik kitle örgütleriyle hem halkımızla birlikte mücadeleyi yürüteceğimizi ifade ediyorum. Biz 15 Kasım`da yani bugün 81 ilde iş yerlerinde, sokaklarda alanlardayız. Direnen işçilerle, yürüyen emekçilerle dayanışma içerisindeyiz. Ve bundan sonra da dayanışma içerisinde olacağız. Nihayetinde bütçe parlamento gündemine geldiğinde 2 Aralık`ta İstanbul Kartal Meydanı`nda, Diyarbakır İstasyon Meydanı`nda ve diğer illerimizde mitinglerle halkımızla birlikte bu mücadeleyi yürüteceğiz. Buradan iktidar bloğuna tekrardan bir çağrı yapıyoruz. Halkın bütçe yapma hakkını ortadan kaldıran uygulamalara son verin. Savaş politikalarını, militarist ve milliyetçi politikalar yerine toplumdan, demokrasiden, barıştan yana bir politikayı esas alarak 2024 yılı bütçesini de emekten, halktan yana yeniden revize etmeye demokratikleştirmeye çağırıyorum.”

KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Kara, şunları söyledi:

“Emeği ile geçinen kesimler olarak, halk olarak her geçen gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Daha fazla güvencesiz hale getiriliyoruz. Ülkeyi yönetenler ise yıllardır anlattıkları masallara yenilerini eklemeye devam ediyor.  Yıllarca ‘2023`te kişi başına milli gelir 25 bin dolar olacak, işsizlik yüzde 5`e, enflasyon tek basamaklı rakamlara inecek. Türkiye dünyada ilk 10 ekonomi arasına girecek` masalını pazarladılar. Takvimler bugün 15 Kasım 2023`ü gösteriyor. Tablo ortada. İşsizlerin sayısı 9 milyona ulaştı.  Her 5 gençten biri, her 3 kadından biri işsiz. Ülkeyi OECD ülkeleri içinde resmi enflasyonu en yüksek ülke durumuna getirdiler. Bugün enflasyon sırlamasında bizden sonra gelen ülkeyi tam (Macaristan) beşe katlıyoruz. Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken bizde artmaya devam ediyor. OECD ortalaması yüzde 8 iken biz yüzde 72 ile bunun tam 9 katı gıda enflasyonu yaşıyoruz. Çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı TÜİK enflasyonunu katlıyor. Öyle ki bir bardak çay 10 TL, bir simit 10 TL. Dört kişilik bir aile üç öğün kişi başına bir çay bir simit tüketse bile aylık 7 bin 200 TL ediyor.  

“HALKIN KREDİ KARTI BORÇLARI GEÇEN YILA GÖRE İKİ BUÇUK KAT ARTTI. BUGÜN HER 100 KİŞİDEN 12`Sİ BORCUNU ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN YASAL TAKİPTE”

Açlık sınırı 16 bin TL`ye, yoksulluk sınırı 49 bin TL`ye dayandı. 85 milyonluk nüfusun 51 milyonu açlık sınırı,32 milyonu ise yoksulluk sınırı altında bir yaşam savaşı veriyor. Çünkü ülkede emeklilerin yarısı en düşük aylık olan 7 bin 500 TL`ye, çalışanların yarısı ise 11 bin 402 TL`lik asgari ücrete mahkûm edilmiş durumda.  4 kişilik bir ailede tüm fertler asgari ücretle çalışsa bile yoksulluk sınırına ulaşamıyor. Ortalama kamu emekçisi maaşı ise ‘ilave seyyanen ödenek` oyununa rağmen ancak yoksulluk sınırının yarısına ulaşıyor. En düşük ev kirası bile asgari ücreti aşıyor. Dolayısıyla aldığımız ücretle-maaşla ayın sonunu getiremiyoruz. En temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için borçlanıyoruz. Bu yüzden halkın kredi kartı borçları geçen yıla göre iki buçuk kat arttı. Bugün her 100 kişiden 12`si borcunu ödeyemediği için yasal takipte.

Ücretlerimizi, maaşlarımızı gerçekleşen enflasyona göre değil, hedeflenen enflasyona göre arttırmayı, böylece enflasyon farkı ödemesini kaldırmayı hedefliyorlar. Emekli olma yaşını yükseltmek, emekli aylıklarını daha da düşürmek istiyorlar. Sosyal harcamalara, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerine yapılan harcamaları daha da kısmayı, özelleştirmeleri tüm hızıyla sürdürmeyi hedeflemektedirler.  Vergi reformu adı altında çalışanlara ve halka daha çok vergi, esnek çalışma adı altında daha çok sömürü dayatmak, kıdem tazminatımızı ortadan kaldırmak istiyorlar. Kısacası eski dedikleri modelde; cebimize giren, ücretlerimizi buharlaştıran el, yeni dedikleri ekonomik modelde, bugün boğazımıza sarılmaya devam ediyor. İşte TBMM`de görüşülen bütçe kanun teklifi, iktidarın yeni dediği ekonomik modelin bugün boğazımıza sarılmaya çalışan elinden başka bir şey değildir.

“AZ KAZANANDAN AZ, ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALINMASINI, BELLİ BİR SERVET DÜZEYİNDEKİ ZENGİNLERDEN SERVET VERGİSİ ALINMASINI İSTİYORUZ”

Her yıl olduğu gibi bu yıl da bütçe, sermayeyi ve patronları gözetiyor. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da bütçe savunma ve güvenlik adı altında silahlanmaya gidecek. Bütçeden milyonları yakından ilgilendiren sorunlara ayrılan pay ise trajikomik seviyelerde kalacak. KESK olarak, iktidarın kendi eliyle yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere, halka yıkmak istediği bu bütçeyi kabul etmiyoruz. Halktan, emekten yana bir bütçe için öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz.  Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz. Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz. Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz. Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını istiyoruz. Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz. Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istiyoruz. Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılmasını, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını istiyoruz. Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için Temel Gelir Güvencesi istiyoruz.

“YÜZDE 1`İN ÇIKARI İÇİN YÜZDE 99`U YOK SAYAN ADALETSİZLİĞE, HAKSIZLIĞA KARŞI ÇARESİZ DEĞİLİZ”

Yüzde 1`in çıkarı için yüzde 99`u yok sayan adaletsizliğe, haksızlığa karşı çaresiz değiliz. Ankara`da taleplerimizi içeren imza metnini, bütçe görüşmeleri esnasında TBMM`ye sunacağız. 2 Aralık Cumartesi günü İstanbul ve Diyarbakır`da hayata geçireceğimiz mitinglerle emeğimize, ekmeğimize, geleceğimize, bütçe hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz.  Yıllardır yoksulluk, işsizlik ve yağma düzeninin çarkları arasında öğütülen herkesi halktan, emekten yana bir bütçe için omuz omuza vermeye, mücadeleyi birlikte büyütmeye çağırıyoruz.”

Mehmet Bozgeyik, demokratik bütçeye ilişkin ANKA Haber Ajansı`na şöyle konuştu:

“BU BÜTÇEYİ, 2023 YILI BÜTÇESİ GİBİ BİR SEÇİM BÜTÇESİ OLARAK İFADE EDİYORUZ”

“AKP iktidarı boyunca bütçe süreçlerini hep böyle yürüttü. Emek meslek örgütlerini, parlamentoda grubu bulunan siyasi partileri bu sürece dahil etmeyerek, tek adam rejiminin belirlemiş olduğu bürokratlarla emeği, emekçileri, yoksullaşmayı görmeyen ve ülkede yaşanan derin yoksulluğu da görmeyen bir yöntemle yeniden 2024 yılı bütçesini halktan ve emekten yana değil daha çok sermayeden yana bütçe oluşturmaya çalıştı. Bu bütçeyi, 2023 yılı bütçesi gibi bir seçim bütçesi olarak ifade ediyoruz. Çünkü Mart ayında yerel seçimler olacak. 2024 yılı bütçesinden cari transferlerle yerel seçimi kazanmaya ve kaybettiği belediyeleri yeniden almaya yönelik, halkın, emekçilerin vergileriyle toplanan kaynakları oralara aktaracaklar. Yine enflasyonist bir bütçeyle karşı karşıyayız.

“ANTİ DEMOKRATİK BÜTÇE YAPIM SÜREÇLERİNİN ORTADAN KALDIRILMASI GEREKİYOR”

Maliye Bakanı`nın da açıkladığı gibi kemer sıkma politikasının 2024 yılında daha da bizlere dayatılacağı ve yoksulluk sınırı altında olan ücretlerimizin giderek daha fazla düşeceği ve gerçek enflasyon rakamlarının çok altında, enflasyon farklarının bile ödenmemesini, emekli aylıklarının düşürülmesini gündemine alan, kadını, gençleri görmeyen bir bütçe. Her gün üniversite yurtlarında bir öğrencimiz yaşamına son veriyor. Bunların hepsi hem barınma krizi, hem geçinememe, yoksulluktan kaynaklı. Bu anti demokratik bütçe yapım süreçlerinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Emekli aylıklarının, asgari ücretin 2024 yılında açlık sınırının üzerine çıkartılması, en az 20 bin TL olması, kamu çalışanlarının ücretlerinin yoksulluk sınırı üzerine çıkartılması, kira desteğinin bu bütçeden karşılanması gerekiyor.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA