29 Nisan 2024 Pazartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

TÜED: 5 BİN LİRALIK EMEKLİ İKRAMİYESİNDEN YARARLANAMAYAN ÇİFTÇİ SAYISI 1 MİLYON 629 BİN 730


Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), çalışan emeklilerle birlikte Çiftçi Kayıt Sistemi`ne (ÇKS) kayıtlı 1 milyon 629 bin 730 emekli ile 17 özel banka bünyesindeki sandıklar üzerinden emekli olan yaklaşık 150 bin kişinin de 5 bin liralık ikramiyeden yararlanamadığını belirterek, bu vatandaşların yeni düzenleme beklediğini duyurdu.

 

Tarih : 15 Kasım 2023 Çarşamba 17:01   Okunma : 307

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), çalışan emeklilerle birlikte Çiftçi Kayıt Sistemi`ne (ÇKS) kayıtlı 1 milyon 629 bin 730 emekli ile 17 özel banka bünyesindeki sandıklar üzerinden emekli olan yaklaşık 150 bin kişinin de 5 bin liralık ikramiyeden yararlanamadığını belirterek, bu vatandaşların yeni düzenleme beklediğini duyurdu.

TÜED Basın Sözcüsü M. Emin Tangören imzasıyla yapılan açıklamada, bir defaya mahsus emeklilere verilen 5 bin liralık ödeme dolayısıyla milyonlarca vatandaşın mağdur olduğu belirtildi. Açıklamada şunlara yer verildi:

"2 Kasım 2023 tarih ve 32357 sayılı Resmi Gazete`de yayınlanan, 7464 Sayılı Kanun`un 20. maddesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu`nca, 2023 yılı 1 ekim ödeme döneminde emekli aylığı alanlara dosya bazında 5 bin TL tutarında (dul-yetim aylığı alanlara ise hisseleri oranında) bir defaya mahsus olmak üzere bir ödeme yapılması öngörülmüştü. Geçtiğimiz günlerde yapılan bu ödemelerin; sadece çalışan-çalışmayan emekliler ayrımını gündeme getirdiğini düşünürken, ödenecek kişi sayısını daha da düşürecek başkaca ayrımlar yapıldığı da ortaya çıktı.

Kısaca ÇKS olarak bilinen Çiftçi Kayıt Sistemi`ne üye olmuş vatandaşlarımız da bu ödemeden yararlanamamıştır. TZOB yetkililerinin açıklamalarına göre ÇKS`ye kayıtlı çiftçilerimizin yüzde 75`i emeklidir. Yine, Ziraat Odaları Bilgi Sistemi`ne (ZOBİS) göre çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 2 milyon 172 bin 974 vatandaşımız bulunmaktadır. Bu durumda 5 bin TL`lik ikramiyeden yararlanamayan emekli çiftçi sayısı 1 milyon 629 bin 730`dur.

"YENİ BİR YASAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR"

Diğer taraftan, çiftçilerin ve çalışan emeklilerin dışında, 17 özel banka bünyesindeki sandıklar üzerinden emekli olan yaklaşık 150 bin kişi de 5 bin TL ikramiyeden yararlanamamıştır.  Bütün bunlar yetmiyormuş gibi sayıları 4 milyon 157 bin 70`i bulan dul ve yetimlerimiz de ancak yüzdelik hisseleri oranında bu ikramiyeden faydalanabilmişlerdir. Yani 5 bin TL`yi tam olarak alamamışlardır. En yüksek ödeme bu kapsamda 3 bin 750 TL olmuştur. Yani gerçek anlamda adı bile tam olarak konulamamış olan, ama kamuoyunca 100. Yıl İkramiyesi olarak bilinen 5 bin TL tutarındaki bu ödemelerden yararlanabilen emekli sayısı, neredeyse 3-3,5 milyona kadar inmiştir. Aylardır hazırlandığı ve üzerinde çalışıldığı söylenen düzenlemenin bu şekliyle gündeme gelmesi ve gerçekleşmesi, sayıları 16 milyona yaklaşan emekli dul ve yetim topluluğumuzda büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Yapılması gereken derhal ve defaten, hiçbir sınırlama içermeden emekli dul ve yetimlerimize söz konusu ödemenin, yeni bir yasal düzenleme yapılarak yansıtılmasıdır. Yaşanan mağduriyet ancak bu şekilde giderilebilir." 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA