27 Nisan 2024 Cumartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NİN ÜCRETSİZ DAĞITTIĞI SÜT VE KOOPERATİFLERDEN ÜRÜN ALIMI SAYIŞTAY ENGELİNE TAKILDI... SOYER: “ÇOCUKLARIMIZI SÜTSÜZ, KOOPERATİFLERİMİZİ ÖKSÜZ BIRAKMAYACAĞIZ”


İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin kooperatiflerden aldığı işlenmiş ürünler, Sayıştay engeline takıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kooperatiflerden ürün alımının ve ‘Süt Kuzusu` projesi kapsamında ücretsiz süt dağıtımının durdurulduğunu açıkladı. “Ne çocuklarımızı sütsüz, ne kooperatiflerimizi öksüz bırakmayacağız. Asla vazgeçmeyeceğiz” diyen Soyer üretici kooperatiflerine, “Yeni bir yol bulmaksa bulacağız, yeni bir yol açmaksa açacağız. Bir bedel ödeyeceksek de ödeyeceğiz. İstedikleri bedeli ödetsinler, umurumda değil... Sizi yalnız bırakmayacağız kardeşlerim” diye seslendi.

 

Tarih : 30 Kasım 2023 Perşembe 14:45   Okunma : 299

HABER: SULTAN EYLEM KELEŞ – KAMERA: KERİM UĞUR

İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin kooperatiflerden aldığı işlenmiş ürünler, Sayıştay engeline takıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kooperatiflerden ürün alımının ve ‘Süt Kuzusu` projesi kapsamında ücretsiz süt dağıtımının durdurulduğunu açıkladı. “Ne çocuklarımızı sütsüz, ne kooperatiflerimizi öksüz bırakmayacağız. Asla vazgeçmeyeceğiz” diyen Soyer üretici kooperatiflerine, “Yeni bir yol bulmaksa bulacağız, yeni bir yol açmaksa açacağız. Bir bedel ödeyeceksek de ödeyeceğiz. İstedikleri bedeli ödetsinler, umurumda değil... Sizi yalnız bırakmayacağız kardeşlerim” diye seslendi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir`deki üretici kooperatifleri ve temsilcileriyle birlikte Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası`nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, şunları söyledi:

“Biz hep güzel haberler ve müjdelerle sizlerle buluşmak istedik bugüne kadar ama bugün sizlerle üzücü bir gelişmeyi paylaşmak için buradayız. Sayıştay Başkanlığı, 2022 yılında belediyemizde Sayıştay denetçileri tarafından yaptığı denetim sonucunda bir denetim raporu düzenledi ve bu denetim raporu İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı`na gönderildi. Denetim raporunda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan kooperatif mal alımlarının 4734 sayılı kamu ihale kanununun istisnalar başlıklı 3A maddesi kapsamında olmadığı, kanunun 5. maddesinde belirtilen rekabet, eşit muamale, güvenilirlik ve kamuoyu denetimi gibi temel ilkelere uygun olarak açık ihale usulüyle yapılması gerektiğini kesin raporla tarafımıza bildirmiştir. Bu kapsamda 16.11.2023 tarihinden itibaren, kooperatiflerden 4734 sayılı kanunun 3A maddesi kapsamında işlenmiş ürün alımı gerçekleştirilemeyeceği ve 4734 sayılı kanunun açık ihale usulüyle mal alımının gerçekleştirileceği görülmektedir. 2015-2018 yılları arasında 15 kooperatiften, toplamda 438 milyon 429 bin 691 liralık alım gerçekleştirmişiz. 2019-2023 arasındaysa toplamda 95 kooperatiften ürün alımı yaptık. Bunlardan iki tanesi deprem bölgesi olan Hatay ve Osmaniye`dendi, 26 tanesi İzmir dışındandı. Sadece bu dönemde, 2019-2023 arasında kooperatiflerden aldığımız toplam alım miktarı şu an itibariyle 1 milyar lirayı geçti.

“GİDİN ŞEHİRDE UCUZ İŞ GÜCÜ OLUN, İŞSİZ ORDUSUNA KARIŞIN DİYORLAR”

Biz bu ürünleri sizlerden satın alarak hem ürünün elde kalmasını, dökülmesini engellemek istiyoruz; hem bunu ihtiyaç sahibi vatandaşlarla buluşuyoruz. Bizim ‘Süt kuzu` projesi tam da bu. Sizden alıyoruz ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Şimdi diyor ki; ‘Sen ürününü sadece dökme olarak satabilirsin. Yani sütünü bidonla, yağını varille satarsın`. Halbuki biz ne dedik hep? Bu ürünü işlemek lazım. Çünkü dalından toplanan bu ürün artık para etmiyor. Mandalinayı onun için kuruttuk Seferihisar`da, pekmez tesisini onun için yaptık. Onun için domatesin salçası yapılır. Ürünü işlemedikten sonra pazarlama kabiliyeti yok, üreticisine para kazandırmaz. Üreticiye para kazandıracak olan şey katma değerini arttıracak şekilde işlemektir. Ama şimdi ne diyor? Diyor ki bize; ‘Ürünü işleme kardeşim`. E ne olacak? Bu kadar yatırım yaptı kooperatifler. Biz 1 milyar lira alım yaptık, kooperatifler tesisler kurdu. O tesislere de ‘Çalıştırma kardeşim` diyor. Neden? Çünkü ‘Piyasa koşullarındaki büyük şirketlerle, tekellerle rekabete gir` diyor sana. Sen neyinle gireceksin o rekabete güzel kardeşim? Senin o büyük şirketlerle rekabet etmene imkan olmadığını biz de biliyoruz, onlar da biliyor, herkes de biliyor. Sen o ihaleye gireceksin, o büyük şirket gelecek senin ihalede üstünden geçip gidecek. Dolayısıyla ‘İşlenmiş ürün yapma` diyor, ‘O büyük şirketlerle, açık ihale koşullarında rekabet et` diyor. Peki bunu niye yapıyor sevgili kardeşlerim, niye bu noktaya geldik? Biz 2015`ten beri yapıyoruz bunu, niye bu noktaya geldik? Aslında hikayenin arka planında şöyle bir iz var; 2006 yılında önce yerel tohumun satışını yasaklayan bir kanun çıkardılar. Düşünebiliyor musunuz, yerel tohumun satışını yasaklayan bir kanun çıkardılar. 2016 yılında ne yaptılar? 16 bin köyü kapattılar. Neden, neden kardeşlerim? Çünkü diyorlar ki; ‘Tarım, küçük çiftçinin işi değildir. Tarım büyük ölçekli sanayi firmalarının işidir. Siz bırakın işinizi, siz bırakın köyünüzü. Gidin şehirde ucuz iş gücü olun. Gidin şehirde işsiz ordusuna katılın, gidin şehirde gecekonduda oturun. Bırakın topraklarınızı çekip gidin` diyorlar size. Bırakmayacağız kardeşim, sizi yalnız bırakmayacağız.

“BAŞKA BİR TARIM POLİTİKASINA DARBE YAPILMIŞTIR”

5 yıldır İzmir`de ilmek ilmek ördüğümüz ‘Başka bir tarım` politikasına darbe yapılmıştır. Ama biz asla bundan vazgeçmeyeceğiz. Belediyemizin kooperatiflerden alarak yoksul mahallelerde dağıttığı ‘Süt kuzusu` Sayıştay eliyle durdurulmuştur. Ama göreceksiniz buna teslim olmayacağız. Çünkü, kanunların meşruiyeti kamu vicdanından gelir. Eğer kamu vicdanı yaralanıyorsa, o kanunun meşruiyeti yanlış yorumlanmıştır. Hiç kimsenin kamu vicdanını zedeleyecek, kamu vicdanını yaralayacak şekilde bu kanunu yorumlamasına izin veremeyiz. Kanunlar geçerliliğini o kamu vicdanından aldığı için herkes için uygulanan kanunlardır. Dolayısıyla buna izin vermeyeceğiz, kamu vicdanı yaralanmıştır, kamu vicdanının yaralanmasına izin vermeyeceğiz.

“SİZDEN, ALINTERİNİZDEN VE EMEĞİNİZDEN ASLA VAZGEÇMEM”

Sevgili kardeşlerim, şunu bilin; ne çocuklarımızı sütsüz, ne kooperatiflerimizi öksüz bırakmayacağız. Süt kuzusu projesini de diğer tarımsal destekleri de sonuna kadar devam ettireceğim. Kardeşlerim, ben gücümü halktan ve haktan alıyorum. Dolayısıyla yok öyle yağma, sizden asla vazgeçmem. Sizin alın terinizden, emeğinizden asla vazgeçmem. Çünkü siz bu memleketin geleceğisiniz. Siz bu memlekette tam bağımsız bir ekonomi yaratmak için, kendi kendine yeten bir ekonomi yaratmak için var olmalısınız, bu memleketin kadim kültürünün taşıyıcıları sizlersiniz. Asla vazgeçmeyeceğiz. Yeni bir yol bulmaksa bulacağız, yeni bir yol açmaksa açacağız. Göreceksiniz, bir bedel ödeyeceksek de ödeyeceğiz, hiç merak etmeyin. Umurumda değil, umurumda değil. İstedikleri bedeli ödetsinler, umurumda değil. Sizi enflasyona ezdirmeyeceğiz, yoksulluğa mahkum etmeyeceğiz, ürününüzün dökülmesine izin vermeyeceğiz Ürününüzün karşılığını almanız için sonuna kadar mücadele edeceğiz, göreceksiniz başaracağız. Hiç kuşkunuz olmasın”

Tunç Soyer`in eşi Neptün Soyer de, “Sayıştay kararı aslında projeyi çok da kıymetli bularak ama ihaleye çıkmamız gerektiğini söyleyen bu hükümet; buğday üretiminde ithalat yapıp makarna üreterek dünya piyasasındaki en büyük payı aldığını iddia ediyor. Sen kendin büyük firmalara buğdayı ithal ettireceksin, bana da ürettirmeyeceksin. Sonra o firmaların makarna yaparak ne kadar kazandığıyla benden alkış alacaksın, ben seni alkışlamıyorum” diye konuştu.

“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ, HAZIR MISINIZ?”

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Soyer, şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi ben tabii hakikaten az önce sizler konuşurken Ersoy Ağabeyimi, Selçuk Ağabeyimi, Özcan Ağabeyimi gördüm. Gözlerinin dolduğunu, boğazlarının düğümlendiğini gördüm. Ne kadar vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu en iyi onlar biliyor, ömürlerini vakfettiler kooperatif için. Trilyoner olmadılar ama yüzlerce köylüsünün, çiftçisinin karnını doyuracak bir kooperatifi on yıllardır yürütüyorlar. Meselenin ne kadar vahim olduğunun farkındalar. Ne kadar büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzun farkındalar. Ama size son olarak şunu söyleyerek bitireyim; Sayıştay`ın yaptığı bu denetlemede bir kamu zararı tespit edilmemiş. 1 milyarın üzerinde alım yapmışız ama ortada bir kamu zararı yok, bu önemli. İkinci şey; kanunlar meşruiyetlerini kamu vicdanından alırlar. Şu anda kamu vicdanı yaralanmıştır. Kanun böyle yorumlanamaz demektir. Demek ki kanunun yorumunda başka bir bakış açısına ihtiyaç var. Çünkü aksi takdirde kanun olmaz. Eğer kamu vicdanı zedeleniyorsa, o kanunda bir bozukluk var. Birileri bu bozukluğu görmeyebilir, biz göstereceğiz. Biz sonuna kadar bu mücadeleyi vereceğiz. Hazır mısınız kardeşlerim? Ben önünüze düşmeye varım, sonuna kadar bu yolu takip etmeye varım ama arkamdan gelecek misiniz, hazır mısınız? Hazır mısınız? Yolumuz çetrefilli olabilir, hazır mısınız? Ben de sizinle, sonuna kadar hazırım”

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soyer, “Çok üzgünüz, çok kızgınız... Hakikaten çok üzücü. Yani bu üretici nasıl başa çıkacak büyük şirketlerle, nasıl ihaleye girip o sütünü satmayı başaracak? Yani, bu mümkün değil, olmaz böyle bir şey. Bir de üstelik ‘O ürünü işleme` diyor, olabilir mi böyle bir şey? Biz tam tersine aman ürünü işlesin, katma değerini yükseltsin, domatesse salçasını yapsın, katma değerini büyütecek işler yapsın istiyoruz. O da işleme diyor. Akıl alacak gibi değil” ifadelerini kullandı.

“ASLA YILMAM, ASLA KORKMAM, ASLA VAZGEÇMEM”

Soyer, bir gazetecinin Sayıştay kararının zamanlamasıyla ilgili sorusuna, “Bunun cevabını sen biliyorsun, bana sorma” diyerek yanıtladı. Soruşturmanın ardından Sayıştay kararının gelmesini de, “Gerçekten çok üzücü ama şunu zannediyorlarsa net söyleyeyim; asla vazgeçmem, asla yılmam, asla korkmam. Asla vazgeçmem, onu net söyleyeyim” değerlendirmesini yaptı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA