27 Nisan 2024 Cumartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

AYSU BANKOĞLU: “ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN AYLIKLARI ACİLEN İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR SEVİYEYE YÜKSELTİLMELİ VE BU AYIBA SON VERİLMELİDİR”


CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “Engelli aylığı ülkenin bir utanç tablosu olarak karşımıza çıkıyor. 800 bin vatandaşımız, engelli aylığı alıyor. Yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1874 TL, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2 bin 811 TL. Bu parayla 250 kuru ekmek bile alınamıyor. Ağır engelli vatandaşlarımıza bakım yapan fertler başta olmak üzere, engelli vatandaşlarımızın aylıkları acilen insan onuruna yakışır bir seviyeye yükseltilmeli ve bu ayıba son verilmelidir” dedi.

 

Tarih : 3 Aralık 2023 Pazar 11:11   Okunma : 304

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “Engelli aylığı ülkenin bir utanç tablosu olarak karşımıza çıkıyor. 800 bin vatandaşımız, engelli aylığı alıyor. Yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1874 TL, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2 bin 811 TL. Bu parayla 250 kuru ekmek bile alınamıyor. Ağır engelli vatandaşlarımıza bakım yapan fertler başta olmak üzere, engelli vatandaşlarımızın aylıkları acilen insan onuruna yakışır bir seviyeye yükseltilmeli ve bu ayıba son verilmelidir” dedi.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yazılı açıklamada yaptı. Bankoğlu`nun açıklaması şöyle:

"AKP`NİN ENGELLİLER İÇİN TAAHHÜT ETTİĞİ İSTİHDAMIN ARTMASI, ENGELLİ AYLIKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ, SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞİM GİBİ KONULARDA İLERLEME SAĞLANAMAMIŞ DURUMDA”

“Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Kişilerin Haklarına Dair Uluslararası Sözleşme, ülkemizin de taraf olduğu ‘engelli bireylerin eşitlik başta olmak üzere, sağlık ve eğitim alanlarıyla birlikte sosyal yaşama tam katılımı tanıyan` en kapsamlı sözleşmelerden biri. Engelli bireylerin hakları dolayısıyla tüm dünyada bir insan hakları meselesi olarak kabul ediliyor. Türkiye`de özellikle korona salgınının ardından her kesimde olduğu gibi engelli vatandaşlarımızın da kronikleşmiş sorunları çözümsüzlüğe evrildi. İktidar, engelli vatandaşlarımızın sağlık hakkı, eğitime erişim, adalete erişim, özerk yani bağımsız yaşayabilme hakkı gibi en temel haklarını bile yok saymaya devam ediyor. Daha da kötüsü bu sorunları istismar ediyor. Özellikle son seçimlerde AKP`nin engelliler için taahhüt ettiği istihdamın artması, engelli aylıklarının iyileştirilmesi, sağlık hizmetine erişim gibi konularda hiçbir ilerleme sağlanamamış durumda. Engellilerin faydalandığı engelli ve bakım maaşı, sağlık destekleri, özel eğitim gibi konularda verilen destekler de oldukça yetersiz. İktidarın ajandasında bunlara dair somut bir plan var mı? Yok. Sadece hamasetle, altı boş söylemlerle ve seçim vaatleriyle sorunu görmezden gelen bir anlayış var. Kısaca söz var ama eylem yok.

"BAKANLIKLAR, 6 ŞUBAT DEPREMLERİNDEN SONRA ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN BİR ÇALIŞMA YAPTI MI? BİLMİYORUZ”

Engellilik, gelişen bir kavram. Hepimizin bir gün engelli olma potansiyeli var. Bu hususta, sosyal devletin engelli bireylerin topluma eşit koşullarda tam ve etkin katılımını sağlaması gerekiyor. Oysa 10 milyondan fazla engellinin bulunduğu ülkemizde, biz eşit ve etkin katılımı ve bunu engelleyen faktörlerin ortadan kaldırılmasını geçtik; sağlık, adalet, eğitim gibi temel insan haklarını konuşuyoruz. Yıllardır, ‘Engelli vatandaşlarımız için ekonomik, sosyal ve psikolojik alanda acil eylem planını hayata geçirin` dedik. Şimdi ise engelliler adeta kaderine terk edilmiş durumda. Örneğin, bir engelli bireyin eğitimde fırsat eşitliği var mı? Bugün Avrupa, engelli öğrencilerin uzaktan eğitimde öğrenme kapasitesinin nasıl daha fazla artırılacağını konuşuyor. Peki iktidar ne yaptı? Örneğin, dijital okuryazarlık için bir çalışma hayata geçti mi? Hayır. Ya da Bakanlıklar, 6 Şubat Depremlerinden sonra engelli vatandaşlarımız için bir çalışma yaptı mı? Bilmiyoruz.

"İŞSİZ, İŞ BULAMAYAN, İŞTEN ATILAN BİR ENGELLİ BİREY İÇİN BU DURUM, ÖLÜME TERK EDİLMEKTEN FARKSIZDIR”

Engelli yurttaşlarımız, yıllardır işsizlikle boğuşuyor. Ekonomik buhran nedeniyle işten atılan engellilerin sayısının arttığı da ne yazık ki bir ekonomik gerçek. İşten atılan veya işsiz olan engellilerin sosyal güvenliği sona eriyor, emekliliği duruyor. İşsiz, iş bulamayan, işten atılan bir engelli birey için bu durum, ölüme terk edilmekten farksızdır. Özellikle engelli kadınların durumunun daha da vahim olduğu da ortada. Engellilerin mesleki eğitimi, iş hayatına katılımının artması hususlarında somut bir ilerleme de ne yazık ki yok. Önceki Dönem Sağlık Bakanı Recep Akdağ`ın ‘Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz` sözleri, hâlâ kulaklarımızda. Bu anlayışın terk edilmesi şarttır. Kadrosu olmayan, göreve başlatılmayan çok sayıda engelli yurttaşımızın da olduğunu biliyoruz. Devlet, özellikle engelli istihdamı konusunda acilen bir çalışma yapmalıdır.

"ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN AYLIKLARI ACİLEN İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR SEVİYEYE YÜKSELTİLMELİ VE BU AYIBA SON VERİLMELİDİR”

Engelli aylığı da yine ülkenin bir utanç tablosu olarak karşımıza çıkıyor. 800 bin vatandaşımız, engelli aylığı alıyor. Yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1874 TL, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2 bin 811 TL. Bu parayla 250 kuru ekmek bile alınamıyor. Ağır engelli vatandaşlarımıza bakım yapan fertler başta olmak üzere, engelli vatandaşlarımızın aylıkları acilen insan onuruna yakışır bir seviyeye yükseltilmeli ve bu ayıba son verilmelidir. Gelişmiş ülkelerde bu durum, ülkemizin neredeyse tam tersi. Türkiye, yaşam kalitesi olarak dünya standartlarından kopmuş durumda. Düşük maaş alan, sosyal güvenliği olmayan, sosyal yaşama katılamayan, kaliteli eğitim alamayan ve sağlık hizmetinden yararlanamayan engelli bireyleri ‘oy deposu` görmekten vazgeçip somut adımlar atılmalıdır.

"İKTİDAR İSTİYOR Kİ ENGELLİLER EVDE KALSIN, İTİRAZ ETMESİN, KURU EKMEKLE YETİNSİN AMA SEÇİM ZAMANI DA AKP`YE OY VERSİN”

Engellilerin bu tabloda sosyal yaşama eşit ve etkin şekilde katılması çok zor. Devlet kurumlarında engellilerle iletişim kurabilecek uzmanların olmayışından tutun da ulaşımda engellilerin yine sinyalizasyon ve yönlendirici işaretlere erişememesine kadar birçok alanda erişilebilirlik sorunu var. COVID-19 salgını sürecinde ‘Evde Kal Türkiye` mottosu, bugün engelliler için hâlâ geçerli. İktidar istiyor ki engelliler evde kalsın, itiraz etmesin, kuru ekmekle yetinsin ama seçim zamanı da AKP`ye oy versin. Bu, en hafif tabiriyle vatandaşa düşmanlıktır.

"ZİHİNLERDEKİ ENGELİ AŞMAK, EN BAŞTA SOSYAL DEVLETİN GÖREVİDİR”

Partimiz, engellilerin yaşamını kolaylaştıracak ve sosyal hayata eşit katılımını artıracak her politikayı koşulsuz destekleyecektir. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlar engellilik alanında BM`nin ve uluslararası sözleşmelerin öngördüğü hak temelli yaklaşımı benimsemeli, engelli aylıklarını insanca yaşanabilir bir düzeye çekmeli ve erişebilirlikle ilgili sorunları derhal çözmelidir. Zihinlerdeki engeli aşmak, en başta sosyal devletin görevidir. Biz, CHP olarak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü`nde milyonlarca engelli vatandaşımızın hayata eşit katılımını sağlamak için çalışmalarımızı sürdürme sözünü veriyoruz. Aynı zamanda engelli bireylerin ve ailelerinin sorunlarını dile getirmeye ve çözüm sunmaya devam edeceğiz.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA