14 Mayıs 2024 Salı

16:50   TARSUS BELEDİYESİ PERSONELİNE YANGIN TATBİKATI VE EĞİTİMİ VERİLDİ   16:45   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ, ENGELLİLER HAFTASI’NDA ÖZEL BİREYLERLE PİKNİK YAPTI   12:26   YENİŞEHİR BELEDİYESİ ÜRETTİĞİ ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİNİ ÇİFTÇİLERE ULAŞTIRIYOR   11:41   MESKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS AYI OLAĞAN GENEL KURULU 1. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ   11:38   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ÇOCUK MECLİSİ ÜYELERİ, KENT GEZİSİ İLE MERSİN’İ GEZME VE GÖRME FIRSATI BULDU   11:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN MAYIS AYI 1. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ   18:54   TOROSLAR’IN MİLLİ GURURU MEHMET CAN YAKIN, DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU   16:51   MERSİN MİLLETVEKİLİ KIŞ, OTİZMLİ ÇOCUKLARIN VE AİLELERİNİN SESİ OLDU   16:39   CHP MYK, SOMA`DA TOPLANDI…    16:34   CAN ATALAY`DAN SOMA İÇİN SİLİVRİ`DEN MEKTUP   15:18   İSTANBUL BOĞAZI BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI AKP`DEN CHP`YE GEÇTİ: BOĞAZIN TARİHİ VE DOĞAL MİRASINI KORUYACAĞIZ   12:59   GÜLNAR’IN TANITIMINA MERSİN BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ   12:10   TARSUS’TA HAYVAN HAKLARI GÜNDEMDE: 1. SOKAK HAYVANLARI ÇALIŞTAYI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!   11:51   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN EŞİTLİK VURGUSU   11:46   YENİŞEHİR BELEDİYESİNİN ATÖLYE TEMELLİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR   11:44   YARGITAY BAŞKANLIĞI SEÇİMİ YARINA KALDI, ÖMER KERKEZ 169 OY ALDI   10:20   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTİN DÖRT BİR YANINDA ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI   09:57   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ŞEHİR TİYATROSU KURSİYERLERİ, İZLEYİCİ KARŞISINA ÇIKMAK İÇİN GÜN SAYIYOR   09:45   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER`DEN KADIN ÜRETİCİ PAZARI`NA ‘ANNELER GÜNÜ` ZİYARETİ   09:44   301 MADENCİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ SOMA FACİASININ ÜZERİNDEN 10 YIL GEÇTİ...  
 
     
   

NAZİLLİLİ PORTAKAL ÜRETİCİSİ: "MEMLEKETTE GELECEK SENE PORTAKAL OLMAYACAK"


Aydın`ın Nazilli ilçesinde portakal üreticileri artan maliyetler nedeniyle zor durumda olduklarını belirtti. Bir çiftçi, "Portakallara Akdeniz sineği vurduğu için görüyorsunuz yarısı yerde yarısı kasada. Kilosu 2 lira ancak geliyor. Şu anda bir portakalın dalından koparılması eve girmesi şu anda 3 lirayı buluyor. 5 lira diyorsun kimse almıyor. Gelecek sene portakal olmayacak belki memlekette” dedi.

 

Tarih : 11 Aralık 2023 Pazartesi 13:02   Okunma : 296

Aydın`ın Nazilli ilçesinde portakal üreticileri artan maliyetler nedeniyle zor durumda olduklarını belirtti. Bir çiftçi, "Portakallara Akdeniz sineği vurduğu için görüyorsunuz yarısı yerde yarısı kasada. Kilosu 2 lira ancak geliyor. Şu anda bir portakalın dalından koparılması eve girmesi şu anda 3 lirayı buluyor. 5 lira diyorsun kimse almıyor. Gelecek sene portakal olmayacak belki memlekette” dedi.

Aydın`ın Nazilli ilçesinde portakal üreticileri Akdeniz sineği ve artan maliyetler nedeniyle bu sene toplanan portakaldan kar elde edemediklerini ve ağaçları sökmeyi düşündüklerini belirtti.

"MEMLEKETTE GELECEK SENE PORTAKAL OLMAYACAK"

Bir üretici, "Portakallara Akdeniz sineği vurduğu için görüyorsunuz yarısı yerde yarısı kasada. Çiftçi mağdur. Kilosu 2 lira ancak geliyor. Şu anda bir portakalın dalından koparılması eve girmesi şu anda 3 lirayı buluyor. 5 lira diyorsun kimse almıyor. Gelecek sene portakal olmayacak belki memlekette. Portakala sinek vurdu. Susuzluk öylesine. Şu anda portakalın yarısı kasaya giriyor yarısı da yerde. Devlet destek mi verecek ne yapacak bilemiyoruz. Şu anda bu portakallar hepsi kazılacak" dedi.

Bir başka üretici, "Şu toplanan portakallar şu anda işçi parası. Portakallar ancak işçi parasına yetiyor. Bir yevmiye 600 lira. Bu tarlaya 10 tane işçi geldiği zaman 6 bin lira para yapıyor. İşçiye verilen parayla işçi karşılığında bu portakalı toplayamıyor" dedi.

"EMEKLİ MAAŞIMIZLA DAHA RAHAT GEÇİNİRİZ"

Diğer bir portakal üreticisi, "Ben bir şekilde zarar eder kar eder bir şekilde kazanırım. Çiftçiye yazık. Bu portakal 2 lira. Bu portakalın 1 lirasını işçi alıyor. Diğer 1 lirasından fazlasını ise ilacı diğer masrafları alıyor. Ben burada kendi ailemle çalışıyorum. Ben kendi ailemle olmasam bu işi yapamam. Biz kendimiz topladığımız için o bize kar kalıyor. Biz kalabalık bir aileyiz burada yabancı yok. Topladığımız kar kalsa bizim yevmiyemiz olsa, bu üretici gibi sağdan soldan amele getirdikten sonra bu işin içinden hiçbir zaman çıkılmaz" diye konuştu.

Bir diğer üretici ise "Şu anda çiftçi bitik. Bizler saati 250 liradan su aldık. Buraya 10 saat suladığımızda 2 bin 500 lira. Gübresi zaten 2`ye 3`e katladı. Gübre fiyatları yükseldi. Bir dap gübresi bin lira şu anda. Eskiden bu 500 lirayıdı maliyetler şu anda 2`ye 3`e katlandı fakat bizim mahsul halen geriye geliyor. Bizler yerleri boş bıraksak bundan iyi. Emekliyiz para cebimizde kalsa bundan daha rahat olacağız. İnanın şu anda amele gelecek yağmur yağacak mı yağmayacak mı onu düşün. Bu arada amele geliyor 2 saat çalışıyor yağmur yağdı mı yine parasını ödüyorsun. Bizler şu anda masrafsız olarak amelesiz iş yapmaya çalışacağız yani kısacası sökeceğiz" diye konuştu.

"ÇİFTÇİ PARA KAZANMIYOR"

Portakal toplayıcıları ise şunları söyledi:

-İşçilik maliyetleri çok fazla, bizim işçiliğimiz çok ağır. Bu işin içinden nasıl çıkılacak bilmiyorum Allah`tan biz hep kendimiz çalışıyoruz. Ailemizle  emeğimizle birlikteyiz. Allah herkesin yardımcısı olsun dedi. Ben çiftçiye Allah yardımcısı olsun diyorum.

-Ben yevmiyeye gelmiş olsaydım şu anda benim yevmiyem 500-600 liradan aşağı değildi. Gerçekten hayat şartları çok zor. Bir tane bile portakalı yere düşürmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Biz bir aile olarak çalışıyoruz ama bizim bugünkü masrafımız bin lira. Ben bu portakalı topluyorum ama bu paralara satabilecek miyim bilemiyorum.

Üretici Kemal Türk ise "Kilosunu 2 lira ile 2,5 liraya zor sattık. Biz bu işin içine nasıl çıkacağız? Girdi maliyetleri mazotu gübresi öyle. Vallahi biz artık ağaçları kazmayı düşünüyoruz. Ben artık vallahi bilmiyorum çiftçi bundan sonra yaşar mı ölür mü” diye konuştu.

Depolama yapan bir üretici ise "Sağlamları buraya depoya koymaya çalışıyoruz diğerlerini suluk olarak fabrikaya gönderiyoruz. Biz bunları ilaçlayacağız depo yapacağız. Daha sonra bunları ocak şubat ayında satacağız. Biz bunları tarlada seçtik. Biz de şu anda 400 ton kadar portakal var. Bu portakalın yarısı kadarı ilaçlanacak diğer yarısı ise suluk olarak fabrikaya verecek. Bu sene mallarla kalite yok Akdeniz sineği vurdu. Çiftçi para kazanmıyor" dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA