3 Mayıs 2024 Cuma

15:56   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   15:47   KORAL ÖMÜR 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI   15:35   DEM PARTİ CHP`Yİ ZİYARET ETTİ   15:20   CHP`Lİ VEKİLLER EĞİTİMDEKİ SORUNLARA KARŞI MEB`E YÜRÜDÜ   14:42   YAŞAR KEMAL PARKI YENİLENİYOR   14:38   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ; “12 YILDIR ÇALIŞMADAN MAAŞ ALANLAR VAR”   14:19   TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ: GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN   13:45   RTÜK`TEN, DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE NOW TV`YE ‘İSTAKOZ` CEZASI   13:14   CHP`Lİ MİLETVEKİLERİNİN MEB`E YÜRÜYÜŞÜ... BAKAN TEKİN: ``GELECEKLERİNİ BİLSEYDİK DİYARBAKIR PROGRAMIMIZI ERTELERDİK``   12:37   DİSK: 1 MAYIS GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALINAN HERKES SERBEST BIRAKILMALIDIR   12:30   TARSUS’TA ZABITA EKİPLERİ HIZ KESMİYOR   12:18   CHP’Lİ YILMAZ’DAN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ MESAJI   12:16   UTKU ÇAKIRÖZER, NİSAN AYI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU`NU AÇIKLADI   11:46   BORCUNU ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN SUYU KESİLEN KADİRLİLİ ÇİFTÇİ: "BİZ KÖYLÜYÜZ BENİM HİÇBİR ŞEYİM YOK BENİM"   11:33   ÖMER FETHİ GÜRER, KIRMIZI ET ÜRETİMİNDEKİ FARKLI RAKAMLARA DİKKAT ÇEKTİ: ``557 BİN TON FAZLA KIRMIZI ET ÜRETİMİ NASIL OLUŞTU?``   11:20   ÇHD: TAKSİM YASAĞINA KARŞI ÇIKAN 47 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI   11:13   ÖZGÜR ÖZEL: "GAZETECİLERİN HABERLERİ NEDENİYLE CEZAEVİNDE OLMAYACAKLARI BİR ÜLKEYİ SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"   11:06   KENT LOKANTASI ÖNÜNDE SIRA BEKLEYEN VATANDAŞLAR: ``KİMİ ISTAKOZ, KİMİ MANDA YOĞURDU YİYOR... BİZ BOL BOL BETON ÜRETTİK TÜRKİYE`DE...   10:56   ATEŞ, TAVUK ÜRÜNLERİ İHRACATINA GETİRİLEN KISITLAMAYI ELEŞTİRDİ: "YÜKSEK TAVUK ETİ FİYATININ SEBEBİ İHRACAT DEĞİL, İKTİDARIN YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI"   10:56   UZMANLARDAN UYARI: "ÇOCUKLARINIZI SOSYAL MEDYADA MALZEME HALİNE GETİRMEYİN, MAHREMİYETLERİNİ İHLAL ETMEYİN"  
 
     
   

ÇORUMLU PANCAR ÇİFTÇİSİ: "PANCAR 90 GÜN BEKLİYOR. 100 TON KOTAMIZ VARSA, 50 TONA DÜŞÜYOR. TON BAŞI ÖDEYECEKLERİ FİYATIN YÜZDE 33`Ü KADAR BİZE CEZA KESİYOR. BENİM 140 BİN LİRA CEZA KESİLİYOR”


Çorum Alacalı şeker pancarı üreticileri, Safi Holdinge bağlı Şeker Fabrikasıyla yaşadıkları sorunları dile getirmek için dün  Valilik önüne giderek açıklamalarda bulundu. Alaca Kızıllı Köyü Muhtarı Muhtar Bayrak, hasat zamanının ardından sökülen pancarların 90 gün alınmayarak çiftçilerin zarara uğratıldığını belirtti.

 

Tarih : 30 Aralık 2023 Cumartesi 12:01   Okunma : 362

ERKAN KARACA

Çorum Alacalı şeker pancarı üreticileri, Safi Holdinge bağlı Şeker Fabrikasıyla yaşadıkları sorunları dile getirmek için dün  Valilik önüne giderek açıklamalarda bulundu. Alaca Kızıllı Köyü Muhtarı Muhtar Bayrak, hasat zamanının ardından sökülen pancarların 90 gün alınmayarak çiftçilerin zarara uğratıldığını belirtti. Çorumlu pancar çiftçisi Bektaş Kocakan, "90 gün pancar bekliyor. 100 ton kotamız varsa, pancarımız fire veriyor 50 tona düşüyor. 50 tona düştüğü içinde bunlar ton başı ödeyecekleri fiyatın yüzde 33`ü kadar bize ceza kesiyor. Şu anda benim 140 bin lira ceza kesiliyor” dedi.

Alacalı şeker pancarı üreticileri, Çorum`da Ankara Yolu üzerinde hizmet veren Safi Holdinge bağlı Şeker Fabrikasıyla yaşadıkları sorunları dile getirmek için valiliğe gitti. Çiftçi Bektaş Kocakan, "Ben dedikleri tarihte sökmüş hazırlamışım, daire bunu bekletmiş bu kadar 90 gün beklemiş pancar. Bunu biz anlayamadık 4 yıldır bu bu şekilde. Başka fabrikalarla görüşüyoruz, sök dediğimiz anda 2 gün içerisinde pancarı götürüyoruz diyorlar. Burada da 7 gün içerisinde götürüleceği söyleniyor. 7 gün değil 70 günde de götürmüyorlar" ifadelerini kullandı.

"FABRİKAYI SATTINIZ, ÇİFTÇİLERİ DE SATMAYIN"

Alaca Kızıllı Köyü Muhtarı Muhtar Bayrak şunları söyledi:

"Safi Kömür şu tarihten şu tarihe kadar söküm olacak diye köy köye belirledi ve o tarihlerde söktük. En az bekleyen pancarımız 60 gün içinde pancarımız bekledi. 90 gün içinde pancarımız bekledi. Şu anda tüm çiftçilerimiz hem iklim şartından hem de pancarların beklemesinden baya şeyler yaşadık. Şu anda da ceza keseceğiz diyor, bu çiftçiyi mağdur ediyorlar. Bu devlet bu fabrikayı özelleştirdiyse, bıraksınlar çiftçiler de özelleşsin hangi fabrika ile anlaşıyorsa onunla çalışsın. Amasya Şeker Fabrikası 2 bin liradan alıyor Safi Kömür 1.750`den alıyor. Amasya, Sorgun buralar ceza kesmiyor, Safi Kömür ceza keseceğiz diyor. Biz bu sorunun giderilmesi, bizim de bağımsız olarak ekmemizi istiyoruz. Bu seneki kota cezalarının iptalini ve çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Siyasilere de şunu belirtiyoruz, fabrikayı sattıysanız çiftçileri de satmayın. Bırakın çiftçileri."

100 TON KOTAMIZ VARSA, PANCARIMIZ 50 TON FİRE VERİYOR

Alaca ilçesine bağlı İsacı Köyünde yaşayan çiftçilikle uğraşan Bektaş Kocakan ise, Safi Holding`le sözleşme yapılırken okunmasına izin verilmediğini iddia ederek, hızlıca imza attırılmak istendiğini, imzalamayanlara da `bırak git` dendiğini aktardı. Çiftçi Kocakan şunları söyledi:

"Sök deniliyor, söküyorsun pancarı. Söktükten sonra şu gün götüreceğiz deniliyor. O günden sonra 90 gün pancar bekliyor. Örneğin 100 ton kotamız varsa, pancarımız fire veriyor 50 tona düşüyor. 50 tona düştüğü içinde bunlar ton başı ödeyecekleri fiyatın yüzde 33`ü kadar bize ceza kesiyor. Şu anda benim 140 bin lira ceza kesiliyor ama benden kaynaklanan bir şey yok burada. Ben dedikleri tarihte sökmüş hazırlamışım, daire bunu bekletmiş bu kadar 90 gün beklemiş pancar. Bunu biz anlayamadık 4 yıldır bu bu şekilde. Başka fabrikalarla görüşüyoruz, sök dediğimiz anda 2 gün içerisinde pancarı götürüyoruz diyorlar. Burada da 7 gün içerisinde götürüleceği söyleniyor. 7 gün değil 70 günde de götürmüyorlar."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA