2 Mayıs 2024 Perşembe

12:43   CHP MİLLETVEKİLİ KIŞ’TAN YENİ İLİÇ’LERE SEBEP OLACAK MADEN KANUNU’NA TEPKİ   12:43   ANKARA`DA YAĞMUR ALTINDA 1 MAYIS...    12:36   TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ: “TİP TAKSİM`E YÜRÜME KARARLILIĞINI SÜRDÜRÜYOR”   11:54   TÜRK-İŞ, TAKSİM MEYDANI`NA ÇELENK KOYDU: "TOPLU SÖZLEŞMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMAZSA 2028`DE HESAPLAŞIRIZ"   10:58   ÖZGÜR ÖZEL SARAÇHANE`DE... "BİRİLERİ TAKSİM’İ KENDİNİN EGEMENLİK SANCAĞI OLARAK GÖRÜYOR”   10:10   İMAMOĞLU: “EMEĞİN SÖMÜRÜLMEDİĞİ, SENDİKAL ÖRGÜTLENMENİN YAYGINLAŞTIĞI BİR TÜRKİYE`Yİ GERÇEKLEŞTİRME YOLUNDA 1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİ BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN”   09:56   MERSİNLİ KADINLAR, `KADIN VE BİSİKLET` TEMALI SANAT ÇALIŞMASINDA BULUŞTU   09:51   MERSİN BÜYÜKŞEHİR KARİYER MERKEZİ ’YENİ NESİL MENTORLUK’ PROGRAMI İLE ÜNİVERSİTELİLER İŞ DÜNYASINA HAZIRLANIYOR   01:38   CHP`Lİ YAVUZYILMAZ, İLİÇ`TE BAŞKA BİR MADEN ŞİRKETİNİN DE LİÇ YIĞDIĞINI AÇIKLADI   01:12   ÖZGÜR ÖZEL, STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARIYLA TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   22:09   KILIÇDAROĞLU`NDAN 1 MAYIS`TA TAKSİM ÇAĞRISI: "EMEKÇİLERİN PARTİMİZ İLE BERABER OMUZ OMUZA TAKSİM`DE OLMALARINI DİLİYORUM"   21:48   ÖZGÜR ÖZEL, FİLİSTİN ÖĞRENCİLER BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİYLE TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   21:40   AHMET SERKAN TUNCER’DEN 1 MAYIS MESAJI   21:36   GÜLCAN KIŞ: "ULUSAL ÇIKARLARIMIZA UYGUN, YERLİ VE GERÇEKÇİ BİR ENERJİ POLİTİKASINA İHTİYACIMIZ VAR"   21:08   GAZETECİLER, 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE PROPAGANDAYA KARŞI HAKİKATİ KONUŞACAK   20:33   ERDOĞAN`DAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI: "MÜSAADE EDİLENLER DIŞINDA BİR ALANDA MİTİNG DÜZENLEMEK İYİ NİYETLİ DEĞİLDİR"   20:15   BAŞKAN BOLTAÇ’TAN ’1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ’ MESAJI   20:10   CHP`Lİ ADIGÜZEL`DEN AKP`YE SAĞLIK SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ: "HÜKÜMET, BİRİKEN SORUNLARI SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÜKLEMEKTEDİR"   20:02   TBMM İLİÇ KOMİSYONU, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI`NI DİNLEDİ... "İLİÇ YIĞININDA KAYMALAR 3 AY ÖNCESİNDEN TESPİT EDİLDİ"   19:49   CHP`NİN, "ÜNİVERSİTELERDE YAŞANAN ANTİDEMOKRATİK YÖNETİM SÜREÇLERİNİN ETKİLERİ ARAŞTIRILSIN" ÖNERİSİ TBMM`DE REDDEDİLDİ  
 
     
   

EVRİM RIZVANOĞLU`NDAN TEK KULLANIMLIK PLASTİKLERİN YASAKLANMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ: "ARAŞTIRMAYA GÖRE 104 YENİ DOĞAN BEBEKTEN 100`ÜNÜN VÜCUTLARINDA MİKROPLASTİK BULUNUYOR"


DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, tek kullanımlık plastiklerin 2 yıllık geçiş sürecinin ardından yasaklanması için kanun teklifi verdiğini belirterek, "Uzmanlara göre, sadece 2021 yılında ülkemizde 5 milyon ton plastik atık ortaya çıktı. Dünyada insan kaynaklı atıkların yüzde 10`u plastiklerden. Her iki plastik atıktan biri ise tek kullanımlık plastikler. Hacettepe Üniversitesi`nde yapılan bir araştırmaya göre, 104 yeni doğan bebekten 100`ünün vücutlarında mikroplastik bulunuyor. Yani bebekler, hayata gözlerini mikroplastikle açıyor" dedi. 

 

Tarih : 25 Ocak 2024 Perşembe 16:07   Okunma : 128

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, tek kullanımlık plastiklerin 2 yıllık geçiş sürecinin ardından yasaklanması için kanun teklifi verdiğini belirterek, "Uzmanlara göre, sadece 2021 yılında ülkemizde 5 milyon ton plastik atık ortaya çıktı. Dünyada insan kaynaklı atıkların yüzde 10`u plastiklerden. Her iki plastik atıktan biri ise tek kullanımlık plastikler. Hacettepe Üniversitesi`nde yapılan bir araştırmaya göre, 104 yeni doğan bebekten 100`ünün vücutlarında mikroplastik bulunuyor. Yani bebekler, hayata gözlerini mikroplastikle açıyor" dedi. 

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, bugün TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması için verdiği kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı. Rızvanoğlu, şunları söyledi:

"KANUN TEKLİFİ HAZIRLADIK: Ülkemizde tek kullanımlık plastiklerin yarattığı sorunlar endişe verici. Denizler, toprak, doğal yaşam alanları, vatandaşın geçim kaynağı ve her şeyden önemlisi sağlığımız. Hepsi bu plastiklerin tehdidi altında. Tek kullanımlık plastik sorunu artık göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir sorun haline geldi. Bunlar Avrupa Birliği`nde yasak. Kanada`da yasak. İngiltere`de yasak. Sadece Batılı ülkelerde değil Afrika`dan yasak haberleri geliyor. Örneğin Nijerya. Onlar da en kalabalık eyaletinde tek kullanımlık plastikleri yasakladı. Her yerde ardı ardına yasaklanırken bizdeki tek kullanımlık plastik ısrarı neden? Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim. DEVA Partisi olarak biz de tek kullanımlık plastiklerin ülkemizde yasaklanması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de bir kanun teklifi hazırladık. Bugün itibarı ile Meclis`e sunduk. Kanun teklifimizde 2 yıllık bir geçiş sürecinden sonra tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını öneriyoruz.

TBMM`DE PLASTİK BARDAKLARDAN GÜNLÜK KİŞİ BAŞI 10 ADET ATIK OLUŞUYOR: Uzmanlara göre, sadece 2021 yılında ülkemizde 5 milyon ton plastik atık ortaya çıktı. Dünyada insan kaynaklı atıkların yüzde 10`u plastiklerden. Her iki plastik atıktan biri ise tek kullanımlık plastikler. İşte bam telimize dokunan noktada tam burası, tek kullanımlık plastikler. Konuya şu an çatısı altında olduğumuz Türkiye Büyük Millet Meclisi`nden de bir bakalım. Çay ocaklarından restoranlara, yemekhanelerden makamlara kadar her yerde yoğun bir şekilde tek kullanımlık plastik bardak kullanımı söz konusu. Bir kişinin günde iki litre su tüketmesi durumunda, gördüğünüz bu plastik bardaklardan günlük ortalama kişi başı 10 adet atık oluşuyor. Milletvekilleri, danışmanlar, ziyaretçiler ve Meclis personelinin tamamını düşündüğünüzde, oluşan plastik atık miktarının boyutlarını hayal edebiliyor musunuz?

KULLANILMIŞ PLASTİKLERİN BERTARAFI DAHA BÜYÜK BİR SORUN:Kullanılmış plastiklerin bertarafı, zaten büyük olan bir sorunu daha da büyütüyor. Denizlere atılma, toprağa gömülme, tarım alanlarına yığılma ve yakılma gibi yollar bertaraf şekillerinden bazıları. Ama ne yaparlarsa yapsınlar bu atıklar hem doğrudan hem de dolaylı yollarla, sağlığımıza zarar vermeye devam ediyor. Çünkü, bu süreçte gözle göremediğimiz mikroplastikler ve zararlı maddeler ortaya çıkıyor. Bu ufak tefek parçacıklar ve zehirli maddeler önce su kaynaklarımıza, oradan nehirlerimize, nehirlerimizden denizlerimize ve hatta yağmur sularına karışıyor. Sonra ne mi oluyor? Bu mikroplastikler balıklara ve diğer deniz mahsullerine geçiyor. Yani, bu durum, hem gıda güvenliğimizi, hem de sağlığımızı tehdit ediyor. Üstelik; sadece deniz ürünlerinde değil, tarladaki sebze ve meyvelerimize de bulaşıyor.

YENİ DOĞAN BEBEĞİN VÜCUDUNDA MİKROPLASTİK BULUNUYOR : Mart 2023`te İzmit Körfezi`nde yapılan bir araştırmada, 12 farklı balık türünde mikroplastik bulunduğu ortaya çıktı. Her 10 balıktan 4`ünde mikroplastik var. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi`nin aralık ayında yaptığı bir çalışmaya göre, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde toprak örneklerinde mikroplastik miktarları belirlendi. Hacettepe Üniversitesi`nde yapılan bir araştırmaya göre, 104 yeni doğan bebekten 100`ünün vücutlarında mikroplastik bulunuyor. Yani bebekler, hayata gözlerini mikroplastikle açıyor. Biz DEVA Partisi olarak, plastik kirliliğini hayati bir mesele olarak görüyoruz. Bu nedenle bizleri doğrudan ve dolaylı olarak zehirleyen tek kullanımlık plastiklerin, ülkemizde 2 yıl içinde yasaklanmasını talep ediyoruz."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA