28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

DEM PARTİ`NİN MESEM`LERİN DENETLENMESİ VE ÖĞRENCİLERİN BU YOLLA ÇOCUK İŞÇİ OLARAK ÇALIŞTIRILMASININ ÖNLENMESİ AMACIYLA VERDİĞİ ÖNERGESİ AKP VE MHP MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ


DEM Parti`nin MESEM kapsamındaki öğrenci istihdamının denetlenmesi ve bu yolla çocuk işçi olarak çalıştırılmasının önüne geçilmesi amacıyla verdiği önergenin gündemin önüne alınarak bugün TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmesi önerisi AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, “Sadece çocuklar hayati tehlikeyle karşı karşıya kalmıyor asgari ücretin üçte biri oranında staj ücreti verilemsiyle çocukların emeği de sermayeye peşkeş çektiriliyor. Gençlerin bu şekilde yaşamdan koparılmasına kanıksayamayız” dedi.

 

Tarih : 25 Ocak 2024 Perşembe 17:56   Okunma : 342

DEM Parti`nin MESEM kapsamındaki öğrenci istihdamının denetlenmesi ve bu yolla çocuk işçi olarak çalıştırılmasının önüne geçilmesi amacıyla verdiği önergenin gündemin önüne alınarak bugün TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmesi önerisi AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, “Sadece çocuklar hayati tehlikeyle karşı karşıya kalmıyor asgari ücretin üçte biri oranında staj ücreti verilemsiyle çocukların emeği de sermayeye peşkeş çektiriliyor. Gençlerin bu şekilde yaşamdan koparılmasına kanıksayamayız” dedi.

DEM Parti`nin MESEM kapsamındaki öğrenci istihdamının denetlenmesi ve bu yolla çocuk işçi olarak çalıştırılmasının önüne geçilmesi amacıyla verdiği Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesinin gündemin önüne alınarak bugün TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmesi önerisi AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, şunları söyledi:

“Siyasi iktidarın politik tercihlerinin mağdur ettiği kesimlerin başında çocuklar gelmektedir. Bu sebeple DEM Parti grubu adına mesleki eğitim merkezlerinin yapısını ve çocuk işçiliği üzerindeki etkisini anlatacağım. 

Öyle bir sistem inşa edilmiş ki çocukların ve gençlerin heyecanını söndürüyor, merak ve yaratıcılığını ortadan kaldırıyor. Bu sebeple çocukluklarını güvenli ve sağlıklı bir ortamda, özgür bir şekilde yaşaması gerek çocuklar, bizzat devlet politikaları yüzünden sosyal yaşamdan her gün biraz daha uzaklaştırılmaktadır.

Türkiye`de ciddi bir boyutta çocukların işçileştirilmesi olgusuyla karşı karşıyayız. Bırakın devletin, hükümetin buna karşı mücadele etmesini buna teşvik ettiğini görüyoruz. Özellikle mesleki eğitim kurumunda yapılan düzenlemelerle mesleki eğitim yaygınlaştırıldı. Çocukların ucuz iş gücü olarak çalıştırılmasının önü açıldı. Çünkü, MESEM en nihayetinde çocukların ucuz iş gücü olarak kamu kaynaklarının patronlara aktarılması şeklinde tasarlanmıştır. Çocukların yaşadığı koşullara, hayatını kaybetme sebeplerine baktığımızda onlar için neden harekete geçmemiz gerektiğini de anlayabiliriz. Hükümet, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı, çocukların işçileştirilmesini cazip göstermekten vazgeçmeli. 

Sadece çocuklar hayati tehlikeyle karşı karşıya kalmıyor asgari ücretin üçte biri oranında staj ücreti verilemsiyle çocukların emeği de sermayeye peşkeş çektiriliyor. Gençlerin bu şekilde yaşamdan koparılmasına kanıksayamayız. İktidarın kader ve fıtrat söylemlerine sığınarak hiçbir önlem almamasını da kabul etmiyoruz. Sorunun kaynağı ortada. Gelin Meclis Araştırma Komisyonu kuralım, çocukların hakkını da hayatını da birliker savunalım. Çünkü, MESEM`Ler çocukları öğütüyor.”

“ÇIRAK OLARAK ÇALIŞIRKEN HAYATINI KAYBEDEN ÇOCUKLARIMIZIN ÖLÜMÜNE YOL AÇAN İHMALLERİN TESPİT EDİLMESİ VE SORUMLULARIN EN AĞIR YAPTIRIMLARIN UYGULANMASINI SAĞLAMAK, HEPİMİZİN SORUMLULUĞU, IKTIDAR OLARAK SIZIN GÖREVİNİZDİR”

DEM Parti grubunun önerisi üzerine Saadet Grubu adına Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, şöyle konuştu:

“Biz her bir gencimizin bir dünya olduğunu düşünüyor ve bu çalışmalarımızı bu ilkeyi göze alarak sürdürüyoruz. Bırakın bir gencimizin hayatını kaybetmesini kılına zarar gelmesini dahi kabul edemeyiz. 

Çocuk işçi ölümleriyle sonuçlanan, çocukların çalışmak zorunda kaldığı ve çalışırken hayatını kaybettiği bir ortam varsa bu ortamın mimarları sizlersiniz. Bugün gençlerimiz ekonomik sebeplerden dolayı eğitimine devam edemiyor ve bir iş bulma telaşına giriyorsa bunun müsebbibi iktidar olarak sizlersiniz. Çırak olarak çalışırken hayatını kaybeden çocuklarımızın ölümüne yol açan ihmallerin tespit edilmesi ve sorumluların en ağır yaptırımların uygulanmasını sağlamak, hepimizin sorumluluğu, iktidar olarak sizin görevinizdir.”

“BAKANLIK ÇOCUKLARIMIZIN İŞ ÖĞRENDİKLERİ YERLERIN KOŞULLARINI DENETLEMEK VE HER TÜRLÜ GÜVENLİK ÖNLEMİNİN ALINDIĞINDAN EMİN OLMAK ZORUNDADIR”

Öneri üzerine CHP Grubu adına İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz hafta mesleki eğitim kisvesi altında çalıştırıldığı iş yerinde 14 yaşındaki Arda Tombul evladımızı kaybettik. Arda`nın acısı hala tazeyken salı günü 16 yaşındaki Erolcan Yavuz evladımız hayatını kaybetti. Böylece son beş ayda toplam 8 çocuğumuz çalıştırılırken hayatını kaybetmiş oldu. Arda da Erolcan da mesleki eğitim merkezi öğrencileriydi. Yaşanan facialar üzerine mesleki eğitim veren kurumlarda neler olduğuna dair ve bu çocuklarımızın ölümlerinin önüne geçebilmek için atılabilecek adımlar konusunda bir araştırma yapma ihtiyacı doğdu.

Son yaşadığımız hadise iş yerindeki sorumlu kişi o an orada olsaydu bu kaza gerçekleşmezdi gibi derinlikten yoksun sözler söylendi ve bu olayın üzerine birkaç kişi tutuklandı. Peki bunun asıl sorumlusu kimdir? 19 milyon çocuğumuzu kime teslim ediyoruz? Tabii ki Milli Eğitim Bakanı`na. Milli Eğitim Bakanı`nın bu iş cinayetlerinde sorumluluğu yok mu? Bakanlık çocuklarımızın iş öğrendikleri yerlerin koşullarını denetlemek ve her türlü güvenlik önleminin alındığından emin olmak zorundadır.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA