28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

SİNOP ARICILAR BİRLİĞİ BAŞKANI FINDIK: "BİRÇOK ARICI BİRKAÇ YIL DAHA BÖYLE GİDERSE ARICILIĞI BIRAKMAKLA YÜZ YÜZE KALACAK"


Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, "Sadece rekoltenin düşük olması değil, aynı zamanda üreticilerimizin girdi maliyetlerinin de yükselmesi bunda kestane balının fiyat artışında ana neden olarak karşımıza çıkıyor. Balın rekoltesi zaten düşüyor. Yüksek fiyatlarda bal satışları da düşüyor. Dolayısıyla tüketici bu anlamda  örneğin 10 kilogram bal tüketmek istiyorsa, ne yazık ki bal fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bal alış miktarında düşüş söz konusu oluyor. Şu anda birçok arıcı birkaç yıl daha böyle giderse arıcılığı bırakmakla yüz yüze kalacak ne yazık ki" dedi.

 

Tarih : 8 Şubat 2024 Perşembe 16:20   Okunma : 274

MUSTAFA USTA

Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, "Sadece rekoltenin düşük olması değil, aynı zamanda üreticilerimizin girdi maliyetlerinin de yükselmesi bunda kestane balının fiyat artışında ana neden olarak karşımıza çıkıyor. Balın rekoltesi zaten düşüyor. Yüksek fiyatlarda bal satışları da düşüyor. Dolayısıyla tüketici bu anlamda  örneğin 10 kilogram bal tüketmek istiyorsa, ne yazık ki bal fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bal alış miktarında düşüş söz konusu oluyor. Şu anda birçok arıcı birkaç yıl daha böyle giderse arıcılığı bırakmakla yüz yüze kalacak ne yazık ki" dedi.

Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık,  bal rekoltesinin bu sene de iyi olmasını beklemediklerini söyledi. Rekoltedeki düşüşün ekonomik kriz, iklim değişikliği ve ağaçlara dadanan gal arısından kaynaklandığını kaydeden Fındık, "Ekonomik boyutta baktığımız zaman özellikle kırsal kesimdeki insanlar bal üretimiyle ya da diğer arı üretimi üretimiyle ekonomik gelir sağlayan insanların ekonomik kaybına sebebiyet veriyor. Sinop Kestane balı özellikle aranan bir bal ama ne yazık ki, rekolte yıldan yıla çok farklı boyutlarda olduğu için insanların gelir kaybı söz konusu oluyor" diye konuştu.

"ÖZELLİKLE KESTANE BALI ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ"

Metin Oktay Fındık şunları söyledi:

“Son yıllarda arıcılık aslında Sinop ekonomisine ciddi katkı sağlayan bir tarımsal faaliyet olarak görülüyor. Özellikle kestane balı Sinop Üniversitemiz de sağ olsunlar, akademisyenler arkadaşlarımızın da katkılarıyla hem coğrafi işaret alan hem de bal kalitemiz Sinop Üniversitesinin kurmuş olduğu laboratuvarlarda tahliller sonucu ortaya çıktı ve aranan bir bal haline geldi. Tıbbı nitelikli bir baldır. Yerel ekonomiye de ciddi bir katkısı var kırsal kesimde. Özellikle kestane balı üretiminde önemli sıkıntılar yaşıyoruz. Şöyle ki; Çin`den, İtalya`ya İtalya`dan da ne yazık ki, bizim ülkemize gelmiş bir böcek. Kestanenin yapraklarına ve çiçeklerine larvalarını bırakıyor bu da dolayısıyla gelişimini engelliyor. Bal oluşumunu ve meyve oluşumunu engelleyen bir böcek. Kestanelerde böyle bir rahatsızlık söz konusu olunca da bu bal üretiminin rekolte düşüşünü de sebebiyet veriyor. Aynı zamanda son dönemlerdeki küresel iklim değişimleri de arıcık sektörüne ülkemizde ciddi zarar veriyor. Kış mevsimi ılık ve sıcak geçtiği için arılar uyuyamıyor, bahar mevsiminde yağışlı geçmesi arıların çoğalmasının önüne engel olarak çıkıyor. Böyle olunca da bal rekoltesinde ciddi düşüş oluyor. Bu da üreticimiz için önemli kayıplara sebebiyet veriyor.

"YÜKSEK FİYATLAR BAL SATIŞLARINI DA DÜŞÜRÜYOR"

Ekonomik boyutta baktığımız zaman özellikle kırsal kesimdeki insanlar bal üretimiyle ya da diğer arı üretimi üretimiyle ekonomik gelir sağlayan insanların ekonomik kaybına sebebiyet veriyor. Sinop Kestane balı özellikle aranan bir bal ama ne yazık ki, rekolte yıldan yıla çok farklı boyutlarda olduğu için insanların gelir kaybı söz konusu oluyor. Kestane balı geçen yıl 600-700 liralardan satılırken, bu yıl kestane balı bin 500, bin 750 liralara  kadar çıktı. Bu bal arısından dolayı ya da iklimlerdeki değişimlerden dolayı kestane rekoltesinin düşmesi kadar aynı zamanda üreticinin girdi maliyetlerinin de artması bunda etkili. Sadece rekoltenin düşük olması değil, aynı zamanda üreticilerimizin girdi maliyetlerinin de yükselmesi bunda kestane balının fiyat artışında ana neden olarak karşımıza çıkıyor. Balın rekoltesi zaten düşüyor. Yüksek fiyatlar bal satışlarını da düşürüyor. Dolayısıyla tüketici bu anlamda  örneğin 10 kilogram bal tüketmek istiyorsa, ne yazık ki bal fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bal alış miktarında düşüş söz konusu oluyor. Bu da üreticiye yansıyor. `Bu sene hiç bal alamadım` lafını çok duyduk. Alamayan da satamıyor doğal olarak. Şu anda birçok arıcı birkaç yıl daha böyle giderse arıcılığı bırakmakla yüz yüze kalacak ne yazık ki. Bu da tabi yöre ekonomisinde ciddi bir kayıp olacak."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA