28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

KANADA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ MACLEOD: KANADA`NIN İHRACAT KONTROL REJİMİ GEREKLİLİKLERİNİN YERİNE GETİRİLMEMESİ DURUMUNDA BAKANLIK İSTEDİĞİ ZAMAN İZİNLERİ DURDURMA KARARI ALABİLİR


Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Charlotte MacLeod, ANKA Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada; "Kanada, NATO Müttefikleri arasında savunma ticareti ve yatırımlarına yönelik herhangi bir kısıtlama, engel veya yaptırım olmaması gerektiği ilkesine bağlıdır ve Kanada`nın hedefi her zaman bu sorunu çözmek olmuştur. Kanada ve Türkiye 2021`den bu yana, kontrollü mal ve teknoloji ihracatının bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe zarar vermemesi gerektiği temel ilkesi de dâhil olmak üzere, Kanada`nın ihracat kontrol rejiminin gereklilikleri hususunda görüşmektedirler. Kanada`nın ihracat kontrol rejimi gerekliliklerinin yerine getirilmemesi durumunda Kanada Dışişleri Bakanlığı istediği zaman izinleri durdurma kararı alabilir" dedi.

 

Tarih : 9 Şubat 2024 Cuma 13:34   Okunma : 309

MELİS YILDIRIM

Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Charlotte MacLeod, ANKA Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada; "Kanada, NATO Müttefikleri arasında savunma ticareti ve yatırımlarına yönelik herhangi bir kısıtlama, engel veya yaptırım olmaması gerektiği ilkesine bağlıdır ve Kanada`nın hedefi her zaman bu sorunu çözmek olmuştur. Kanada ve Türkiye 2021`den bu yana, kontrollü mal ve teknoloji ihracatının bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe zarar vermemesi gerektiği temel ilkesi de dâhil olmak üzere, Kanada`nın ihracat kontrol rejiminin gereklilikleri hususunda görüşmektedirler. Kanada`nın ihracat kontrol rejimi gerekliliklerinin yerine getirilmemesi durumunda Kanada Dışişleri Bakanlığı istediği zaman izinleri durdurma kararı alabilir" dedi.

Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Charlotte MacLeod, Kanada`nın 2021 yılından bu yana, Türkiye`nin ürettiği insansız hava araçlarında (İHA) kullanılan parçaların ihracatına yönelik ambargoyu kaldırmasına ilişkin ANKA Haber Ajansı`na değerlendirmede bulundu. ANKA Haber Ajansı`nın sorularını yazılı olarak yanıtlayan MacLeod; Kanada`nın çok taraflı ihracat kontrol rejimleri kapsamında müttefikleri ve ortaklarıyla uyumlulaştırılmış, dünyadaki en sıkı ihracat kontrol sistemlerine sahip olduğunu belirtti. MacLeod devamında şu değerlendirmeyi yaptı:

"BU NE KANADA DIŞ POLİTİKASIYLA NE DE TÜRKİYE`NİN NİHAİ KULLANIM GÜVENCELERİYLE UYUMLU"

"İnsan haklarına ve uluslararası insancıl hukuka saygı, ihracat kontrolleri mevzuatımızda yer almaktadır. (Dışişleri) Bakan, uluslararası insan hakları hukukunun ciddi bir ihlali, barış ve güvenliğin baltalanması, uluslararası organize suç veya terörizmin kolaylaştırılması, uluslararası insancıl hukukun ciddi bir ihlali veya kadınlara ve çocuklara yönelik ciddi şiddet eylemlerinin yapılması için kullanılabileceğine dair önemli bir risk varsa izinleri reddetmelidir. Bakan ayrıca izinleri iptal etme ya da askıya alma konusunda da geniş yetkiye sahiptir.

Kanada Nisan 2021`de, Türkiye`ye ihraç edilen Kanada teknolojisinin Azerbaycan tarafından 2020`de Dağlık Karabağ`daki askeri çatışmada kullanıldığına dair güvenilir kanıtların bulunduğu kapsamlı incelemenin ardından, Türkiye`ye askeri mal ve teknoloji için askıya alınan bazı ihracat izinlerini iptal etti. Bu kullanım ne Kanada dış politikasıyla ne de Türkiye`nin verdiği nihai kullanım güvenceleriyle uyumludur.

"KANADA`NIN HEDEFİ HER ZAMAN BU SORUNU ÇÖZMEK OLMUŞTUR"

Kanada, NATO Müttefikleri arasında savunma ticareti ve yatırımlarına yönelik herhangi bir kısıtlama, engel veya yaptırım olmaması gerektiği ilkesine bağlıdır ve Kanada`nın hedefi her zaman bu sorunu çözmek olmuştur. Kanada ve Türkiye 2021`den bu yana, kontrollü mal ve teknoloji ihracatının bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe zarar vermemesi gerektiği temel ilkesi de dâhil olmak üzere, Kanada`nın ihracat kontrol rejiminin gereklilikleri hususunda görüşmektedirler. Kanada`nın ihracat kontrol rejimi gerekliliklerinin yerine getirilmemesi durumunda Kanada Dışişleri Bakanlığı istediği zaman izinleri durdurma kararı alabilir.

"İZİNLER VAKA BAZINDA İNCELENECEK"

Bu anlayışın yeniden tesis edilmesiyle birlikte Kanada, askeri ürünler de dahil olmak üzere Türkiye`ye yönelik kontrollü mal ve teknoloji izin başvurularını yeniden incelemeye başladı. İzinler, Silah Ticareti Anlaşması kriterleri de dâhil olmak üzere Kanada`nın risk değerlendirme yapısı kapsamında vaka bazında incelenecektir."

NE OLMUŞTU?

Savunma sanayi ihracatındaki ilk kısıtlamasını Türkiye`nin 2019`da Suriye`ye yönelik askeri harekâtı sonrasında uygulamaya başlayan Kanada, üst düzey görüşmeler sonucunda Haziran 2020`de kısıtlamayı kaldırmıştı. Kanada, Türkiye`nin ürettiği İHA`ların, 27 Eylül 2020 tarihinde başlayan Dağlık Karabağ`daki çatışmalarda Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan`a karşı kullanıldığını gerekçe göstererek, savunma sanayi ihracatında askıya alınan izinleri 16 Nisan 2021`de iptal ederek ambargo uygulamaya başlamıştı.

Türkiye`de İsveç`in NATO üyelik sürecinin tamamlanmasını takiben, 29 Ocak 2024 tarihinde Kanada hükümetinin resmi internet sitesinde yapılan açıklama ile kısıtlamaların artık yürürlükte olmadığı belirtildi.

Türkiye, Kanadalı Wescam firmasından bazı İHA`larda kullanmak üzere elektro-optik kamera sistemi temin ediyordu. Pratt & Whitney Canada tarafından üretilen ve sivil ürünlerde de kullanılan PT6 turboprop motorlar da Türkiye için önemli ürünlerden biri.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA