28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

BAŞARIR`DAN MUHALEFETİN İLİÇ ELEŞTİRİLERİNİ "TEZGAH" OLARAK NİTELEYEN AKP`Lİ ŞAHİN`E TEPKİ: "TEZGAH; ‘ŞİRKET HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI` DEYİP MURAT KURUM`U İSTANBUL`UN SOKAKLARINDA ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK DOLAŞTIRMAKTIR"


CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır; Erzincan İliç`te meydana gelen faciada toprak altında kalan 9 işçiye hala ulaşılamamışken AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta`nın TBMM Genel Kurulu`nda muhalefet partilerinin bu konudaki eleştirilerini “kendine kurulmuş bir tezgah” olarak tanımlamasına tepki gösterdi. CHP`li Başarır, “Tezgah nedir biliyor musunuz? Kanadalı bir şirketle Çalık grubuna bu toprakları verip, tonlarca altını çıkarttırıp paranın yüzde 90`ını Kanadalılara peşkeş çektirmektir. Tezgah, bu şirketin bu kadar ihaneti bu topraklara yapmasına rağmen 210 milyon lira vergi borcunu silmektir. Tezgah; ‘Şirket hakkında soruşturma açıldı` deyip Murat Kurum`u İstanbul`un sokaklarında elini kolunu sallayarak dolaştırmaktır” diye konuştu.

 

Tarih : 20 Şubat 2024 Salı 21:05   Okunma : 297

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır; Erzincan İliç`te meydana gelen faciada toprak altında kalan 9 işçiye hala ulaşılamamışken AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta`nın TBMM Genel Kurulu`nda muhalefet partilerinin bu konudaki eleştirilerini “kendine kurulmuş bir tezgah” olarak tanımlamasına tepki gösterdi. CHP`li Başarır, “Tezgah nedir biliyor musunuz? Kanadalı bir şirketle Çalık grubuna bu toprakları verip, tonlarca altını çıkarttırıp paranın yüzde 90`ını Kanadalılara peşkeş çektirmektir. Tezgah, bu şirketin bu kadar ihaneti bu topraklara yapmasına rağmen 210 milyon lira vergi borcunu silmektir. Tezgah; ‘Şirket hakkında soruşturma açıldı` deyip Murat Kurum`u İstanbul`un sokaklarında elini kolunu sallayarak dolaştırmaktır” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu`nda Erzincan İliç`te yaşanan faciaya değindi. İliç`de meydana gelen kaza ile ilgili 9 işçi toprak altındayken “Bu yasayı görüşmeyelim” dediklerini ifade eden CHP`li Başarır, “Üzülerek söylüyorum, geçen haftadan bugüne kadar işçilerimize ulaşmadık. Ulaşıp ulaşamayacağımız belli değil. Şimdi ne Bakanlıktan ne iktidardan ne şirketten ne Valilikten hiçbir tatmin edici açıklama yok. Dünyanın neresinde bu rezalet yaşanırsa yaşansın, iktidar, Bakan çıkar hesap verir” dedi.

"NEYİN KARŞILIĞINDA BU CİNAYETE İZİN VERİLDİ?"

AKP iktidarının Kanadalı şirketle olan ilgisini de sorgulayan CHP`li Başarır, şunları ifade etti:

“Ben buradan AKP sıralarına sormak isterim: Kanada`ya gidelim, bir karış toprağı kirletelim, bir ağacın yarım metre dalını keselim; hemen gelir o insanlar, gerekli cezayı keser ve ‘Bunu yapamazsın` der. Ama bu ülkenin şirketi geliyor, benim topraklarımda, İliç`te ÇED raporlarına gerek görülmeksizin siyanürle, bir sürü kimyasal atıkla hukuksuz olarak maden arıyor. Neden? Şimdi, burada elde edeceği kazanç 2043 yılına kadar 7 milyar 154 milyon dolar. Peki, ne kadar ödeyecek? Masraflar çıktıktan sonra kalan para 3 milyar 464 milyon; net kârı, Türkiye Cumhuriyeti`ne 353 milyon dolar ödenecek. Yani Kanadalıları zenginleştirmek için neyin karşılığında bu tavize, bu cinayete AKP iktidarı izin verdi? Ben sormak isterim. Bu şirket, her şirket gibi yüzde 25 vergi ödeyecekken yüzde 6,38 vergi ödeyecek. Vergi ödemeyeceksin, vergi borcun silinecek; bu kârın yüzde 90`ını alıp Kanada`ya götüreceksin, benim işçilerim orada, şu anda toprak altında kalacak ve bunun hesabını verecek bir iktidar yok. Burada eminim kapalı kapılar arkasında birçok kişi cebini doldurmuştur, bu tavizleri vermiştir, Kanadalı cebini doldurmuştur, Kanada`ya para gitmiştir ama şu anda 20 bin lira maaş için, çocuklarını doyurmak zorunda kalan dokuz vatan evladı toprağın altında ve bunun mimarı da İstanbul`a aday; olmaz arkadaşlar.”

"DOĞAYI, TOPRAKLARI KEMİRİYORLAR VE OLAN İŞÇİLERE OLUYOR"

İliç`teki faciaya karşın Maden Yasası`yla ilgili düzenlemenin TBMM Genel Kurulu`na geleceğini dile getiren CHP`li Başarır, şöyle devam etti:

“Bakın, bu hafta maden yasası bir daha gelecek. Bu maden yasası geldiğinde, burada görüşeceğimiz de geçen haftaya göre bu İliç`te yaşanan rezaletlerle ilgili komisyon toplanıp ek önlemler aldı mı? Almadı çünkü bizim sorumluluğumuz bu ülkeye, 85 milyona, işçiye, emekçiye, çevreye, doğaya değil. Kime? Kanadalı şirketlere, Amerikalı şirketlere ve bizde 5-6 şirkete. Nedir bu? Gerçekten ben merak ediyorum, Cengiz İnşaat`ı merak ediyorum, Çalık Grubunu merak ediyorum; kemiriyorlar bu ülkeyi, doğayı kemiriyorlar, toprakları kemiriyorlar ve olan işçilere oluyor. Hâlâ bununla ilgili üst düzey hesap vermesi gereken insanlar hesap vermedi; bunu kınıyoruz, bunun takipçisi olacağız.”

"TEZGAH, BU ÜLKENİN DOĞASINI, ÇEVRESİNİ, İŞÇİSİNİ KATLETMEKTİR"

AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta`nın İliç konusundaki eleştirileri iktidar adına yanıt verirken; “kendisine tezgah kurulduğunu” söylemesi üzerine tartışma yaşandı. AKP`li Şahin`e tepki gösteren CHP`li Başarır, şunları söyledi:

“İliç`te 10 yıldır insanlar, milletvekilleri, çevreciler ‘Bir dakika, yapmayın` diye sizi uyarmış, araştırma önergeleri verilmiş, milletvekilleri gitmiş, çevreciler gitmiş, giden çevreciler gözaltına alınmış. Orada 9 insanımız toprağın altında, savcı soruşturma açmış; ya bir de açmasaydı! Bu bir savunma mı, bu bir izah mı? Sonra `Bana tezgah kurdu` diyorsunuz. Vallahi bakın, tezgah nedir biliyor musunuz? Kanadalı bir şirketle Çalık grubuna bu toprakları verip, tonlarca altını çıkarttırıp paranın yüzde 90`ını Kanadalılara peşkeş çektirmektir. Tezgah nedir biliyor musunuz? Tezgah, bu şirketin bu kadar ihaneti bu topraklara yapmasına rağmen 210 milyon lira vergi borcunu silmektir. Tezgah nedir biliyor musunuz? `Şirket hakkında soruşturma açıldı` deyip Murat Kurum`u İstanbul`un sokaklarında elini kolunu sallayarak dolaştırmaktır. Tezgah nedir biliyor musunuz? Bu ülkenin doğasını, çevresini, işçisini katletmektir, katletmek. Tezgah kuruyormuşum! Ne tezgahı kuruyorum? Utanmasanız `İliç`teki maden faciasını muhalefet yaptı` diyeceksiniz. Ya, bir parça özür dilemenizi, bir parça yüzünüzün kızarmasını muhalefet olarak, halk olarak istiyoruz.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA