29 Nisan 2024 Pazartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

CUMHUR UZUN`DAN `8. YARGI PAKETİ` DEĞERLENDİRMESİ: “20 LİRA OLAN CEZA 100 LİRAYA ÇIKARILIRKEN BAYRAM İKRAMİYELERİ 2 BİN LİRADAN 3 BİN LİRAYA ÇIKARILDI. BU AÇIK BİR ÇELİŞKİDİR”


CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, “8. Yargı Paketi, yine birçok farklı alanda düzenlemeler yapan bir torbayla komisyona getirildi. Bu teknikle iktidar, yasama kurnazlığına kaçarak on kaşık zehre bir kaşık bal koymakta ve bunu yutmamızı istemektedir. Getirilen bu teklif, Anayasa`ya aykırılığı dahi incelenmeden önümüze sunulmuş bir tekliftir. Bütününü değerlendirdiğimizde, teklifin bir başka maddesinde 20 lira olan ceza 100 liraya çıkarılırken yani 5 kat artırılırken bayram ikramiyeleri 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Bu açık bir çelişki, bu açık bir haksızlıktır” dedi.

 

Tarih : 22 Şubat 2024 Perşembe 17:17   Okunma : 315

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, “8. Yargı Paketi, yine birçok farklı alanda düzenlemeler yapan bir torbayla komisyona getirildi. Bu teknikle iktidar, yasama kurnazlığına kaçarak on kaşık zehre bir kaşık bal koymakta ve bunu yutmamızı istemektedir. Getirilen bu teklif, Anayasa`ya aykırılığı dahi incelenmeden önümüze sunulmuş bir tekliftir. Bütününü değerlendirdiğimizde, teklifin bir başka maddesinde 20 lira olan ceza 100 liraya çıkarılırken yani 5 kat artırılırken bayram ikramiyeleri 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Bu açık bir çelişki, bu açık bir haksızlıktır” dedi.

Kamuoyunda ‘8. yargı paketi` olarak bilinen 42 maddelik “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, iki gün süren görüşmelerin ardından dün Adalet Komisyonu`nda kabul edildi. CHP Muğla Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Cumhur Uzun, komisyonda kabul edilen teklifle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

"TORBA TEKNİĞİ NİTELİKLİ YASA YAPMANIN ÖNÜNE ENGEL VE ANAYASA`YA AÇIKÇA AYKIRIDIR”

“8. Yargı Paketi, yine birçok farklı alanda düzenlemeler yapan bir torbayla komisyona getirildi. Bu kanun tekniği, nitelikli yasa yapmanın önüne engel ve Anayasa`ya açıkça aykırıdır. Bu teknikle ayrıca iktidar, yasama kurnazlığına kaçarak on kaşık zehre bir kaşık bal koymakta ve bunu yutmamızı istemektedir. Getirilen bu teklif, Anayasa`ya aykırılığı dahi incelenmeden önümüze sunulmuş bir tekliftir. Öncelikle bu teklifin Anayasa`ya aykırılığını ortaya koymak ve bu yöntemden bir an önce vazgeçmek gerekirdi, yapılmadı. Hukuk güvenliği bunu gerektirir. Çünkü, üzerine yemin ettiğimiz Anayasa`mızın 7`nci maddesi, bize yasama yetkisinin Türk milleti adına TBMM`de olduğunu ve bu yetkiyi devredemeyeceğimizi çok açık ifadelerle emrediyor.

"ÜLKEMİZİN DOĞRU YÖNETİLMEDİĞİ, BU TEKLİFLE GETİRİLEN BAZI MADDESEL DÜZENLEMELERLE DAHA DA GÜN YÜZÜNE ÇIKMIŞTIR”

Teklifte birçok alanda düzenleme var ve bu alanların her biri kendi açısından başka başka alanların uzmanlık konularını irdeliyor. Ama konunun uzmanlarının katkı sunmasına maalesef komisyonda olanak verilmiyor. Ülkemizin doğru yönetilmediği, bu teklifle getirilen bazı maddesel düzenlemelerle daha da gün yüzüne çıkmıştır. Eğer 2005 yılında kanunlarımıza konulmuş olan TL cinsinden paralar bugün artırılmak zorunda kalınıyor ve bunun gerekçesine ‘Ülkede yaşanan ekonomik gerçekler ve paranın alım gücündeki eksilmeler nedeniyle rakamların artırılması gerektiği` gibi bir gerekçe konulmak durumunda kalınıyorsa o takdirde bu ülkede ekonominin doğru yönetilmediğinin açıkça ikrarı var demektir.

"FAİZ NEDEN, ENFLASYON SONUÇ` GİBİ İKTİSATÇILAR TARAFINDAN BİLE REDDEDİLEN BİR DURUM YAŞADIK”

Ekonomik olarak iyi yönetilmiyoruz. Biz bu ülkede dünya ekonomi tarihinde hiç kabul görmeyen ‘Faiz neden, enflasyon sonuç` gibi iktisatçılar tarafından bile reddedilen, bizzat AKP bakanı tarafından ‘irrasyonel, akıl dışı` olduğu ifade edilmek suretiyle terk edilerek ‘Hatta bundan sonra daha rasyonel, akılcıl çözümlerle ilerleyeceğiz` denmek durumunda kalınan bir durum yaşadık. İşte, iki gündür komisyonumuzun gündeminde, yasamızda değişikliğe gidilmesine sebep olan, para cezalarının çevrilmesinde esas alınan günlük rakamın 20 TL`den 100 TL`ye, 100 TL`lik kısmının da 500 TL`ye çıkarılmasına sebep olan olgunun altında yatan temel gerçek, ülkenin ekonomik olarak doğru yönetilmemiş olmasıdır.

"HUKUK DEVLETİNDE HAK İHLALİ OLUŞTURMADAN YARGILAMALAR YAPABİLMENİN ÇARELERİNİ ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

Anayasa Mahkemesi (AYM), geçtiğimiz günlerde vermiş olduğu bir pilot kararla önünde bulunan hak ihlali dosyalarının sayısını da zikretmek suretiyle âdeta havlu attı ve dedi ki ‘Benim bu dosyalara bakma ihtimalim artık kalmadı. Ben eğer bu dosyalara bakmak durumunda kalırsam başkaca hiçbir şey yapamam. Bunu sürdürmem hiç mümkün değildir.` Düzenleme yapmaya çalışıyoruz fakat unutulan bir gerçek var: Biz, hak ihlali nedeniyle oluşan dosyalarımızın çokluğunun çarelerini aramak yerine hukuk devletinde ve ülkemizde hak ihlali oluşturmadan yargılamalar yapabilmenin çarelerini de üretmek zorundayız. Asli görevimiz bataklığı kurutmak olmalı; sivrisinekle mücadele şeklindeki çalışmalar bizi sonuçsuz, etkisiz ve bir süre sonra tıkanmalara mecbur bırakır. O nedenle, bugün birçok alanda haklı olarak eleştirilere sebebiyet veren ve en masum olanında bile makul sürede yargılanmamak suretiyle oluşturulmuş hak ihlallerinin doğduğu bir ülke ve yargı sistemimizin önüne geçmek durumundayız.

"AVUKATLARIMIZIN SORUNLARINA DAİR DÜZENLEME YOK, EMEKLİLERİMİZE ÖDENECEK BAYRAM İKRAMİYESİNİN ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇEKİLMESİ TEKLİFİMİZ İSE KABUL EDİLMEDİ”

Teklifin birçok maddesi, AYM`nin iptal kararlarına dayandırılarak düzenlemek isteniyor fakat AYM`nin kararları doğru yorumlanmayarak kararların özüne dönük bir düzenleme yapılmadığı gibi yeni mağduriyetler doğuracak nitelikte önümüze getiriliyor. Teklifin kapsamında kişisel verilerin korunması hakkında düzenlemeler ve afet bölgelerinde sanayi alanlarındaki iş yerleriyle ilgili düzenlemeler var. ‘Burada teknik birçok değerlendirmeye ihtiyaç var. O nedenle bununla ilgili de bir alt komisyon çalışması hepimiz açısından aydınlatıcı ve hepimize yaptığımız işin arkasında durma noktasında güç verir` dedik, kabul edilmedi. Avukatlarımızın sorunlarına dair hiçbir düzenleme yok, emeklilerimize ödenecek bayram ikramiyesinin asgari ücret düzeyine çekilmesi teklifimiz ise kabul edilmedi. Teklifin içinde emeklilerimize verilecek olan bayram ikramiyelerinin 2 bin TL`den 3 bin TL`ye çıkarılması da var. Bir ülke kendi emeklisine açlık sınırının altında para veriyor ve ‘bununla geçinin` diyorsa o ülke yaşlısına saygı göstermiyor, emeklisine saygı göstermiyor demektir.

"20 LİRA OLAN CEZA 100 LİRAYA ÇIKARILIRKEN BAYRAM İKRAMİYELERİ 2 BİN LİRADAN 3 BİN LİRAYA ÇIKARILDI. BU AÇIK BİR ÇELİŞKİDİR”

Emeklilerimize resmî rakamlara göre belirlemiş olduğumuz açlık sınırının altındaki bir parayla ‘bununla geçinin` demek, ‘Boğazınızdan kesiniz, biz size bakamıyoruz, siz bu ülke var olsun diye bizi yetiştirdiniz, büyüttünüz buralara gönderdiğiniz ama biz size yetemiyoruz` demenin ikrarıdır. Kaldı ki bu düzenlemeyi yaparken bile bu düzenlemenin günlük koşullara uygun hâle getirilmesi konusunda da ne yazık ki doğru adım atmıyoruz. Teklifin bütününü değerlendirdiğimizde, teklifin bir başka maddesinde 20 lira olan ceza 100 liraya çıkarılırken yani 5 kat artırılırken bayram ikramiyeleri 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Bu açık bir çelişki, bu açık bir haksızlıktır. Bu rakamın 17 bin liraya çıkarılması için verdiğimiz teklif ise kabul edilmedi.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA