29 Mayıs 2024 Çarşamba

13:57   ÖZEL SEKTÖR ÇALıŞANı ÖĞRETMENLER MILLI EĞITIM BAKANLıĞı ÖNÜNDE OTURMA EYLEMI BAŞLATTı   13:36   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL: "TÜZÜK DEĞIŞTIĞINDE KADıN KOLLARıNıN GÜÇLENDIRILMESINI İSTIYORUZ"   13:24   AYLIN NAZLıAKA, CHP KADıN KOLLARı GENEL BAŞKANLıĞı İÇIN YENIDEN ADAY OLDUĞUNU AÇıKLADı   12:21   ADALET BAKANı YıLMAZ TUNÇ: "SOKAK HAYVANLARıYLA İLGILI TASLAK MECLIS`E ULAŞTı"   10:31   AVUKATLAR ``CMK TARIFESINE`` TEPKILI   10:01   SOKAK HAYVANLARıNıN UYUTULMASı HAZıRLıĞıNA HAYVANSEVERLER TEPKILI   09:49   “MERSIN ATıK SU YÖNETIMI VE EKOLOJIK DENGE PROJESI” GÜÇLENIYOR   01:51   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`ıN KARARıYLA MEB, TÜRKIYE MAARIF VAKFı`NA 2024 YıLıNDA 5 MILYAR 702 MILYON TL`YE KADAR KAYNAK AKTARABILECEK   23:45   SAFRANBOLU`DAKI OKULLARA "TASARRUF TEDBIRI" YAZıSı: "ÇAY MAKINELERINI KULLANMAYıN"   22:54   ÖZGÜR ÖZEL, AB ÜYESI ÜLKELERIN BÜYÜKELÇILERI ILE BIR ARAYA GELDI   21:52   İSIAS OTELI DAVASıNDA 4 KIŞI HAKKıNDA SORUŞTURMA IZNI... ADALET ARAYAN AILELER, "BU KARARı OLUMLU KARŞıLıYORUZ"   21:02   ODTÜ`DE ÖĞRENCILERIN DEVRIM STADYUMU`NDA YAPACAĞı ŞENLIĞI ENGELLEME ÇABASı CHP HEYETINE TAKıLDı   19:36   CHP`NIN "MESEM`LERDEKI IŞ CINAYETLER ARAŞTıRıLSıN" ÖNERISI AKP VE MHP MILLETVEKILLERININ OYLARıYLA REDDEDILDI   18:14   ALI MAHIR BAŞARıR: “ULAŞTıRMA BAKANı, BIR AYıBıNı AÇıKLAMAK IÇIN ÇOK DAHA BÜYÜK BIR AYıP YAPTıĞıNı ITIRAF ETTI”   18:11   KıLıÇDAROĞLU DEMIRTAŞ`ı ZIYARET ETTI: “DEMIRTAŞ DıŞARıDA OLSAYDı TERÖR OLAYLARı BITERDI”   17:52   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: “İLK SEÇIMLERDE PARTIMIZI IKTIDARA TAŞıYACAĞıZ"   17:10   TBMM İLIÇ MADEN KAZASıNı ARAŞTıRMA KOMISYONU`NA SUNUM YAPAN PROF. DR. CANDAN GÖKÇEOĞLU: "4. LIÇ FAZıNDA DAHA ÖNCE DE BIR KAYMA OLDU. BEN OLSAM BUNU DIDIKLERDIM"   16:10   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL, ŞIMŞEK`I ELEŞTIRDI   15:05   1 MAYıS TUTUKLULARıNıN AILELERI TBMM ÖNÜNDE AÇıKLAMA YAPTı   14:25   ÖĞRETMENLERIN TBMM ÖNÜNDEKI NÖBETI ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDE...  
 
     
   

TEB: "İLAÇ YOKLUĞU KRONİK HASTALAR İÇİN CİDDİ RİSK OLUŞTURUYOR"


Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti Üyesi Uzman Eczacı Taner Ercanlı, ilaç yokluğunun kronik hastalar için ciddi riskler taşıdığına ve fiyat artışlarının da yükselişte olduğuna dikkati çekti, "Bu, sistemin doğru işlemediğini gösteriyor" dedi.

 

Tarih : 6 Mart 2024 Çarşamba 09:46   Okunma : 338

HABER: MERVE GÜVEN KAMERA: BERKİN GÜLSOY

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti Üyesi Uzman Eczacı Taner Ercanlı, ilaç yokluğunun kronik hastalar için ciddi riskler taşıdığına ve fiyat artışlarının da yükselişte olduğuna dikkati çekti, "Bu, sistemin doğru işlemediğini gösteriyor" dedi.

TEB Merkez Heyeti Üyesi Ercanlı, ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan euro kurunun güncel kurun çok altında kalmasından ötürü yaşanan ilaç yokluğu ve ilaç katkı paylarındaki artışa ilişkin ANKA Haber Ajansı`na değerlendirme yaptı. Ercanlı, şunları ifade etti:

“KRONİK RAHATSIZLIKLARDA KULLANILAN İLAÇLARIN YOKLUĞU, BÜYÜK SORUN ÇIKARTIYOR”

“Sağlık Bakanlığı, mevcut İlaç Fiyat Kararnamesi`ne göre bir önceki yılın Euro kurunun ortalamasının yüzde 60`ını alarak ilaç fiyatlarını belirliyor. Fakat son yıllarda özellikle kurdaki aşırı artış enflasyondaki yükselmeye bağlı olarak bunun ilaçlara yansıması yokluğu da beraberinde getirdi. İlaç fiyatlandırmasında şu anda mevcut kur 17`lerde, reel kur 34`lerin üzerine çıkmış durumda. Firmalar da bu rakamlarla birçok ilacın ithalatını ya durduruyor ya da kısıtlı bir sayıda gerçekleştiriyor.  İlaç çeşitliliği anlamında da şu grup bu grup diye belirlemek çok doğru bir şey değil. Yeri geldiğinde çok basit gözüken bir ilacın bile yokluğu hayati riskleri ortaya koyabiliyor. İlaç yok olmaması gereken bir ürün. 

“SİSTEMİN ÖDEDİĞİ İLAÇ BULUNAMADIĞI İÇİN HASTA FAZLA FİYAT FARKI ÖDEMEK ZORUNDA KALIYOR”

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği`ndeki bazı uygulamalardan dolayı eş değer ilaçlarda, ucuzu varsa sistem onu öder olarak görüyor. Şöyle bir sıkıntı var, hasta sistemin ödediği ilacı almak dahi istese ilaç piyasada bulunmadığı için alamadığından mecburen fiyat farkları ödemek zorunda kalıyor ve ciddi ilaç fiyat farkları maalesef çıkıyor. Bu hastayla eczacıyı da karşı karşıya getiriyor. Rakamlar inanılmaz seviyelere ulaşmış durumda."

“KARARNAME YÜZÜNDEN YENİ GELİŞTİRİLMİŞ İLAÇLARA HASTALARIMIZ ERİŞEMİYOR”

Kur sorununun önemine dikkati çeken Ercanlı, "Kur konusunun getirmiş olduğu en büyük sıkıntılardan bir tanesi de şu; dünyada, Avrupa`da tedavi için yeni geliştirilmiş ilaç moleküllerinin, yeni ilaçların da Türkiye`ye girişinin önünde bu bir engel olarak duruyor. Dolayısıyla bizim hastalarımız yeni tedavi yöntemlerinden de mahrum bırakılmış oluyor.” diye konuştu. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA