29 Nisan 2024 Pazartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

DENİZLERİN KADIN KAPTANI PELİN TEYMUR CİNSİYET ALGILARINI BİR BİR YIKIYOR


Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Kaptan Pelin Teymur, “Keşfetmeyi, yeni yerler gezmeyi seven ve dünyayı merak eden bir insandım. Bu sebeple de kaptanlığı tercih ettim. Hatta üniversite tercihimde sadece Denizcilik Fakültesi’ni yazdım. Güzel ve başarılı bir şekilde de mezun oldum” dedi.

 

Tarih : 7 Mart 2024 Perşembe 09:24   Okunma : 348

Mersin Büyükşehir Belediyesi`nde gemi kaptanı olarak görev yapan Pelin Teymur, yıllarca erkek egemenliği altında olan ‘kaptanlık` mesleğinin cinsiyeti olmadığını göstererek, önyargıları yıkıyor. Keşfetmeyi ve dünyayı dolaşmayı sevdiği için gemi kaptanı olmaya karar verdiğini anlatan Teymur, kaptan olmak isteyen kadınlara da hayallerinin peşinden gitmelerini söylüyor. Türkiye`de belediyelerde çalışan ilk ve tek kadın gemi kaptanı olmanın gururunu yaşadığını dile getiren Pelin Kaptan, Mersin Büyükşehir`de çalıştığı için çok mutlu olduğunu da sözlerine ekliyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü`nde görev yapan Kaptan Pelin Teymur,  “Keşfetmeyi, yeni yerler gezmeyi seven ve dünyayı merak eden bir insandım. Bu sebeple de kaptanlığı tercih ettim. Hatta üniversite tercihimde sadece Denizcilik Fakültesi`ni yazdım. Güzel ve başarılı bir şekilde de mezun oldum” dedi.

“GÜZEL ÇALIŞMALAR VE FAALİYETLER İÇERİSİNDEYİZ”

Mesleğini seven bir kaptan olduğunu belirten Teymur, “İş alanımız gerçekten istihdamı olan bir bölüm. Bizim zamanımızda daha fazla açık vardı. Şu anda kadınların ve erkeklerin çok talep ettiği bir bölüm. İş istihdamı çok olduğu için çok kolay bir şekilde uluslararası denizcilik firmalarında ve şirketlerde iş bulabiliyorsunuz. Ben de mezun olur olmaz Kimyasal Tanker firmasında Uluslararası İstanbul merkezli 4. kaptan olarak görevime başladım. 2 yıl kadar uzak yol 3. kaptanlık ve 4. kaptanlık yaptım. Daha sonra Mersin`e geri döndüm” diye konuştu.

Yüksek lisans eğitimini tamamlamak için geldiği Mersin`de, Büyükşehir Belediyesi`nde kaptan olarak işe başladığını anlatan Teymur, “Daire Başkanımız ve yöneticilerimiz gerçekten Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğümüze çok değer veriyor. Güzel çalışmalar ve faaliyetler içerisindeyiz” dedi.

“KİRLİLİK GÖRDÜĞÜMÜZ ZAMAN İDARİ YAPTIRIM UYGULUYORUZ”

Büyükşehir belediyelerinin deniz denetim birimlerinin görevlerinden birinin de gemi kaynaklı kirlilikleri denetlemek ve onlara idari yaptırım uygulamak olduğunu dile getiren Teymur, Büyükşehir olarak Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü`nde 2 şeflikleri olduğundan bahsetti. Teymur, “Deniz kirliliğine karşı denetim yaptığımız bir ekibimiz var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nın verdiği bir yetki var. Bu yetki Türkiye`de sadece şu anda Antalya ve Mersin Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 2 büyükşehir belediyesinde var. Onun dışında Sahil Güvenlik, Liman Başkanlıkları gibi kurumlar bu yetkiye zaten sahip. Kirlilik gördüğümüz zaman idari yaptırım uyguluyoruz” dedi.

“KADINLARIN DAYANIŞMASI ÇOK GÜZEL”

Türkiye`de kadın kaptanlığının tarihçesi hakkında da bilgi veren Teymur, Türkiye`nin ilk ve tek kadın kaptanının 1999 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri`ne ait yolcu gemisinde 4. kaptan olarak çalışmaya başladığını anlattı. Teymur, şöyle devam etti:

“Bu bizim ilk sahaya çıktığımız tarihtir. Sedef Kaptan`a selamlar olsun. 1999 yılından bugüne uzun bir zaman geçti. Önceleri kadınlar çekiniyorlardı, 1 ya da 2 öğrenci oluyordu. Şu anda sektörde yaklaşık yüzde 5`lik bir temsil alanımız var. Denizci bir ülkeyiz. Denizci sayımız her geçen gün artıyor. Kadın istihdamımız her geçen gün artıyor. Kadınların dayanışması çok güzel. Meslekteki mezun olan kadın ve erkek kaptanlar gerçekten çok iyi bir iletişim ve koordinasyon içerisinde birbirlerini destekliyorlar.” 

Denizciliğin zor bir alan olduğunu ancak yapmak isteyen gençlerin gözlerinin korkmaması gerektiğini belirten Teymur, özellikle gemi kaptanı olmak isteyen kadınlara seslenerek, “İstihdam alanı çok fazla ve alın teriyle kazandığınız ücret sizi mutlu edecektir. Eğer içlerinde varsa şunu söylemek istiyorum; ‘İnsanlar kıyıyı gözden kaybetmedikçe yeni okyanuslar keşfedemez`” dedi.

“KADIN DENİZCİ ADAYLARI ARAMIZDA GÖRMEKTEN MUTLU OLURUZ”

Mersin Büyükşehir`de çalışmaktan son derece mutlu olduğunu da vurgulayan Teymur, “Denizciliğe sahip çıkan, sadece deniz üzerinde değil, sahillerde, kıyılarda eğitim sisteminde çevreye duyarlı faaliyetler geliştiren bir kurum. Gemide çalışırken sadece teorik ve saha çalışmalarına şahit olabiliyorsunuz. Ama bir bütünsel olarak bakmak, kentli olmak, kentin sorunlarını, çevre ve deniz sorunlarını görmek, iklim değişikliğine karşı farkındalığının artması, bununla ilgili mücadeleler, çalışmalar yapmak ve bu mücadeleler içerisinde alanında uzman insanların olması ve sayısının artması gerçekten çok gurur verici” diye konuştu.

Genç adayların Mersin Büyükşehir Belediyesi ve benzeri belediyelerde denizcilik alanındaki iş imkanlarına başvurmalarını söyleyen Teymur, “Başvurmaktan çekinmesinler. Özellikle kadın denizci adayları aramızda görmekten mutlu oluruz” dedi.

“İLK OLMAK ÇOK GÜZEL”

Türkiye`de belediyelerde çalışan tek kadın gemi kaptanı olmanın mutluluk ve gururunu yaşadığını vurgulayan Teymur, kaptanlık yapmak isteyen kadınlara pes etmeden hayallerinin peşinden gitmeleri çağrısında bulunarak, şunları söyledi:

“Böyle bir birimin varlığını belki de birçok arkadaşımız, meslektaşımız bilmiyor. Ben de Mersin`e gelince öğrendim. Kamuda, kıyılarda, sahada, karada bu işle alakalı alternatif meslekler var. Mesleklerini bırakmasınlar yerleşik hayata geçmek istiyorlarsa onlar için bir nimet.” 

Teymur, “İlk olmak çok güzel. Birlikte yol aldık, birlikte büyüdük, birlikte gelişmeye devam ediyoruz. Teknik aşamalar, şartnameler, oluşum süreci, hepsine dâhil olmak, çok güzel, mutlu edici bir uygulama ve bunları şu anda sahada aktif olarak kullanıyor, geliştiriyor olmak da çok güzel” dedi.

Güzel bir ekibe de sahip olduklarını vurgulayan Teymur, “Gerçekten çok güzel bir ekibiz. Birçok alanında uzman teknik arkadaşımız sahada deneyimlemiş. Hem alaylı, hem okullu. Çok aile sıcaklığında bir ekibiz, mutluyuz” diye konuştu.

Teymur konuşmasını Mutafa Kemal Atatürk`ün "Kadınlar için asıl mücadele, asıl zafer kazanılması gereken alan biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle gerçek faziletle süslenip donanmaktır" sözleriyle tamamladı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin, Pelin Teymur

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA