27 Nisan 2024 Cumartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ PLATFORMU: 8 MART 2023 - 8 MART 2024 TARİHLERİ ARASINDA ERKEKLER TARAFINDAN 338 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ, 248 KADIN ŞÜPHELİ ŞEKİLDE ÖLÜ BULUNDU


Türkiye`nin kanayan yarası olan kadın cinayetlerinde yürek yakan tablo açıklandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, geçtiğimiz yıl 8 Mart`tan bu yana 338 kadın cinayeti işlendiğini, 248 kadının şüpheli bir şekilde ölü bulunduğunu duyurdu.

 

Tarih : 8 Mart 2024 Cuma 14:54   Okunma : 288

KHaber:EDDA SÖNMEZ - Kamera: UMUT EMRE GÖKBULUT

Türkiye`nin kanayan yarası olan kadın cinayetlerinde yürek yakan tablo açıklandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, geçtiğimiz yıl 8 Mart`tan bu yana 338 kadın cinayeti işlendiğini, 248 kadının şüpheli bir şekilde ölü bulunduğunu duyurdu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) 8 MART 2023 - 8 MART 2024 raporunu açıkladı.

Açıklanan raporda şu veriler aktarıldı:

"96 KADIN HAYATINA DAİR KARAR ALMAK İSTEMESİ BAHANESİYLE ÖLDÜRÜLDÜ"

"Geçtiğimiz yıl 8 Mart`tan bu yana 338 kadın cinayeti işlenmiş, 248 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 338 kadından 96`sı boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 15`i ekonomik bahanelerle, 1`i nefret bahanesiyle, 26`sı bunların dışındaki diğer bahanelerle öldürüldü. 200 kadının ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 200 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

"KADINLARIN YÜZDE 63`Ü EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ"

Öldürülen 338 kadının 134`ü evli olduğu erkek, 47`si birlikte olduğu erkek, 36`sı eskiden evli olduğu erkek, 35`i bir tanıdık, 21`i oğlu, 19`u akrabası, 17`si eskiden birlikte olduğu erkek, 11`i babası, 6`sı kardeşi, 2`si tanımadığı biri tarafından öldürülmüştür. 10 olayda ise failin yakınlığı tespit edilememiştir. Geçen yıl 8 Mart`tan bu yana öldürülen kadınlardan yüzde 63`ü evlerinde öldürüldü. Kadınların 212`si evinde, 67`si sokakta, 13`ü ıssız yerde, 10`u arabada, 9`u iş yerinde, 6`sı otelde, 2`si eğlence mekanında, 11`i bunların dışında bir yerde öldürülmüştür. 8
kadının ise nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir.

Öldürülen kadınların 200`ü ateşli silahlarla, 96`sı kesici aletle, 20`si boğularak, 12`si darp edilerek, 2`si yakılarak, 2`si yüksekten atılarak öldürüldü. 6 kadının nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi. 8 Mart 2023`ten bu yana öldürülen kadınların 115`i 19-35 yaş arası genç kadınlar.
Öldürülen 338 kadından 16`sı ise 18 yaşından küçüktü.

"12 KADIN KORUMA KARARLARINA RAĞMEN ÖLDÜRÜLDÜ"

12 kadın koruma kararlarına rağmen öldürüldü. Öldürülen 315 kadının tedbir kararı durumu tespit edilemiyor. Bu kadınların tedbir kararı alabilecekleri kurumlara erişebilirliklerinde bir aksaklık olduğunu gösteriyor. Ulaşabildiğimiz verilere göre 36 kadın fail ile boşanmak için adli süreç başlatmış, 19 kadın ise fail hakkında polis ve savcılığa şikayette bulunmuştur. 

"ULAŞABİLDİĞİMİZ VERİLERE GÖRE BU YIL ÖLDÜRÜLEN 338 KADININ 163`Ü EVLİ, 82`Sİ BEKARDI. 93 KADININ İSE MEDENİ HALİNE DAİR BİLGİ TESPİT EDİLEMEDİ"

8 Mart 2023 tarihinden bu yana toplam 338 kadın cinayeti işlendi. Bu kadın cinayetlerinin 100`ünde kadınlar yakınlarıyla birlikte hedef alındı. Artık erkek şiddeti sadece kadınları değil, aynı zamanda kadınların korumak için mücadele eden yakınlarını da hedef alıyor. Ulaşılabilen veriye göre öldürülen kadınların 60`ının bir işyerinde çalıştığı bilinmektedir; 10`u bir işyerinde çalışmazken 268`inin ise çalışma durumu ise
bilinememektedir. Ulaşabildiğimiz verilere göre öldürülen 338 kadının 173`ünün çocuğu vardı, 5`i hamileydi. 140 kadının ise çocuk sahibi olup olmadığı tespit edilemedi. Ulaşabildiğimiz verilere göre bu yıl öldürülen 338 kadının 163`ü evli, 82`si bekardı. 93 kadının ise medeni haline dair bilgi tespit edilemedi".

"MEDENİ KANUNUN TARTIŞMAYA AÇILMIŞ OLMASI, ANAYASANIN İHLAL EDİLMESİ, HEDEF GÖSTERİLMESİ BUNLARIN HER BİRİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ARTIRAN FAKTÖRLER"

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platform Temsilcisi Avukat Esin İzel Uysal, ANKA Haber Ajansı`na konuştu. Avukat Uysal, şunları söyledi:

 "Bütün kadınların Kadınlar Gününü kutlayarak başlamak istiyorum değerlendirmeme. Ne yazık ki bu 8 Mart`ta da bizim gündemimizde kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri var. Biz isterdik ki gerçek anlamada özgür olduğumuz günlerde bu 8 Mart`ı kutlayalım. Bu ülkenin o kadar büyük sorunundan bahsediyoruz ki ister istemez her gün kadın cinayetleri nasıl durdurulacak, şüpheli kadın ölümleri nasıl duracak buna ilişkin cevapları aramaya çalışıyoruz ve biz bu cevapları aslında yıllardır çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşmamıza rağmen siyasi iktidar bunun tam tersi yönünde kadın düşmanı politikalar ileri sürdüğünü görüyoruz. Bugün de muhtemelen yapacakları etkinlikte ve yer yerde Cumhurbaşkanı da aile bakanı da ne kadar aslında kadınlar lehine çalışmalar yaptıklarını anlatacaklardır. Kadın erkek eşitliğinin kendi dönemlerinde neredeyse sağlandığını iddia edecektir. Fakat bizim önümüzdeki gerçekler bunun tam tersini gösteriyor. AKP iktidarında özellikle geçtiğimiz seçim sürecinde hem de bu yerel seçim iktidarın kadın düşmanı ittifakı, ürettiği siyaset bunların her birinin kadınların hayatında yansıması ne yazık ki yaşam haklarının ellerinden alınması oluyor. Medeni kanunun tartışmaya açılmış olması, Anayasanın ihlal edilmesi, hedef gösterilmesi bunların her biri kadına yönelik şiddeti artıran faktörler. İstanbul sözleşmesinden imza çekildikten sonra kadına yönelik cinayetlerin çok arttığını biliyoruz. Kadınların iktidarın karşısında yalnız kaldığını kendisinin kılını kıpırdatmayacağını açıkça ifade ettiğini düşünüyoruz. Bu siyasi iktidar kadınları yalnız bırakıyor olabilir ama biz kadın cinayetleri durduracağız platformu kadın meclisleri olarak buradayız korkmayın sevgili kadınlar biz varız. Birlikte kadın cinayetlerini durduracağız".

Paylaş :
Etiketler :  Kadın, 8 Mart, Özgürlük, Adalet

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA