28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

CHP PM ÜYESİ BARAN BOZOĞLU: “ULUSLARARASI KURULUŞLAR DEPREM ATIKLARININ YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN DESTEK VERMEK İSTİYOR, HÜKÜMETİN BU KONUDA BİR BAŞVURUSU YOK”


CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Baran Bozoğlu, 6 Şubat depreminin vurduğu illerde AKP hükümetinin deprem atıklarına yönelik çevreci bir yaklaşımı olmadığını, bunları doğrudan doğaya bıraktığını ifade etti. Bozoğlu, “Uluslararası kuruluşlar bu konuda destek vermek istemesine rağmen hükümetin bu konuda herhangi bir başvuru yapmadığını üzülerek görüyoruz. Hükümet başvuru yapmamakla beraber aynı zamanda bizim de yönetimde olduğumuz Hatay Büyükşehir Belediyesi gibi belediyelerin de başvurularına engel olduklarını biliyoruz.” dedi.

 

Tarih : 15 Mart 2024 Cuma 11:17   Okunma : 285

Haber: MERVE GÜVEN – Kamera: EYLEM LADİN DEĞER

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Çevre Mühendisi Baran Bozoğlu, 6 Şubat depreminin vurduğu illerde AKP hükümetinin deprem atıklarına yönelik çevreci bir yaklaşımı olmadığını, bunları doğrudan doğaya bıraktığını ifade etti. Bozoğlu, “Uluslararası kuruluşlar bu konuda destek vermek istemesine rağmen hükümetin bu konuda herhangi bir başvuru yapmadığını üzülerek görüyoruz. Hükümet başvuru yapmamakla beraber aynı zamanda bizim de yönetimde olduğumuz Hatay Büyükşehir Belediyesi gibi belediyelerin de başvurularına engel olduklarını biliyoruz.” dedi.

Baran Bozoğlu, 6 Şubat depremlerinin etkilediği 11 ilde molozların gelişi güzel şekilde derelere, deniz, kenarlarına, tarım alanlarına döküldüğünü  belirtti. Atık yönetiminin doğru yapılmadığını vurgulayan Bozoğlu, konuya ilişkin ANKA Haber Ajansına şu değerlendirmeyi yaptı:

“Hükümet tarafından yaklaşık bir yıldır atıkların doğru şekilde yönetilmediğini ve doğaya verildiğini biliyoruz. Ancak bu atıklar aslında bir ekonomik kaynak. Yani yeni taş ocakları açmadan buradaki atıkları tekrar kullanarak yeni binalar yapma şansımız var. Yüzde 35 oranında bu atıkları tekrar çimento, beton üretiminde ve farklı alanlarda kullanma şansımız var. Ancak bir yıldır hükümet bu konuda en ufak adım atmadı. En ufak adım atmadığı gibi ne yazık ki Hatay`ın bütün bölgelerinde çevresel süreçleri yürütmeden, su kaynaklarını, doğayı, meraları, ağaçlık alanları göz ardı ederek sınırsızca yeni taş ocakları açtıklarını ve bunlara izin verildiğini biliyoruz. Hatta daha önce çevresel etki düzenleme süreçlerinde Bakanlığın olumsuz bulduğu alanların da şu anda taş ocağı olarak hükümet tarafından onaylandığını biliyoruz. Biz bunun yerine buradaki deprem atıklarının tekrar kullanılmasının, hayata geçirilmesinin yeni taş ocakları açılmasını önleyeceğini ifade ediyoruz. Uluslararası kuruluşlar bu konuda destek vermek istemesine rağmen hükümetin bu konuda herhangi bir başvuru yapmadığını üzülerek görüyoruz. Hükümet başvuru yapmamakla beraber aynı zamanda bizim de yönetimde olduğumuz, Hatay Büyükşehir Belediyesi gibi belediyelerin de başvurularına engel olduklarını biliyoruz.

İKTİDAR, ULUSLARARASI FİNANS KURULUŞLARINDAN SADECE YENİ BİNA İÇİN DESTEK İSTİYOR”

Konut sorununa işaret eden Bozoğlu, bu sorunu daha çevreci, doğaya zarar vermeden ve daha ucuz şekilde çözme imkanı varken, AKP iktidarının doğayı yok eden bir bakış açısıyla bu süreci yürüttüğünü vurguladı. Bozoğlu, şöyle devam etti:

"Uluslararası finans kuruluşlarıyla yapılan toplantılarda Bakanlık personellerinin sadece yeni bina yapılması için destek istediğini öğrendik. Bu gerçekten üzücü çünkü şu anda belki son yüzyılın en büyük afetini yaşadık Hatay`da. Ama belki binlerce yıl boyunca sürecek olan bir çevresel kirlilik de şu anda Hatay`da ne yazık ki yaşanıyor. Toprağı, yer altı suları kirlenmiş bir Hatay`dan bahsediyoruz. Bunun önüne geçmek için mutlaka bu atıkları tekrar kullanmamız gerekiyor. Önemli bir asbest probleminden bahsediliyor. Çeşitli alanlarda yapılan analizlerde de bu deprem atıklarının içerisinde asbest olduğunu biliyoruz. Fakat şu andaki yapılan uygulama bu asbestin doğaya yayılmasına sebep oluyor. Asbest, aslında normal şartlarda nefesle beraber akciğerlere gittiği zaman büyük tehlikeler yaratan ve kanser riski oluşturan bir maddedir. Dolayısıyla bunların solunmaması gerekir."

HATAY`IN KÜLLERİNDEN TEKRAR YARATILMASI İÇİN EMEK HARCAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Sahada gözlemlediklerine göre hem DSİ işçilerinin hem diğer çalışanların kontrolsüz bir şekilde asbeste veya toza maruz kaldığını anlatan Bozoğlu, "Herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan, devlet denetimi olmadan vahşi bir şekilde tabiri caizse, bu atıklar ayrıştırılmaya çalışılıyor. İçerisinden sadece demiri alınıp geri kalan bütün atıklar sahaya bırakılıyor. Kimi zaman düzleştirilip üzerine konteyner kurulduğunu üzülerek görüyoruz. 21. yüzyıl Türkiye`sine yakışmayan bir tarzda bu atıkların ilerletildiği ve Hatay`ın yer altı sularının, toprağının kirletildiğini görüyoruz. Ancak çaresiz değiliz. Bu konuda ne yazık ki devletimizin, daha doğrusu kamu kurumlarımızın, bakanlıklarımızın liyakatsiz yönetilmesinden kaynaklı bu konuda çözüm üretmediklerini görüyoruz. CHP olarak liyakatli kadrolarımızla belediyelerimizden başlayarak bu atıkların doğru şekilde yönetilmesi için planlamamızı yaptık, projelerimizi hazırladık. Önümüzdeki tek engel, 31 Mart. 31 Mart seçimlerinden sonra alacağımız olumlu sonuçlarla beraber Hatay`ın küllerinden tekrar yaratılması için de emek harcamaya devam edeceğiz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA