1 Mayıs 2024 Çarşamba

16:39   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARDAN ORTAK “1 MAYIS” MESAJI   15:02   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL: "TAKSİM`İ KAPATMAK ANAYASA TANIMAMAKTIR`` (1)   13:58   ALİ YERLİKAYA: "TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPAN VE 1 MAYIS GÜNÜNÜ PROVOKE ETMEYE YÖNELİK HAZIRLIK İÇERİSİNDE OLAN 58 ŞÜPHELİ YAKALANDI"   13:51   TGC, 1 MAYIS`TA BASIN EMEKÇİLERİ İÇİN CAN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI ÇAĞRISI YAPTI   13:27   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER, ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ   12:41   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZYİĞİT’TEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI   12:36   TARSUS’TA PARKLAR ARTIK DAHA TEMİZ DAHA KONFORLU   12:22   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ`UN "YENİ ANAYASA" TURU...    10:58   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN 1 MAYIS MESAJI   10:50   GELECEK PARTİSİ İL BAŞKANI KARIŞ’TAN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJI   10:47   GÜLCAN KIŞ’TAN 1 MAYIS MESAJI   10:22   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘GÖKKUŞAĞININ ALTINDA` OYUNU İLE GAZİANTEPLİ ÇOCUKLARLA BULUŞTU   10:22   BURHANETTİN BULUT: "TAKSİM`İ EMEKÇİYE KAPATAN İKTİDAR AYM KARARLARINI İHLAL ETMEKTEDİR"   10:01   İSTANBUL VALİLİĞİ, ‘OLAĞANÜSTÜ` 1 MAYIS ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI... TOPLU ULAŞIM KISITLANACAK. TRAMVAY, OTOBÜS, METRO, MARMARAY VE BAZI DENİZ SEFERLERİ DURDURULACAK   09:46   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "EMEKLİYİ KANDIRMAYI BIRAKIN. `EMEKLİ YILI` İLAN ETTİK DİYEREK ONLARIN AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN"   08:33   İSTANBUL VALİLİĞİ: 1 MAYIS`TA KARAYOLLARINDA KISITLAMA 04.00, DENİZ VE RAYLI SİSTEMDE 05.30`DA BAŞLAYACAK   01:15   MÜSAVAT DERVİŞOĞLU: “İYİ PARTİ OLARAK TEK ADAMLIĞI KÖKLEŞTİRECEK BİR REVİZYON ARAYIŞINA İZİN VERMEYİZ”   16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ  
 
     
   

MSB YETKİLİSİ: KÜRECİK RADARINDAN ELDE EDİLEN BİLGİLERİN NATO MÜTTEFİKİ OLMAYAN ÜLKELERLE PAYLAŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL


Milli Savunma Bakanlığı`ndan (MSB) üst düzey bir yetkili, Kürecik`teki NATO radarının İran`ın İsrail`e misilleme saldırısı esnasında İsrail`e bilgi aktarıp aktarmadığına dair, "Kürecik radarı, tamamen ulusal güvenliğimiz gereği kurulmuş olup, NATO müttefiki ülkelerin korunmasını amaçlamaktadır. Bu radar sisteminden elde edilen bilgiler NATO prosedürleri çerçevesinde müttefiklerle paylaşılmakta, NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

 

Tarih : 18 Nisan 2024 Perşembe 12:17   Okunma : 160

MELİS YILDIRIM

Milli Savunma Bakanlığı`ndan (MSB) üst düzey bir yetkili, Kürecik`teki NATO radarının İran`ın İsrail`e misilleme saldırısı esnasında İsrail`e bilgi aktarıp aktarmadığına dair, "Kürecik radarı, tamamen ulusal güvenliğimiz gereği kurulmuş olup, NATO müttefiki ülkelerin korunmasını amaçlamaktadır. Bu radar sisteminden elde edilen bilgiler NATO prosedürleri çerçevesinde müttefiklerle paylaşılmakta, NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlık Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Salonu`nda haftalık bilgilendirme toplantısı yaptı. Aktürk, özetle şöyle konuştu:

"SON İKİ HAFTADA 75 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ"

"Irak ve Suriye`nin kuzeyi dahil; son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Böylece, 1 Ocak 2024`ten bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı 331`i Irak`ın, 417`si Suriye`nin kuzeyinde olmak üzere 748 olmuştur.

Cumhuriyet tarihimizin en yoğun tedbirleri ve tesis edilen çok katmanlı emniyet sistemi ile korunan hudutlarımızda; son iki haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 11`i terör örgütü mensubu olmak üzere 373 şahıs yakalanmış, 4 bin 784 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylelikle, 1 Ocak`tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 2 bin 485`e, hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 46 bin 305`e yükselmiştir.

Irak`ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 1 PKK`lı terörist daha 4 Nisan`da Habur`daki Hudut Karakolumuza teslim olmuştur. Ayrıca, son iki hafta içerisinde yapılan operasyonlarda yaklaşık 45 kilogram uyuşturucu madde ile 7 adet tabanca ele geçirilmiştir."

"GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER TOPLANTISI YUNANİSTAN VE TÜRKİYE`DEN HEYETLERİN KATILIMIYLA 22 NİSAN`DA ATİNA`DA YAPILACAK"

Aktürk, Yunanistan ve Türkiye`den heyetlerin katılımıyla Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı`nın 22 Nisan Pazartesi günü Atina`da yapılacağı bilgisini vererek, şöyle devam etti:

"Ankara`daki toplantıda üzerinde mutabakata varılan Güven Artırıcı Önlemler çerçevesinde Trakya`daki sınır birlik komutanlarının karşılıklı ziyaretleri kapsamında; Yunanistan 3`üncü Mekanize Piyade Tugay komutanı tarafından 16-17 Nisan`da Edirne`deki 54`üncü Mekanize Piyade Tugayı`na ziyaret gerçekleştirilmiştir. Bugün ve yarın da 4`üncü Mekanize Piyade Tugay komutanımız tarafından Yunanistan`daki 31`inci Mekanize Piyade Tugayı ziyaret edilmektedir. Karşılıklı olarak gerçekleştirilen bu ziyaretler Güven Artırıcı Önlemler kapsamında 2024 Uygulama Planı`nda mutabık kalınan 16 faaliyetin ilk ikisidir.

Aktürk, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan Memorandum ile Karabağ bölgesinde ateşkesin kontrolü ve ihlallerin önlenmesi maksadıyla 30 Ocak 2021`de Ağdam/Azerbaycan`da teşkil edilen Türk-Rus Ortak Merkezinin görevinin tamamlanmasına yönelik çalışmaların Rusya Federasyonu ve Azerbaycan ile koordineli devam ettiğini bildirdi.

"BÖLGEMİZİN DAHA FAZLA FELAKETE SÜRÜKLENMEMESİ İÇİN GEREKEN ADIMLAR HAYATA GEÇİRİLMELİ"

İsrail`in saldırılarına ilişkin Tuğamiral Zeki Aktürk, "İsrail`in başlattığı bu saldırılar karşısında ülkemiz adaletli ve insani tutumunu sürdürerek vahşetin durdurulması ve bölge geneline sıçramaması adına uluslararası toplumu sorumluluk almaya davet etmiş, İsrail`e de bu katliamlarını durdurması için çağrıda bulunmuştur. Bölgemizin daha fazla felakete sürüklenmemesi için gereken tüm adımların ivedi bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Aktürk, TCG NUSRET müze gemisi tarafından, Türk Deniz Tarihi`nin tanıtılması, denizciliğin sevdirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında; 20 Nisan`da Dikili, 22-23 Nisan`da İzmir, 26 Nisan`da Kuşadası ve 28 Nisan`da Bodrum liman ziyaretleri icra edileceğini ve geminin halkın ziyaretine açılacağını bildirdi.

Zeki Aktürk, Türkiye-Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100`üncü, ERTUĞRUL fırkateyninin Japonya seyrinin 134`üncü yıl dönümü kapsamında, 8 Nisan`da İzmir`in Foça ilçesinde yapılan “Uğurlama Töreni” ile Japonya seyrine başlayan ve 20 ülke 24 liman ziyareti gerçekleştirecek olan TCG KINALIADA korvetinin; Cidde/Suudi Arabistan liman ziyaretinin ardından 17 Nisan`da Cibuti`ye ulaştığını kaydetti.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili de Aktürk, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Gazi Meclisimizin açılışının 104`üncü yıl dönümünü şimdiden kutluyor, geleceğimiz olan çocuklarımıza böyle bir bayram armağan eden Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Milli Savunma Bakanlığı olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusunu milletimizle birlikte çeşitli etkinliklerle kutlayacağız. Bu kapsamda; Deniz Kuvvetlerimiz tarafından 23 gemi ile 23 liman ziyareti gerçekleştirilecek ve gemiler halkımızın ziyaretine açılacak, Çanakkale`de SOLOTÜRK ile Antalya`da Türk Yıldızları Akrobasi Timi gösterisi, Düzce`de 3 uçak ile muharip uçak geçişi yapılacaktır." ifadelerini kullandı.

Aktürk, Çanakkale Kara Muharebeleri Yıl Dönümü Anma Törenleri kapsamında; 24-25 Nisan`da SOLOTÜRK tarafından Çanakkale`de gösteri uçuşları icra edileceğini bildirdi.

"İNCİRLİK`TEKİ 10`UNCU TANKER ÜS KOMUTANLIĞI`NIN İSMİ `10`UNCU ANA JET ÜS KOMUTANLIĞI` OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ"

Tuğamiral Aktürk, "İncirlik Adana`da bulunan 10`uncu Tanker Üs Komutanlığı`nın ismi Hava Kuvvetlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda `10`uncu Ana Jet Üs Komutanlığı` olarak değiştirilmiştir" dedi.

MSB YETKİLİSİ: TÜM GELİŞMELER YAKINDAN TAKİP EDİLDİ

MSB`den üst düzey bir yetkili, İran`ın İsrail`e misilleme saldırısının olduğu gece Türk Silahlı Kuvvetleri`nin önleyici tedbirler alıp almadığına dair soru üzerine şu değerlendirmede bulundu:

"Biz MSB olarak bölgemizdeki savunma ve güvenlik konularını yakından takip ediyoruz. İlk andan itibaren tüm gelişmeler yakından takip edilmiş, muhtemel gelişmelere yönelik alınabilecek tüm tedbirler alınmıştır ve alınmaya da devam edilmektedir.

Türkiye, İsrail`in 7 Ekim`de başlattığı saldırılara karşı tutarlı, insani ve adaletli tutumunu devam ettirmektedir. Bölgesel barışa ve istikrara önem veriyoruz ve bunun için gerekli adımları atıyoruz. Hadiselerin tırmanması olayları bölgesel bir savaşa dönüştürebilir. Ayrıca Gazze`de yaşanan katliamın uluslararası kamuoyunun gözenden kaçırılmaması yönünde hassasiyet gösteriyoruz.

İsrail`in uluslararası hukuku hiçe sayan saldırılarına ve saldırılarının bölge ülkelerine de yansımasından endişe ederek uluslararası toplumu göreve çağırdık. Bölgemizin istikrarını bozacak, küresel çatışmalara neden olacak gelişmelerin yaşanmaması için çabalarımızı sürdürmekteyiz. İtidalli davranarak geniş bir bölgesel çatışmanın kapılarını aralayacak adımlardan kaçınmanın ve bölge ülkelerinde sağduyunun hâkim olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz."

ABD bombardıman uçaklarının geçtiğimiz günlerde İncirlik`te yaptığı eğitimlere ilişkin yetkili, "15-17 Nisan tarihlerinde hava sahamızda F-16`larımız eşliğinde ABD`ye ait B-1B uçaklarıyla havada yakıt ikmali ve Müşterek Taarruz Kontrolör Eğitimleri gerçekleştirilmiştir. ABD uçakları 17 Nisan tarihinde ülkemizden ayrıldılar. Bahse konu eğitimler, ikili anlaşmalar ve müttefiklik kapsamında yılda bir kaç kez yapılan eğitimlerdir ve icra edilen eğitim de çok daha önceden planlanmış olup, son dönemde bölgemizde meydana gelen gelişmelerle bir ilgisi bulunmamaktadır" bilgisini verdi.

"KÜRECİK RADARINDAN ELDE EDİLEN BİLGİLERİN NATO MÜTTEFİKİ OLMAYAN ÜLKELERLE PAYLAŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bakanlık yetkilisi, Kürecik`teki NATO radarının İran`ın İsrail`e saldırısı esnasında İsrail`e bilgi aktarıp aktarmadığına dair soru üzerine, "Kürecik radarı, tamamen ulusal güvenliğimiz gereği kurulmuş olup, NATO müttefiki ülkelerin korunmasını amaçlamaktadır. Bu radar sisteminden elde edilen bilgiler NATO prosedürleri çerçevesinde müttefiklerle paylaşılmakta, NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı söz konusu değildir" yanıtını verdi.

Irak`ın kuzeyinde devam eden operasyonlar için, "Bölgede operasyonlarımız 7/24 hız kesmeden devam ediyor. Daha önce de sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Bakanımızın ifade ettikleri gibi Pençe-Kilit`te kilit bu yaz kapanacak ve bu kilit kapanırken hangi prensipler doğrultusunda çalışacağımızı Bakanımız açıkladı. Öngörülemez, alışılmadık, PKK`nın reaksiyon gösteremeyeceği şekilde süratli operasyonlar devam ettirilecek" bilgisi verildi.

"YUNANİSTAN`IN TEK TARAFLI STATÜ OLUŞTURMA ÇABALARINI ENGELLEMEK İÇİN TEYAKKUZ HALİNDEYİZ"

MSB yetkilisi Yunanistan`ın Deniz Parkı ilan etme girişimi ve 22 Nisan`da yapılacak Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı ile ilgili şunları kaydetti:

"Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından 8 Nisan 2024 tarihinde Ege Denizi ve İyon Denizi`nde iki büyük deniz parkı ilan edileceği duyurulmuştur. İlan edilmesi planlanan parklar hakkında Dışişleri Bakanlığımız diplomatik olarak gerekli girişimlerde bulunmuş, EGAYDAAK`lar üzerindeki tek taraflı fiilî durumların kabul edilmeyeceğini ve herhangi bir hukuki sonuç doğurmayacağını ifade etmiştir. Bakanlık olarak Ege Denizi`nde hak, alaka ve menfaatlerimizi korumak ve Yunanistan`ın tek taraflı statü oluşturma çabalarını engellemek maksadıyla teyakkuz halinde bulunmaktayız.

22 Nisan`da Atina`da gerçekleştirilecek Güven Artırıcı Önlemler toplantısında 2024 Yılı GAÖ Uygulama Planı gözden geçirilecek ve 2025 Yılı Uygulama Planı`nda yer alabilecek faaliyetlere ilişkin teklifler görüşülecektir."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA