6 Haziran 2024 Perşembe

11:44   YERINE KAYYUM ATANAN HAKKARI BELEDIYE BAŞKANı MEHMET SıDDıK AKıŞ`ıN DURUŞMASı BAŞLADı   11:25   İYİ PARTI GRUP TOPLANTıSı... DERVIŞOĞLU: "ÇÜRÜMÜŞ GEMINIZIN HURDASıYLA TÜRKIYE`YI HIÇBIR YERE GÖTÜREMEZSINIZ"   11:19   ANAYASA MAHKEMESI, SIYASETÇIYE SÖYLENEN "SATıLMıŞ SIYONIST" SÖZÜNÜ ``IFADE ÖZGÜRLÜĞÜ`` KAPSAMıNDA DEĞERLENDIRDI   11:16   UKRAYNA`DAN ITHAL EDILEN ETLERLE ILGILI IDDIALAR... CHP`LI ERHAN ADEM: "HALKıMıZıN SAĞLıĞıNı TEHLIKEYE ATAN BU SKANDALıN EN KıSA SÜREDE AYDıNLATıLMASı VE SORUMLULARıN CEZALANDıRıLMASı LAZıM"   10:23   İLIÇ ARAŞTıRMA KOMISYONU... ANAGOLD TEMSILCILERI: ``BILIRKIŞI RAPORU HATALı, JEORADAR MÜHENDISI SUÇLU``   09:41   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, “ÇEVRE HAFTASı” ETKINLIKLERINE KARAGEÇIT`TE BAŞLADı   06:43   CHP MYK SEÇIMDE PARTI ALEYHINE ÇALıŞANLARLA ILGILI BAŞVURULARı GÖRÜŞTÜ, TÜZÜK KURULTAYı VE CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`ıN ZIYARETI GÜNDEMDEYDI   01:40   DEM PARTI MILLETVEKILLERININ MECLIS`TEKI KAYYUM NÖBETI GECE YARıSı ITIBARıYLA SONA ERDI   01:02   DEM PARTILILER GENEL KURUL SALONU`NDA NÖBETE DEVAM EDIYOR...   15:48   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÜRETICIYE BIR MÜJDE DAHA   15:44   CHP TARSUS KADıN KOLLARı İLÇE BAŞKANı FIGEN ACıYIYEN’DEN TEŞEKKÜR MESAJı   15:40   AKİB, YÜZDE 35 ARTıŞLA 1,65 MILYAR DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTIRDI   15:21   AKDENIZ’DEN KAYYUM İÇIN HAKKARI İLE DAYANıŞMA ÇAĞRıSı: HALKıN IRADESINI GERI VERIN!   15:04   YKS`YE GERI SAYıM BAŞLADı...    15:01   CHP HEYETI, HAKKARI`YE GELDI   14:43   MERSIN YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT: “‘UYUTMA` ADı ALTıNDA HAYVANLARıN ÖLDÜRÜLMESINI KABUL ETMIYORUZ"   14:32   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL KAYYUM ATAMASıNA BIR KEZ DAHA TEPKI GÖSTERDI   13:29   TUNCER BAKıRHAN`DAN BAKAN YERLIKAYA`YA: "YA SOYLU GIBI `SUÇIŞLERI BAKANı` OLARAK ALGıLANACAKSıNıZ YA DA IŞINIZI HUKUKA GÖRE YAPACAKSıNıZ"   12:03   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN KURS MERKEZLERI`NDE YKS ÖNCESI SON DENEME SıNAVı YAPıLDı   11:57   SILIFKE BELEDIYESI, YOL YAPıM VE ONARıM ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR  
 
     
   

’Seçimin yenilenmesi hukuken mümkün değil’


CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda, seçimin yenilenemeyeceğini savundu. Erkek, dayanak olarak YSK’nın önceki kararlarını gösterdi.

 

Tarih : 29 Nisan 2019 Pazartesi 18:34   Okunma : 1082

İstanbul'da 31 Mart yerel seçiminin tartışmaları sürüyor. CHP'li Ekrem İmamoğlu, seçimlerden 17 gün sonra  İstanbul Büyükşehir Belediyesi mazbatasını aldı. YSK tarafından mazbata verilmesine rağmen İstanbul'daki tartışma sonlanmadı.

AKP Büyükçekmece'ye; MHP ise İstanbul geneli ve Maltepe'ye yaptığı itirazlarla İstanbul'da seçimin yenilenmesini istiyor. YSK'nın nihai kararını bu hafta sonu vereceği konuşuluyor.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda, seçimin yenilenemeyeceğini savundu. Erkek, dayanak olarak YSK'nın önceki kararlarını gösterdi.

Muharrem Erkek

Erkek'in paylaşımları şöyle:

"1. Kamuoyu, AK Parti'nin mesnetsiz itirazları nedeniyle İstanbul BŞB Başkanlığı seçiminin #YSK tarafından yenilenip yenilenmeyeceğini tartışıyor. Biz #CHP olarak seçimin yenilenmesinin hukuken mümkün olmadığını biliyoruz.Bunun dayanakları bizzat YSK’nın kendi kararlarında mevcut.

2. İlk karar 2018 seçimlerinin öncesinde, Samsun Atakum İlçe Seçim Kurulu'nun görüş sorması üzerine YSK tarafından 10.05.2018'de verilmiştir. Karar "Sandık kurullarının öncelikle yerleşim yeri adresi görev yaptığı ilçe ile aynı olan kamu görevlilerinden oluşturulması gerektiğine"

3. "Sandık kurulları oluşturulurken yerleşim yeri adresi görev yaptığı ilçe olan kamu görevlilerinin sayısının yetersiz olması durumunda, aynı ilçede yerleşim yeri adresi olan aynı seçim çevresi içinde görev yapan kamu görevlilerinden oluşturulması gerektiğine"

4. "Buna rağmen sandık kurullarında görevlendirilecek kamu görevlisi sayısı yetersiz ise seçimin yapıldığı seçim çevresinde görev yapan kamu görevlilerinden oluşturulması gerektiğine" hükmetmiştir.

5. Bu karar tam da AK Parti'nin seçimin yenilenmesi için öne sürdüğü "ilçe dışından sandık görevlileri belirlendiği" itirazının dayanaksız olduğunu, sandık görevlilerinin ilçe dışından da belirlenebileceğinin ispatıdır. Aynı karar 31 Mart 2019 seçimleri öncesinde de verilmiştir.

6. Gaziantep Şehitkamil İlçe Seçim Kurulu, sandık kurulları hakkında YSK'dan görüş istemiş, YSK ise 2018'de verdiği kararın aynısını 05.02.2019'da da görüş olarak bildirmiştir. Bu karar da sandık görevlilerinin ilçe dışından belirlenebileceğinin,

7. AK Parti'nin itirazının bu kararlar nedeniyle boşa düştüğünün kanıtıdır. Bu ikisinin dışında verilen bir karar da ayrıca özel önem taşımaktadır. Erzurum Pasinler'de muhtar aza adaylarının sandık kurulunda partili üye olarak görevlendirildiği,

8. ancak bunlara sandık başında itiraz edilmediği, buna rağmen daha sonra seçimin yenilenmesi için başvuruda bulunulduğu görülmektedir. Erzurum İl Seçim Kurulu "seçimin yenilenmesine" karar vermişken, bu karara yapılan itiraza dair

9. YSK "sandık kurulunda üye olarak görev yapan aza adaylarının seçim sonuçlarına ne şekilde etki ettiklerine dair somut tespit bulunmadığından" İl Seçim Kurulunun seçimin yenilenmesi kararını 14.04.2019'da kaldırmıştır.

10. Yani seçim hukukunda önemli olan sandık kurulunun yaptığı işlemlerin seçimin yenilenmesini gerektirecek bir durum yaratıp yaratmadığıdır. AK Parti'nin bu konuda herhangi bir itirazı, iddiası ve delili yoktur.

11. Somut delil ve dayanak olmadan yapılan itirazların seçimin yenilenmesi için gerekçe olamayacağı YSK kararlarında açıkça vurgulanmış ve hükme bağlanmıştır. YSK, hukuka ve daha önce verdiği kararlara uyarsa ki öyle yapacağına inanmak istiyoruz,

12. AK Parti'nin itirazının reddedilmesi gerekir. Vicdanların yanında, hukuk da Ekrem İmamoğlu'nun seçimi kazandığını açıkça göstermektedir. Unutulmasın ki adaletten, doğrudan kaçış olmaz!"

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA