27 Aralık 2025 Cumartesi

09:20   MERSIN’DE ALTYAPı VIZYONU: 2026 YATıRıMLARıYLA DAHA KONFORLU BIR ŞEHIR GELIYOR   21:39   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SPORA TARIHI DESTEK: 260 KULÜP VE 294 SPORCUYA 20.7 MILYON TL!   17:22   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN REGAIP KANDILI’NDE GÖNÜLLERE DOKUNAN İKRAM: BINLERCE KANDIL SIMIDI VATANDAŞLARLA BULUŞTU   17:15   MERSIN’DEN TÜRKIYE’YE ÖRNEK: BÜYÜKŞEHIR’IN HıYAR FIDESI DESTEĞI HASADA DÖNÜŞTÜ   17:06   CHP GENÇLIK KOLLARı GENEL BAŞKANı AYDıN’DAN KYK BURSUYLA ‘TAVUK DÖNER’ HESABı: 47 TAVUK DÖNER DÜRÜM KAYıP   17:04   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: SAĞLıK HIZMETLERINDE KARA DÜZEN ÇALıŞAN KIM VARSA GÖZÜNÜN YAŞıNA BAKMıYORUZ   17:02   SURIYE’NIN HUMUS KENTINDE CAMIDE PATLAMA: 5 ÖLÜ, 21 YARALı   14:59   LEYLA ZANA’YA YÖNELIK HAKARETLERE ILIŞKIN 116 ÖRGÜTTEN SUÇ DUYURUSU   14:57   CHP’LI AKDOĞAN, AİHM’IN İMAMOĞLU DOSYASıYLA ILGILI KARARıNı DEĞERLENDIRDI: AİHM, AYM KARARıNA UYMAYANLARıN TÜRKIYE CUMHURIYETI’NI DINGO’NUN AHıRı GIBI YÖNETEMEYECEKLERINI SÖYLÜYOR"   09:20   MERSIN’DE KıRSALA ŞEHIR KONFORU: ESENLI–HEBILLI YOLU YENILENDI   23:29   MERSIN, KADıN SINEMASıNıN BAŞKENTI OLDU: UÇAN SÜPÜRGE FESTIVALI 2. KEZ ŞEHIRDE   21:05   MEZITLI’DE YENI YıL COŞKUSU: DEMOKRASI MEYDANı 5 GÜN BOYUNCA FESTIVAL ALANıNA DÖNÜŞÜYOR   18:21   CHP’DEN 2026 YOL HARITASı: HÜKÜMET PROGRAMı, MITINGLER VE YARGı SÜRECI HAZıRLıKLARı   17:59   CHP SÖZCÜSÜ ZEYNEL EMRE: “KAYYUM AYıBı DERHAL SON BULMALı, TOPLUM SAMIMI ADıM BEKLIYOR”   15:36   MERSIN’DE 30 BINI AŞAN VATANDAŞ MOBIL KUAFÖRLE YENILENDI!   15:29   YENIŞEHIR’DE “DIYABETI TANı, SAĞLıĞıNı KORU” PANELI DÜZENLENDI   15:27   BAŞKAN BOLTAÇ AKGEDIK ANASıNıFı’Nı ZIYARET ETTI   15:25   TOROSLAR ZABıTASı YENI YıL ÖNCESI DENETIMLERINI ARTıRDı   15:19   AYM, TCK’NıN “KAMU GÖREVLISINE HAKARET”TE DAHA AĞıR CEZA ÖNGÖREN DÜZENLEMENIN IPTALI ISTEMINI REDDETTI   15:18   SADETTIN SARAN ADLI KONTROLLE SERBEST BıRAKıLDı  
 
     
   

Anıt Çınar Ağacı Yaşam Mücadelesi İçin Yardım Bekliyor


Bin yaşındaki çınar ağacı zararlı böce istilası altındı Mersin’in Mut ilçesinde Tarihi anıt çınar ağacının yaşamını sürdürmesi için bilimsel yöntemlerle önlem alınması isteniyor.

 

Tarih : 11 Eylül 2019 Çarşamba 13:25   Okunma : 1697

Mersin'in Mut ilçesinde vatandaşlar, tarihi anıt çınar ağacının yaşamına devam etmesi için bilimsel yöntemlerle önlem alınmasını istiyor.

Mut ilçesindeki Karacaoğlan Çınaraltı Parkı'nda tescilli 5 anıt ağaçtan biri olan bin yaşındaki çınar ağacı zararlı böceğe teslim oldu. Yaşaması için kendi çabasına bırakılan çınar ağacı yetkililerden yardım bekliyor.

Zararlı böcekler yüzünden gövdesinin batı kısmında çatlaklar ve çürümeler oluşan ve doğu kısmı ise hala sağlam olan çınar ağacının etrafı çitle çevrildi.

Çevresine zarar vermemesi için Mut Belediyesi de astığı levhada, "Çınar ağacının gövdesindeki çürüme ve çatlamadan dolayı Çevre Şehircilik Müdürlüğünün 26 Ağustos 2019 tarihli yazısına istinaden güvenlik gerekçesiyle ağacın bakımı yapılıncaya kadar geçici olarak kapatılmıştır. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaması için ağaç altında durmamaları önemle rica olunur" diye uyardı.

Etrafı çitle çevrilen çınar ağacının, aradan haftalar geçmesine rağmen ağacının böceklerden kurtulması ve yaşamının devamı için hala bir girişimde bulunulmaması vatandaşları tedirgin ediyor.

Burasının birinci derecede sit alanı olduğuna dikkat çeken Mut ilçesinde üst üste 20 yıl Belediye Başkanlığı yapan ve şimdi ise Mersin Büyükşehir Meclis Üyesi olan eski Belediye Başkanı Selahattin Arslan, "Burası Mut'un tarihi yerlerinden biri Mut Çınaraltı Parkı. Burası birinci derecede sit alanı yalnız bölge değil aynı zamanda burada bulunan beş tane çınar ağacımızda Tabiat Varlıkları Koruma kurulu tarafından tarihi değer olarak tescillenmiştir. Dolaysıyla Mut'u bilen herkesin yakından bildiği tanıdığı Mut'un simgesi olarak değerlendirilen Karacaoğlan 5 Çınaraltı 5 pınar olarak geçer ve Mut'u simgeleyen bir noktadır. Burada 5 çınar ağacımızdan bir tanesi ciddi bir problem yaşıyor. Mut Belediyemiz bu konuda üzerine düşeni yapmış. Orman işletmesine bildirmiş. Orman işletmesi de ağacın sağlık durumuyla ilgili bir rapor düzenleyerek ilgililere intikal ettirmiştir. Şimdi Mut halkı olarak bizim beklentilerimiz Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun tarihi koruma altındaki çınar ağacımızın yaşatılması, yaşamının devam edebilmesi için bilimsel yöntemlerle buraya bir çare bulunması önlem alınması. Yetkililerden veya üniversitelerden yardım, destek alınarak bu ağacın yaşamının uzatılmasını Mut halkı ve kamuoyu olarak talep ediyoruz" dedi.

Mut Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri ise, çınar ağacında incelemelerde bulunduklarını, araştırmalarını hızlı bir şekilde sürdürdüklerini ve ağacı yaşatmak için plan hazırladıklarını bildirdi.

Bin yıllık anıt ağaç olarak tescilli çınar ağacının, zararlı böcek ve bakterilerin istilasına uğramasına üzülen ilçe halkı ise, "Yazın aşırı sıcaklar olan bir ilçede yaşıyoruz. Bu çınarların yok olması bizleri çok üzer, bu konuda yetkililerin yaşatmak için bir an önce çare bulmaları gerekir" dedi

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA