3 Mayıs 2024 Cuma

11:46   BORCUNU ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN SUYU KESİLEN KADİRLİLİ ÇİFTÇİ: "BİZ KÖYLÜYÜZ BENİM HİÇBİR ŞEYİM YOK BENİM"   11:33   ÖMER FETHİ GÜRER, KIRMIZI ET ÜRETİMİNDEKİ FARKLI RAKAMLARA DİKKAT ÇEKTİ: ``557 BİN TON FAZLA KIRMIZI ET ÜRETİMİ NASIL OLUŞTU?``   11:20   ÇHD: TAKSİM YASAĞINA KARŞI ÇIKAN 47 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI   11:13   ÖZGÜR ÖZEL: "GAZETECİLERİN HABERLERİ NEDENİYLE CEZAEVİNDE OLMAYACAKLARI BİR ÜLKEYİ SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"   11:06   KENT LOKANTASI ÖNÜNDE SIRA BEKLEYEN VATANDAŞLAR: ``KİMİ ISTAKOZ, KİMİ MANDA YOĞURDU YİYOR... BİZ BOL BOL BETON ÜRETTİK TÜRKİYE`DE...   10:56   ATEŞ, TAVUK ÜRÜNLERİ İHRACATINA GETİRİLEN KISITLAMAYI ELEŞTİRDİ: "YÜKSEK TAVUK ETİ FİYATININ SEBEBİ İHRACAT DEĞİL, İKTİDARIN YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI"   10:56   UZMANLARDAN UYARI: "ÇOCUKLARINIZI SOSYAL MEDYADA MALZEME HALİNE GETİRMEYİN, MAHREMİYETLERİNİ İHLAL ETMEYİN"   10:47   CHP`Lİ ARPACI: ``12 AYDA ÖDENECEK DIŞ BORÇ 228 MİLYAR DOLAR``   10:44   SEVGİ KILIÇ: “KYK ÖĞRENCİ YURTLARINDAKİ İHMAL GÜNDEN GÜNE ARTIYOR. BİZ UYARMAKTAN BIKTIK KİMSE ÖNLEM ALMIYOR, HESAP VERMİYOR"   10:41   ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ: “TÜM SAĞLIK EMEKÇİLERİMİZ KADROLU VE GÜVENCELİ ÇALIŞACAK”   10:26   YANKI BAĞCIOĞLU: “GAZİLER ARASINDA AYRIM YAPILIYOR   10:25   TÜİK, NİSAN AYI ENFLASYON VERİLERİNİ AÇIKLADI: EN YÜKSEK ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEK VE TÜTÜNDE (2)   10:21   MERSİN, BÜYÜKŞEHİR SAYESİNDE LOJİSTİK KENTİ OLMAYA ADIM ADIM İLERLİYOR   10:02   TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ BAŞKANI ÖZKARA: "ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE, 10 YIL YA DA 20 YIL ÖNCESİNDEKİ YOL VE YÖNTEMLE YÜRÜYEMEZ. BU KONULARDA CİDDİ BİR EKSİKLİK OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ   09:15   GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: “400 BİN ÖĞRETMENE MÜJDELİ HABER VERMEK YERİNE TOPU CUMHURBAŞKANINA ATAN BİR MİLLİ EĞİTİM BAKANI VAR”   07:03   TÜRKİYE, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SIRALAMASINDA 158`İNCİ OLDU.. RSF TEMSİLCİSİ ÖNDEROĞLU: “YARGI ÜZERİNDEN BASKILAR, SEKTÖRÜ İŞLEVSİZ HÂLE GETİRİYOR.”   22:27   ENERJİ ALANINDA DÜZENLEMELER İÇEREN MADEN KANUNU TEKLİF KABUL EDİLDİ   22:20   ÖZEL`İ CHP`NİN SEÇİM BAŞARISI DOLAYISIYLA TEBRİK EDEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`DAN İADEİZİYARET MESAJI   16:48   BAŞKAN ALİ BOLTAÇ, “BU ŞEHİR HAYALET ŞEHİR OLARAK ANILIYOR AMA BİZ BU ŞEHRİ HAYAL EDİLECEK BİR ŞEHRE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”   15:54   GÜLCAN KIŞ: "MERSİN, SÖZ VERİLİP BİTİRİLEMEYEN PROJELERİN MERKEZİ HALİNE GETİRİLMİŞTİR"  
 
     
   

Büyükşehir, İklim Krizi Konusunda Gençleri Dinledi


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteği veİdema Mersin’in ev sahipliğinde gerçekleşen Climathon etkinliğinde 6 proje yarıştı. İklim krizi ve çevresel sorunlara çözüm bulmak için geliştirilen projelerden ilk 3’e girenlere ödülleri verildi. “Kelebek Etkisi” adlı proje ve aynı adı taşıyan grup birinciliği kazanırken, Doğa:1 Karbon:0 adlı grup Yenebilir Su projesiyle ikincili, Son Su Bükücüler grubu ise Kökler Suya Kavuşuyor projesiyle üçüncü oldu.

 

Tarih : 30 Ekim 2019 Çarşamba 07:36   Okunma : 856

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteği veİdema Mersin’in ev sahipliğinde gerçekleşen Climathon etkinliğinde 6 proje yarıştı. İklim krizi ve çevresel sorunlara çözüm bulmak için geliştirilen projelerden ilk 3’e girenlere ödülleri verildi. “Kelebek Etkisi” adlı proje ve aynı adı taşıyan grup birinciliği kazanırken, Doğa:1 Karbon:0 adlı grup Yenebilir Su projesiyle ikincili, Son Su Bükücüler grubu ise Kökler Suya Kavuşuyor projesiyle üçüncü oldu.

Türkiye’de Mersin, İzmir ve İstanbul’da, dünyada ise 115 şehirde eş zamanlı gerçekleşen etkinliğe katılan Meral Seçer,“Kentimiz, ülkemiz ve dünyamız için gençler tarafından sunulacak projelere kıymet vermeliyiz ve bu tür etkinlikleri arttırarak, gençlerimizin bu sorunlara yönelmesini sağlamalıyız” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ve İdema Mersin’in ev sahipliğinde, 25-26 Ekim’de Climathon etkinliği gerçekleşti. Türkiye’de Mersin, İzmir ve İstanbul’da, dünyada ise 115 şehirde eş zamanlı gerçekleşen etkinlikte, iklim krizi ve çevresel sorunlara çözüm bulmak amacıyla inovatif projeler geliştirildi.

İnogar Mersin’de iki gün süren etkinlikte, 6 grubun projeleri, aralarında Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş’in de yer aldığı jüri üyeleri tarafından özenle değerlendirildi. Jüri üyeleri tarafından ilk üçe seçilen projeler ödüllendirildi.

Etkinliğe, Meral Seçer’in yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Serdar Gökçek, Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile ve Çocuk Dairesi yetkililerinden Şerife Hasoğlu Dokucu katıldı. Etkinliğin destekçilerinden Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in de katıldığı programda çeşitli kurum ve kuruluşlardan temsilciler yer aldı.

6 projeden ilk 3’e girenlere ödülleri verildi

Grupların kurulmasından sonra 24 saatlik bir sürede üretilip detaylandırılan projeler, jüri üyelerine sunuldu. 6 projeden ilk üçe girenlere 3000, 2000 ve 1000 TL değerindeki ödüller verildi. Kelebek Etkisi adlı proje ve grupla birinciliği kazanan Seray Mübarek, Pınar Demir, Seda Doğar, Fatma Uğur ve Hatice Karataş, yapılan törenle ödülü teslim aldı. Doğa:1 Karbon:0 adlı grup Yenebilir Su projesiyle ikinciliği kazanırken, üçüncülük ödülüne ise Son Su Bükücüler grubu Kökler Suya Kavuşuyor projesiyle layık görüldü.

“Gençler tarafından sunulacak projelere kıymet vermeliyiz”

İklim krizi ve çevresel konularda fikir üreten gençleri desteklemek gerektiğini ifade eden Meral Seçer, verimli bir etkinlik olduğunu belirterek,“Climathon, Mersin’de iklim kriziyle ilgili bir etkinlik. İdema, Büyükşehir ve Yenişehir’in destekleriyle gençlerin iklim krizine yönelik projeleri yarıştı. Hepsi birbirinden değerli projelerdi. Jürinin seçimi sonucunda üç proje ödüle layık görüldü. Bu etkinlikler çok önemli. İklimle ilgili olsun, diğer konularla ilgili olsun gençlerimizin dünya ve ülkesini ilgilendiren sorunlara kafa yorması, bunlarla ilgili projeler hazırlaması çok kıymetli bir çalışma oluyor. Kentimiz, ülkemiz ve dünyamız için gençler tarafından sunulacak projelere kıymet vermeliyiz ve bu tür etkinlikleri arttırarak, gençlerimizin bu sorunlara yönelmesini sağlamalıyız”dedi.

“Doğayı ve çevreyi nasıl insan yaşamına uyarlayabiliriz konusunda çabamız var”

Jüri üyeleri arasında yer alan Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş ise zor bir eleme sürecinden geçtiklerini söyledi. İlerleyen süreçte Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bu tarz projelerin değerlendirilebileceğini vurgulayan Gündeş, şöyle devam etti:

“Altı proje vardı, sunum yapıldı, jüri biraz zorlandı. Bütün projeler çok iyi hazırlanmış. Çok değerli projeler. Dünyada şimdi iki akım var; biri çevreci akım, biri de savaş teknolojilerini geliştirmek isteyen bilim insanları. Bizim de burada aydınlık yüzlerle şu çevreci akım içinde doğayı ve çevreyi nasıl insan yaşamına doğru şekilde uyarlayabiliriz diye büyük bir çabamız var. O nedenle Büyükşehir Belediyesi olarak önümüzdeki günlerde, belki bir ay içinde, çok değerli arkadaşlarımızın altı projesiyle kendi içinde bu projeleri biraz daha olgunlaştırarak, biraz daha geliştirerek, İdema’yla birlikte bunu organize edeceğiz. Belki Büyükşehir Belediyesi’nin kendi salonunda bütün daire başkanlarımızın, iş dünyasının katıldığı, daha çok katılımcıların olduğu bir ortamda kendi sunumlarını daha da olgunlaştırarak çok net bir şekilde aktarma şansları olacak. Orada çok da ilgi çekebilir, dikkat çekebilir.”

“Atıklarımızdan doğal gübreyi nasıl oluşturacağımıza odaklandık”

Kelebek Etkisi projesiyle birinciliği kazanan ve aynı adı taşıyan grup üyelerinden Hatice Karataş, projenin ortaya çıkış sürecinden bahsederek,“Grubumuzun ismi Kelebek Etkisi. İçeriği,atıkların doğru ayrıştırılması. Biz burada tanıştık. Bir tek kuzenim vardı. İkimiz bu fikir üzerinde önceden düşünmüştük. Gruptaki arkadaşımız ayrıca o fikir üzerine düşünmüş. Tesadüfen buluştuk. Sonra bu fikir üzerine yoğunlaştık ve neler yapabiliriz diye düşündük. Biz atıklarımızı doğru ayrıştıramıyoruz. Bundan dolayı toprağı, havayı ve suyu kirletiyoruz. En çok da toprağı kirletiyoruz. Ülke ve özellikle bölge olarak en fazla doğal gübre üretimi kapasitesi bizdeyken, en fazla kimyasal gübre üreten bölgelerden bir tanesiyiz. O yüzden biz atıklarımızdan doğal gübreyi nasıl oluşturacağımıza odaklandık. Bunun için de kompost sistemi üzerinde çalıştık” diye konuştu.

Grup üyelerinden Seda Doğar ise kompost sistemini anlatarak,“Kompost sistemi aslında mevcut tüm gıda ürünlerinin bir araya getirilip, birkaç yöntemle organik gübre yaptırılması için çürütülme mantığı. Biz bununla alakalı süreçte şehrin belirli sıkıntılarının üzerinde gidelim istedik” dedi.

“Başkanımızın çevre projelerine çok destek verdiğini biliyoruz”

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer’in çevresel konulara verdiği öneme değinen grup üyelerinden Seray Mübarek, “Onlar olmadan bu proje yapılamaz derecede.Uygulanabilirlik açısından belediye ve STK’larla çalışma çok önemli. İnsanlara aslında eğitiminin verilmesi, çevre bilincinin kazandırılması için çok önemli. Bu çevre bilinci aileden başlıyor. Gıda atığı başka projelere de dönüşebilir,büyüyebilir de. Temennimiz o şekilde, bu projenin büyümesi. Başkanımız’a çok teşekkür ediyoruz, eşi de buradaydı zaten. Bu projenin uygulanabilir olması hem onlar açısından hem bizim açımızdan ortak bir payda olacak. Kendilerine de çok teşekkür ediyoruz. Böyle çevre projelerine de çok destek verdiğini biliyoruz” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA