28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

ASHİB’in Hedef Pazarları Afrika, Latin Amerika Ve Uzak Doğu


Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB), 2019’da toplam 345,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, en fazla dış satımı komşu ülkeler Irak ve Suriye’ye yaptı.

 

Tarih : 27 Ocak 2020 Pazartesi 11:24   Okunma : 2132

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB), 2019’da toplam 345,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, en fazla dış satımı komşu ülkeler Irak ve Suriye’ye yaptı. ASHİB Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, “2019’da Irak 161 milyon dolar ile yıllık ihracatımızdan yüzde 47’lik pay aldı. Suriye, 62,5 milyon dolar ile ikinciliği, Lübnan 19 milyon dolar ile üçüncülüğü elde etti” dedi. Orta Doğu pazarına alternatif olarak Afrika, Latin Amerika ve Uzak Doğu ülkelerini belirlediklerini kaydeden Yamanyılmaz, bu amaçla Afrika’da Kenya ve Gana’da şirket kurma çalışmalarına giriştiklerini vurguladı.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, 2019 yılında 345,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Yamanyılmaz, aynı dönemde en fazla dış satımı komşu ülkeler Irak ve Suriye’ye yaptıklarını belirtti. Orta Doğu pazarındaki istikrarsızlık, jeopolitik riskler ve korumacılık tedbirlerinin hayvansal gıda sektörünü alternatif arayışına yönelttiğini söyleyen Yamanyılmaz, hedef pazar olarak seçtikleri Afrika, Latin Amerika ve Uzak Doğu ülkelerinde önemli ilerlemeler kaydettiklerini dile getirip, Kenya ve Gana’da direk satış yapabilecek şirket kurma çalışmalarına başladıklarını bildirdi.

‘En çok kümes hayvanları eti ihraç ettik’
Başkan Yamanyılmaz, 2018’i 356,5 milyon dolar ile kapatan ASHİB’in 2019 yılında 246 bin ton ürün ihraç ederek, ülkeye 345 milyon 554 bin dolar döviz kazandırdığını ifade etti. ASHİB’in 2019 ihracatını ürün gruplarına göre değerlendiren Yamanyılmaz, “Birliğimiz, 80 bin ton miktar ve 109 milyon dolar değer ile en fazla kümes hayvanları etleri ve sakatatları ihraç etti. Kuş ve kümes hayvanları yumurtaları 61 bin ton miktar ve 53 milyon dolar ile ikinci sırada, süt tozu 21 bin ton miktar ve 43,2 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. 2019’da iki katını aşkın oranda ihracatımızı artırdığımız ürünlerin başında süt tozu, balık filetoları, canlı koyun, canlı sığır ve sığır etleri geldi” dedi.

En fazla ihracat yapılan ülke sıralamasında Irak birinci
Birliğin 2019 yılı ihracatını ülkelere göre mercek altına alan Yamanyılmaz, ana pazarın Irak olduğunu, ilk 10 ülke içinde Suriye, Lübnan, Almanya, Bangladeş, Pakistan, Katar, İtalya ve Suudi Arabistan’ın yer aldığını bildirdi.  Yamanyılmaz, “2019’da Irak 161 milyon dolar ile yıllık ihracatımızdan yüzde 47’lik pay aldı. Suriye, 62,5 milyon dolar ile ikinciliği, Lübnan 19 milyon dolar ile üçüncülüğü elde etti” diye konuştu.

ASHİB’in sektörel ihracatında iller bazında Adana önde
Yamanyılmaz, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin ihracatını iller bazında incelendiğinde ilk sırada Adana’nın görüldüğünü duyurdu. ASHİB’in ihracatını sektörel bazda değerlendiren Yamanyılmaz, “Adana, 80 bin ton miktar ve 118,5 milyon dolar değer ile birinci, Mersin 59 bin ton miktar ve 99 milyon dolar değer ile ikinci, Konya 35,5 bin ton miktar ve 37,8 milyon dolar değer ile üçüncü, Hatay 17,3 bin ton miktar ve 29 milyon dolar değer ile dördüncü, Kayseri 27 bin ton miktar ve 21,4 milyon dolar değer ile beşinci, Karaman 9,5 bin ton miktar ve 7,7 milyon dolar değer ile sekizinci sırayı aldı” ifadelerini kullandı.

Hayvansal gıda ihracatında İstanbul lider
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörünün Türkiye geneli 2019 ihracatının yüzde 9 artışla, 2,5 milyar dolar olarak raporlara yansıdığını aktaran Yamanyılmaz, eş değer dönemde en çok en çok ihracat yapan ilin 459,3 milyon dolar ile İstanbul olduğunu, ikincilikte 366,5 milyon dolar ile Muğla’nın, üçüncülükte 366 milyon dolar ile İzmir’in yer aldığını dile getirdi. Sektörün en çok ihracat yaptığı ürün grupları ve ülkelerini ele alan Yamanyılmaz şunları söyledi: “Kümes hayvanları etleri ve sakatatları 457 bin ton miktar ve 572 milyon dolar değer ile birinci, taze soğutulmuş balıklar 121 bin ton miktar ve 510 milyon dolar ile ikinci, kuş ve kümes hayvanları yumurtaları 272 bin ton miktar ve 294 milyon dolar değer ile üçüncü oldu. Sektörümüzün en çok ihracat yaptığı ülkelere baktığımızda ilk üç sırada 582 milyon dolar Irak, 143 milyon dolar ile Hollanda, 115 milyon dolar ile Suriye yer aldı.”

‘Afrika kıtasında etkin olmak için Kenya ve Gana’da şirket kuruyoruz’
Hayvansal gıda sektörünün ana pazarını oluşturan Orta Doğu’da ülkelerindeki istikrarsızlık, jeopolitik riskler, kanatlı hayvan eti ve yumurtada korumacılık tedbirlerinden dolayı alternatif pazar arayışına yönlendirdiğini vurgulayan Yamanyılmaz, hedef olarak seçtikleri Afrika, Latin Amerika ve Uzak Doğu ülkelerinde önemli gelişmeler elde ettiklerini söyledi. Yamanyılmaz, “Doğu Afrika’nın ortasında bulunan Kenya’da direk satış yapabileceğimiz bir şirket kuruyoruz. Gana’da da benzer bir model uygulayıp, ihracatımızı yükseltmenin gayretindeyiz. Afrika’daki 52 ülkenin 24’ünde etkin olmayı amaçlıyoruz. Latin Amerika pazarına Venezuela ve Kolombiya üzerinden giriş yaptık ve önümüzdeki 5 yılda 2 milyar dolarlık hedef koyduk. Ülkemizden uzaklaştıkça en büyük sorun olarak karşımıza navlun maliyetleri çıkıyor. Navlun fiyatları konusunda hükümetimizden destek bekliyoruz. 2019’da sektörümüzün yaşadığı kayıpları, yeni yılda istikrarlı pazarlarda daha etkili olarak kapatacağımıza inanıyoruz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  ASHİB, ALİ CAN YAMANYILMAZ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA