21 Ocak 2026 Çarşamba

12:37   MERSIN BARO BAŞKANı ÖZDEMIR: “TÜRK BAYRAĞı’NA YAPıLAN ALÇAK EYLEMI LANETLIYORUZ”   12:33   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EVLERE UZANAN SOSYAL DESTEK   12:24   MERSIN BELLEK OFISI KENT MIRASıNı GELECEK NESILLERE TAŞıYACAK   19:25   “AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN BÜYÜK DOKUNUŞ: MAHALLELER YEPYENI PARKLARLA BULUŞTU”   19:03   “MERSIN DEVLET OPERA VE BALESI’NDEN VERDI’NIN ÖLÜMSÜZ RIGOLETTO’SU SAHNEDE”   18:23   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN GENÇLERE ÜCRETSIZ FIZIKI YETERLILIK KURSU: HAYALLERE GIDEN YOL AÇıLDı   18:05   “ÇUKUROVA KITAP FUARı’NDA YEREL KALEMLERDEN TARIHI DAYANıŞMA”   16:30   ÖZGÜR ÖZEL’DEN BAHÇELI’YE EMEKLI AYLıĞı ÇAĞRıSı: “ÖNERGEYI SEN VER, BIZ KAYıTSıZ ŞARTSıZ SENIN DEDIĞIN IYILEŞTIRMEYE DESTEK VERECEĞIZ”   16:27   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A ÇAĞRı: "6 ŞUBAT’TA GEL BIRLIKTE GIDELIM HATAY’ıN SOKAKLARıNı GEZELIM, VAR Mı CESARETIN?"   16:26   SUAT ÖZÇAĞDAŞ: "TÜRKIYE’DE ÖĞRETMEN YETIŞTIREN OKUL KALMADı, HER ŞEYI KURUTTUĞU GIBI BU IKTIDAR ONU DA KURUTTU"   16:23   TEPAV: SGK’YA KAYıTLı ÇALıŞAN SAYıSı AYLıK BAZDA YÜZDE 3,3 AZALARAK 26 MILYON 78 BINE GERILEDI   16:21   İBB SOĞUKTA BIN 657 EVSIZI SıCAK YUVALARıNDA AĞıRLADı   13:37   MESİAD BAŞKANı ADNAN GÜNDOĞDU’DAN TARIHI ÇAĞRı: ÇUKUROVA ULUSLARARASı FUAR VE KONGRE MERKEZI, MERSIN’I KÜRESEL LIGE TAŞıYACAK   13:18   MHP GRUP TOPLANTıSı... BAHÇELI’DEN ÖZGÜR ÖZEL’IN EMEKLI AYLıKLARıYLA ILGILI AÇıKLAMASıNA YANıT: "SIZIN ÖNERGENIZE DESTEK OLMAYıZ"   13:17   NURHAYAT ALTACA KAYıŞOĞLU, ÇIFTE VATANDAŞLıK VE İSLAMOFOBI BAŞLıKLARıNDA ALMANYA’DA BIR DIZI TOPLANTı GERÇEKLEŞTIRDI   09:08   “SILIFKE’DE ÇOCUKLAR İÇIN YENI NESIL KAMPÜS: EĞLENCE, EĞITIM VE GÜVEN BIR ARADA”   20:03   CHP’DEN EMEKLILER İÇIN SAMIMIYET TESTI: MYK’DA KRITIK KARARLAR, ANKETLERDE BIRINCI PARTI   19:45   “MERSIN’DE TEMIZLIKTE TEKNOLOJI DÖNEMI: BÜYÜKŞEHIR FILOYA 22 YENI ARAÇ EKLEDI”   19:35   TOROSLAR’DA ÇOCUKLARA SANAT DOLU SÖMESTR HEDIYESI: “TATIL BAŞLASıN, PERDE AÇıLSıN”   18:35   “CHP’DEN EMŞAV’A ANLAMLı ZIYARET: ŞEHIT AILELERI VE GAZILERIN SORUNLARı MASADA”  
 
     
   

Kovid-19 Salgını, Talepleri Türk Kimya Sektörüne Yöneltti


Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (AKMİB) Başkan Vekili Uğur Ateş, ocak ayında 454,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirtip, Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisini gösterdiği sektörler arasında kimya sektörünün ilk sıralarda geldiğini söyledi.

 

Tarih : 21 Şubat 2020 Cuma 14:11   Okunma : 3600

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (AKMİB) Başkan Vekili Uğur Ateş, ocak ayında 454,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirtip, Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisini gösterdiği sektörler arasında kimya sektörünün ilk sıralarda geldiğini söyledi.  Ateş, “Salgın nedeniyle Çin’in üretim ve satış süreçlerinde yaşanan sıkıntılar alternatif tedarikçilerden biri haline gelen Türkiye’de ek üretim ve ihracat kapasitesi yarattı. Koruyucu maske ve temizlik ürünlerinde yüzde 30-40 düzeyinde talep artışlarının olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

Hollanda, İsviçre ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ne rekor ihracat
Yeni yılın ilk ayında sektörel bazda ihracat rakamlarını değerlendiren Uğur Ateş, “Türkiye kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı ocak ayında, geçen yılın eş değer dönemine göre yüzde 10,6 oranında artarak, 1 milyar 700 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birliğimiz de bu dönemde 454,5 milyon dolarlık dış satım performansı sergiledi” dedi.
Ocak ayı ihracatını ülkelere göre ele alan Ateş, Hollanda, İsviçre ve Güney Afrika Cumhuriyeti yapılan dış satımın rekor düzeyde arttığına dikkat çekti. Ateş “Yüzde 9 bin 437 artış sağladığımız Hollanda, 82,26 milyon dolar ile ocak ayında en çok ihracat yaptığımız ülke oldu. Bu ülkeyi 43,24 milyon dolar ile İtalya, 31,45 milyon dolar ile Mısır izledi. Ocak ayında en fazla ihracat artışı kaydettiğimiz ülke ise yüzde 23 bin 671 oran ve 15,18 milyon dolar değer ile İsviçre oldu. Yüzde 8 binlik artış yakaladığımız Güney Afrika Cumhuriyeti’ne de 23,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik” diye konuştu.

İhracatımızda en fazla artış tıbbi alet ve cihazlarda
Ocak ayı ihracatını ürün gruplarına yorumlayan Ateş, en fazla mineral yakıtlar ve mineral yağlar ihraç ettiklerini bildirdi. Ateş, “Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği olarak 2020’nin ilk ayında en çok ihracat yaptığımız ürünlerin başında 338 milyon dolar ile mineral yakıtlar ve mineral yağlar yer aldı. Bunu 33 milyon dolar ile plastikler ve mamulleri, 23,6 milyon dolar ile anorganik kimyasallar izledi. Ocak ayında en fazla ihracatı yapılan ürünlere baktığımızda yüzde 98 artışla tıbbi alet ve cihazlar, yüzde 82 artışla muhtelif kimyasal maddeler, yüzde 53 artışla sabun ve yıkama müstahzarları oldu” şeklinde konuştu.
Ateş, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bölgesinde bulunan Adana’nın 25,5 milyon dolar ile 7’nci, Mersin’in 12,3 milyon dolar ile 9’uncu, Hatay’ın 11,8 milyon dolar ile 10’uncu, Kayseri’nin 8,4 milyon dolar ile 13’üncü sırada yer aldığını bildirdi.

‘Çin’in devreden çıkmasıyla Türk kimya sektörü daha güçlü ivme yakalayabilir’
Uğur Ateş, tüm dünyanın korkulu rüyası haline gelen yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Çin ekonomisinin yanında, küresel ticarete ve Türkiye ekonomisine ciddi yansımaları olacağını aktardı. Ateş, “Salgın nedeniyle Çin’in üretim ve satış süreçlerinde yaşanan sıkıntılar alternatif tedarikçilerden biri haline gelen Türkiye’de ek üretim ve ihracat kapasitesi yarattı. Salgının ilk etkisini gördüğümüz sektörlerin başında kimya sektörü var. Koruyucu maske ve temizlik ürünlerinde yüzde 30-40 düzeyinde talep artışlarının olduğunu gözlemliyoruz. Endüstriyel hijyen ve kişisel bakım hijyeni kimyasalları üreten firmalarımızın tam kapasite çalıştığı haberlerini alıyoruz. Koronavirüs salgınından dolayı Çin’deki üretimin 120 güne kadar gecikebileceği öngörülüyor. Ortaya çıkan bu durum tedarikte bir boşluk yaratacaktır. Çin’in üretimde geçici olarak devreden çıkmasıyla ülkemiz kimyevi ürünlerin ihracatında daha güçlü bir ivme yakalayabilir” değerlendirmesini yaptı.

Petrokimya tesislerinin temelleri atılıyor
Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’nde, etkisi Orta Doğu’da da hissedilecek tek potansiyel metropol bölge olarak Çukurova’nın belirlendiğini anımsatan Ateş, planlamaları tamamlanan büyük ölçekli petrokimya ve rafineri tesislerinin temellerinin 2020 yılı içinde atılacağına dair mülki idarecilerin açıklamalarını da memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Dev tesislerin faaliyete geçmesiyle Türk kimya sektörünün rekabetçi şekilde dış ticaret dengesini ülke lehine geliştireceğini vurgulayan Ateş, buna bağlı olarak yakın gelecekte AKMİB’in küresel pazarlardaki etkinliğinin de artacağını sözlerine ekledi.

Paylaş :
Etiketler :  KOVİD-19, AKMİB, PETROKİMYA

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA