26 Nisan 2024 Cuma

15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!   12:52   ÖZGÜR ÖZEL, DENİZLİ İL BAŞKANI ALİ OSMAN HORZUM’A VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU   12:31   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL DENİZLİ`DE   11:35   İSİAS OTELİ DAVASI... KIZI ASYA`YI KAYBEDEN BABA MEHMET TÜLEK: “SÜRECİN ŞEFFAF VE BİLİME DAYALI YÜRÜTÜLMESİNİ İSTİYORUZ”   10:45   DEPREMDE 72 KİŞİYE MEZAR OLAN İSİAS OTELİ DAVASI’NIN İKİNCİ DURUŞMASI GERÇEKLEŞTİ   09:52   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN KIYI EKOSİSTEMLERİNİN RESTORASYONU ÇALIŞMALARI BARCELONA’DA ANLATILDI   09:20   ‘BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ` YARIN YAPILACAK   16:40   YENİŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAK PEYNİR İMALATHANESİNİ MÜHÜRLEDİ   15:51   GÖKHAN GÜNAYDIN ÇORLU TREN FACİASI DAVASINDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE CEZA VERİLMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ   14:47   EMİR CAN İĞREK`TEN MEZİTLİ 33 SPOR`A TAM DESTEK   13:05   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA VERGİ HATIRLATMASI   12:56   GÜLCAN KIŞ: HER 100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÇALIŞIYOR   12:56   ÇORLU DAVASI KARARINDAN SONRA AİLELER: YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ AMA BU DAVA BURADA BİTMEZ. 35 KAMU İHALESİ ALIP PARASINA PARA KATANLARI DA CEZAEVİNE GÖNDERMEDEN RAHAT ETMEYECEĞİZ   12:25   ÇORLU TREN KAZASI DAVASI... ÖZGÜR ÖZEL: “BU BAŞARI, DAYANIŞMA GÖSTERENLERİNDİR. BUNDAN SONRA HEP BERABER OLACAĞIZ”   12:02   ÇORLU DAVASI`NDA HAPİS CEZASI VERİLEN TCDD YÖNETİCİSİ 4 SANIK TUTUKLANDI   11:08   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ, MAKBULE VE MEHMET ÇİFTİNİN İSTEĞİNE KAYITSIZ KALMADI   10:47   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA   10:33   AKP`DEN DEM PARTİ`YE GEÇEN KARAKOÇAN BELEDİYESİ`NİN 88 MİLYON TL BORCU OLDUĞU AÇIKLANDI   10:15   ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN REKTÖRLÜK ÖNÜNDEKİ OTURMA EYLEMİNE ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI GÜNER`DEN DESTEK  
 
     
   

Yeşilboğaz: Baroların Hukukun Üstünlüğünü Savunmalarını Engelleyemezsiniz


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Mesele, Baroların ve TBB’nin seçimleri ve temsili değil; bu kurumları ele geçirme, güçsüzleştirme, pasifize etme meselesidir.Baroların, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü savunmalarını engelleyemezsiniz” dedi.

 

Tarih : 7 Mayıs 2020 Perşembe 07:16   Okunma : 854

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğazsürekli hak, hukuk, adalet söylemlerini dile getiren, haksızlıklara itiraz eden, vatandaşın ve ülkenin haklarını savunan baroları ve avukatları susturmak, barolara ayar vermek amacıyla yeniden gündeme getirilen Avukatlık Kanunu ve seçim sisteminde yapılması düşünülen değişiklik tasarısı hakkında yazılı açıklama yaparak, “Mesele, Baroların ve TBB’nin seçimleri ve temsili değil; bu kurumları ele geçirme, güçsüzleştirme, pasifize etme meselesidir.Baroların, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü savunmalarını engelleyemezsiniz” dedi.

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Avukatlık Kanunu ve seçim sistemine ilişkin değişiklik tasarısını şöyle değerlendirdi:

“FETÖ PROJESİDİR”

“Her hukuk düzeninde iddia ve karar vardır; bir hukuk düzeninde yargıya meşruluk kazandıran bağımsız, özgür ve sağlıklı işleyen savunmadır. ‘Çare üreten, şikâyet edenden her zaman öndedir - Prof. Dr. Av. Muhammet Özekes’. Son günlerde ve özelikle yandaş basında yer alan haberlere göre; yargının tatil edildiği, avukatların açlığa, vatandaşın adaletsizliğe mahkûm edildiği bir dönemde, sanki tüm sorunları çözecekmiş gibi Avukatlık Kanunu tasarısı yeniden raftan indirilmiştir.

Yıllardır tüm iktidarlar, yürütme ve yasama erklerinin önünde en büyük engel olarak gördüğü yargıyı ele geçirme ve akabinde bağımsız savunmanın temsilcisi baroları ve avukatları susturma, baskı altına alma ve yeniden dizayn etme çabası içerisinde olmuştur.Bunun en son canlı örneğini FETÖ’nün operasyonlarında yargıya yapılan müdahaleler ile gördük. Anayasa reformu maskesi altında başta HSYK’nın yapısı olmak üzere, yargı kurumu ve sistemi değiştirilmiş ve vesayet altına alınacak düzenlemeler yürürlüğe konulmuştur.

2010 yılında yapılan referandum ile yargı yapımız ve kurum yapısı köklü bir değişikliğe uğramıştır. Tek bir partinin, uzun itirazlara rağmen Meclis’ten geçirerek halkoyuna sunduğu bu yargı değişikliği ile 15 Temmuz darbe girişimine gidilen yol açılmıştır.Yargı dizayn edildikten hemen sonra sıra; sürekli hak, hukuk, adalet söylemlerini dile getiren, haksızlıklara itiraz eden vatandaşın ve ülkenin haklarını savunan avukatlara ve barolara gelmiştir.Avukatlık Kanunu tasarısı, Baroların ve TBB’nin görüşü alınmadan ivedilikle, alelacele hazırlanmış ve gündeme getirilmiştir. Özellikle TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Danıştay konuşmasında iktidar ile yaşanan gerginliğinin ardından baroları ve TBB’yi vesayet altına alma, sesi çıkmayacak bir yapı haline döndürme olan FETÖ projesi hemen gündeme getirilmişti.

Özellikle şimdi pek sesi çıkmayan TBB Başkanı Feyzioğlu, şu an yeniden gündeme gelen ve sosyal medyada dolaşan FETÖ PROJESİ Avukatlık Kanunu taslağı ile ilgili görüş soran Adalet Bakanlığı’na 12.05.2014 tarihli cevap yazısında “Barolar ve TBB üzerinde Adalet Bakanlığı’na tanınan vesayet yetkilerini muhafaza eden; böylece yargının kurucu unsuru olan savunmanın bağımsızlığına zarar veren ;…………Baroların delege yapılarını temsilde adaleti ortadan kaldıracak şekilde yeniden düzenleyen ;…….Taslağı benimsememizin mümkün olmadığını…….. sözleri ile tepki vermiştir.

“BAROLARA AYAR VERİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Tabi ki Avukatlık Kanunu’nun özünü yitirmeden güncellenmeye, zamana göre düzenlenmeye ihtiyacı var. İhtiyaçları tam karşılayamadığı bir gerçektir. Stajyerlerin sayısından kabulüne, eğitimlerine, reklam yasağı, mesleğe kabul, kamu avukatları, ücretli çalışan avukatlar, avukatların statüsü, hukuki iş ve davaların avukatlığa hasredilmesi, avukatların emekliliği, sosyal ve ekonomik durumları ile ilgili (çokça sayılabilir) düzenlemeler tabi ki yapılmalı.

Barolar ve TBB ne zaman sesini çıkarsa, yapılan hukuksuzluklara itiraz etse, Cumhuriyetten, laiklikten, özgürlüklerden ve demokrasiden yana tavır koysa, söz konusu taslak raftan indirilip barolara ayar verilmeye çalışılıyor.

Bilinmelidir ki, barolar ve avukatlar 82 milyonun sesidir nefesidir. Avukatların sesini keserseniz, vatandaşın nefesini kesersiniz.

Barolar ve avukatlar her daim Cumhuriyetin bekçisi olmuş, demokrasiden, yaşam hakkından, insan haklarından, bireysel temel hak ve özgürlüklerden, adil yargılanma hakkından, evrensel hukuk kurallarından yana olmuştur.

Barolar ve avukatlar, söylemler nedeni ile siyasal partilerin yandaşı, arkadaşı olmamıştır. Söylem ve eylemlerimiz, “Siyaset sizin, hukuk bizim olsun, halkın olsun” şeklindedir.

“BU KURUMLARI ELE GEÇİRME MESELESİDİR”

Mesele Baroların ve TBB’nin seçimleri ve temsili değil; bu kurumları ele geçirme, güçsüzleştirme, pasifize etme meselesidir. Diyanet İşleri Başkanlığı ile barolar arasındaki mesele şu anki bahanedir. Dün başka bir bahane vardı, bugün başka, yarında başka bir bahane bulunacaktır. Kurdun kuzuyu yeme hikayesindeki gibi bir bahanedir.

Samimi iseniz avukatların ekonomik ve kurumsal sorununu çözmek için adımlar atınız. İşçi avukatlık sorununu, köle durumundaki stajyerlerin sorunu çözünüz. Geçimini sürdüremeyen, giderlerini dahi ödeyemeyen avukatların sorununu çözünüz. Samimi iseniz hukuk fakültelerinin mantar gibi açılmasını önleyiniz, büyük çoğunluğunu kapatınız. Avukatlık sınavını derhal  uygulamaya koyunuz. Kadın cinayetlerini, çocuk istismarını önleyiniz, çevre katliamını engelleyip, çevreyi ranta sermayeye  peşkeş çekmeyiniz.

“TARİH HUKUKUN YANINDA OLANLARI DA, KARŞISINDA OLANLARI DA YAZACAKTIR”

Avukatlık Kanunu tasarısını, bu ekonomik ve sağlık sorunlarının zirvede olduğu, ulus olarak tam da birlikte ve kenetlenerek sorunların üstesinden gelmemiz gereken bir dönemde gündeme getirilmeye çalışılması manidardır. Ülkemizin bu kadar sorunla mücadele ettiği bir dönemde sorunumuz Baroların ve TBB’nin seçim sistemi olmamalıdır.

Özellikle tüm avukatlardan beklentim, tüm görüşlerin bir kenara bırakılarak barolarımıza ve mesleğimize, kanunumuza sahip çıkmamızdır. Kaygımız ve hassasiyetimiz aynıdır, birdir. Gün, tüm baroların ve avukatların birlik olma günüdür. Gelin kendi kanunumuzu birlikte kendimiz yazalım. Tarih; hukukun, adaletin, mesleğin ve baroların yanında olanları da karşısında olup mesleğe, barolara ihanet edenleri de yazacaktır. Bu süreçte, başını kuma gömüp ihanete sessizce ortak olanları da.”

Paylaş :
Etiketler :  MERSİN BAROSU, BİLGİN YEŞİLBOĞAZ, BAROLARIN HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNMALARINI ENGELLEYEMESSİNİZ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA