30 Aralık 2025 Salı

10:35   “MERSIN’IN TARIHI KILIKYA YOLU: DOĞA VE TARIH TUTKUNLARıNıN YENI BULUŞMA NOKTASı”   08:55   HÜSEYIN KıŞ: “2026’YA UMUT VE DAYANıŞMA MESAJı”   08:15   “ITC FUARCıLıK: ELES EXPO 2026 ILE GÜVENLI ENERJI, AKıLLı GELECEK”   12:41   MERSIN’DE KÜLTÜREL RÖNESANS: SANAT VE BELLEK BULUŞTU   12:30   MARKET ALıŞVERIŞINDE YENI FIYAT: PLASTIK POŞET 1 TL   12:09   TARSUS’TA 27 ARALıK DESTANı: 104 YıLDıR SÜREN KURTULUŞ RUHU MEYDANLARDA   11:30   “GENÇLERDEN PROFESYONELLERE: AKDENIZ BELEDIYE SPOR ZIRVEDE”   11:20   “MERSIN’DE ALZHEIMER HASTALARı SANATLA GÜLÜMSÜYOR: GÜLÜMSE YAŞAM MERKEZI UMUT OLUYOR”   10:40   “ÖZGÜR ÖZEL’DEN SERT ÇıKıŞ: ‘YETKI ERDOĞAN’DA, İHA 2 SAAT BEKLETILDI’”   14:55   TOROSLAR’ıN HIZMET GÜCÜ ARTıYOR: ARAÇ FILOSUNA 2 YENI KATKı!   11:59   “USİAD BAŞKANı KıLıÇ: SANAYIDE İŞ BIRLIĞIYLE GÜÇLÜ GELECEK”   09:20   MERSIN’DE ALTYAPı VIZYONU: 2026 YATıRıMLARıYLA DAHA KONFORLU BIR ŞEHIR GELIYOR   21:39   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SPORA TARIHI DESTEK: 260 KULÜP VE 294 SPORCUYA 20.7 MILYON TL!   17:22   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN REGAIP KANDILI’NDE GÖNÜLLERE DOKUNAN İKRAM: BINLERCE KANDIL SIMIDI VATANDAŞLARLA BULUŞTU   17:15   MERSIN’DEN TÜRKIYE’YE ÖRNEK: BÜYÜKŞEHIR’IN HıYAR FIDESI DESTEĞI HASADA DÖNÜŞTÜ   17:06   CHP GENÇLIK KOLLARı GENEL BAŞKANı AYDıN’DAN KYK BURSUYLA ‘TAVUK DÖNER’ HESABı: 47 TAVUK DÖNER DÜRÜM KAYıP   17:04   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: SAĞLıK HIZMETLERINDE KARA DÜZEN ÇALıŞAN KIM VARSA GÖZÜNÜN YAŞıNA BAKMıYORUZ   17:02   SURIYE’NIN HUMUS KENTINDE CAMIDE PATLAMA: 5 ÖLÜ, 21 YARALı   14:59   LEYLA ZANA’YA YÖNELIK HAKARETLERE ILIŞKIN 116 ÖRGÜTTEN SUÇ DUYURUSU   14:57   CHP’LI AKDOĞAN, AİHM’IN İMAMOĞLU DOSYASıYLA ILGILI KARARıNı DEĞERLENDIRDI: AİHM, AYM KARARıNA UYMAYANLARıN TÜRKIYE CUMHURIYETI’NI DINGO’NUN AHıRı GIBI YÖNETEMEYECEKLERINI SÖYLÜYOR"  
 
     
   

Mersin Büyükşehir, Büyükbaş Hayvanlarda Görülen Üçgün Hastalığı ile İlgili Önlemlerini Alıyor


Büyükşehir, Hayvancılık Yapılan Bölgelerde İlaçlama Çalışmaları Yapıyor

 

Tarih : 29 Eylül 2020 Salı 10:43   Okunma : 2123

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, ilaçlama çalışmaları kapsamında özellikle büyükbaş hayvanlarda rastlanan ve uçucu vektörler tarafından bulaşan Üçgün hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla gerekli tüm tedbirleri alıyor. Kent genelinde rutin olarak yapılan ilaçlama çalışmalarının yanı sıra Mersin’de büyükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı kırsal alanlardaki ahır ve çiftliklerin çevreleri de hastalığa karşı alınan önlemler kapsamında ilaçlanıyor.

Kent genelinde haşereyle mücadele konusunda titiz ve kapsamlı bir çalışma yürüten Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, bu kapsamda özellikle büyükbaş hayvanlarda rastlanan ve uçucu vektörler tarafından bulaşan Üçgün hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla gerekli tüm tedbirleri alıyor. Kent genelinde rutin olarak yapılan ilaçlama çalışmalarının yanı sıra Mersin’de büyükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı kırsal alanlardaki ahır ve çiftliklerin çevreleri de hastalığa karşı ilaçlanıyor. 

Ahırlar düzenli ilaçlanıyor

Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipleri, son yıllarda Adana, Mersin, Gaziantep gibi illerde büyükbaş hayvanlarda görülmeye başlanan Üçgün hastalığı ile ilgili vektörel mücadeleye aralıksız devam ediyor.

Üçgün hastalığı büyükbaş hayvanlarda kısa süreli yüksek ateş, halsizlik, titreme ve kas tutulması şeklinde görülüyor. Buna bağlı olarak hayvanlarda iştahsızlık nedeniyle kilo kaybı, süt verimi düşüklüğü, topallama görülebiliyor ve ilerlemesi halinde ölümle sonuçlanabiliyor.

Sivrisinek, tatarcık gibi uçucu vektörler tarafından taşınan ve hayvanlara bulaşan bir tür virüsten kaynaklanan Üçgün hastalığı konusunda alınan tedbirler kapsamında ekipler tarafından büyükbaş hayvancılık yapılan mahalleler ile kırsal alanlardaki ahır ve çiftliklerin çevrelerinde taşıyıcı vektörlere karşı mücadele ediliyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, tüm bu olumsuzlukların giderilmesi ve yurttaşların temiz, sağlıklı ve huzurlu bir kentte yaşaması amacıyla 12 ay boyunca sivrisinek, karasinek, tatarcık zararlılarına karşı larva ve uçkun mücadelesini aralıksız sürdürüyor.

Gül: “Rutin devam eden çalışmalarımız sonucunda bu hastalıkla mücadele ediyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı İlaçlama Birimi’nde saha denetim sorumlusu olarak görev yapan ziraat mühendisi Bülent Gül, hastalıkla ilgili yapılan çalışmaları şu sözlerle anlattı:

“Üçgün hastalığı son yıllarda yurdumuzda özellikle Adana, Hatay, Mersin, Konya ve diğer illerde görülmeye başlanan, büyükbaş hayvanlarda kısa süreli ateş, kaslarda titreme, kaslarda halsizlik, kas tutulmasına neden olan, süt kaybına, verim kaybına ve ilerleyen süreçlerde tedavi edilmezse ölümüne kadar yol açan salgın bir hastalıktır. Üçgün hastalığı daha çok vektörler vasıtasıyla bulaşmaktadır. Bu vektörler özellikle sivrisinek ve kum sineği dediğimiz tatarcıklar sayesinde olmaktadır. Dolayısıyla vektörel bir virüs hastalığı olduğundan dolayı Büyükşehir Belediyesi olarak İlaçlama Birimi’nde özellikle büyükbaş hayvancılığın yapıldığı köy yerleri, yaylalıklar ve bunun gibi kırsal alanlarda, ahırların çevresi, besi hayvancılığı yapılan yerlerin etrafında tedbiri elden bırakmadan, rutin olarak devam eden çalışmalarımız sonucunda bu hastalıkla mücadele etmekteyiz. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı olarak İlaçlama Birimi’nde sivrisinek, karasinek, tatarcık mücadelesi sürdüğü için köy yerlerinde, yaylalarda bu hastalıkla ilgili virüsün taşınmasını engellemek için çalışmalarımız aralıksız olarak devam etmektedir.”

Yalın: “Mersin genelinde 114 araç ve 366 personelle ilaçlamayı devam ettirmekteyiz”      

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde ilaçlama biriminde merkez 4 ilçenin köy ekip sorumlusu olan Yusuf Yalın, ilaçlama çalışmaları hakkında bilgi vererek, “İl genelinde 12 ay boyunca karasinek, sivrisinek ve genel haşere ilaçlamamız sürekli devam etmektedir. Mersin genelinde 114 araç ve 366 personelle ilaçlamayı sürdürüyoruz” dedi.

Ahırları ilaçlanan üreticiler çalışmalardan memnun

Çavak Mahallesi’nde yaşayan Şemsettin Yer, ahırının Büyükşehir Belediyesi tarafından sürekli olarak ilaçlandığını söyleyerek, “Hemen hemen her hafta geldiler. Burada büyükbaş besicilik ve sütçülük yapıyoruz.  Süt ineklerimiz var. 35 taneye yakın hayvanımız var. Bunlardan 10-15 tanesinden süt üretiyoruz. Süt olduğu için karasinek çok oluyordu. Büyükşehir Belediye Başkanı’na ilaçlamalardan dolayı teşekkür ederiz” dedi. 

Eşiyle beraber Çavak Mahallesi’nde 10 yıldan beri hayvancılık işi yaptıklarını söyleyen Sümeyya Başpınar, “Başkanımız’dan Allah razı olsun. Ayda 2 defa gelip ahırımızın etrafını ilaçlıyorlar. Çok memnunuz, gerçekten çok güzel. İlgilenmesi daha çok hoşumuza gidiyor. Tek bizim ahırımız değil tabi ki, bütün ahırları, her yönüyle ilaçlıyorlar. Sinek olduğu için sürekli ahır ilaçlama yapıyorlar” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  mersin, büyükşehir, belediye, büyükbaş, hayvancılık, üçgün, hastalık

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA