28 Aralık 2025 Pazar

12:41   MERSIN’DE KÜLTÜREL RÖNESANS: SANAT VE BELLEK BULUŞTU   12:30   MARKET ALıŞVERIŞINDE YENI FIYAT: PLASTIK POŞET 1 TL   12:09   TARSUS’TA 27 ARALıK DESTANı: 104 YıLDıR SÜREN KURTULUŞ RUHU MEYDANLARDA   11:30   “GENÇLERDEN PROFESYONELLERE: AKDENIZ BELEDIYE SPOR ZIRVEDE”   11:20   “MERSIN’DE ALZHEIMER HASTALARı SANATLA GÜLÜMSÜYOR: GÜLÜMSE YAŞAM MERKEZI UMUT OLUYOR”   10:40   “ÖZGÜR ÖZEL’DEN SERT ÇıKıŞ: ‘YETKI ERDOĞAN’DA, İHA 2 SAAT BEKLETILDI’”   14:55   TOROSLAR’ıN HIZMET GÜCÜ ARTıYOR: ARAÇ FILOSUNA 2 YENI KATKı!   11:59   “USİAD BAŞKANı KıLıÇ: SANAYIDE İŞ BIRLIĞIYLE GÜÇLÜ GELECEK”   09:20   MERSIN’DE ALTYAPı VIZYONU: 2026 YATıRıMLARıYLA DAHA KONFORLU BIR ŞEHIR GELIYOR   21:39   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SPORA TARIHI DESTEK: 260 KULÜP VE 294 SPORCUYA 20.7 MILYON TL!   17:22   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN REGAIP KANDILI’NDE GÖNÜLLERE DOKUNAN İKRAM: BINLERCE KANDIL SIMIDI VATANDAŞLARLA BULUŞTU   17:15   MERSIN’DEN TÜRKIYE’YE ÖRNEK: BÜYÜKŞEHIR’IN HıYAR FIDESI DESTEĞI HASADA DÖNÜŞTÜ   17:06   CHP GENÇLIK KOLLARı GENEL BAŞKANı AYDıN’DAN KYK BURSUYLA ‘TAVUK DÖNER’ HESABı: 47 TAVUK DÖNER DÜRÜM KAYıP   17:04   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: SAĞLıK HIZMETLERINDE KARA DÜZEN ÇALıŞAN KIM VARSA GÖZÜNÜN YAŞıNA BAKMıYORUZ   17:02   SURIYE’NIN HUMUS KENTINDE CAMIDE PATLAMA: 5 ÖLÜ, 21 YARALı   14:59   LEYLA ZANA’YA YÖNELIK HAKARETLERE ILIŞKIN 116 ÖRGÜTTEN SUÇ DUYURUSU   14:57   CHP’LI AKDOĞAN, AİHM’IN İMAMOĞLU DOSYASıYLA ILGILI KARARıNı DEĞERLENDIRDI: AİHM, AYM KARARıNA UYMAYANLARıN TÜRKIYE CUMHURIYETI’NI DINGO’NUN AHıRı GIBI YÖNETEMEYECEKLERINI SÖYLÜYOR"   09:20   MERSIN’DE KıRSALA ŞEHIR KONFORU: ESENLI–HEBILLI YOLU YENILENDI   23:29   MERSIN, KADıN SINEMASıNıN BAŞKENTI OLDU: UÇAN SÜPÜRGE FESTIVALI 2. KEZ ŞEHIRDE   21:05   MEZITLI’DE YENI YıL COŞKUSU: DEMOKRASI MEYDANı 5 GÜN BOYUNCA FESTIVAL ALANıNA DÖNÜŞÜYOR  
 
     
   

Mersin Barosu, Baro Seçimlerinin Ertelenmesi Kararının İptali İçin Dava Açtı


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile baroların olağan genel kurul ve seçimlerinin corona virüs tedbirleri gerekçesiyle 01.12.2020 tarihine kadar ertelenmesi kararının iptali için Mersin İdare Mahkemesine dava açarak, yürütmenin durdurulmasını talep etti.

 

Tarih : 3 Ekim 2020 Cumartesi 00:52   Okunma : 2387

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile baroların olağan genel kurul ve seçimlerinin corona virüs tedbirleri gerekçesiyle 01.12.2020 tarihine kadar ertelenmesi kararının iptali için Mersin İdare Mahkemesine dava açarak, yürütmenin durdurulmasını talep etti.

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, baro seçimlerinin ertelenme kararının iptali için açmış olduğu dava dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Avukatlık Kanunu’nun 82. Maddesi ile baroların olağan genel kurullarının ne zaman ve ne şekilde toplanacağı kanun ile düzenlenmiştir. Buna mukabil İçişleri Bakanlığının tavsiye niteliğinde çıkardığı genelge dayanak yapılarak, Mersin Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile kanuni düzenlemenin ortadan kaldırılması sonucu doğuracak şekilde ve normlar hiyerarşisine aykırı biçimde, hukuki öngörülebilirliği de ortadan kaldırır nitelikteki kararın öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptalini talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.  Öte yandan İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 89780865-153-16230 Sayılı Korana virüs ek tedbirler konulu genelgesinde baroların genel kurulları ifadesi yer almamasına rağmen Mersin Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararında barolar ifadesine yer verilmiş olması da bu düzenlemenin hukuka aykırı ve öngörülebilir bir işlem olmadığını ortaya koymaktadır.

“KARARIN KAMU YARARINI AMAÇLAMADIĞI AÇIKTIR”

Öte taraftan İçişleri Bakanlığının genelgesinde, ‘düzenlenecek olan etkinliklerin ertelenmesi gerektiği değerlendirilmiştir’ denilmiş olmasına rağmen, baro genel kurulları kanunla belirlenmişkurumlar olduğundan bu kavram etkinlik kavramı içine alınamaz. Kaldı ki yapılacak seçimin yapılıp yapılmayacağı hususu valiliğin değil, seçim kurullarının yetkisindedir. Açıkça yetki yönünden sakat bir idari işlemdir. Yapılacak baro seçimleri neticesinde Aralık ayında yapılacak olan Barolar Birliği seçimlerinin yapılması da mümkün olmayacaktır. İlgili kararın içeriğinde siyasi partilerce yapılacak seçimlerin yer almamış olması, toplu ulaşımın hala devam etmesi karşısında verilen kararın kamu yararını amaçlamadığı açıktır. Yukarıda arz ve izah edilen ve resen başkanlığınızca tespit edilecek nedenlerle, Mersin Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 02/10/2020 tarihli ve 93 nolu kararın Mersin Barosu yönünden seçime sadece bir gün kalmış olması nedeni ile ivedilikle incelemeye alınarak, öncelikle yürütmenin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesini talep ederiz.”

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, MERSİN, BAROSU, PANDEMİ, SEÇİMLERİN, ERTELENMESİ, KARARININ, İPTALİ, İÇİN, DAVA, AÇTI, KORONAVİRÜS

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA