25 Aralık 2025 Perşembe

15:29   YENIŞEHIR’DE “DIYABETI TANı, SAĞLıĞıNı KORU” PANELI DÜZENLENDI   15:27   BAŞKAN BOLTAÇ AKGEDIK ANASıNıFı’Nı ZIYARET ETTI   15:25   TOROSLAR ZABıTASı YENI YıL ÖNCESI DENETIMLERINI ARTıRDı   15:19   AYM, TCK’NıN “KAMU GÖREVLISINE HAKARET”TE DAHA AĞıR CEZA ÖNGÖREN DÜZENLEMENIN IPTALI ISTEMINI REDDETTI   15:18   SADETTIN SARAN ADLI KONTROLLE SERBEST BıRAKıLDı   15:17   14 ÜLKEDEN İSRAIL’E ORTAK KıNAMA AÇıKLAMASı: YENI YERLEŞIM KARARı GERI ALıNMALı   15:16   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, REGAIP KANDILI’NI KUTLADı   15:15   11. YARGı PAKETI YÜRÜRLÜĞE GIRDI... ADALET BAKANı TUNÇ: "BUGÜN ITIBARıYLA DÜZENLEMEDEN FAYDALANACAK HÜKÜMLÜLERIN IŞLEMLERI BAŞLATıLMıŞTıR"   15:13   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK: FUTBOL KULÜPLERI MAGAZIN KONUSU YAPıLAMAZ; GERÇEK GÜNDEM ÜLKENIN SORUNLARıDıR   22:59   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ÇARPıCı IDDIALAR: “96 MILYONLUK VILLA, 40 MILYONLUK EV… BU MAAŞLA NASıL ALıNDı?”   20:39   “TOROSLAR’DA YıLBAŞı COŞKUSU: CUMHURIYET ALANı RENGÂRENK PAZARA DÖNÜŞTÜ”   20:10   “MÜSİAD MERSIN, SUDAN ILE STRATEJIK TICARET KÖPRÜSÜ KURDU”   19:47   “11. YARGı PAKETI MECLIS’TEN GEÇTI: 55 BIN HÜKÜMLÜYE TAHLIYE İMKANı, 3.2 MILYAR LIRALıK GSS AFFı”   19:35   TARSUS’TA YENI YAŞAM ALANı: YEŞILEVLER YÜRÜYÜŞ VE SPOR PARKı AÇıLDı   19:28   “İSTANBUL BAROSU’NDAN CEZAEVLERINE ÇARPıCı ZIYARET: ‘TUTUKLAMA GEREĞI YOK’”   19:19   “MERSIN’DE MINIK SEYIRCILER ‘BISKÜVI ADAM’LA KAHKAHAYA DOYDU”   15:29   YENI ASGARI ÜCRET… DIYARBAKıR’DAKI ASGARI ÜCRETE TEPKI: “ASGARI ÜCRET SEFALETIN ADıDıR”   15:27   CHP’LI GÜNAYDıN’DAN BAKAN IŞıKHAN’A: "ASGARI ÜCRET NEDEN AÇLıK SıNıRıNıN ALTıNDA BıRAKıLMıŞTıR?"   15:25   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, LIBYA MILLI BIRLIK HÜKÜMETI BAŞBAKANı DIBEYBE ILE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ   15:24   MILLI DAYANıŞMA KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU... GÜLISTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT: BARıŞı ICRA EDECEK, HUKUKI ZEMINI KURACAK BIR PERSPEKTIF GEREKLI  
 
     
 
 
image

Okunma : 2339  Tarih : 18.3.2019  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

ÇANAKKALE GEÇİLEMEZ

“Çanakkale geçilmez” dedirten bir direnişin sonucu olan Çanakkale Zaferi hakkında; ne kadar çok şey söylesek, ne kadar çok şey yazsak az kalır bence. Çanakkale’de yapılan direniş, vatan sevgisinin üst noktasıdır çünkü.
  Çanakkale’de gösterilen direnç; asker veya sivil, şehit düşen her bireyin bedenlerinin şehit, ruhlarının gazi olma durumudur.
  Çanakkale’de savaşan bir İngiliz subay “14-15-16 yaşlarında, ölü askerler vardı ve inanın ölülerin, yüzleri gülüyordu. Kaybedeceğimizi ilk kez, o gün hissettik” diyor, Çanakkale Zaferinin özeti, “Ölüme gülerek gitmenin” en somut delilidir bence.
  Bu yüzden ben; “Ne Çanakkale’den geçilir, ne de ÇANAKKALE GEÇİLMEZ dedirtenlerin ilkelerinden” diyorum.
  Çanakkale’de toprağa düşen her can; gözlerimize düşen yaş,  yüreklerimize düşen acı, düşüncelerimizde filizlenen vatan sevgisi ve bu vatan için gözünü kırpmadan canını veren şehitlerin torunu olmanın şeref madalyasıdır.
  Bir şehidin torunu olarak ben, o duyguyu en yoğun yaşayanlardan biriyim. Benim dedem, adını bile bilmediğim bir savaşta şehit olmuş ve yerini bile bilediğim bir mezarda yatıyor.
  Bildiğim tek şey, vatanseverliğini şehit olarak kanıtlayan dedemin nasıl şehit düştüğü. İlginizi çekeceğini düşünerek, dedemin şehit olduğu anı, rahmetli amcamın anlattıklarının ışığında anlatmak istiyorum. Ona da dedemle birlikte savaşıp gazi olan bir yakını Gazi Dede anlatmış. 
  Atatürk ile aynı cephede savaşan Gazi Dede’nin, amcama anlattıklarını şöyle özetleyebilirim:
 -Düşman çok kalabalıktı. Biz, düşmana göre yok denecek kadar azdık. Ölü sayısı o kadar çoktu ki, basacak toprak bulmakta bile zorlanıyorduk. Savaş sırasında, Ahmet’in (dedemin) böğrüne bir ağrı saplandı ve yere düştü. Biz yaralandı sandık ama ağrı içeriden geliyordu. Kemal Paşa, onu çadıra yatırıp yanına tabip göndermelerini söyledi. Biraz sonra, bir baktık ki Ahmet yanımızda kurşun atıyor. Kemal Paşa ona “Ahmet, tabip geldi mi?” diye sordu. O, “Yok paşam, ben zaten öleceğim. Birkaç kurşun daha atıp öyle ölmek istedim” dedi ve birkaç dakika sonra şehit oldu.
  Bir yanda, asker bile olmayan bir sivilin adını bilen orduların başkomutanı Mustafa Kemal, diğer yanda tabip gelse canını büyük olasılıkla kurtaracağını bile bile ölüme giden dedem ve dedem gibiler.
  Dosta, düşmana “Çanakkale Geçilmez” dedirten güç bu güçtür işte. 
  Dedemin, hangi savaşta şehit düştüğünü; ne Gazi Dede, ne amcam, ne de ben biliyoruz. Gazi Dede, “Düşman çok kalabalıktı. Biz, düşmana göre yok denecek kadar azdık. Ölü sayısı o kadar çoktu ki, basacak toprak bulmakta bile zorlanıyorduk” dediğine göre o savaş, Çanakkale Savaşları veya Büyük Taarruz olsa gerek.
  Keşke, 100 yıl önce birileri, Çanakkale’den geçmek isteyen kan emicilere “Karşınızda vatanı için canından vazgeçmeye hazır binlerce vatansever ve başlarında Mustafa Kemal gibi bir komutan varken Çanakkale geçilmez” deseydi de o kadar can yok olmasaydı. 
  Keşke, Çanakkale’den geçmeyi başaramayan sülükler, ülkemizi işgal etmeden önce “Çanakkale’yi geçilmez kılan gücün, Anadolu’da çığ gibi büyüyeceğini ve sonları olacağını” anlayabilseydi de binlerce insan ölmeseydi.
  Çanakkale o zaman geçilmedi. Yıllar geçse bile asla geçilemez.  
  “Çanakkale Geçilemez” söylemi, aynı zamanda “Hiçbir güç, bu ülkeyi işgal edemez” ve “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” söylemidir çünkü.
  Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere “Çanakkale Geçilemez” dedirten şehitlerimiz ve gazilerimiz, o gün “O anı yaşayanların düşüncelerinde bir mum olan vatan sevgisinin, gelecek nesillerin düşüncelerinde bir güneş olmasını” sağladılar.
    Bu yüzden ben, bir kez daha “Ne Çanakkale’den geçilir, ne de ÇANAKKALE GEÇİLMEZ dedirtenlerin ilkelerinden” diyorum. 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA