8 Eylül 2026 Salı

11:36   MERSIN’E MEGAKENT DOKUNUŞU: MÜFTÜ DERESI YAŞAM VADISI’NDE GERI SAYıM BAŞLADı!   11:10   GAZIANTEP’TE ASGARI ÜCRETLI BABADAN ÇARESIZLIK DILEKÇESI: ’ÖTANAZI İSTIYORUM!’ KONU TBMM’DE   11:10   GAZIANTEP’TE ASGARI ÜCRETLI BABADAN ÇARESIZLIK DILEKÇESI: ’ÖTANAZI İSTIYORUM!’ KONU TBMM’DE   10:50   MGM’DEN KRITIK UYARı: O İLLERDE SAĞANAK, SEL VE HEYELAN RISKI! HAVA SıCAKLıKLARı ANIDEN DÜŞÜYOR   10:40   30 YıLLıK KÖPRÜ VE OTOYOL GELIRI ELDEN GIDIYOR! YENI PARTI’DEN ÇOK SERT KARARNAME TEPKISI   10:25   FILENIN SULTANLARı ÜST ÜSTE 2. KEZ AVRUPA ŞAMPIYONU! MERSIN DEV EKRANDA TEK YÜREK OLDU   10:15   CHP’LI TÜRKER ATEŞ’TEN OVP TEPKISI: ’SANAYICI VE ÜRETICI NEFES ALAMAYACAK!’   10:10   AŞK, TUTKU VE DÖNÜŞÜM SAHNEDE: MERSIN’DE SIHIRLI BIR MITOLOJIK GECE!   09:40   MERSIN İHRACATTA REKORA KOŞUYOR: MÜSİAD BAŞKANı KAYAN’DAN ‘KATMA DEĞERLI ÜRETIM’ ÇAĞRıSı!   09:15   MERSINLI GENÇLER NASA İLE UZAYA AÇıLıYOR! BÜYÜKŞEHIR PROJELERIYLE DÜNYA SAHNESINE ÇıKACAKLAR   01:30   AVRUPA’NıN EN BÜYÜĞÜ FILENIN SULTANLARı! NEFES KESEN FINALDE İTALYA’Yı DEVIRIP ŞAMPIYON OLDUK   12:15   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN TARSUS’TA AÇıK HAVA SINEMA ETKINLIĞI: ’HÜKÜMET KADıN’ FILMI YOĞUN İLGI GÖRDÜ   10:41   DEM PARTI KONGRESI’NDE TARIHI BARıŞ MESAJı! TÜLAY HATIMOĞULLARı: ’100 YıLLıK MESELELERIN KADERI DEĞIŞEBILIR’   10:05   CHP’LI İLGEZDI’DEN BAKAN YUMAKLı’YA UCUZ ET TEPKISI: ’HANGI KASABA ET VERDINIZ, AÇıKLAYıN!’   09:50   BILECIK, ZIRVEYE EV SAHIPLIĞI YAPTı: İL BELEDIYE BAŞKANLARı ORTAK GELECEK İÇIN BIR ARAYA GELDI   09:40   MERSINLILER GIŞELER KALKSıN DERKEN ŞOK KARAR! GÜLCAN KıŞ: ’30 YıLLıK ÖZELLEŞTIRME İPOTEĞIDIR’   09:20   30 YıLLıĞıNA DEVREDILIYOR! CHP’LI MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN OTOYOL ÖZELLEŞTIRMELERINE SERT TEPKI: ’GELECEĞIMIZ İPOTEK ALTıNDA’   02:28   KADıKÖY’DE DERBI ALEV ALDı! BEŞIKTAŞ GERIDEN GELIP FENERBAHÇE’YI DEVIRDI   01:10   FILENIN SULTANLARı FINALDE! ÖZGÜR ÖZEL’DEN A MILLI KADıN VOLEYBOL TAKıMı’NA ŞAMPIYONLUK MESAJı   01:01   BİR KERE DAHA FİNALDEYİZ! FILENIN SULTANLARı SıRBISTAN’ı DEVIRDI: CEV AVRUPA ŞAMPIYONASı’NDA ŞOV SÜRÜYOR  
 
     
 
 
image

Okunma : 2720  Tarih : 18.3.2019  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

ÇANAKKALE GEÇİLEMEZ

“Çanakkale geçilmez” dedirten bir direnişin sonucu olan Çanakkale Zaferi hakkında; ne kadar çok şey söylesek, ne kadar çok şey yazsak az kalır bence. Çanakkale’de yapılan direniş, vatan sevgisinin üst noktasıdır çünkü.
  Çanakkale’de gösterilen direnç; asker veya sivil, şehit düşen her bireyin bedenlerinin şehit, ruhlarının gazi olma durumudur.
  Çanakkale’de savaşan bir İngiliz subay “14-15-16 yaşlarında, ölü askerler vardı ve inanın ölülerin, yüzleri gülüyordu. Kaybedeceğimizi ilk kez, o gün hissettik” diyor, Çanakkale Zaferinin özeti, “Ölüme gülerek gitmenin” en somut delilidir bence.
  Bu yüzden ben; “Ne Çanakkale’den geçilir, ne de ÇANAKKALE GEÇİLMEZ dedirtenlerin ilkelerinden” diyorum.
  Çanakkale’de toprağa düşen her can; gözlerimize düşen yaş,  yüreklerimize düşen acı, düşüncelerimizde filizlenen vatan sevgisi ve bu vatan için gözünü kırpmadan canını veren şehitlerin torunu olmanın şeref madalyasıdır.
  Bir şehidin torunu olarak ben, o duyguyu en yoğun yaşayanlardan biriyim. Benim dedem, adını bile bilmediğim bir savaşta şehit olmuş ve yerini bile bilediğim bir mezarda yatıyor.
  Bildiğim tek şey, vatanseverliğini şehit olarak kanıtlayan dedemin nasıl şehit düştüğü. İlginizi çekeceğini düşünerek, dedemin şehit olduğu anı, rahmetli amcamın anlattıklarının ışığında anlatmak istiyorum. Ona da dedemle birlikte savaşıp gazi olan bir yakını Gazi Dede anlatmış. 
  Atatürk ile aynı cephede savaşan Gazi Dede’nin, amcama anlattıklarını şöyle özetleyebilirim:
 -Düşman çok kalabalıktı. Biz, düşmana göre yok denecek kadar azdık. Ölü sayısı o kadar çoktu ki, basacak toprak bulmakta bile zorlanıyorduk. Savaş sırasında, Ahmet’in (dedemin) böğrüne bir ağrı saplandı ve yere düştü. Biz yaralandı sandık ama ağrı içeriden geliyordu. Kemal Paşa, onu çadıra yatırıp yanına tabip göndermelerini söyledi. Biraz sonra, bir baktık ki Ahmet yanımızda kurşun atıyor. Kemal Paşa ona “Ahmet, tabip geldi mi?” diye sordu. O, “Yok paşam, ben zaten öleceğim. Birkaç kurşun daha atıp öyle ölmek istedim” dedi ve birkaç dakika sonra şehit oldu.
  Bir yanda, asker bile olmayan bir sivilin adını bilen orduların başkomutanı Mustafa Kemal, diğer yanda tabip gelse canını büyük olasılıkla kurtaracağını bile bile ölüme giden dedem ve dedem gibiler.
  Dosta, düşmana “Çanakkale Geçilmez” dedirten güç bu güçtür işte. 
  Dedemin, hangi savaşta şehit düştüğünü; ne Gazi Dede, ne amcam, ne de ben biliyoruz. Gazi Dede, “Düşman çok kalabalıktı. Biz, düşmana göre yok denecek kadar azdık. Ölü sayısı o kadar çoktu ki, basacak toprak bulmakta bile zorlanıyorduk” dediğine göre o savaş, Çanakkale Savaşları veya Büyük Taarruz olsa gerek.
  Keşke, 100 yıl önce birileri, Çanakkale’den geçmek isteyen kan emicilere “Karşınızda vatanı için canından vazgeçmeye hazır binlerce vatansever ve başlarında Mustafa Kemal gibi bir komutan varken Çanakkale geçilmez” deseydi de o kadar can yok olmasaydı. 
  Keşke, Çanakkale’den geçmeyi başaramayan sülükler, ülkemizi işgal etmeden önce “Çanakkale’yi geçilmez kılan gücün, Anadolu’da çığ gibi büyüyeceğini ve sonları olacağını” anlayabilseydi de binlerce insan ölmeseydi.
  Çanakkale o zaman geçilmedi. Yıllar geçse bile asla geçilemez.  
  “Çanakkale Geçilemez” söylemi, aynı zamanda “Hiçbir güç, bu ülkeyi işgal edemez” ve “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” söylemidir çünkü.
  Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere “Çanakkale Geçilemez” dedirten şehitlerimiz ve gazilerimiz, o gün “O anı yaşayanların düşüncelerinde bir mum olan vatan sevgisinin, gelecek nesillerin düşüncelerinde bir güneş olmasını” sağladılar.
    Bu yüzden ben, bir kez daha “Ne Çanakkale’den geçilir, ne de ÇANAKKALE GEÇİLMEZ dedirtenlerin ilkelerinden” diyorum. 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA