14 Mart 2026 Cumartesi

11:40   BAŞKAN SEÇER TALIMATı VERDI: MERSIN’DE 115 BIN NOKTADA 7/24 İLAÇLAMA MESAISI!   01:01   MERSIN’DE "ALGı OPERASYONU"NA BAŞKAN SEÇER’DEN SERT YANıT: "AILEMLE AYNı KAZANDAN YEMEK YIYORUM!"   01:01   MERSIN’DE ‘GÖNÜL SOFRASı’ MEZITLI’DE KURULDU: BAŞKAN SEÇER KADıN EMEĞINE VURGU YAPTı!   19:01   "35 YıL SONRA GELEN ACı İTIRAF: ’O MANŞET SAVAŞ YÜZÜNDEN ÇÖPE GITTI!’"   16:40   MERSIN’DE RAMAZAN BEREKETI: ÇAĞDAŞKENT İFTARıNDA BINLER AYNı SOFRADA BULUŞTU!   16:37   CHP’LI TRAKYA BELEDIYE BAŞKANLARı TOPLANTıSı...ÇANAKKALE BELEDIYE BAŞKANı MUHARREM ERKEK: "ASLA VE ASLA BIR MILIM DAHI GERI ADıM ATMAYACAĞıZ"   16:34   GÜVENPARK KATLIAMı’NıN 10. YıLı... MANSUR YAVAŞ: "ŞEHIT OLAN VATANDAŞLARıMıZı RAHMETLE ANıYORUM"   16:33   ÜNLÜ TARIHÇI İLBER ORTAYLı HAYATıNı KAYBETTI   15:39   ÖMER GÜNEL GÖZALTıNA ALıNDı... ALI MAHIR BAŞARıR: "ÖMER GÜNEL’IN SIYASI BIR OPERASYONUN HEDEFI OLDUĞU APAÇıK ORTADADıR"   15:37   CHP’DEN DOĞU AKDENIZ YEREL MEDYA BULUŞMASı… CHP’LI BULUT: “TRT SAVCıLıĞA SOYUNDU”   15:36   GÖZALTıNA ALıNAN KUŞADASı BELEDIYE BAŞKANı GÜNEL’DEN AÇıKLAMA... "MÜCADELEM SADECE HAKSıZLıĞA KARŞı DEĞIL, KÖTÜLÜĞE VE KÖTÜYE KARŞı DA OLACAK"   15:36   MSB: İRAN’DAN ATEŞLENIP TÜRK HAVA SAHASıNA GIREN BIR BALISTIK MÜHIMMAT NATO HAVA VE FÜZE SAVUNMA UNSURLARı TARAFıNDAN ETKISIZ HALE GETIRILDI   14:23   CHP’LI ESKI İL BAŞKANLARıNDAN BAŞKAN SEÇER’E DESTEK ZIYARETI   13:35   ÖZGÜR ÖZEL, SOSYALIST ENTERNASYONAL PREZIDYUM TOPLANTıSı’NA KATıLDı: "BU BASKı REJIMI ALTıNDA IKTIDARA DOĞRU YÜRÜMEYE ÇALıŞıYORUZ"   22:30   MERSIN’DE GÖNÜL SOFRASı TOROSLAR’DA KURULDU: BAŞKAN SEÇER’DEN ’BIRLIK’ MESAJı!   21:58   MERSIN’DE ADıYAMAN RÜZGARı: BALYANLıLAR BAŞKAN VAHAP SEÇER’I ÇIÇEKLERLE KARŞıLADı   16:17   AYŞEGÜL DOĞAN: "BAYRAM ARIFESINDE YA DA SONRASıNDA DEM PARTI İMRALı HEYETI TEKRAR ADADA SAYıN ÖCALAN’LA BIR GÖRÜŞME YAPABILIR"   16:16   AYLIN NAZLıAKA: "YETKILILERI DERHAL HAREKETE GEÇMEYE, ROJIN KABAIŞ’IN AILESININ GÜVENLIĞINI SAĞLAMAYA ÇAĞıRıYORUZ"   16:15   İBB DAVASı’NDA DÖRDÜNCÜ GÜN… MAHKEME BAŞKANı VE GAZETECILER ARASıNDA GERILIM SONRASı DURUŞMAYA 16 MART PAZARTESI GÜNÜNE KADAR ARA VERILDI   15:56   GÖKHAN GÜNAYDıN: "23 YıL SONRA AKP’NIN GELDIĞI NOKTA TÜRKIYE AÇıSıNDAN BIR MILLI GÜVENLIK SORUNUDUR"  
 
     
 
 
image

Okunma : 1798  Tarih : 19.05.2021  E-Mail : bilgi@mersinerji.com

 
Salim DOĞAN

19 Mayıs

 

19 MAYIS

        

            19 Mayıs kavramı gün itibari ile yeni bir boyut, yeni bir anlam, yeni bir ivme kazanmıştır. Bu nedenle her geçen gün daha da bilinçli bir şekilde 19 Mayıs’ın anlamı tartışılmakta özelliklede genç beyinler 19 Mayıs’ı anlam bakımından irdelemektedir. Çünkü eğitilmiş insanların bu tarihsel olaya bakışı ile mürit ve kul haline getirilmiş beyni işgal altındaki yurttaşlarımızın bakış açıları üzerinde durmak gerekmektedir şeklindedir.

            Bilimin ve teknolojinin gelişmesi, toplumların yeni icatlar yapması ve bunu da askeri anlamda kullanmaları batı ülkelerinde bir güç yükselmesine neden olmuştur. Türkiye toprakları üzerinde emelleri olan bu emperyalist batı güçleri Türkiye topraklarını işgal etme konusunda şanslarını bir daha denemek istemişlerdir. Bu amaçla Osmanlının başkenti olan İstanbul ve Marmara Denizi emperyalist işgal güçlerinin zırhlı savaş gemilerinin barınağı haline getirilmişti. Saray bu durum karşısında kendisini ve ailesini düşünmekte ve bu emperyalist güçlerin her türlü taleplerini yerine getirmeye çalışmaktadır.

            Türk ulusu kızılca günlerde hiç kimseden emir almadan, hiç kimsenin etkisi altında olmadan ve haberdar olmadan kendiliğinden ve yurdunun her bir yerinde sinsin ateşini yakar ve bu ateşlerin çevresinde toplanarak kurtuluşunu gerçekleştirir. Karadeniz bölgesinde bir kısım yurttaşın yurdun diğer bölgelerinde olduğu gibi emperyalist işgal güçlerine karşı başlattıkları çete hareketlerine karşı bastırmak amacıyla saray Mustafa Kemal Atatürk’ü görevlendirmiştir. Emperyalist işgal ordularının gemileri arasından geçerken Mustafa Kemal Atatürk “Geldikleri gibi gideceklerdir.” Sözü aslında Samsuna doğru yapılan yolculuğun sonucunun nereye varacağını da göstermekteydi.

            19 Mayıs Emperyalist işgal güçlerine ve yerli iş birlikçilere karşı verilmiş olan bir halk hareketinin, bir ulusal direnişin yolunu açmıştı. Bu bakımdan son derece önemlidir. Bu ulusal direniş aynı zamanda dünyanın dört bir yanında Emperyalizmin ezdiği, sömürdüğü halklarında kurtuluş mücadelelerinde örnek oluşturmuştur. Cephelerde verdikleri savaşlarda göğüslerine Mustafa Kemalin resimlerini takarak ondan güç almışlar yalnız olmadıklarını anlamışlardır.

            19 Mayıs aslında bir başkaldırı hareketidir. Bir uyanışın bir direnişin silkinmenin ve bir milletin kendi yurdunu geleceğini kurtarma hareketidir. 19 Mayıs Türk ulusunun egemenliğinin, tam bağımsızlığının, laik ve demokratik bir devlet olmanın yolunun açıldığı gündür. 19 Mayıs bir devrin kapanıp yeni bir devrin açıldığı gündür. 19 Mayıs kulluktan yurttaş olmanın başladığı gündür. 19 Mayıs  “Biz ilhamımızı gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz.." K. Atatürk ( 1 Kasım 1937) diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün akıl ve bilimin hakim olduğu bir zihniyetin yaşam biçimi olarak uygulama alanı bulduğu gündür.

            19 Mayıs 1919 başlayan bu Türkiye hareketi zaman zaman iç ve dış güçlerin iş birliği ile kesintiye uğratılmak, cumhuriyet devrimlerinin önünü kesmek amacıyla çeşitli girişimlerde bulunulmuş olsa da Türk ulusu oynanmakta olan olayların farkına vardığında yeniden ivme kazanarak yoluna devam edecektir. Bu günün gençliğinin sorgulayan tutumuyla 19 Mayıs yeni bir boyut kazanacak durağanlıktan devingenliğe doğru bir ivme kazanacaktır. İşte o nedenledir ki Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti gençliğe emanet etmiştir. Ancak işgal altına alınmış milletler milli bayramlarını kutlayamazlar. Bu yurt topraklarında bu günlerde“ Keşke yunan galip gelseydi” diyen zihniyetle “Yaşasın tam bağımsız Türkiye” diyen zihniyetin mücadele ettiği kızılca günlerdir.

            19 Mayıs Atatürk’ü Anma Genlik ve Spor Bayramı yurdumuza yurttaşımıza kutlu olsun.

        

         

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA