3 Mayıs 2024 Cuma

16:48   BAŞKAN ALİ BOLTAÇ, “BU ŞEHİR HAYALET ŞEHİR OLARAK ANILIYOR AMA BİZ BU ŞEHRİ HAYAL EDİLECEK BİR ŞEHRE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”   15:54   GÜLCAN KIŞ: "MERSİN, SÖZ VERİLİP BİTİRİLEMEYEN PROJELERİN MERKEZİ HALİNE GETİRİLMİŞTİR"   15:21   NUMAN KURTULMUŞ, YENİ ANAYASA İÇİN SAADET - GELECEK GRUBUNU ZİYARET ETTİ   15:02   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANLARI, YARIN CHP LİDERİ ÖZEL İLE GÖRÜŞECEK   14:27   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ EMEKÇİLERLE KOL KOLA YÜRÜDÜ   14:23   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH ÖZYİĞİT, 1 MAYIS’TA İŞÇİLERLEYAN YANA YÜRÜDÜ   14:19   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARI SARIYILDIZ VE ARSLAN, 1 MAYIS COŞKUSUNA ORTAK OLDU   14:07   ÖĞRETMEN ADAYLARI ATAMA BEKLİYOR... EĞİTİM-İŞ GENEL BAŞKANI ÖZBAY: "1 MİLYONA YAKIN ÖĞRETMEN ADAYI VAR. PLANLAMA YAPILMAZSA SORUNLAR GİDEREK ARTACAK"   12:40   İLİÇ`TE MADENİN YAŞAMLARI DEĞİŞTİRDİĞİ KÖYLER... "KİMİLERİ PARA KAZANIYOR, KİMİLERİ ÖLÜYOR"   11:52   TAKSİM`E ÇELENK BIRAKMALARINA İZİN VERİLMEYEN EMNİYET TEŞKİLATI SENDİKASI: "EMNİYET ÇALIŞANLARI DA EMEKÇİDİR"   10:54   TÜİK 2023 YILI KIRMIZI ET ÜRETİM İSTATİSTİKLERİNİ AÇIKLADI... ET ÜRETİMİ YÜZDE 8,8 ARTARAK 2 MİLYON 384 BİN 47 TON OLARAK TAHMİN EDİLDİ   10:46   KADİRLİLİ EMEKLİ: "10 BİN LİRA MAAŞLA 20 BİN LİRAYA NASIL KURBAN ALACAĞIZ? SÜRÜNÜYORUZ"   10:38   TÜİK: ÇİĞ SÜT ÜRETİMİ 2023 YILINDA YÜZDE 0,4 AZALARAK 21 MİLYON 481 BİN 567 TON OLDU   10:04   ÖMER FETHİ GÜRER, `TAVUKTA İHRACAT SINIRLAMASI`NI DEĞERLENDİRDİ: "ANLIK UYGULAMALARLA SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ"   09:58   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN TARSUS`A SAĞLIKLI YAŞAM DANIŞMA MERKEZİ   09:34   TÜRKER ATEŞ: VATANDAŞ, VERGİSİNİ DE BORÇLANARAK ÖDÜYOR. KARTLA DEVLETE YAPILAN ÖDEMELER ÜÇE KATLANDI   09:24   VAHAP SEÇER, 1 MAYIS`TA İŞÇİLERLE YÜRÜDÜ: “BİZİM İKTİDARIMIZDA EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZ BAYRAMI İSTEDİĞİ YERDE KUTLAYACAK”   19:11   YASAKLAR İSTİKLAL CADDESİ`Nİ DE BOMBOŞ BIRAKTI   18:26   POLİS YİNE "SÜPÜR" TALİMATI VERDİ, GÖRÜNTÜ ALAN GAZETECİLER KALKANLARLA ENGELLENDİ   17:55   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE PARTİSİNİN ÖNCEKİ GENEL BAŞKANLARINI ARADI  
 
     
 
 
image

Okunma : 385  Tarih : 25.11.2021  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Öğretmenler Gününün Düşündürdükleri

  ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
  Her yıl olduğu gibi bu yıl da ülke genelinde; beylik sözlerin havalarda uçuştuğu törenler yapıldı. Bakanlar, valiler, kaymakamlar, milli eğitim müdürleri konuştu. Şiirler okundu. Marşlar söylendi. Bir sürü etkinlik yapıldı yani.
  Ancak, gelecek yıllarda; eğitimle ve öğretmenlerle ilgili nelerin yapılacağı konusunda dişe dokunan bir şey, söylenmedi bence.
  Eğitim sistemimiz başta olmak üzere eğitimle ilgili o kadar çok sorun bulunmasına karşın söylenmedi.
  Bir eğitimci olarak, toplumun her kesiminden eğitim-öğretim konusunda; eleştiri, özeleştiri ve önerilerin havada uçuşmasını saf saf beklediğim halde uçuşmadı.
  İktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve eğitimcilerin üyesi olduğu sendikalarla, daha birçok kurum ve kişiyle ortak bir noktada buluşulamadığı gibi her kafadan doyurucu bir ses de çıkmadı.
  Bir toplumun en önemli sorunlarından biri olan eğitim ve o sorunun çözülmesi için cehaletle savaşan bir ordunun komutanları konumundaki öğretmenlerin önemi yukarıda özetlediğim gibiymiş yani.
  Gönlüm isterdi ki, her siyasi parti; yürürlükteki eğitim sisteminin artılarını ve eksilerini ortaya koyduktan sonra, var olan eksileri artıya çevirebilmek için yaptıkları çalışmaları ve önerileri ayrıntılı olarak anlatsın.
  Gönlüm isterdi ki, birileri çıkıp; “Öğretmenlerin, cehaletle savaşabilmesi için hem ekonomik olarak rahat, hem bedensel, hem de ruhsal açıdan sağlıklı olması gerektiğini” söylesin.
  Gönül isterdi ki, en azından bir sendikanın yetkilisi çıksın ve “Evet arkadaşlar, öğretmenlere verilen ücret de değer de hak edilenin çok altında ancak içimizde her şeyi özel derse bağlayarak, öğrencilerinin sırtından köşe dönen meslektaşlarımız var. Görevini yaparken işi savsaklayan meslektaşlarımız da var. Bu nedenle biz; bir yandan hak ettiğimiz ekonomik ve demokratik haklarımızın tanınmasını isterken diğer taraftan bu tür meslektaşlarımızla, aynı çatı altında çalışmak istemiyoruz” desin.
  Bu yıl da olmadı, olamadı. İnşallah seneye olur.
  Biliyorsunuz ki; yıllara damgasını vuran önemli şahsiyetler, her zaman öğretmenlere saygılı olmuşlar, öğretmenlere güvenmişler ve öğretmenleri yücelten sözler söylemişlerdir.
  İşte aklıma gelen sözlerden bir kaçı:
  Sokrat:
  -Tanrı, kulları arasına insan olarak gelseydi, öğretmen olarak gelirdi.
  Hz. Muhammed:
  -İlim Çin'de de olsa öğrenin.
  Hazreti Ali:
  -Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.
  Fatih Sultan Mehmet:
  -O öğretmendir, kızması gerekirse padişah olan bana bile kızabilir.(Bahsettiği öğretmen, kendisinin ve çocuklarının ders aldığı Ak Şemseddin)
  Mustafa Kemal Atatürk:
  -Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseriniz olacaktır, demişler.
  Cumhuriyet'in ilk dönemlerindeki Milli Eğitim Bakanlarımızdan biri, 25 yaşlarında bir gençti.
  Günümüzde; 25 yaşındaki bir gencin Milli Eğitim Bakanı olması bir yana, 25 yaşında işsiz bıraktığımız gençlerimizi,  doğru-dürüst bir sınavdan bile geçiremiyoruz.
  Hepinizin, birkaç yıl önce yaşanan KPSS VE ÖSS sınavlarında yaşananları anımsadığınızı sanıyorum.
  Daha önce pek çok köşe yazımda değindiğim gibi yıllardır, çok yıllı eğitim sistemini savunurum. 
  Ülkemiz için en geçerli eğitim sistemi “6+3+3” olduğu halde “4+4+4” sistemi uygulanmakta.
   Bu sistemin en büyük sakıncası, birkaç yıl sonra, Matematik bilmeyen bir nesille karşı karşıya kalabileceğimiz gerçeğidir.
  Çünkü 5 yıllık ilkokul sürecinde, öğrencilerin somut kavramlardan sonra soyut kavramları algılamaya başlaması, üçüncü sınıfın ikinci döneminde başlayıp dördüncü sınıf eğitimi boyunca sürüyordu. Öğrencilerin aksayan yönlerini, sınıf öğretmenleri diğer derslerden çaldıkları zamanlarla telafi etmeye çalıştıkları için öğrencilerin eksikleri tamamlanabiliyordu.
  Şimdiki sistemde Matematik derslerine; beşinci sınıftan başlayarak branş öğretmenleri girmeye başladılar. Her derse ayrı branş öğretmeni girdiği için öğrencilerin eksiklerinin tamamlanması olanaksız oluyor.
  Bu durumda öğrenciler; ya alabildiği temelle yetinmek zorunda, ya özel ders almak ya da özel ders merkezlerinden destek almak zorunda kalacaklar.
  Bunu önlemenin yolarından biri, yeni bir düzenlemeyle üniversitelerde İlkokullar için de Matematik öğretmeni yetiştiren bölümler açılması sağlanması.
  TEOG kaldırılınca ve Üniversiteye Yerleştirme Sınavı için yeni öneriler gelince, bunların sağlanacağını düşünmüştüm ama “Dağ, fare doğurdu”
  Dilerim ki; 4+4+4 Eğitim Sistemi ile ilgili yasanın geçtiği gibi hızlı bir düzenleme yerine enine boyuna tartışılarak yeni bir sistem oluştururuz.
  Bu konuda eğitimcilerin, konuyu uzun uzun tartışması sağlanmadan bir düzenleme yapılmasını hiç ama hiç istemiyorum. Yoksa yaklaşık 40 yıldır deneme tahtasına çevirdiğimiz çocuklarımıza yazık olacak.
  Toplumlar, öğretmenlerine verdikleri değer oranında gelişebiliyorsa biz de bu konuda öğretmenlerimizin, deneyimleri sonucunda kazandıkları bilgi birikimlerine önem ve değer vermeliyiz.
  Bu sağlansa da sağlanmasa da biz, daha çok Öğretmenler Günü kutlarız.  
  Her şeye karşın; yaşamını yitiren eğitimcilerimiz başta olmak üzere öğretmen olsun veya olmasın birine bir şeyler öğretme başarısını gösteren herkesin Öğretmenler Günü bir kez daha kutlu olsun.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA