6 Haziran 2024 Perşembe

17:02   TÜRK ECZACıLARı BIRLIĞI VE 56 BÖLGE ECZACı ODASı BIR ARAYA GELDI...   15:53   LGBTİ+ AILELERINDEN CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`A AÇıK MEKTUP   14:53   ALI MAHIR BAŞARıR`DAN İKTIDARA ÇAĞRı   14:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ`NDE HEM ÇOCUKLARA HEM DE YAŞ ALMıŞLARA ÖZEL ETKINLIK DÜZENLEDI   14:12   DEM PARTI`LILER, TBMM`DEN İÇIŞLERI BAKANLıĞı`NA YÜRÜDÜ   12:12   DEM PARTI`DEN ERKEN SEÇIM ÇAĞRıSı...    11:47   MEZITLI BELEDIYESI`NDEN DERE TEMIZLIĞI   11:12   ÖSYM`DEN YKS ADAYLARıNA UYARıLAR...   10:19   MERSIN`DE “ÇOCUK FUTBOL ŞENLIĞI” BAŞLADı   10:01   TCDD TAŞıMACıLıK A.Ş, AFGANISTAN`A INSANI YARDıM MALZEMELERININ NAKLIYESINI YAPACAK   09:24   MALATYA`DA 6 ŞUBAT DEPREMLERINDE YıKıLAN KıRÇUVAL OTELI DAVASı YARıN BAŞLıYOR... MILLI SPORCUNUN ANNESI ZELIHA AĞıRBAŞ: "AILELER OLARAK BIR AN ÖNCE ADALETIN SAĞLANMASıNı ISTIYORUZ"   09:24   YERLIKAYA`DAN FETÖ OPERASYONU AÇıKLAMASı: "17 ILDE DÜZENLENEN `KıSKAÇ-19` OPERASYONLARıNDA 72 ŞÜPHELI YAKALANDı"   01:49   DıŞIŞLERI TEŞKILATıNı GÜÇLENDIRME VAKFı KURULUŞUNU ÖNGÖREN KANUN RESMI GAZETE`DE YAYıMLANDı   01:10   BASıN KARTı YÖNETMELIĞINDE DEĞIŞIKLIK YAPıLMASıNA DAIR YÖNETMELIK RESMI GAZETE`DE YAYıMLANDı   01:05   TBMM GENEL KURULU... HULUSI AKAR: EMEKLI ASTSUBAY, KıDEMLI BAŞÇAVUŞLAR, BINBAŞıLARıN ÖZLÜK HAKLARıNıN IYILEŞTIRILMESI MÜMKÜN OLAMADı   23:09   HÜSEYIN BAŞ`TAN AKP`YE KAYYUM TEPKISI: "DÜNYA KAMUOYUNDA TÜRKIYE`YE HUKUKSUZ BIR DEVLET GÖZÜYLE BAKıLıYOR"   22:12   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: YARGıNıN HAKKARI KARARı KIMSEYI RAHATSıZ ETMESIN   21:30   TÜRKAN ELÇI: TAHIR ELÇI CINAYETI BU ÜLKEDEKI FAILI MEÇHUL CINAYETLERIN VESIKASıDıR   19:53   CHP`NIN ENFLASYONUN NEDEN OLDUĞU SORUNLARıN ARAŞTıRıLMASı ÖNERISI TBMM`DE AKP VE MHP OYLARıYLA REDDEDILDI   19:48   ÖZGÜR ÖZEL, AYM BAŞKANı ÖZKAYA`Yı ZIYARET ETTI: “PARTI OLARAK AYM`NIN ÜZERINE TITIZLENIYORUZ. AYM`YI HIÇE SAYAN KIM OLURSA KARŞıSıNDA BIZLERI BULACAKTıR”  
 
     
   

MERKEZ BANKASI KARARIYLA TİCARİ KREDİLERDE YÜZDE 30`U AŞAN FAİZ UYGULAMASI ZORLAŞTIRILDI


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "yabancı para yükümlülükler için Türk lirası cinsinden menkul kıymet tesisinde" kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama getirdi. Buna göre, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak. Faizi yüzde 22,85`i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38`i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90`ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. Düzenleme ile ticari kredilerde yüzde 30`u aşan faiz uygulaması da zorlaştırılmış oldu.

 

Tarih : 20 Ağustos 2022 Cumartesi 12:26   Okunma : 434

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "yabancı para yükümlülükler için Türk lirası cinsinden menkul kıymet tesisinde" kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama getirdi. Buna göre, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak. Faizi yüzde 22,85`i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38`i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90`ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. Düzenleme ile ticari kredilerde yüzde 30`u aşan faiz uygulaması da zorlaştırılmış oldu.

Merkez Bankası`nın, "yabancı para yükümlülükler için Türk lirası cinsinden menkul kıymet tesisinde" kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama kararı Resmi Gazete`de yayınlandı. Karara ilişkin Merkez Bankası`ndan yapılan açıklama şöyle:

"ZORUNLU KARŞILIK OLARANLARI VE DİSPONİLİTE UYGULAMALARI MERKEZ BANKASI`NIN TEMEL GÖREV VE YETKİLERİ ARASINDADIR"

"Bankaların ve diğer mali kuruluşların bilanço içi veya bilanço dışı uygun görülen kalemlerini esas alan zorunlu karşılık ve umumi disponibilite (hazır para ve kasada nakit bulundurma) uygulamaları, 1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu`nun 4`üncü maddesinde belirtilen Merkez Bankası`nın temel görev ve yetkileri arasındadır.

Merkez Bankası finansal istikrarın desteklenmesi ve parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi amacıyla hem varlık hem de yükümlülük kalemleri üzerinden zorunlu karşılık ve menkul kıymet tesisi uygulamaları ile makro ihtiyati araç setini güçlendirmektedir.

Para Politikası Kurulu 26 Mayıs 2022 tarihli duyurusunda değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite adımlarının devreye alınacağını kamuoyu ile paylaşmıştır. Bu kapsamda 10 Haziran 2022 tarihinde yayımlanan 2022/20 sayılı Tebliğ ile yabancı para mevduat/katılım fonu yükümlülükleri üzerinden Türk lirası cinsinden menkul kıymet tesisi uygulaması başlatılmıştır. Bu düzenleme kapsamında bankalar, Türk lirası mevduat/katılma hesaplarına dönüşüm hedeflerine göre belirlenen oranlarda menkul kıymet tesis etmektedir. İlk tesis 29 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşmiştir.

Para Politikası Kurulu 18 Ağustos 2022 tarihli duyurusunda kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının yakından takip edildiğini, son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığını belirtmiştir. Bu çerçevede Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini desteklemek üzere, makroihtiyati politika setinin daha da güçlendirileceğini, değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımlarının da kullanılmaya devam edileceğini kamuoyu ile paylaşmıştır.

ZORUNLU KARŞILIK ORANLARI YENİDEN BELİRLENDİ

Yapılan değerlendirmeler neticesinde, 23 Nisan 2022 tarihli duyuruda belirtilen zorunlu karşılığa tabi krediler için, yüzde 20 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık tesisinin, uygulamanın etkinliğinin arttırılması amacıyla bankalar için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi ile ikâme edilmesi, 30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 29 Temmuz 2022 tarihine göre yüzde 10 kredi büyüme oranını aşan kredi tutarı kadar menkul kıymetin bir yıl boyunca tesis edilmesi, hariç tutulan kredi türlerinin harcama mukabili kullandırılmaması halinde menkul kıymet tesisine tabi olması kararlaştırılmıştır.

Ayrıca, tebliğ yayını tarihinden itibaren 2022 yıl sonuna kadar kullandırılacak ticari nitelikteki kredilerde Merkez Bankası tarafından yayınlanan yıllık bileşik referans oranın 1,4 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredi tutarının yüzde 20`si, 1,8 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredi tutarının yüzde 90`ı nispetinde menkul kıymet tesis edilmesine karar verilmiştir."

Böylece getirilen düzenleme ile ticari kredilerde yüzde 30`u aşan faiz uygulaması da zorlaştırılmış oldu.   

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA