1 Mayıs 2024 Çarşamba

01:38   CHP`Lİ YAVUZYILMAZ, İLİÇ`TE BAŞKA BİR MADEN ŞİRKETİNİN DE LİÇ YIĞDIĞINI AÇIKLADI   01:12   ÖZGÜR ÖZEL, STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARIYLA TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   22:09   KILIÇDAROĞLU`NDAN 1 MAYIS`TA TAKSİM ÇAĞRISI: "EMEKÇİLERİN PARTİMİZ İLE BERABER OMUZ OMUZA TAKSİM`DE OLMALARINI DİLİYORUM"   21:48   ÖZGÜR ÖZEL, FİLİSTİN ÖĞRENCİLER BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİYLE TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   21:36   GÜLCAN KIŞ: "ULUSAL ÇIKARLARIMIZA UYGUN, YERLİ VE GERÇEKÇİ BİR ENERJİ POLİTİKASINA İHTİYACIMIZ VAR"   21:08   GAZETECİLER, 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE PROPAGANDAYA KARŞI HAKİKATİ KONUŞACAK   20:33   ERDOĞAN`DAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI: "MÜSAADE EDİLENLER DIŞINDA BİR ALANDA MİTİNG DÜZENLEMEK İYİ NİYETLİ DEĞİLDİR"   20:10   CHP`Lİ ADIGÜZEL`DEN AKP`YE SAĞLIK SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ: "HÜKÜMET, BİRİKEN SORUNLARI SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÜKLEMEKTEDİR"   20:02   TBMM İLİÇ KOMİSYONU, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI`NI DİNLEDİ... "İLİÇ YIĞININDA KAYMALAR 3 AY ÖNCESİNDEN TESPİT EDİLDİ"   19:49   CHP`NİN, "ÜNİVERSİTELERDE YAŞANAN ANTİDEMOKRATİK YÖNETİM SÜREÇLERİNİN ETKİLERİ ARAŞTIRILSIN" ÖNERİSİ TBMM`DE REDDEDİLDİ   19:25   DEM PARTİ`Lİ ÇİFTYÜREK: "2024`ÜN 4 AYINDA 425 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ. TERÖR MÜ ARIYORSUNUZ; BUYRUN SİZE SOSYAL TERÖR"   18:28   ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİ 2 MAYIS`TA AKP GENEL MERKEZİ`NDE GERÇEKLEŞECEK   18:13   TBMM GENEL KURULU`NDA AKP VE CHP MİLLETVEKİLERİ ARASINDA "İBB ÇUKURU" TARTIŞMASI... MURAT EMİR: "TABİİ Kİ GEREĞİNİ YAPACAĞIZ AMA BUNDAN SİYASET ÜRETELİM DİYORSANIZ BAŞKA KAPIYA"   17:50   GÜLÜSTAN KOÇYİĞİT: "YARIN İSTANBUL`DA KİMİN BURNU KANASA BUNUN SORUMLUSU TAKSİM`İ YASAKLAYAN HÜKÜMETTİR, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI`DIR"   17:34   CANDAN YÜCEER`DEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI   17:32   KEÇİÖREN AİLE TERAPİ MERKEZİ`NDE ``GİZLİ`` GİRİŞ... BAŞKAN ÖZARSLAN: "ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER VE TURGUT ALTINOK TARAFINDAN KULLANILMIŞ"   17:07   SOSYAL MEDYADA “HER YER TAKSİM HER YER 1 MAYIS” ETİKETİYLE KAMPANYA BAŞLATILDI   16:45   SİNAN ATEŞ CİNAYETİ... 17 KİŞİ HAKKINDAKİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR   16:39   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARDAN ORTAK “1 MAYIS” MESAJI   16:33   EDANUR GEZER`İN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ İMAMOĞLU`NDAN İLK AÇIKLAMA: “SORUMLULARI CEZASIZ BIRAKMAYACAĞIZ. BU OLAYIN SİYASİ İSTİSMAR MALZEMESİ HALİNE GETİRİLMESİNİ DE UTANARAK İZLİYORUZ”  
 
     
   

Sivil Toplum Torbaya Sığmaz


Mersin Kent Konseyi’nin çağrısıyla 21 sivil toplum örgütü, meslek odası, dernek ve sendika, bir araya gelerek derneklere kayyum atanmasına olanak veren yasa tasarısına karşı ortak bildiri yayınladı.

 

Tarih : 25 Aralık 2020 Cuma 21:31   Okunma : 1149

Mersin Kent Konseyi’nin çağrısıyla  21  sivil toplum örgütü, meslek odası, dernek ve sendika, bir araya gelerek derneklere kayyum atanmasına olanak veren yasa tasarısına karşı ortak bildiri yayınladı.

Mersin Kent Konseyi, Mezitli Kent Konseyi, Yenişehir Kent Konseyi, Tarsus Kent Konseyi, TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konsfederasyonu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Mersin Şubesi, Mersin Kültür Ve Araştırma Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Mersin Tabip Odası, Türkiye Sakatlar Derneği Mersin Şubesi, Mersin Sanayici Ve İş İnsanları Derneği, Ka-Der Mersin Şubesi, Türk Kadınlar Birliği Mersin Şubesi, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, Yeniden Sosyoloji Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Mersin Lions Kulübü, Anka Üreten Kadın Derneği, Çamlıbel Lions Kulübü, Günebakan Kadın Derneği’nin imza koyduğu bildiri şöyle:

TBMM bütçe görüşmeleri sonrasında mecliste görüşmelerine başlanan yasa önerisinin ismi; “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yasa”. İlk bakışta çok anlamlı ve hepimizin kabul edebileceği bir madde gibi görünmektedir.

Gerekçede ise açıkça bu yasa teklifinin “Yardım Toplama Kanunu ve Dernekler Yasası’nda değişiklik yapılarak, denetimlerin artırılması ve idari yaptırımların daha etkili uygulanmasına yönelik hükümler düzenlemek” amacı ile kaleme alındığı belirtiliyor.43 maddeden oluşan bu teklifin 7. Maddesinden başlanarak ‘Dernekler Yasası ve Yardım Toplama Kanunu’na ek yaptırımlar getiriliyor.

Üye aidatları ile ayakta duran derneklerin suç örgütlerini besleyecek kadar ne finansmanı ne de niyeti vardır. Bu yasa teklifi ile asıl amacın, “mal varlığını dondurma” ile sınırlı olmayıp keyfi bir biçimde dernek yönetimlerini görevden alarak ya da idare eliyle faaliyetlerine son vererek çalışamaz hale getirme girişimi olduğundan kuşkulanmaktayız.

Yapılmak istenen nedir? İfade ve örgütlenme özgürlüğü önüne konulan engellere bir yenisi ekleniyor. Olağanüstü halin fiilen sürdüğü ülkemizde, bu kez de yasalar üzerinden yeni yaptırımlarla korku duvarı pekiştiriliyor.

Bu değişiklik Anayasa’nın; 33.(Dernek Kurma Özgürlüğü), 13. (Temel Haklar ve Özgürlüklerin, Demokratik Toplum Düzenine ve Ölçülülük İlkesine Aykırı Olamayacağı), 17 (Kişi Dokunulmazlığı), 35. (Mülkiyet Hakkı), 36. (Hak Arama Hürriyeti) maddelerine aykırıdır. Ayrıca usulüne uygun kabul edilen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ‘Adil Yargılanma Hakkı’ (6. Madde) ve 1 No’lu Protokole de(Mülkiyet Hakkı)uygun değildir.

Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilip Meclisimizde görüşmelerine başlanan bu teklif son kertede Cumhurbaşkanlığı veya İçişleri Bakanlığına, istenmeyen STK’ya adeta kayyum atama yetkisi verir durumdadır.

“Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun Teklifi” elbette önemlidir. Ancak yasalarla güvence altına alınan bireysel haklarımıza dokunmamalıdır. Bu nedenle teklif yeniden düzenlenerek uluslararası anlaşmalara ve Anayasaya uygun halde sunulmalıdır.”

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, SİVİL, TOPLUM, TORBAYA, SIĞMAZ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA