17 Aralık 2025 Çarşamba

09:03   “TEDAVININ ÖTESINDE: MERSIN ŞEHIR HASTANESI’NDEN DUYGU YÜKLÜ SINEMA BULUŞMASı”   19:23   MERSIN’DEN AVRUPA’YA GÜÇLÜ SES: “DEMOKRASI BELEDIYELERDE HAYAT BULUYOR”   16:51   “72 GÜNLÜK TUTUKLULUĞUN ARDıNDAN TAHLIYE: HÜSEYIN KOCABıYıK İLK KEZ HAKIM KARŞıSıNDA”   16:40   PFDK, 224 FUTBOLCUYA VE 24 HAKEME BAHIS CEZASı VERDI   16:30   “YENIMAHALLE’DE YENI NESIL PARK: ŞEHIT EMRE ÖZTÜRK’ÜN ADı YAŞATıLıYOR”   16:20   ÇOCUK MECLISI SERTIFIKALARıNı BAŞKAN SEÇER’DEN ALDı   15:42   BIRLEŞIK KAMU-İŞ GENEL BAŞKANı YıLDıRıM: "BIZ BU KRIZIN SEBEBI DEĞILIZ, BEDELINI DE BIZ ÖDEMEYECEĞIZ. 19 ARALıK CUMA GÜNÜ IŞ BıRAKıYORUZ"   15:40   ÖZGÜR ÖZEL VE DURBAY AILESI, MANISA’DA TAZIYELERI KABUL EDIYOR   15:37   TBMM’DE BÜTÇE GÖRÜŞMELERI TAMAMLANDıKTAN SONRA GELECEK HAFTA 11. YARGı PAKETI GÖRÜŞÜLECEK   15:35   TBB BAŞKANVEKILI SEÇER: “DEMOKRASI BIR MIRAS DEĞIL EMEK ISTEYEN CANLı BIR YAPıDıR”   11:50   ÇYDD’DEN TÜRKAN SAYLAN’ıN DOĞUM GÜNÜNDE ZEYTIN İÇIN GÜÇLÜ ÇAĞRı: “BARıŞıN AĞACıNı GELECEĞE TAŞıYALıM”   10:53   MEZITLI’DE DAYANıŞMANıN SOFRASı BÜYÜYOR: AŞEVI 2025’TE 110 BINI AŞKıN SıCAK YEMEĞI KAPıLARA TAŞıDı   09:30   MERSIN’DE ÜCRETSIZ KAYNAK EĞITIMI İSTIHDAMA AÇıLAN KAPı OLDU   17:10   BAŞKAN SEÇER, GÜLŞAH DURBAY’ıN CENAZESINDE: “ACıNıZı PAYLAŞıYORUM”   15:20   “CHP AKDENIZ’DEN MANISA’YA VEFA: SEMIH PALAMUT’TAN BAŞKAN GÜLŞAH DURBAY İÇIN BAŞSAĞLıĞı”   13:52   TOROSLAR’ıN YAYLALARıNDA HIZMET SEFERBERLIĞI: ULAŞıMDA YENI DÖNEM   13:23   MERSIN’DE TUTKUNUN VE KADERIN OPERASı: “LA VIDA BREVE” SAHNEDE!   11:55   MANISA ŞEHZADELER BELEDIYE BAŞKANı GÜLŞAH DURBAY’A SON VEDA: “KALBIMIZDESIN”   10:15   AKDENIZ’DEN DÜNYA SOFRALARıNA: YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATı %44 ARTıŞLA REKORA KOŞTU   09:50   “MERSIN’DE KÜLTÜR POLITIKALARı MASAYA YATıRıLDı: BÜYÜKŞEHIR’DEN GÜÇLÜ DESTEK”  
 
     
   

4.1 milyon emekli için kritik çağrı


Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla emeklilerin zam oranı kesinleşecek. CHP’li Özgür Özel, 4.1 milyon emeklinin asgari ücretin altında maaş aldığını belirterek intibak yasasının çıkarılmasını istedi.

 

Tarih : 4 Ocak 2021 Pazartesi 10:50   Okunma : 917

Aralık ayı enflasyon oranının belli olmasıyla birlikte memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranları da kesinlik kazanacak. Açıklanacak emekli maaşıyla asgari ücretin altında bir ücrete mahkum edilen emekli sayısı da artacak.

Sözcü'de yer alan habere göre; CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “AKP iktidarının ilk yıllarında en düşük işçi emeklisi maaşı, asgari ücretin üzerindeyken, şu an gelinen noktada emeklilerimizin yüzde 49.31'i asgari ücretin altında bir aylık alabilmektedir. Açıklanacak emekli maaşıyla asgari ücretin altında ücrete mahkum edilen emekli sayısı artacaktır. Geçim derdiyle boğuşan emeklilerimizin yaşam standartlarının geliştirilebilmesi için adil bir intibak yasası çıkartılmalı, katsayı ve gösterge sistemi yeniden düzenlenmeli, emeklilere milli gelir artışından refah payı verilmeli” dedi.

İktidar partisi eliyle her geçen yıl daha çok açlığa ve yoksulluğa mahkum edilen emeklilerin maaşlarına yönelik kapsamlı bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden CHP'li Özel, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın son verilerine göre 4 milyon 179 bin 840 emekli asgari ücretin altında bir maaş alıyor” dedi.

REFAH PAYI VERİLMELİ

Çalışanların ve emeklilerin hayatlarını idame ettirmede zorlandıkları bir dönemde olduğunu belirten Özel, “Emeklinin yaşam standartlarının geliştirilebilmesi için adil bir intibak yasası çıkartılmalı, katsayı ve gösterge sistemi yeniden düzenlenmeli, emeklilere milli gelir artışından refah payı verilmeli, emekli banka promosyonları yükseltilmeli, emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin miktarı artırılmalıdır. İlerleyen yaşlarında rahat edebilmek için yıllarca çalışan emeklilerimizin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘AÇLIKTAN ÖLDÜRECEKLER'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, emekli maaşlarının artırılmasıyla ilgili TBMM'ye bir kanun teklifi sundu. Emeklilerin sadece gıda harcamaları değil, barınma, ısınma, elektrik, su gibi sabit giderlerini dahi ödemekte zorlandığını belirten Ağbaba, “Bu gidişle virüsten ölmeyen emekliler de açlıktan ölecek” ifadelerini kullandı. Ağbaba'nın Meclis'e sunduğu teklif kabul edilip yasalaşırsa, en düşük emekli aylığı, asgari ücret seviyesine yani şu anki rakamla 2 bin 825 TL'ye yükseltilecek.

Memurun, emeklinin gözü enflasyonda

Son 5 aylık dönemde TÜFE yüzde 7.03 oldu. Bugün açıklanacak aralık enflasyonu yüzde 1 çıkarsa memur enflasyon farkı dahil yüzde 7.1, emekli yüzde 8.1 zam alacak. Aralık ayında TÜFE'nin yüzde 1 artması halinde 6 aylık TÜFE yüzde 8.1'e çıkacak.

Böylece memur ve memur emeklileri yeni yılda yüzde 3 zamma ilave olarak 4.1 puan da enflasyon farkı alacak, toplam zam oranı da yüzde 7.1'e ulaşacak. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileri ise 6 aylık enflasyon kadar, yani % 8.1 zam alacak.

Aralık TÜFE yüzde 0.5 artarsa memur ve memur emeklilerinin zammı yüzde 6.5'te, işçi emeklilerinin zammı yüzde 7.5'te kalacak.

 

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, 4.1 MİLYON, EMEKLİ, İÇİN, KRİTİK, ÇAĞRI, CHP, TBMM, ÖZGÜR ÖZEL

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA