18 Temmuz 2025 Cuma

22:26   TBMM GENEL KURULU’NDA "LGS" TARTıŞMASı...CHP’LI BAŞARıR: GÖREVDEN ALıNAN BILIŞIM SORUMLUSUNUN 2022’DE ÇOCUĞU DA TÜM SORULARı TAM YAPMıŞ   22:15   KAMU IŞÇILERI, İSTANBUL’DA SES YÜKSELTTI: “İŞÇILERIN BIRLIĞI SERMAYEYI YENECEK”   22:15   EKREM İMAMOĞLU: TERÖRÜN BITMESI ADıNA BAŞLATıLAN SÜREÇ, MILLETLE BIRLIKTE YAPıLMALıDıR   21:47   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: MEMURLAR, DOĞUMDAN ITIBAREN ILK ÖĞRETIM ÇAĞıNA BAŞLAYANA KADAR YARı ZAMANLı ÇALıŞABILECEK   20:35   TBB HEYETI, SAVUNMA HAKKı IÇIN AVUKATı TUTUKLU BULUNAN İMAMOĞLU’NUN KARAR DURUŞMASıNA KATıLDı   19:05   ZEYDAN KARALAR: "BEN IYIYIM, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN OLDUĞU GÜNLER ÖZLEMIYLE..."   19:03   TBMM ZIRAI DON KOMISYONU DEĞERLENDIRME TOPLANTıSı... CHP’LI GÜRER: "NISAN AYıNDA YAŞANAN BIR DONA KASıM AYıNDA VERECEĞINIZ DESTEĞIN ARTıSı OLMAZ"   18:59   TBB BAŞKANı SAĞKAN, SILIVRI’DE EKREM İMAMOĞLU VE ZEYDAN KARALAR’ı ZIYARET ETTI   18:55   CHP’LI EMIR : TÜRKIYE’NIN FAILI MEÇHULLERLE ANıLAN BEYAZ TOROSLAR YERINE BARıŞLA, ADALETLE ANıLMASı GEREKIYOR   18:46   CHP’DEN KONGRE KARARı!   16:56   İMRALı HEYETI, ÖZGÜR ÖZEL ILE GÖRÜŞTÜ...   15:39   YENI ÖMERLI MAHALLESI’NDE YOL VE KALDıRıM ÇALıŞMALARı TAMAMLANDı   15:34   MERSIN BAROSU BAŞKANı ÖZDEMIR, İMAMOĞLU DURUŞMASıNA KATıLDı   11:36   BÜYÜKŞEHIR’IN SULAMA BORUSU DESTEĞIYLE ÜRETICI SUSUZ KALMıYOR   11:08   CUMHURBAŞKANLıĞı’NDA KAMU IŞÇILERININ BEKLEDIĞI ZAM GÖRÜŞMESI... TÜRK-İŞ, RESMI OLMAYAN YÜZDE 22’LIK TEKLIFI KABUL ETMEDI   10:28   EMEP GENEL BAŞKANı ASLAN: "TÜRK-İŞ YÖNETIMI, IŞÇININ GREV TALEBINE KULAK VERMEK YERINE, TARIHI ERTELEYEREK HÜKÜMETIN GÖNLÜNÜ HOŞ TUTUYOR"   09:15   AKDENIZ’DE HER GÜN TONLARCA MOLOZ TOPLANıYOR   09:01   BÜYÜKŞEHIR’IN TAVUSKUŞLU KAVŞAK’TAKI DÜZENLEMESI TRAFIĞI RAHATLATTı    19:01   VAHAP SEÇER TBB BAŞKAN VEKILI SEÇILDI   15:55   45 GÜN IÇINDE BAŞVURMAYAN TAPU SAHIPLERI HAKKıNı KAYBEDECEK  
 
     
   

Mersin Büyükşehir, 5 Mahallede 62 Üreticiye 124 Bin Kantaron Fidesi Dağıttı


Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Destek Büyükşehir’den Üretim Çiftçiden” sloganıyla yöreye özgü olarak tespit ettiği kantaron fidesini Mut ve Bozyazı’daki üreticilere hibe olarak dağıttı. 5 mahallede 62 üreticiye toplam 124 bin adet teslim edilen kantaron fideleri ilk kez bölgede toprakla buluşacak. Projeyle hem tarımsal üretimin zenginleştirilmesi, hem de atıl haldeki tarım arazilerinin üretime kazandırılması amaçlanıyor. Dağlarda yetişen yabanıl kantaron bitkisini topladıklarını dile getiren Nuray Kantar,“Şimdi bahçelerimizde olacak. Allah razı olsun, böyle destekte bulundukları için. Daha önce hiç böyle bir destek görmedik” dedi.

 

Tarih : 12 Nisan 2021 Pazartesi 05:21   Okunma : 1115

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer öncülüğünde hayata geçirilen projeler ile tarıma ve hayvancılığa yönelik destekler artarak devam ediyor. Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından Mut ve Bozyazı ilçelerinde yapılan saha araştırmalarında yörenin iklim ve toprak koşulları incelendi. Bu çerçevede üreticiye bu yıl ilk kez üretimini sağlayacakları kantaron fideleri dağıtıldı. Üreticiler, hem tıbbi hem de bitki olarak önem taşıyan kantaron fidelerini toprakla buluşturmanın heyecanını yaşadı.

Mut’ta Dağpazarı, Elmapınarı ve Kavaközü; Bozyazı’da ise Elmakuzu ve Ardıçlıtaş mahallelerinde ikamet eden 62 üreticiye, “Destek Büyükşehir’den Üretim Çiftçiden” sloganıyla toplam 124 bin kantaron fidesi hibe olarak dağıtıldı. Proje kapsamında her bir üreticiye 2 bin kantaron fidesi verilirken, parçalı olarak kullanılan 62 arazi de tarıma kazandırılmış olacak.

“Üreticiden gelen talep üzerine bu projeyi geliştirdik”

Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Daire Başkanlığı Bitkisel Materyal ve Seracılık Şube Müdür Vekili Selçuk Şahutoğlu,projeyle ilgili şunları söyledi:

“Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın her kolunda destek olmaya 2021 yılında da devam ediyoruz. Bunlardan biri de son zamanlarda ülkemizde trend olan tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği. Bunların en önemlilerinin başında da kantaron gelmektedir. Kantaron birçok alanda kullanılmakta. Gerek tıbbi olarak, gerek bitki olarak kullanım amacı çok farklı. Halkımız, dağlarda yabani olarak yetişen kantaronu topluyordu. Biz de üreticiden gelen talep üzerine bu projeyi gerçekleştirdik. Amacımız hem tarımsal üretimi zenginleştirmek bunun yanı sıra atıl halde kalan tarım arazilerini daha elverişli hale getirerek halkın üretimine sunmak. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız tüm projelerde yöreye uygun ürünleri fideleri, fidanları seçiyoruz. Mut ve Bozyazı’nın yaylalarında bu ürünün yetiştiğini tespit ettik. Diğer ilçelere göre de vermiş olduğu ürünün miktarı daha faydalı.”

“Bu tip hizmetlere, hibelere alışık değiliz”

Bozyazı ilçesi Elmakuzu Mahalle Muhtarı Yusuf Şakir, Büyükşehir Belediyesi’nin kendileri ile iletişime geçerek, “Elmakuzu Mahallesi’nde neler ekebiliriz? Üreticiye nasıl bir faydamız dokunabilir? Nasıl projeler uygulayabiliriz?” soruları üzerine bu projenin ilk aşamasında fikir ürettiklerini söyledi. Şakir, “Bizim bölgemiz 1500 rakım civarında olduğu için kantaron fidesinin uygun olduğu tespit edildi. Biz bu doğrultuda vatandaşlarımızı bilgilendirdik. Ekip dikme vakti de yeni geldi zaten. Kar, yağmur, çamur yeni kurumaya başladı. Dikilebilir arazisi olan, ekonomik durumu zayıf olan üreticilerimize öncelik verdik. Bir katkı olsun sonuçta. Üretim aşamasında çok da bir masrafı yok. İnşallah verim alırız. Üreticinin yüzü güler. Bunun için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyoruz.Bu tip hizmetlere, hibelere alışık değiliz. İyi sonuçlar doğuracak inşallah”dedi.

Bozyazı ilçesi Ardıçlıtaş Mahalle Muhtarı Bekir Bakır, “Üreticiler memnun kalacak, üreticinin yüzünü güldüren bir teşvik”dedi.

“Çiftçiler zor durumda. Bu koşullardaki çiftçileri desteklemek iyidir”

Destekten oldukça memnun kaldığını belirten üretici Fikri Güğül, “Çiftçiler zaten zor bir durumda. Bu koşullardaki çiftçileri desteklemek iyidir. Bu kantaron fidelerinin bizim için büyük bir anlamı var. Çünkü biz arasak bulamayız. Sadece üretildiğini duyuyoruz. Sağlık sektöründe kullanıldığını duyuyoruz. Başkanımız sayesinde şimdi deneyeceğiz. İnşallah sonucu verimli olur” diye konuştu.

“Daha önce hiç böyle bir destek görmedik”

Kadın üretici Nuray Kantar, “Bunu ekeriz, kantaron yağı yaparız. Bundan dağlarda biterdi önceden. Oradan toplar gelirdik. Şimdi bahçelerimizde olacak. Allah razı olsun, böyle destekte bulundukları için. Daha önce hiç böyle bir destek görmedik.  İyi oldu”ifadelerini kulandı.

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, MERSİN, BÜYÜKŞEHİR, MAHALLE, ÜRETİCİ, KANTARON, FİDES

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA