17 Ağustos 2025 Pazar

16:05   JEOLOJI MÜHENDISLERI ODASı’NDAN DEPREM KRIZI UYARıSı: "SAHTE DIPLOMALıLARLA FELAKETE GIDIYORUZ!"   13:59   TOROSLAR’DA EĞITIMIN ZAFERI: OKUMA YAZMA ÖĞRENEN YETIŞKINLER HAYATLARıNA YENIDEN BAŞLADı!   11:44   MERSIN’DE ÇOCUKLAR FUTBOLLA BÜYÜYOR: ÜCRETSIZ KURSLAR YETENEK AVıNDA!   10:03   MERSIN’DE KARIYER DEVRIMI: BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI İLE 44 BIN KIŞIYE İSTIHDAM DESTEĞI!   01:25   KıRŞEHIRLILERDEN ’HAK, HUKUK, ADALET’ ÇAĞRıSı: ALLAH’ıN VE MILLETIMIZIN ISTEĞIYLE İMAMOĞLU’NU ÇANKAYA’YA YOLLAYACAĞıZ. İSTANBUL’U ALDıK, TÜRKIYE’YI DE ALMAYA TALIBIZ   20:02   TOLGA GÖKÇELI MEZITLI İLÇE BAŞKANLıĞı’NA ADAYLıĞıNı AÇıKLADı   16:58   MEZITLI BELEDIYE ZABıTASı’NDAN SıKı DENETIM   16:55   BAŞOĞLU KABLO IDEF 2025’E TÜRKIYE’NIN SAVUNMA SANAYISINE MILLI ÇÖZÜMLERIYLE GÜÇ KATTı!   16:44   "ÇÖPTEN KURTARDı": İŞÇILER GÖZALTıNA ALıNAN BAŞKANLARıNA SAHIP ÇıKTı   16:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SON OPERASYONA TEPKI   16:37   AYDıN BÜYÜKŞEHIR’DE ’İSTIFA ET, YOKSA İŞSIZ KALıRSıN’ İDDIASı!   11:47    MERSIN BÜYÜKŞEHIR, İKLIM KRIZINE KARŞı YOL HARITASıNı BELIRLEDI: “MERSIN İKLIME HAZıR” PROJESI BAŞLADı   11:43   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “HALK SEFALETLE, YANDAŞ SERVETLE KARŞı KARŞıYA – ŞIMŞEK KAÇAMAK YANıT VERDI”   11:40   BEYOĞLU BELEDIYE BAŞKANı İNAN GÜNEY, GÖZALTıNA ALıNMADAN ÖNCE AILESIYLE PAYLAŞTıĞı FOTOĞRAFLA MESAJ VERDI   11:13   BAKAN ŞIMŞEK: BRÜT REZERVLER TARIHI ZIRVEDE, TL MEVDUAT PAYı YÜKSELDI   09:28   VAHAP SEÇER’DEN AYDıNCıK’A TAM DESTEK: 1.4 KILOMETRELIK CADDE BAŞTAN SONA YENILENDI   07:58   İBB’YE YÖNELIK SORUŞTURMA DERINLEŞIYOR: CHP’LI BAŞKAN İNAN GÜNEY DAHIL 44 KIŞI İÇIN GÖZALTı   23:38   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: GERÇEK CHP’LI TEHDIDE, ŞANTAJA PABUÇ BıRAKMAZ   16:19   ÖZLEM ÇERÇIOĞLU: "AK PARTI ÇATıSı ALTıNDA HIZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞIM"   16:16   ÖZGÜR ÖZEL, ’İBB BORSASı’NA ILIŞKIN BELGE AÇıKLADı... ÖZEL: "ALLAH BUNDAN SONRA AK PARTI’YE AYDıN’DA KOLAYLıK VERSIN, MILLET MILLI IRADE HıRSıZLıĞıNı AFFETMEZ”  
 
     
   

58 Baro Başkanı: Yaşam Alanlarına Sahip Çıkmak Suç Değildir


Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı Mahallesinde faaliyetlerine başlayan mermer ocağına karşı yürüyüş düzenleyen yurttaşlara yönelik asker ve korucu saldırısına karşıMersin Barosu ile birlikte 58 baronun başkanınınortak açıklamasında, yurttaşların dağılması için zor kullanıldığı, yurttaşların darp edildiği ve üzerlerine ateş ve gaz bombaları ile saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca kullanılan gaz bombalarının son kullanım tarihlerinin de geçtiği vurgulanarak, doğaya ve tüm canlılara yönelik tehlike barındıran projelere son verilmesi istendi.

 

Tarih : 31 Mayıs 2021 Pazartesi 21:21   Okunma : 762

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı Mahallesinde faaliyetlerine başlayan mermer ocağına karşı yürüyüş düzenleyen yurttaşlara yönelik asker ve korucu saldırısına karşıMersin Barosu ile birlikte 58 baronun başkanınınortak açıklamasında, yurttaşların dağılması için zor kullanıldığı, yurttaşların darp edildiği ve üzerlerine ateş ve gaz bombaları ile saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi.  Açıklamada ayrıca kullanılan gaz bombalarının son kullanım tarihlerinin de geçtiği vurgulanarak, doğaya ve tüm canlılara yönelik tehlike barındıran projelere son verilmesi istendi. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“CANLILARIN YAŞAMI TEHLİKE ALTINDA”

27 Mayıs 2021 tarihinde basına yansıyan görüntü ve haberlerden; Van İli Gürpınar İlçesi Yurtbaşı Mahallesi’nde kurulmak istenen mermer ocağına karşı Anayasa ve AİHS’den  kaynağını alan protesto haklarını kullanan yurttaşların dağıtılmasına yönelik zor kullanıldığı, yurttaşların darp edildiği, havaya yoğun derecede  ateş edildiği ve gaz bombalarının kullanıldığı gözlenmiştir.

Yaşam alanlarımız ve doğamızın giderek artan biçimde yoğun tahribata maruz bırakılması, bizleri büyük bir endişeye sevk etmektedir. Doğaya ve yaşam alanlarına yönelik bilim dışı bir şekilde gerçekleştirilen rant odaklı müdahaleler, geleceğimizi ipotek altına alarak, insan sağlığını ve tüm canlıların yaşamını büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakmaktadır.

“GÜRPINAR’DA EVRENSEL HUKUK KURALLARI ÇİĞNENDİ”

Türkiye’de çevre hakkı konusunda yaşanan süreç, Anayasa’nın 56. maddesiyle koruma altına alınan ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir’ hükmünün fiilen ortadan kaldırıldığı bir sürece evrildiğinden, geleceğimiz açısından tehlikeli bir dönemece işaret etmektedir.

Van İli Gürpınar İlçesi Yurtbaşı Mahallesi’nde kurulmak istenilen mermer ocağına karşı yöre halkının Anayasa ve AİHS’den kaynağını alan protesto haklarını kullanmaları ise anlaşılmaz biçimde savaş alanlarını andıran bir müdahaleyle karşılık bulmuş, havaya yoğun bir şekilde ateş edilmek ve gaz bombaları atılmak suretiyle ortaya çıkan tablo, yoğun hak ihlalleri yaşanmasına neden olmuştur. Üzerlerinde “son kullanım tarihinden sonra kullanılması tehlikedir” ibaresi olmasına rağmen kullanılan gaz bombalarının son kullanma tarihlerinin geçmiş olması da evrensel hukuk kurallarına aykırı olarak yapılan müdahalenin amacının da tartışılmasına sebep olmaktadır.

Biz aşağıda imzası bulunan barolar; Van İli Gürpınar İlçesi Yurtbaşı Mahallesi’nde yapılmak istenen mermer ocağı projesine ve benzer biçimde yurdun dört bir yanındaki insan sağlığına, doğaya ve tüm canlılara yönelik tehlike barındıran projelere son verilmesini, doğamıza ve yaşam alanlarımıza yönelen rant odaklı politikalardan vazgeçilmesini, yurttaşların en temel haklarından biri olan protesto hakkının güvence altına alınmasını ve yöre halkının zararları giderilerek kendilerinden özür dilenmesini talep ediyoruz.”

Adana Barosu

Adıyaman Barosu

Ağrı Barosu

Amasya Barosu

Ankara Barosu

Antalya Barosu

Artvin Barosu

Aydın Barosu

Balıkesir Barosu

Bartın Barosu

Batman Barosu

Bilecik Barosu

Bingöl Barosu

Bitlis Barosu

Bolu Barosu

Burdur Barosu

Bursa Barosu

Çanakkale Barosu

Denizli Barosu

Diyarbakır Barosu

Düzce Barosu

Eskişehir Barosu

Gaziantep Barosu

Giresun Barosu

Hakkari Barosu

Hatay Barosu

Isparta Barosu

İstanbul Barosu

İzmir Barosu

Kars Barosu

Kastamonu Barosu

Kayseri Barosu

Kırıkkale Barosu

Kırklareli Barosu

Kilis Barosu

Kocaeli Barosu

Konya Barosu

Kütahya Barosu

Malatya Barosu

Manisa Barosu

Mardin Barosu

Mersin Barosu

Muğla Barosu

Muş Barosu

Ordu Barosu

Sakarya Barosu

Samsun Barosu

Siirt Barosu

Sinop Barosu

Şanlıurfa Barosu

Şırnak Barosu

Tekirdağ Barosu

Trabzon Barosu

Tunceli Barosu

Van Barosu

Yalova Barosu

Yozgat Barosu

Zonguldak Barosu

 


 

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, 58 BARO, BAŞKANI, YAŞAM, ALANLARINA, SAHİP, ÇIKMAK, SUÇ, DEĞİLDİR

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA