5 Aralık 2025 Cuma

15:30   MERSIN’DE KADıNLAR DEMOKRASI İÇIN BULUŞTU: CHP’DEN EŞIT TEMSIL VURGUSU   14:29   MERSIN’DE KESK’TEN YÖNETICI ZAMMıNA PROTESTO: "ADALETSIZLIĞE KARŞı MÜCADELEYE!"   13:56   FUTBOLDA “BAHIS” SORUŞTURMASıNDA IKINCI OPERASYON... METEHAN BALTACı, MERT HAKAN YANDAŞ, AHMET ÇAKAR VE EŞININ DE ARALARıNDA BULUNDUĞU 35 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   13:55   ABD, DOĞU PASIFIK’TE BIR TEKNEYI DAHA VURDU: DÖRT KIŞI ÖLDÜ, UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE OPERASYONULARıNA YÖNELIK SORULAR ARTıYOR   13:50   CHP’LI AKSAZ ŞAHBAZ: SAĞLıK BILIMLERI ÜNIVERSITESI’NIN ÖĞRETIM ÜYESI ALıMıNA ILIŞKIN HER BIR ILAN, YALNıZCA TEK BIR KIŞININ ÖZGEÇMIŞINE BIREBIR UYACAK BIÇIMDE HAZıRLANMıŞ   13:48   ASU KAYA: BUGÜN, KADıNLARıN SIYASETE EŞIT KATıLıMı IÇIN KARARLıLıKLA ADıM ATMA GÜNÜDÜR   13:46   AYLIN NAZLıAKA: "SIYASETTE KADıN 2025 RAPORU, TÜRKIYE’NIN 185 ÜLKE ARASıNDA 126’NCı SıRAYA GERILEDIĞINI ORTAYA KOYDU"   13:44   MANSUR YAVAŞ’TAN TRT HABER’IN "SU KESINTISI" HABERINE TEPKI   05:11   “MERSIN’DE ‘BIZ DE VARıZ’: ENGELSIZ BIR ŞEHIR İÇIN COŞKULU YÜRÜYÜŞ”   19:45   TOROSLAR’DA KıRSAL MAHALLELER MODERN YOLLARA KAVUŞUYOR   19:25   MERSIN’DE KADıN RADYOCULARıN MÜCADELESI BEYAZPERDEDE: “BIZ RADYOYU ÇOK SEVDIK” AYAKTA ALKıŞLANDı   19:15   MERSIN AKDENIZ’DE ÇEVRE YATıRıMı: 1.081 KONTEYNER HIZMETE GIRDI   18:59   “MERSIN’DE DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ: İŞKUR DESTEĞIYLE HAYATA KATıLAN GÜÇLÜ ADıMLAR”   18:54   MERSIN’DE HOBI PARKı KıŞA HAZıR: VATANDAŞLAR TOPRAKLA BULUŞTU   19:59   “YÜREĞIR’IN ÇıĞLıĞı MECLISTE: DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YATıRıM ÇAĞRıSı”   19:55   “MERSIN’DE ENGELSIZ YAŞAM PARKı’NDA DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ: SANAT, EMPATI VE DAYANıŞMA BULUŞTU”   15:38   MERSIN SAĞLıK ÜSSÜ YOLMA YOLUNDA: MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL YENI SAĞLıK YATıRıMLARıNı DUYURDU   15:34   CHP’LI UZUN, MUĞLA’DAKI ZEHIRLENME OLAYıNı MECLIS GÜNDEMINE TAŞıDı   14:29   CHP’LI HEYETTEN DIVRIĞI’DE IŞTEN ÇıKARıLAN MADENCILERE DESTEK ZIYARETI   14:27   ASU KAYA: “‘AILE YıLı’ DIYE SÜSLÜ SLOGANLARLA KONUT PROPAGANDASı YAPMAK, GERÇEK AILELERIN YAŞADıĞı ACı TABLOYU INKÂR ETMEKTIR”  
 
     
   

AKİB Türkiye’nin İhracat Artış Ortalamasını Dörde Katladı


Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), temmuz ayındageçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,2 artışla 1,17 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşırken ülke ortalamasının 4 katından fazla performans sergiledi. Temmuz ayında genel ihracata yüzde 7,8 oranında destek veren AKİB, Türkiye genelindeki 13 genel sekreterlik arasında dış satım hacmini en fazla artıran birlik oldu.

 

Tarih : 4 Ağustos 2021 Çarşamba 17:26   Okunma : 805

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), temmuz ayındageçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,2 artışla 1,17 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşırken ülke ortalamasının 4 katından fazla performans sergiledi. Temmuz ayında genel ihracata yüzde 7,8 oranında destek veren AKİB, Türkiye genelindeki 13 genel sekreterlik arasında dış satım hacmini en fazla artıran birlik oldu. AKİB Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, “Temmuz ayında en güçlü ihracat artışlarını kimyevi maddeler, su ürünleri ve hayvansal mamuller ile demir ve demir dışı metaller sektörlerinde elde ettik. Malta, Lübnan, Yunanistan, Belçika ve İspanyapazarlarında rekor düzeyde ihracat artışları sağladık.” dedi.

Yakından tedarik eğilimi önemli fırsatlar barındırıyor
AKİB’in ihracat ana pazarlarının ağırlıklı olarak Avrupa Birliği, Orta Doğu,Bağımsız Devletler Topluluğu ve Afrika ülkelerinden oluştuğunubelirten Başkan Nejdat Sin, küresel tedarik zincirlerinde yeniden yapılanma ve öne çıkan yakından tedarik eğiliminin güçlü üretim merkezlerine sahip olan Doğu Akdeniz Bölgesi için de önemli fırsatlar barındırdığını vurguladı.

Pandeminin toplumsal yaşamdan sağlık sistemine, üretimden ticari faaliyetlere kadar küresel ekonomiyi baştan sona şekillendirdiği bir dönemin yaşandığını kaydeden Başkan Sin, “Covid-19 salgınına karşı aşı uygulamalarının yaygınlaşması, ertelenen taleplerin devreye girmesi ve Avrupa Birliği pazarının yeniden büyüme ivmesi yakalaması gibi olumlu gelişmeleri en iyi şekilde değerlendirerek ihracatımızı her geçen ay daha da artırıyoruz. AKİB olarak yeni rekorlar kırmaya devam edeceğimize ve yıl sonunda ülkemizin ihracat hedeflerine en yüksek düzeyde katkı sağlayacağımıza inanıyorum.” diye konuştu. 

En fazla ihracat Hollanda, Irak ve İspanya’ya
İhracat pazarlarının çeşitlendirilmesine ve katma değerli ihracata odaklanan AKİB’in temmuz ayındaki dış satımını ülkelere göre değerlendiren Başkan Sin, şunları söyledi: “Temmuz’da en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sıralamasında Hollanda yüzde 107,7 artış ve 96,3 milyon dolar değer ile birinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 5,6 azalış ve 81 milyon dolar değer ile Irak, yüzde 138,9 artış ve 73,6 milyon dolar değer ile İspanya takip etti. Bu ayda ihracat hacminde en büyük yükselişi yüzde 10 bin 515 artış ve 40,3 milyon dolar değer ile Malta pazarında yakaladık. Lübnan yüzde 329,7 artış ve 27,5 milyon dolar değer ile ikinci, 141,5 artış ve 25,1 milyon dolar değer ile Yunanistan üçüncü sırada yer aldı.”

Kimya ve demir-çelik sektörleri bölge ihracatının dinamosu oldu
Bölge ihracatında kimyevi maddeler ve demir çelik sektörlerinin dinamo görevi üstlendiğini ifade eden Başkan Sin, su ürünleri ve hayvansal mamuller, tekstil, hububat ve bakliyat sektörlerinin de temmuz ayında atılım yaptığını kaydetti. Başkan Sin, “Temmuz’da en fazla ihracatı yüzde 107,5 artış ve 393,1 milyon dolar değer ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi.Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 48,5 artış ve 337,9 milyon dolar değer ile ikinci, yüzde 26,6 artış 109,6 milyon dolar değer ile Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sırada yer aldı. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 29,1 artışla 97,2 milyon dolarlık, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 9,1 azalışla 80,6 milyon dolarlık, Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz yüzde 4,3 artışla 56 milyon dolarlık, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 60,1 artışla 38,5 milyon dolarlık, Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz yüzde 49,4 azalışla 28,5 milyon dolarlık ihracata imza attılar.” dedi.

Başkan Sin, AKİB’in 2021 yılı Ocak-Temmuz dönemindeki ihracatının yüzde 39,7 artışla 8,48 milyar dolara ulaştığı, son 12 aylık bölge ihracatının ise yüzde 15,4 artışla 13,6 milyar dolar düzeyindegerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, AKİB, İHRACAT, HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI, TOHUMLAR

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA