2 Mayıs 2026 Cumartesi

14:26   ALANYA’DA ÇIFTÇININ YÜZÜ GÜLDÜ: 100 ÜRETICIYE DEV DESTEK!   14:09   DERYA GRUP’TA 1 MAYıS COŞKUSU!   09:55   1 MAYıS’TA TAKSIM’DEN SERT MESAJ: ’BU YASAK SADECE BIR MEYDAN YASAĞı DEĞILDIR!’   09:25   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS MESAJı: ’YA ONURLU BIR YAŞAM YA BU KARA DÜZEN!’   02:58   İBB DAVASıNDA FLAŞ TAHLIYE KARARLARı! İNAN GÜNEY’DEN CEZAEVINDEN İLK MESAJ: ’TEK KIŞILIK ÖRGÜT ÜNVANı BANA KALDı’   01:01   İBB DAVASıNDA KRITIK TAHLIYE KARARı: 15 İSIM SERBEST BıRAKıLDı! CEZAEVI ÖNÜNDE DUYGUSAL ANLAR   22:44    MERSIN’DE TRAFIK ÇILESINE NEŞTER: DEV PROJE AÇıLDı!   22:23   CHP’DEN ARIF KOCABıYıK KARARı: ’ÜYELIK İŞLEMLERI DURDURULDU!’   19:30   CHP’DEN ÇOK SERT ‘SıZıNTı’ TEPKISI: ’DEVLETIN NAMUSUNA EMANET EDILEN GÖRÜNTÜLER NASıL SERVIS EDILIR?’   09:15   MERSIN’IN İÇME SUYU EMIN ELLERDE: MESKİ LABORATUVARı DÜNYA STANDARTLARıNDA TESCILLENDI!   16:24   CHP GRUP BAŞKANVEKILI GÜNAYDıN’DAN BURSA’DA "ÖZELLEŞTIRME" TEPKISI: "BUGÜN BU ALANLARA EL KOYDUĞUNU DÜŞÜNENLER, YARıN BUNUN HESABıNı VERMEK ZORUNDA KALACAK"   15:23   SEDEF GÜLER DAVASıNDA MAHKEME SANıKLARıN TUTUKLULUK HALININ DEVAMıNA KARAR VERDI... ANNE GÜLIZAR SEZER: ADALET YERINI BULSUN   15:23   TAKSIM’DE “KANLı 1 MAYıS” ANMASı... ÇERKEZOĞLU: “BU MEYDAN IŞÇILERIN, EMEKÇILERIN HAFıZASı; BIRLIĞIMIZ, DAYANıŞMAMıZDıR”   14:21   ÖZGÜR ÖZEL, ERGÜN ATALAY ILE GÖRÜŞTÜ… ÖZEL: “ERDOĞAN’A BIR SAMIMIYET ÇAĞRıSıNDA BULUNUYORUM: GELIN, HEP BIRLIKTE IŞÇIYE ELIMIZI UZATALıM”   13:12   İBB DAVASı’NıN 29. GÜNÜNDE, ITIRAFÇı ADEM SOYTEKIN ILE MURAT KAPKI ARASıNDA GERGINLIK YAŞANDı   11:05   ERZINCAN İLIÇ’TE YENI DÖNEM: ÇÖPLER ALTıN MADENI’NDE ÜRETIM İÇIN DÜĞMEYE BASıLDı!   09:20   MERSIN’DE BELEDIYE DEĞIL ‘DÜNYA STANDARTLARı’ KONUŞUYOR: BAŞKAN SEÇER’DEN 6 ALTıN İMZA!   08:51   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS ÇıKARTMASı: SENDIKA KONFEDERASYONLARıNA KRITIK ZIYARET!   20:20   MADENCILERIN DIRENIŞI ZAFERLE SONUÇLANDı! BAKANLıKTAN SON DAKIKA ÖDEMESI AÇıKLAMASı   18:58   MADEN İŞÇISININ ANKARA DIRENIŞI ZAFERLE TAÇLANDı: 3 BAKANLıK DEVREYE GIRDI, İMZALAR ATıLDı!  
 
     
   

SEÇİM MEVZUATI TEKLİFİNDE RÖTUŞLAR YAPILDI: MUHALEFETİN PROPAGANDA YASAĞINA CUMHURBAŞKANININ DAHİL EDİLMESİ ÖNERİSİ REDDEDİLDİ


AKP ve MHP`li milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan 15 maddelik ‘Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`, TBMM Anayasa Komisyonu`nda 17 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi. Teklifte; hakim üye kuruluda yer alacak hakimlerin nitelikleri, seçmen kütüklerinin güncellenme süreleri ve muhtar mazbatalarının verilme sürelerinde değişikliğe gidildi. Muhalefetin, seçim propagandası yasaklarına cumhurbaşkanının da dahil edilmesi ve 2008 yılında kaldırılan parmak boyası uygulamasının yeniden getirilmesi önergeleri ise reddedildi.

 

Tarih : 24 Mart 2022 Perşembe 12:34   Okunma : 874

AKP ve MHP`li milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan 15 maddelik ‘Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`, TBMM Anayasa Komisyonu`nda 17 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi. Teklifte; hakim üye kuruluda yer alacak hakimlerin nitelikleri, seçmen kütüklerinin güncellenme süreleri ve muhtar mazbatalarının verilme sürelerinde değişikliğe gidildi. Muhalefetin, seçim propagandası yasaklarına cumhurbaşkanının da dahil edilmesi ve 2008 yılında kaldırılan parmak boyası uygulamasının yeniden getirilmesi önergeleri ise reddedildi.

TBMM Adalet Komisyonu`nda kabul edilen AKP ve MHP`nin seçim mevzuatında değişiklik yapılmasına ilişkin teklifinde değişikliklere gidildi.

BAŞKANLIĞIN BOŞALMASI HALİNDE EN KIDEMLİ HAKİM BAŞKANLIK EDECEK

İl seçim kurulunun, birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kura çekimiyle oluşmasını içeren maddeye ek önerge getirildi. İl seçim kurulu başkanlığının boşalması durumunda yapılacaklar kanuna eklendi. İl seçim kurulu başkanlığının boşalması halinde asıl ve yedek üyelerden en kıdemli hâkim, il seçim kuruluna başkanlık edecek.

‘KINAMA VE DAHA AĞIR DİSİPLİN CEZASI ALMAMIŞ OLMA` ŞARTI

Kabul edilen başka önerge ile hâkim üye kuruluna başkanlık eden hakimler için “kınama ve daha ağır disiplin cezası almamış, birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş” ibaresi getirildi.

SEÇMEN KÜTÜKLERİNİN GÜNCELLENME SÜRESİ ÜÇ AY OLACAK

Mahalli idareler genel seçimlerinde, yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden bir yıl yerine üç ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılacak.

MUHTARLARIN SEÇİLDİĞİNİ BELGELENDİRME SÜRESİ 10 GÜN OLACAK

Seçim sonucuna göre ilk sırada yer alan muhtar adayı seçilme yeterliliğine sahip olduğunu en geç 30 gün yerine 10 gün içinde belgelendirmesi halinde kendisine seçim kazandığına dair ilçe seçim kurulunca mazbata verilecek.

PARMAK BOYASI UYGULAMASINA DÖNÜŞ ÖNERİSİ REDDEDİLDİ

Muhalefet tarafından verilen önergelerde; barajının kaldırılması, seçime katılma kriterlerinden “TBMM`de grubu olmak” kriterinin korunmasını, il seçim kurullarının oluşumuna ilişkin kıdem koşulunun kaldırılıp hâkimin kuraya katılması maddesinin tamamen çıkarılması, yapılacak seçimlerde yerleşim yeri adresine göre oluşturulan bir yıl önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemleri maddesinin tamamen çıkarılması, seçim yasakları kapsamına cumhurbaşkanının dahil edilmesi, 2008 yılında kaldırılan parmak boyası uygulamasının yeniden getirilmesi yer aldı. Önergeler reddedildi.

TEKLİFTE NELER VARDI?

Teklifte değişmeyen maddelere göre; seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7`ye indirilecek. İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde; seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.  TBMM`de grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartı arasında yer almayacak. İl seçim kurulu, bir başkan, iki asıl üye ile iki yedek üyeden oluşacak. İl seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri ile yedek üyeleri, iki yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek. Mevcut yasada bulunan “Başbakan ve bakanlara ilişkin yasaklar” bölümünden ‘başbakan` ibaresi kalkacak.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA