29 Mart 2024 Cuma

11:39   YEREL SEÇİMLER İÇİN SON 2 GÜN... SANDIK GÜVENLİĞİNİ 594 BİNE YAKIN PERSONEL SAĞLAYACAK   10:04   VAHAP SEÇER: “1 NİSAN`DAN SONRA DA GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”   09:23   VAHAP SEÇER, OTOMOTİV ÇALIŞANLARI İLE İFTAR YAPTI   09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   09:10   VAHAP SEÇER, MERSİN İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ`Nİ ZİYARET ETTİ   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI  
 
     
   

AKİB’İN İHRACATI İLK ÇEYREKTE 4,7 MİLYAR DOLARI AŞTI


Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) 2022 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 artışla 4 milyar 720 milyon dolarlık ihracata imza attı. AKİB Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, Ocak-Mart döneminde Türkiye genelindeki 14 genel sekreterlik arasında dış satım hacminde en yüksek artışı elde eden Akdenizli ihracatçılarınSingapur, Suudi Arabistan ve Hollanda pazarlarında 31 katı aşan oranlarda dış satım rekorları kırdığını belirtti.

 

Tarih : 7 Nisan 2022 Perşembe 22:41   Okunma : 644

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) 2022 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 artışla 4 milyar 720 milyon dolarlık ihracata imza attı. AKİB Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, Ocak-Mart döneminde Türkiye genelindeki 14 genel sekreterlik arasında dış satım hacminde en yüksek artışı elde eden Akdenizli ihracatçılarınSingapur, Suudi Arabistan ve Hollanda pazarlarında 31 katı aşan oranlarda dış satım rekorları kırdığını belirtti.

AKİB ihracat ailesinin mart ayında gerçekleştirdiği 1 milyar 809 milyon dolarlık ihracatla beraber bölge ihracatının Cumhuriyet tarihinde en yüksek ilk çeyrek performansına eriştiğini vurgulayan Başkan NejdatSin, “Küresel arenada Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın çok boyutlu etkilerinin ciddi şekilde hissedildiği, emtia fiyatlarındaki artışın devam ettiği, enerji tüketim maliyetlerinin yükseldiği,belirsizliklerin ve risklerin arttığı bir dönemde ülkemiz ve bölgemiz bir kez daha güvenilir üretim ve tedarik merkezi olduğunu teyit etmiştir. Önemli başarılara imza atan ve sayısı 22 bine dayanan AKİB ihracat ailesinin her birini ayrı ayrı canı gönülden tebrik ediyorum.” dedi.

Romanya ile transit geçiş kotalarının serbestleştirilmesinien büyük pazar olan Avrupa Birliği’ne yönelik dış satımdaönemli bir kazanım olarak değerlendiren Başkan Sin, “AKİB olarak 2022 yılı için belirlediğimiz hedef olan 20 milyar dolar ihracata ulaşma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Ülke ihracatımıza verdiğimiz güçlü desteği artırarak devam ettirebilmek için çiftçilerimizin ve sanayicilerimizin emeğini uluslararası pazarlarda en iyi şekilde değerlendirmenin gayreti içindeyiz.” diye konuştu.

‘Avrupa, Orta Doğu, Afrika pazarlarında etkinliğimiz artırdık’
Türkiye’nin Ocak-Mart dönemindeki toplam 60,28 milyar dolarlık ihracatına AKİB olarak yüzde 8,6 oranında destek verdiklerine dikkati çeken Başkan Sin, “Birliğimizin ilk çeyrek performansını ülkelere göre değerlendirdiğimizde Avrupa, Orta Doğu, Afrika pazarlarında etkinliğimizi artırdığımızı, Güney Doğu Asya’da ise yeni pazarlarda ciddi kazanımlar elde ettiğimizi görüyoruz. 2022 yılının ilk çeyreğinde en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler arasında Hollanda yüzde 291 artış ve 512 milyon dolar değer ile birinci, Irak yüzde 50 artış ve 368,7 milyon dolar değer ile ikinci, Almanya yüzde 37 artış ve 207,2 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en yüksek artışları yakaladığımız ülkeler sıralamasında yüzde 3 bin 137 artış ve 109,3 milyon dolar değer ile Singapur birinci oldu. Bu ülkeyi yüzde 447 artış ve 58 milyon dolar değer ile Suudi Arabistan, yüzde 291 artış ve 512 milyon dolar değer ile Hollanda takip etti. Birleşik Devletler, Fransa, KKTC, Libya, Irak, İspanya ve Fas önemli ihracat artışları yakaladığımız diğer pazarları oluşturdu.” ifadelerini kullandı.

En yüksek ihracat artışları hayvansal gıda, kimya, hububat ve bakliyatta
AKİB olarak 2022 yılının ilk çeyreğinde 8 Birliğin tamamında ihracat artışları yakaladıklarını, dış satım artışlarında en güçlü performansı su ürünleri ve hayvansal mamuller, kimya ilehububat ve bakliyat sektörlerinde elde ettiklerini kaydeden Başkan Sin, şunları söyledi: “En fazla ihracatı yüzde 100 artış ve 1,54 milyar dolar değer ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Yüzde 28 artış ve 1,12 milyar dolar değer ile Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ikinci, yüzde 46 artış ve 532,5 milyon dolar değer ile Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sırada yer aldı. Yine yılın ilk çeyreğinde Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz performansını yüzde 16 artırarak 431,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 32 artışla 381,7 milyon dolarlık, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 10 artışla 301,7 milyon dolarlık, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 103 artışla 166,2 milyon dolarlık, Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz yüzde 13 artışla 86 milyon dolarlık ihracata imza attılar.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA