BURCU KAHRİMAN
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Aysun Hatipoğlu, COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler ile ilgili genelgenin yürürlükten kaldırılması kararı ile ilgili “Anlaşıldığı kadarıyla virüs yayılım durumuna göre önlemler peyderpey alınacak. Yani Türkiye yine deneme yanılma yöntemiyle ilerleyecek” dedi.
“COVID-19 Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Normalleşme ve Alınacak Tedbirler" konulu genelge Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın imzasıyla yürürlükten kaldırıldı. DEVA Partisi Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aysun Hatipoğlu, genelgenin yürürlükten kaldırılmasını ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi. Hatipoğlu, şunları söyledi:
“TEDBİRİ DE ELDEN BIRAKMAMAK GEREKİYOR”
Covid-19 salgınında günlük vaka ve vefat sayılarının düşmesiyle birlikte normalleşme kararları da adım adım gelmeye devam ediyor. Resmî Gazete`nin bugünkü sayısında Sayın Cumhurbaşkanı`nın imzasıyla kamu çalışanlarına yönelik tedbirlerin kaldırıldığına dair bir genelge yayınlandı biliyorsunuz. Artık koronavirüs salgını ile mücadele Sağlık Bakanlığı ve bilim kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda ilerleyecek. Ancak salgının yavaş yavaş şiddetini kaybettiğini görmek son derece sevindirici olmakla beraber tedbiri de elden bırakmamak gerekiyor.
“TÜRKİYE YİNE DENEME YANILMA YÖNTEMİYLE İLERLEYECEK”
Hatırlarsanız geçtiğimiz yaz aylarına girerken bunu acı bir şekilde tecrübe etmiştik. Vaka sayısının birazcık düşmesi ile aniden normalleşme kararları alınmıştı. Ve pandemi tekrar patlamıştı. Arkasından vefatlar, ekonomik kayıplar derken son derece dramatik bir tablo ortaya çıkmıştı. Plansızlığı çok acı bir şekilde yaşadık. Yüzbinlerce eve ateş düştü. Bu yeni kararla kamu kurum çalışanlarından 60 yaş üstü, hamilelik, kronik hastalık gibi hassas durumda olanların nasıl korunacağı konusu henüz net değil. Anlaşıldığı kadarıyla virüs yayılım durumuna göre önlemler peyderpey alınacak. Yani Türkiye yine deneme yanılma yöntemiyle ilerleyecek.
Biz DEVA Partisi olarak pandeminin başından beri mücadelenin yapısallaştırılmış bir şekilde bilimsel gerçeklerle ve veriye dayalı bir program ile yapılması gerektiğini söyledik. Filyasyon, tarama ve test yönetmelerinin bölgesel hatta il bazında yapılarak veri üretilmesine bu verilerin etkin şekilde analiz edilmesini ve böylece pandemi ile mücadelenin veriye dayalı bir şekilde gerekli yerde gerekli müdahale şeklinde yapılması gerektiğini söyledik. Maalesef diğer pek çok alanda olduğu gibi Covid-19 gibi yaklaşık 100 bin kişinin canına mal olmuş bir felaket el yordamıyla, günlük, çelişkili kararlarla yönetildi bugüne kadar.”
“BUNDAN SONRASINI DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU MÜDAHALE İLE İLERLETMEK GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Resmi istatistiklere göre pandeminin başından bu yana ülkemizde 100 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Uluslararası kuruluşlar bu sayıların 3`le, 4`le çarpılması gerektiğini söylüyor. Bir manada adeta bir savaş geçiriyor gibiyiz. Bundan sonrasını pandemi bitti tuzağına tekrar düşmeden, virüsün mutasyon potansiyelini göz ardı etmeden, toplumsal bağışıklığı sağlama çabasından ödün vermeden, sürekli veri üreterek, analiz ederek, doğru zamanda, doğru müdahale ile ilerletmek gerektiğini düşünüyoruz.”